You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Efendimizden hadisler

Efendimizden hadisler

General
RE: Efendimizden hadisler
Kaynak riyazüs salihin android programı

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu

camiye gidip gelirse Allah onun her geliş ve gidişinde onun için cennette bir sofra hazırlar.”

عَنْ أبي هُرَيْرَةَ
قال : قال رسولُ اللهِ:يَا نِسَاءَ الْمُسْلِمَاتِ لاَ تَحْقِرَنَّ جَارَةٌ لِجَارَتِهَا وَلَوْ فِرْسِنَ شَاةٍ.
Ey müslüman hanımlar hiçbir komşu kadın komşusunun verdiği koyun paçası bile olsa yaptığı iyiliği almamazlık yapmasın ve küçümsemesin.”

عَنْ أبي هُرَيْرَةَ
عَنِ النَّبِيِّقال : الإيمان بِضْعٌ وَسَبْعُونَ, أَوْ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلَهَ إلا اللَّهُ, وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ ألاذَى عَنِ الطَّرِيقِ, وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ الإيمان .
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “İman yetmiş şubedir. En yükseği لاَ إِلَهَ إلا اللهُ = Allah’tan başka ibadet edilecek sözü dinlenecek ilah yoktur sözüdür. En aşağısı ise eziyet verecek şeyleri yollardan kaldırmaktır, utanmak imanın bir parçasıdır.” (Buhârî, Müslim)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “ bir adam çok susadı, kuyuya indi, bir köpek dilini çıkarmış susuzluktan nemli toprağı yalıyordu. Adam mestini su ile doldurdu köpeği suladı. Allah o kimseye teşekkür etti razı oldu ve bağışladı.”

Sahabîler: Ey Allah’ın Rasûlü bizim için hayvanlardan sevap var mıdır? dediler. Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) Evet! kendisinde hayat eseri olan canlının her yaş ciğerini sulayan için mükafaat vardır, buyurdular.

عَنْ أبي ذَرٍّ
قال : قال لِيَ النَّبِيُّ: لاَ تَحْقِرَنَّ مِنَ الْمَعْرُوفِ شَيْئًا وَلَو أن تَلْقَىأخاكَ بِوَجْهٍ طَلِيقٍ.
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle dedi: “Kardeşini güler yüzle karşılamaktan ibaret bile olsa hiçbir iyiliği küçük görme!”

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdular: İnsanın her bir eklemi için güneşin her çıkış gününde bir sadaka gerekir. İki kişi arasında adâletle İki kişinin arasını bulmak sadakadır.

Bir kimsenin bineğine binmesine yükünün yüklenmesine yardımcı olmak sadakadır. Güzel söz söylemek ve Namaza giderken attığın her adım sadakadır. rahatsız eden şeyleri yoldan alıp atmak sadakadır.”

Her insan üçyüzaltmış eklem üzere yaratılmıştır halde bir kimse: Allahüekber elhamdülillah lâ ilâhe illallah sübhanallah derse, Allah’tan bağışlanma dilerse, insana eziyet veren taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırırsa, iyiyi emreder, kötülükden sakındırırsa, bunların hepsi üçyüzaltmışı bulursa o gün cehennem ateşinden uzaklaşmış olarak akşamı eder.

- عَنْ أبي هُرَيْرَةَ
عَنِ النَّبِيِّقال : مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ أَوْ رَاحَ, أَعَدَّ اللَّهُ لَهُ فِي الْجَنَّةِ نُزُلاً كُلَّمَا غَدَا أَوْ رَاحَ .
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: namaz için sadaka gerekir. sübahnallah elhamdülillah lâ ilâhe illallah demek Allahüekber demek sadakadır, iyilik etmek kötülükten sakındırmak sadakadır, kuşluk vakti kılacağın iki rekat kuşluk namazı da bunların yerine geçer.” (Müslim)

عَنْ أبي ذَرٍّ
قال : قال النَّبِيُّ:عُرِضَتْ عَلَيَّ أَعْمَالُ أُمَّتِي حَسَنُهَا وَسَيِّئُهَا, فَوَجَدْتُ فِي مَحَاسِنِ أَعْمَالِهَا الأذَى يُمَاطُ عَنِ الطَّرِيقِ, وَوَجَدْتُ فِي مَسَاوِي أَعْمَالِهَا النُّخَاعَةَ تَكُونُ فِي الْمَسْجِدِ لاَ تُدْفَنُ .
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Ümmetimin tüm amelleri bana arzolundu, iyi işlerinin içinde eziyet veren şeylerin yollardan kaldırılması da vardı. Sümük ve balgamla Mescitlerin kirletilmesi ve o haliyle bırakılması da çirkin ameller arasında idi.” (Müslim)

insanlar: Ey Allah’ın Rasûlü zenginler tüm sevapları götürüyorlar, onlarda bizler gibi namaz kılıyor, oruç tutuyor, zenginliklerinden sadaka veriyorlar dediler. Rasûlüllah (sallallahu aleyhi vesellem): “Allah sizlere sadaka verme ve sevap kazanma imkanı vermedi mi sanıyorsunuz?Her sübhanallah
her Allahüekber her elhamdülillah bir sadakadır,

her lâ ilâhe illallah demek bir sadakadır, iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak sadakadır. her birinizin hanımıyla yatması sadakadır” buyurdu.

sahâbîler: Ey Allah’ın Rasûlü hanımımızla şehvetimizi tatmin sevap mı dediler. Peygamber sav. Kişi ihtiyacını haram yoldan giderse günahtır ancak Helal yolda sevap vardır buyurdu

قال الله تعالى : وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ فَإن اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ .
“Siz her ne iyilik yaparsanız, mutlaka Allah onu çok iyi bilir.” (Bakara )

قال الله تعالى : وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يعلمه الله ِ
“Her ne iyilik yaparsanız, Allah onun farkındadır.” ( Bakara)

قال الله تعالى : فَمَن يَعْمَلْ مِثْقال ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ .
“Artık kim zerre kadar iyilik yapmışsa, karşılığını görecek.” (Zilzâl)

قال الله تعالى : مَنْ عَمِلَ صَالِحًا فَلِنَفْسِهِ.
Her kim doğru dürüst iyi işler işlerse, kendi faydasınadır.” (Câsiye)

Ey Allah’ın Rasûlü hangi amel üstündür? “Allah’a iman ve Allah yolunda cihad buyurdu.

Hangi esir ve köleyi hürriyetine kavuşturmak faziletlidir? dedim. “Sahipleri yanında en kıymetli ve değeri yüksek olanı” buyurdu.

Cihadı ve köle azadını yapamaz isen. “İş bilene yardım edersin, iş bilmeyenin işini yaparsın” buyurdu. bunların hiçbirini yapamaz isen “İnsanlara zarar vermekten sakınırsın bu sadakadır” buyurdu.

“Allah’ın yardımı erişip fetih gerçekleşince” Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) kıldığı her namazın rüku’ ve secdelerinde: “Ey Rabbimiz seni noksanlardan tenzih eder, sana hamdederim beni bağışla” derdi.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) rüku’ ve secdelerde: “Allah’ım seni noksanlardan tenzih eder, sana hamdederiz, bizi bağışla der bunu çok tekrarlardı.Kuranda emredilenleri yapardı.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) vefatından önce “Allah’ım seni noksanlardan tenzih ederiz, Allah’ım sana hamdederiz, bağışlamanı diler, tevbe ederim” duasını sık sık tekrar ederdi.

Hz. Aişe diyor ki: Ey Allah’ın Rasûlü yeni bir takım kelimelerle Allah’a dua ediyorsun, bunlar nedir? dedi Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) de: “Ümmetim ve benim için tesbit ve tayin edilmiştir. Onu gördüğüm zaman bu kelimeleri söylemem emredilmiştir. Bu Nasr sûresidir” buyurdu.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): “Allah’ım sana hamd eder ve seni noksandan tenzih ederiz, bağışlanma diler, tevbe ederim” sözlerini sık sık söylerdi. Hz. Aişe sordu Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Rabbim ümmetim içinde alamet göreceğimi bildirdi. Onu gördüğümden bu yana Sübhanallahi ve bihamdihi estağfirullahe ve etûbü ileyh sözünü çok söylerim buyurdu

Ben alameti Mekke’nin fethine işaret eden “Allah’ın yardımı ulaşıp fetih gerçekleşince ve insanların Allah’ın dinine girdiklerini gördüğümde Rabbini Hamd ile tesbih et O’ndan bağışlanma dile. Allah tevbeleri çok kabul edendir.” Meâlindeki Nasr sûresinde gördüm buyurdu.

-عَنْ أنس
قال :إن اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ تَابَعَ الْوَحْيَ عَلَى رَسُولِ اللَّهِقَبْلَ وَفَاتِهِ, حَتَّى تُوُفِّيَ أَكْثَرَ مَا كان الْوَحْيُ عَلَيْهِ .
Enes ra şöyle demiştir: Allah vahyi Peygamber’in vefatından önceye kadar indirdi.. Öyle ki; vahyin çok geldiği bir anda Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) vefat etti.

عَنْ جَابِرٍ
قال : قال النَّبِيُّ: يُبْعَثُ كُلُّ عَبْدٍ عَلَى مَا مَاتَ عَلَيْهِ .
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) Her kul ölmeden önceki hali üzere diriltilir.”

Allahu teala buyuruyor Ey kullarım sizden öncekiler ve sonrakiler bütün insanlar ve cinler içinizden en kötü bir adamın durumu gibi olsalar bu durum benim mülkümden hiç birşey eksiltmez.

Ey kullarım bütün insanlar ve cinler toplansalar, benden dilediklerini isteseler, ben de istediklerini versem, bu mülkümden ancak iğnenin denizden eksilttiği kadar eksiltir.

Ey kullarım sizin amellerinizi sizin için saklar karşılığını öderim. kim hayırla karşılaşırsa, Allah’a hamdetsin kötülükle karşılaşan kendi nefsini ayıplasın.”

قال الله تعالى :
وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيهَا رَبَّنَا أَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُم مَّا يَتَذَكَّرُ فِيهِ مَن تَذَكَّرَ وَجَاءكُمُ النَّذِيرُ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمِينَ مِن نَّصِيرٍ .
cehennemdekiler Rabbimiz, bizi buradan çıkar, iyi işler yapalım” diye feryat ederler. şöyle cevap verilir “Size düşünmek isteyen herkesin düşünebileceği kadar uzun bir ömür vermedik mi? size uyarıcı da gelmişti, yaptığınız kötülüklerin meyvelerini tadın. Zalimler hiçbir yardımcı bulamayacakladır.” (Fâtır )

عَنْ أبي هُرَيْرَةَ
عَنِ النَّبِيِّقال : أَعْذَرَ اللَّهُ إِلَى امرئ أَخَّرَ أَجَلَهُ حَتَّى بَلَغَ سِتِّينَ سَنَةً .

Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Allah altmış yıl ömür verdiği kişiye yapamadığı kulluk için mazeret beyan edenlerin mazeretlerini red eder.”

münafıklar, Allah (c.c.) yolunda veren zengin mü’minlere, hem de güçlerince mütevâzi şeylerin dışında verecek bulamayan, fakir mü’minlere dil uzatıp, alay eden kimselerdir.

Allah onların alay ve küçümsemelerini, geri çevirecek ve maskaraya çevirecektir onları. Nitekim onlar için çetin bir azap vardır.”

Allahu teala emretti “Ey kullarım zulmetmeyi kendime haram kıldığım gonu sizin aranızda da haram kıldım, birbirinize zulmetmeyiniz.

Ey kullarım benim hidayet ettiklerim dışında hepiniz yolunuzu şaşırmışsınız, o halde benden hidayet isteyin ki, sizi doğru yola ileteyim.

Ey kullarım benim doyurduklarımdan başka hepiniz açsınız, benden yiyecek isteyin ki, sizi doyurmuş olayım.

Ey kullarım giydirdiklerim dışında hepiniz çıplaksınız, benden giyecek isteyin ki, sizi giydireyim.

Ey kullarım siz gece gündüz günah işliyorsunuz, ben günahları bağışlayanım, benden af dileyin ki sizi bağışlayayım.

Ey kullarım bana zarar vermek elinizden gelmez ki zarar verebilesiniz, bana fayda vermeye gücünüz yetmez ki beni faydalandırasınız.

Ey kullarım sizden öncekiler ve sonrakiler bütün insanlar ve cinler içinizden Allah’tan en çok korunup sakınan bir adamın hali gibi en iyi hal üzere olasınız

ey Peygamber! onların mallarından zekat al ki; onları günahlarından temizleyesin, onların sevaplarını artırıp, yüceltesin ve onlar için dua et; senin duan onlar için bir huzur vesilesi olacaktır; bil ki; Allah her şeyin ve herkesin özünü bilen, mutlak bilgi sahibi olarak herşeyi işitmektedir.” (tevbe)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Cennet size ayakkabınızın bağından daha yakındır. Cehennem de öyledir.”

Rasûlüllah (sallallahu aleyhi vesellem)’in hizmetçisi ehli suffeden Ebû Firâs demiştir ki Peygamber sav’in yanında geceliyor, abdest suyunu veriyor, ihtiyaçlarını karşılıyordum. Dile benden ne dilersen” buyurdu. Ya Resullullah Cennette seninle beraber olmayı isterim tek isteğim sadece budur dedim. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem): “Öyleyse çok namaz kıl secde ed isteğinin yerine gelmesi için bana yardımcı ol” buyurdular.

عَنْ أبي عَبْدِ اللهِ -وَيُقال : أَبوُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ - ثوبان .مَوْلَى رَسُولِ اللَّهِ
قال : سَمِعْتُ رَسُولِ اللَّهِيَقوُلُ عَلَيْكَ بِكَثْرَةِ السُّجُودِ! فَإنكَ لَنْ تَسْجُدَ لِلَّهِ سَجْدَةً إلا رَفَعَكَ اللَّهُ بِهَا دَرَجَةً , وَحَطَّ عَنْكَ بِهَا خَطِيئَةً .
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu“Çok secde etmeye bak. senin Allah için yaptığın her secdede Allah seni bir derece yükseltir ve bir günahını siler.”

- عَنْ أبي صفوان عَبْدِ اللهِ بْنِ بُسْرٍ الأسلميّي . قال : قال رَسُولُاللَّهِ
: خَيْرُ النَّاسِ مَنْ طَالَ عُمُرُهُ وَحَسُنَ عَمَلُهُ .
Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “İnsanların en hayırlısı ömrü uzun olup ameli güzel olandır.”

عَنْ ابن مَسْعوُدٍ . قال : صَلَّيْتُ مَعَ النَّبِيِّ
لَيْلَةً فَأَطَالَ الْقِياَمَ حَتَّى هَمَمْتُ بِأمر سَوْءٍ! قِيلَ : وَمَا هَمَمْتَ بِهِ ؟ قال : هَمَمْتُ أن أَجْلِسَ وَأَدَعَهُ .
İbn Mes’ûd demiştir: Bir gece Resûlullahın arkasında nafile namaz kılmıştım. Ayakta uzun durdu ki, az kalsın kötü birşey yapacaktım. Ne yapmayı düşündün? dediler. Peygamberi ayakta bırakıp oturmayı düşündüm dedi.

عَنْ أنس . عَنْ رَسُولِ اللَّهِ
قال : يَتْبَعُ الْمَيِّتَ ثَلاَثَةٌ أَهْلُهُ , وَمَالُهُ , وَعَمَلُهُ فَيَرْجِعُ اثنان , وَيَبْقَى وَاحِدٌ : يَرْجِعُ أَهْلُهُ وَمَالُهُ , وَيَبْقَى عَمَلُهُ .

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu Ölüyü kabre kadar üç şey takib eder; çoluk çocuğu, malı ve ameli. ikisi geri döner, ameli ölüyle başbaşa kalır.”

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Hz Aişe Niçin böyle yapıyorsun Allah senin geçmiş ve gelecek hatalarını bağışlamıştır dedi. Efendimiz buyurdular: “Şükreden bir kul olmayı istemeyeyim mi?”

عَنْ عَائِشَةَ رضي اللهُ عَنْهَا أنهاَ قالتْ: كان رَسُولُ اللَّهِ
إذا دَخَلَ الْعَشْرُ أَحْيَا اللَّيْلَ, وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ, وَجَدَّ وَشَدَّ الْمِئْزَرَ .
Ramazan ayının son on günü gelince Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) geceleri ibadetle değerlendirir, ailesini uyandırır, ibadete teşvik eder, kendisini ibadete verir, kadınlardan uzak dururdu.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Sağlam ve kuvvetli mü’min Allah katında zayıf mü’minden daha hayırlı ve sevimlidir. her ikisinde de hayır vardır.

Sen sana hayırlı olanı elde etmeye çalış, Allah’tan yardım dile acizlik gösterme, başına bir şey gelirse şöyle yapsaydım deme, Allah’ın takdiridir O ne dilerse dilediğini yapar. De

şöyle etseydim böyle olurdu deyip durmak şeytanı memnun edecek işlere ve şeytanın vesvesesine yol açar.”

عَنْ أبي هُرَيْرَةَ . أن رَسُولَ اللَّهِ
قال : حُجِبَتِ النَّارُ بِالشَّهَوَاتِ, وَحُجِبَتِ الْجَنَّةُ بِالْمَكَارِهِ .

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Cehennem nefse hoş gelen şeylerle kuşatılıp örtülmüştür. Cennet zorluklar ve nefsin istemediği şeylerle çepeçevre sarılmıştır.”

hayır olarak kendi nefsiniz adına ne hazırlarsanız onu Allah yanında daha kıymetli ve mükafatı daha büyük bulursunuz Allah’tan bağışlanmanızı dileyin. Şüphesiz Allah çok bağışlayan ve çok acıyandır.” (Müzzemmil )

قال الله تعالى : وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَإن اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ .
“Ne iyilik yaparsanız, Allah hepsini bilir.” Bakara

Allah’ü teâlâ buyurmuştur kim samimi olarak farz ve nafile ibadetleriyle bana yaklaşan dostuma düşmanlık ederse, ben de ona harp ilan ederim.

Kulumu bana yaklaştıran şeylerin benim katımda en sevimli olanı farz kıldığım ibadetlerdir.

Kulum nafile ibadetleriyle de bana yaklaşır ben de onu severim. Onu sevdiğim vakit; onun işiten kulağı, gören gözü ve tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Bana sığınırsa onu korurum.”

- عَنْ أنس . عَنِ النَّبِيِّ
فِيماَ يَرْوِيهِ عَنْ رَبِّهِ عَزَّ وَجَلَّ قال : إذا تَقَرَّبَ الْعَبْدُ إِلَيَّ شِبْرًا تَقَرَّبْتُ إِلَيْهِ ذِرَاعًا, وَإذا تَقَرَّبَ إِلَيَّ ذِرَاعًا تَقَرَّبْتُ مِنْهُ بَاعًا, وَإذا أتاني يَمْشِي أَتَيْتُهُ هَرْوَلَةً .
Allah’ü teâlâ şöyle buyurmuştur dedi Kulum bana karış yaklaştığı zaman, ona arşın yaklaşırım. O bir arşın yaklaşınca, ben ona bir kulaç yaklaşırım, o yürüyerek gelirse, ben ona koşarım

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رضي الله عنهما قال : قال رَسوُلُ اللهِ
: نعمتان مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ: الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ .
Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “İki nimet vardır ki; insanlar nimetleri kullanmakta aldanmışlardır: SIHHAT ve BOŞ VAKİT.”

قال الله تعالى: وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإن اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِي .
davamız uğrunda, üstün gayret göstererek cihad edenleri, kendi yollarımıza eriştireceğiz. Şüphesiz Allah, iyilik ve güzelliği huy edinenlerle beraberdir.” (Ankebût )

قال الله تعالى : وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ .
“Rabbine olan kulluğunu, ölüm sana gelip erişinceye kadar devam ettir.” (Hıcr)

قال الله تعالى : وَاذْكُرِ اسْمَ رَبِّكَ وَتَبَتَّلْ إليه تَبْتِيلاً .

hem gece hem gündüz Rabbinin adını an ve bütün varlığınla kendini O’na ada.” (Müzzemmil)

قال الله تعالى : فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقال ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ .
kim zerre kadar iyilik yapmışsa, karşılığını görecek.” (Zilzâl)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) Uhud savaşında kılıcımı“kim almak ister?” diye sordu. Mücahitler ben diye cevap verdiler. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)Hakkını vermek şartıyla kim alır?” diye sorunca herkes durakladı. Ebû Dücâne ra Hakkını vermek şartıyla ben alıyorum dedi. ve onunla müşriklerin kafalarını ikiye ayırdı.

-عَنِ الزُّبَيْرِ بْنِ عَدِيٍّ . قال : أَتَيْنَا أنس بْنَ مَالِكٍ . فَشَكَوْنَا إِلَيْهِ مَا نَلْقَى مِنَ الْحَجَّاجِ. فَقال : اِصْبِرُوا فَإنهُ لاَ يَأْتِي زمان إلا وَالَّذِي بَعْدَهُ شَرٌّ مِنْهُ حَتَّى تَلْقَوْا رَبَّكُمْ, سَمِعْتُهُ مِنْ نَبِيِّكُمْ
.Zübeyr ibn Adiyy demiştir ki Enes ibn Mâlik e gittik ve Haccac’ın zulmünü şikayet ettik. Enes ra dedi ki Rabbinize kavuşana kadar sabredin, her geçen gün geçmiş günden kötü olacaktır. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)’den duydum.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Yedi şey gelmezden önce iyi amellere koşup yarış ediniz fakirlikten, zenginlikten, hastalıktan, ihtiyarlıktan, ölümden,en şerli Deccal’ın çıkmasından, kıyametten önce

Herşeyi unutturan fakirlikten, azdırıp yoldan çıkaran zenginlikten, akıl ve bedeni bozan hastalıktan, saçma sapan konuşturan ihtiyarlıktan, ansızın geliveren ölümden,en şerli Deccal’ın çıkmasından, en dehşetli ve acı kıyametin gelmesinden başka bir şey mi bekliyorsunuz?”
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

ibadet etmeniz size yeter. Vallahi siz amellerden usanmadıkça Allah’ta size sevap vermekten usanmaz.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in yanında “En sevimli ibadet az da olsa devamlı yapılanı idi.

- عَنْ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ
قال : قال رسولُ اللَّهِ:مَنْ انَامَ عَنْ حِزْبِهِ أَوْ عَنْ شَيْءٍ مِنْهُ فَقَرَأَهُ مَا بَيْنَ صَلاَةِ الْفَجْرِ وَصَلاَةِ الظُّهْرِ , كُتِبَ لَهُ كأنما قَرَأَهُ مِنَ اللَّيْلِ .

Ömer İbni Hattabdan rivayetle Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Bir kimse geceleri okumayı alışkanlık haline getirdiği şeyleri ve duaları okumadan uyur da sabah namazı ile öğle namazı arasında okur veya tamamlarsa o kimseye gece okumuş gibi sevap yazılır.”

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍِو بْنِ الْعَاصِ رضي اللهُ عَنْهُمَا قال : قال لِى رَسُولُ الله
: " يَا عَبْدَ اللهِ ، لاَ تَكُنْ مِثْلَ فُلان, كان يَقُومُ اللَّيْلَ فَتَرَكَ قِيَامَ اللَّيْلِ".
Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle dedi: falan kimse gibi olma çünkü o gece ibadetine devam ederken sonradan bu ibadeti bıraktı.”

عَنْ عَائِشَةَ رضي اللهُ عَنْهَا قالتْ : كان رَسُولُ الله
إذا فَاتَتْهُ الصَّلاَةُ مِنَ اللَّيْلِ مِنْ وَجَعٍ اَوْ غَيْرِهِ, صَلَّى مِنَ النَّهَارِ ثِنْتَىْ عَشَرَةَ رَكْعَةً.
Hz Aişe şöyle demiştir: Rasulullah ağrı sancı veya başka bir sebepten gece namazını terkederse gündüzleyin onun yerine on iki rekat namaz kılardı.

قالالله تعالى : وَمَا أتاكم الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَمْهُ فانتهوا.
peygamber size ne verirse ve ne getirirse onu alın ve sizi neden sakındırırsa ondan da elinizi çekin.” (Haşr)

قالالله تعالى : وَمَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوَى إن هُوَ إلا وَحْىٌ يُوحَى.
peygamber kendi arzu ve hevesine göre konuşmamaktadır. Onun size aktardığı sözler kendisine indirilen ilahi haberden başkası değildir. ( Necm )

قالالله تعالى : اَلَمْ يَإن لِلَّذِينَ آمَنُوا أن تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ ، وَلاَ يَكُونُوا كَالَّذِينَ اُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلُ فَطَالَ عَلَيْهِمُ الأمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ .
İnananlar için vakit gelmedi mi kalbleri Allah’ın zikrine ve Kur’an’a karşı kalpleri ürpersin, ve kendilerine kitap verilmiş sonra üzerlerinden uzun zaman geçmekle kalpleri katılaşmış yoldan çıkmış kimseler gibi olmasınlar.” (Hadid)

قالالله تعالى : وَقَفَّيْنَا بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَآتَيْنَاهُ الإنجِيلَ وَجَعَلْنَا فِى قُلُوبِ الَّذِينَ اتَّبَعُوهُ رَأْفَةً وَرَحْمَةً وَرَهْبَانيَّةً ابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ إلا ابْتِغَاءَ رِضْوَان اللهِ فَمَا رَعَوْهَا حَقَّ رِعَايَتِهَا....
“ ve zaman içinde İncil verdiğimiz Meryem oğlu İsa’yı gönderdik ona uyanların kalplerine şefkat ve merhamet yerleştirdik. Uydurdukları ruhbanlığa gelince onu biz yazmamıştık. Yalnız Allah’ın rızasını kazanmak için onu kendileri uydurdular ve ona da gereği gibi uymadılar. ( Hadid )

قالالله تعالى : وَلاَ تَكُونُوا كَلَّتِى نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ إنكَاثًا
“Ve ipini sağlamca iyice büküp yaptıktan sonra onu söküp bozan kadın gibi olmayın.” (Nahl)

قالالله تعالى : وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيبَقِينُ
“Rabbine karşı ibadetini kulluğunu ölüm sana gelip erişinceye kadar devam ettir.” (Hıcr )

Hz Aişe ’nin bildirdiğine göre, bir kadınla beraber otururken yanlarına peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) girdi ve:“Bu kadın kimdir?”,diyince Aişe validemiz: Bu filandır deyip onun namazlarını anlatdı. peygamber efendimiz: “ sayıp dökmeyi bırak, gücünüz yettiği kadarıyle

Aişe ra. dan rivayetle Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Sizden birinize namaz kılarken uyku bastırırsa uykusu geçinceye kadar yatsın. uykulu iken namaz kılan kimse bilmeyerek istiğfar edip Allah’tan bağışlanma dileyeceğim derken kendisine sövebilir, beddua edebilir.” (

- عَنْ اَبِى عَبْدِ اللهِ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ
قال : كُنْتُ أُصَلِّي مَعَ النَّبِيِّفَكانت صَلاَتُهُ قَصْدًا وَخُطْبَتُهُ قَصْدًا.

Abdullah Cabir şöyle demiştir. ”tüm namazlarımı peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) ile kılardım. Onun namazı da hutbesi de ne uzun ne de kısa olmayıp orta olurdu.”

عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ
أن النَّبِىَّقال : " هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُونَ." قالهَا ثَلاَثًا.
peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Her türlü işlerinde ve sözlerinde ileri gidip haddi aşanlar helak oldular.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “İslam kolaylık dinidir. Hiç kimse yoktur ki din hususunda amellerim eksiksiz olsun diye kendini zorlasın da din, ona yenik düşmesin

orta yolu seçiniz. En iyisini yapamasanız bile ona yaklaşınız. Böyle yaparsanız müjdeler size...

Günün evvelinde ve sonunda bir de gecenin sonuna değin gönlünüzün huzur dolu anlarında Allah’a ibadet ederek vakitlerden faydalanınız.”

Orta yolu tutunuz, Allah’a yakın olmaya gayret ediniz. Sabah öğle ile akşam arası geceden faydalanarak ibadet ve taatınızı artırarak maksada erişesiniz.”

Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) mescide girmişti. İki direk arasında ip gördü.Bu ip nedir? diye sordu. Sahabiler Bu ip Zeyneb binti Cahş’a aittir. Namaz kılarken ayakta durmaktan yorulunca ona dayanıyor dediler. peygamberimiz Onu çözün istekli ve zinde olduğu haldeyken namazını ayakta kılsın, yorgunluk ve gevşeklik hissettiğinde yatıp uyusun.” buyurdu

قالالله تعالى : يُرِيدُ اللهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْر .
“.... Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez.”

Aişe ra. bir kadınla otururken yanlarına peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) girdi ve: “Aişe validemiz: Bu filan kadındır deyip onun namazlarını anlatdı. efendimiz: bunları saymayı bırak, gücünüzce ibadet etmeniz size yeter.

siz amellerden usanmadıkça Allah’ta size sevap vermekten usanmaz.” .

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in yanında “En sevimli ibadet az da olsa devamlı yapılanı idi.” dedi.

Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) a üç kişi geldi. biri yaşadığım müddet namaz kılacağım. diğeri hayatımda oruçsuz gün geçirmeyeceğim Üçüncüsü evlenmeyeceğim diye söz verdi. Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu Allah’a yemin olsun Allah’tan en fazla korkanınızım Fakat bazan oruç tutar bazen tutmam, gece namaz kılıyor uyuyorum kadınlarla evleniyorum. Kim sünnetimden yüz çevirirse o benden değildir.”

hurmanın yarısı ile de olsa sadaka verin kendinizi tatlı sözle de olsa kendisini ateşten koruyun

عَنْ أنس بْنِ مَالِكٍ قال : قال رسولُ اللَّهِ
:إن اللَّهَ لَيَرضي عَنِ الْعَبْد ِأن يَأْكُلَ الأكْلَةَ فَيَحْمَدَهُ عَلَيْهَا, أَوْ يَشْرَبَ الشَّرْبَةَ فَيَحْمَدَهُ عَلَيْهَا .
Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Allah kulunun yiyip içmesinden dolayı kendisine hamdetmesinden hoşnud olur.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) : “Her müslümanın sadaka vermesi gerekir.”
Sadaka bulamazsa? Eliyle çalışır, kazanır, kendisine faydalı olur sadaka verir.” buyurdu.

-Sıkıntıya düşmüş ihtiyaç sahibine yardım eder,
-İyiliği ve hayırlı işler yapmayı emreder.
-Kötülük yapmaktan uzak durur, bu sadakadır, buyurdu.

قالالله تعالى : طه مَا أنزلنَا عَلَيْكَ القرآن لِتَشْقَى .
“Ta Ha Ey Muhammed! Biz sana bu Kur’anı üzüntü ve sıkıntı çekmen için indirmedik.” (taha)

Evi camiye uzak bir adam cemaati hiç bırakmazdı. merkep satın alsan karanlık ve sıcakta binsen olmaz mı dedim cevap verdi: Evimin mescidin yanında olmasını arzu etmem. Çünkü mescide gidiş ve gelişlerimde adımlarıma sevab yazılmasını istiyorum. Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’de o kimseye: hepsinin sevabını Allah, senin için derleyip topladı.” Buyurdu

Camiye gidişte her fazla adımda sevap vardır.

عن عَبْدَاللَّهِ بْنَ عَمْرٍو رَضِي اللهُ عَنْهمَا قال : قال رسولُ اللَّهِ
:أَرْبَعُونَ خَصْلَةً أَعْلاَهُنَّ مَنِيحَةُ الْعَنْزِ مَا مِنْ عَامِلٍ يَعْمَلُ بِخَصْلَةٍ مِنْهَا رَجَاءَ ثَوَابِهَا وَتَصْدِيقَ مَوْعُودِهَا إلا أَدْخَلَهُ اللَّهُ بِهَا الْجَنَّةَ
Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Kırk çeşit sevap kazandıracak amel vardır en üstünü birisine sağıp ve sütünü içmesi için ödünç olarak keçi vermektir.

Kim sevabını umarak ve va’dedilen sevapların gerçekleşeceğine inanarak kırk hasletten birini işlerse Allah, onu cennete koyar.”

Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) buyururken dinledim demiştir: “Yarım hurmayla da cehennemden korunmaya çalışın.”

Rabbiniz aranızda tercüman olmaksızın hepinizle konuşacaktır. kişi sağına bakacak dünyadayken ahirete gönderdiklerinden başka bir şey göremeyecek,

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Dine dayalı her güzel iş sadaka sevabı kazandırır.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Herhangi bir müslümanın diktiği ağaçtan yenen çalınan ve eksiltilen her şey o ağacı diken için sadakadır.”

Müslüman bir kişi bir ağaç diker de ondan insan, hayvan veya kuş yerse bu yenen şey kıyamete kadar o kimseye sadakadır.”

Bir Müslümanın diktiği ağaçtan ektiği ekinden insanın hayvanın ve kuşların yedikleri o müslüman için sadaka olur.”

Selime oğulları Mescidi Nebeviye taşınmak istedi Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) Ey Selime oğulları! Yerinizde kalın adımlarınızdan size sevap yazılsın. Her adımda size bir derece vardır.”

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurmuştur: mü’min abdest alırken yüzünü yıkadığı sırada gözleriyle işlediği günahlar abdest suyu veya suyunun son damlasıyla dökülür gider,

ellerini yıkadığında elleriyle işlediği günahlar abdest suyu veya suyunun son damlasıyla dökülür, kişi eliyle işlediği tüm günahlardan arınır tertemiz olur,

ayaklarını yıkadığı esnada da ayaklarıyla işlediği günahları abdest suyunun son damlasıyla çıkar gider müslüman günahlarından tamamıyle temizlenmiş olur.”

عَنْ أبي هُرَيْرَةَ
عَنْ رَسُولِ اللَّهِقال : الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ, وَالْجُمُعَةُ إِلَى الْجُمُعَةِ, وَرمضان إِلَى رمضان مُكَفِّرَاتٌ لِمَا بَيْنَهُنَّ إذا اجْتُنِبَتِ الْكَبَائِرُ .

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde günlük beş vakit namaz, iki cum’a ve iki ramazan aralarında işlenecek küçük günahlara keffarettir.”

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurmuştur: “Allah’ın dereceleri yükseltmesine sebep olacak hayırları açıklayayım mı? Diye sordu. Sahabiler evet dediler. Rasûlullah sav. Buyurdu Güç ve zorda soğuk veya sıcak havalarda soğuk veya sıcak suyla abdesti tam ve mükemmel almak, mescidlere gidişte adımları çoğaltmak, namazdan sonra ikinci namazı beklemek. bağlanmanız ve, rağbet etmeniz gerekenler bunlardır ,”

عَنْ أبي مُوسَى الأشعري
قال : قال رَسُولَ اللَّهِ: مَنْ صَلَّى الْبَرْدَيْنِ دَخَلَ الْجَنَّةَ .
Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Kim ki iki serinlik zamana rastlayan sabah ve ikindi namazlarını kılarsa cennete girer.”

- عَنْ أبي مُوسَى الأشعري
قال : قال رسولُ اللَّهِ:إذا مَرِضَ الْعَبْدُ أَوْ سَافَرَ كُتِبَ لَهُ مِثْلُ مَا كان يَعْمَلُ مُقِيمًا صَحِيحًا .

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Bir kimse hastalanır veya yola çıkarsa evinde olduğu ve sıhhatli zamanlarında yapmakta olduğu nafile ibadetlerinin sevabı gibi kendisine sevap yazılır.”

Susuzluktan ölmek üzere olan bir köpek bir kuyunun etrafında dolaşıp duruyordu. İsrailoğullarından ahlaksız bir kadın onu gördü çizmesini çıkardı, köpek için kuyudan su çekerek onu suladı, bu sebeble kadın bağışlandı.”

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Müslümanları rahatsız eden yol üzerindeki ağacı kesen bir kişiyi cennet nimetleri içinde yüzer gördüm.”

Adamın biri yol üzerinde bir ağaç dalı gördü Allah’a yemin ederim ki; bunu müslümanları rahatsız etmemesi için kaldıracağım dedi ve kaldırdı, bu yüzden cennetlik oldu.”

Bir adam yolda yürürken yol üzerinde bir diken dalı buldu ve insanlara eziyet vermesin diye onu yoldan uzaklaştırdı. Bu yüzden Allah ona teşekkür etti memnun oldu ve onu bağışladı.”

Rasûlullah buyurdu: “Bir kimse güzelce abdest alır, cum’aya gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse; iki cum’a arası ve üç gün de fazlasıyla günahları bağışlanır.

Her kim de cum’a hutbesi esnasında çakıl taşları (tesbih, anahtarlık) gibi şeylerle meşgul olursa boş işle uğraşmış ve cum’anın sevabını boşa götürmüş olur.”
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

وَفِى رِوَايَةٍ لَهُ: إن الشَّيْطَان يَحْضُرُ أَحَدَكُمْ عِنْدَ كُلِّ شَيْءٍ مِنْ
شَأنهِ حَتَّى يَحْضُرَهُ عِنْدَ طَعَامِهِ, فَإذا سَقَطَتْ مِنْ أَحَدِكُمُ اللُّقْمَةُ,, فَلْيُمِطْ مَا كان بِهَا مِنْ أَذًى, ثُمَّ لِيَأْكُلْهَا وَلاَ يَدَعْهَا للشيطان .
Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) parmakları yalamayı ve yemek kaplarını tertemiz yaparak silmeyi emretti ve: Sizler bereketin, yemeğin hangi parçasında olduğunu bilemezsiniz”, buyurdu.

Sizden birinizin lokması yere düştüğünde hemen alsın ve üzerine yapışanları silip temizledikten sonra o gıdayı şeytana bırakmasın, parmaklarını yalamadıkça elini mendile silme yıkamasın çünkü yemeğin bereketinin hangi parçasında olduğunu bilemezsin

“Şüphesiz şeytan sizin her birinizin her işinde hazır olur. yemek esnasında bile yanında bulunur.

Sizin birinizin lokması yere düşerse onun üzerine yapışanları temizleyip yesin, lokmasını şeytana bırakmasın.”

Rasulullah efendimiz vaaz etmek üzere ayağa kalktı ve buyurdu: “Ey insanlar! Sizler yalınayak, çırılçıplak ve sünnetsiz olarak Allah’ın huzuruna toplanacaksınız. İlk defa yoktan varettiğimiz gibi yeniden yaratacağız. Bu vadimizdir. Biz bunu yapmaya muktediriz Enbiya

kıyamet günü ilk giydirilecek olan İbrahim as. dır. ümmetim cehenneme doğru yöneltilirler.ey Rabbim, bunlar ashabımdır, derim. Bunun üzerine: Sen bunların senden sonra ne bidatler ortaya çıkarıp kötülükler yaptıklarını bilmezsin, denir.

ben Salih kul İsa (aleyhisselam)’ın dediği gibi Ben emrettiğinden başkasını söylemedim. Benim ve sizin Rabbiniz Allah’a kulluk edin, dedim ve onların arasında yaşadığım sürece kontrolcu idim. Beni aralarından aldığında üzerlerinde denetleyici sadece sen kaldın. Sen her şeye yeterince şahitsin. onları azaba çarptırırsan onlar senin kullarındır dilediğini yaparsın

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu:
“Allah’ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim yeryüzüne yağan bol yağmura benzer. Yağmurun yağdığı yer verimli topraktır. Yağmur suyu emer, bol çayır ve ot bitirir. Bir kısmı suyu emmeyen katı bir yer olup suyu biriktirir muhafaza eder Allah, o su ile insanları faydalandırır. İnsanlar ve hayvanlar o sudan içerler ve ekip biçerler.

yağmur öyle bir yere yağar ki orası düz ve kaypaktır, ne su tutar ne ot bitirir. İşte bu üç türlü toprak Allah’ın gönderdiği hak din hakkında anlayışlı olan hidayet ve ilim kendisine fayda veren onu öğrenen öğreten kimse ile buna baş kaldırıp kulak asmayan ve Allah’ın gönderdiği hidayeti kabul etmeyen kimsenin benzeridir.

عَنْ جَابِرٍ
قال : قال رَسُولُ اللَّهِ:مَثَلِي وَمَثَلُكُمْ كَمَثَلِ رَجُلٍ أَوْقَدَ نَارًا فَجَعَلَ الْجَنَادِبُ وَالْفَرَاشُ يَقَعْنَ فِيهَا, وَهُوَ يَذُبُّهُنَّ عَنْهَا وَأنا أخذ بِحُجَزِكُمْ عَنِ النَّارِ, وَأنتمْ تَفَلَّتُونَ مِنْ يَدِي .

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Benim ve sizin durumunuz; ateş yakıp ta ateşine kelebekler ve çekirgeler düşmeye başlayınca onlara engel olmaya çalışan adamın durumuna benzer. Ben sizi ateşten korumak için eteklerinizden tutuyorum, siz ise elimden kurtulup ateşe girmeye çalışıyorsunuz.”

165-وَعَنْهُ أن النَّبِيَّ أمر بِلَعْقِ الأصابعِ وَالصَّحْفَةِ, وَقال : إنكُمْ لاَ تَدْرُونَ فِي أَيِّهِ الْبَرَكَةُ .
وَفِى رِوَايَةٍ لَهُ: إذا وَقَعَتْ لُقْمَةُ أَحَدِكُمْ فَلْيَأخذهَا فَلْيُمِطْ مَا كان بِهَا مِنْ أَذًى, وَلْيَأْكُلْهَا وَلاَ يَدَعْهَا للشيطان, وَلاَ يَمْسَحْ يَدَهُ بِالْمِنْدِيلِ حَتَّى يَلْعَقَ أصابعَهُ, فَإنهُ لاَ يَدْرِي فِي أَيِّ طَعَامِهِ الْبَرَكَةُ .

İyilik edenler cennete girer, bana karşı gelenler cenneti istememiş demektir”, buyurdu.

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in yanında sol elle yemek yediler . efendimiz adama: “Sağ elinle ye”, buyurdu. Adamın yapamıyorum demesiyle peygamberimiz: “Yapamaz ol” diye beddua etti. Çünkü adamın Rasulullah’ı dinlememesi kibrinden dolayı idi. beddua üzerine elini ağzına götüremez oldu.

peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) saflarımızı düzeltmede çok itina gösterirdi bizde saflarımızı düzeltmeye önem gösterelim. Bir gün namaz kılmak için efendimiz kamet yapmak özereyken, safta bir adamın göğsü dışarıda olduğunu görünce, buyurdu: Ey Allahın kulları; Ya saflarınızı düzeltirsiniz ya da Allâhu Teâlâ' yüzlerinizi ayrı ayrı taraflara çevirir Allah aranıza düşmanlık buğuz ve kalplerinize ihtilaf koyar ve bilesiniz."

عَنْ اَبِى مُوسَى
قال : احْتَرَقَتْ بَيْتُ بِالْمَدِينَةِ عَلَى اَهْلِهِ مِنَ اللَّيْلِ ، فَلَمَّا حُدِّثَ رَسُولُ اللهبِشَأنهِمْ قال : "إن هذِهِ النَّارَ عَدُوٌّ لَكُمْ ، فَإذا نِمْتُمْ فَاَطْفِؤُهَا عَنْكُمْ.
Medine’de bir ev geceleyin ev halkı ile birlikte yanmıştı. peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)
Ateş sizin düşmanınızdır. Uyuyacağınızda onu söndürünüz, buyurdular.

عَنْ اَبِى هُرَيْرَةَ
عَنِ النَّبِىِّقال: دَعُونِى مَا تَرَكْتُكُمْ إنما اَهْلَكَ مَنْ كان قَبْلَكُمْ كَثْرَةُ سُؤَالِهِمْ وَاخْتِلاَفُهُمْ عَلَى أنبِيَائِهِمْ! فَإذا نَهَيْتُكُمْ عَنْ شَىْءٍ فَاجْتَنِبُوهُ، وَإذا أمرتُكُمْ بِأمر, فَأْتُوا مِنْهُ مَااسْتَطَعْتُمْ.

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu: “Ben size herhangi bir şeyi emredip yasaklamadığım sürece beni kendi halime bırakınız. Sizden önceki ümmetleri çok soru sormaları ve peygamberlerine karşı münakaşa etmeleri helak etmiştir.

Size herhangi bir şeyi yasakladığım zaman ondan kesinlikle kaçınınız, bir şeyi emrettiğimde onu gücünüz yettiğince yerine getiriniz.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) gözleri yaşartan, kalpleri ürperten çok tesirli bir konuşma yaptı.Allahtan korkmanızı, başınıza Habeşli simsiyah bir köle bile olsa onu dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim.

Benden sonra içinizde hayatta kalanlar pek çok ihtilaflar göreceklerdir. sizin yapacağınız sünnetim ve doğru yolda olan Hulefa-i Raşidin’in sünnetine sarılmaktır.

Sünnetlere sımsıkı sarılınız. Sonradan ortaya çıkarılmış bidatlerden şiddetle sakınınız. Çünkü her bidat bir sapıklıktır.

عَنْ أبي هُرَيْرَةَ
أن رَسُولَ اللَّهِقال : كُلُّ أُمَّتِي يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ إلا مَنْ أَبَى. قالوا : يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَنْ يَأْبَى؟ قال : مَنْ أَطَاعَنِي دَخَلَ الْجَنَّةَ, وَمَنْ عَصَاني فَقَدْ أَبَى .
Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) ”Yüz çevirenler dışında ümmetimin hepsi cennete girerler”, buyurdu.

قال الله تعالى : وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ اِمَامًا.
“Onlar ki ey Rabbimiz! Bize göz nuru eşler ve çocuklar bahşet ve bizi Allahtan korkan kişilere örnek ve öncü yap diye dua ederler. (Furkan)

قال الله تعالى : وَجَعَلْنَاهُمْ اَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأمرنَا.
“....Ve onları öyle rehber ve önderler yaptık ki emrimizle toplumu doğru yola sevkederler.” (Enbiya)

Abâ denilen bir kumaşı ortasından delerek başlarına geçirmiş, kılıç kuşanmış, Mudar kabilesinden yarıçıplak bir topluluk Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)a geldi. Onlarda gördüğü yoksulluktan dolayı Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in yüzünün rengi değişti. Bilal’e ezan okuyup kamet getirmesini emretti. Öğle namazını kıldırıp cemaate “Ey insanlar, sizi tek bir canlıdan yaratan, ondan eşini var eden ve her ikisinden pek çok kadın ve erkek meydana getiren Rabbinize karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunun buyurdu

قال الله تعالى : قُلْ كُنْتُمْ إن تُحِبُّونَ اللهَ فَاتَّبِعُونِى يُحْبِبْكُمُ اللهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ .
“Ey peygamber de ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah’ta sizi sevsin ve günahlarınızı affetsin.” (Al-i İmran)

170- عَنْ عَائِشَةَ رضي اللهُ عَنْهَا قالتْ : قال رَسُولُ الله :مَنْ أحْدَثَ فِى أمرنَا هذَا مَا لَيْسَ لَهُ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ.
وَفِى رِوَايَةٍ لِمُسْلِمٍ: مَنْ عَمِلَ عَمَلاً لَيْسَ عَلَيْهِ أمرنَا فَهُوَ رَدٌّ.

Aişe ra’dan rivayetle Rasulullah buyurdu: “Kim dinimizde olmayan bir şeyi ortaya çıkarırsa, o şey kabul edilmez, reddedilir.”

“Kim bizim dinimizde olmayan bir şeyi yaparsa o kabul edilmez, reddolunur.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) hutbe verdiği zaman gözleri kızarır, sesi yükselir: “Düşman sabah akşam üzerinize hücum edecek, kendinizi koruyunuz”, diyerek ordusunu uyaran komutan gibi öfkesi artardı.

şehadet parmağıyla orta parmağını bir araya getirerek: “Ben peygamber gönderildiğimde kıyametle aramızdaki mesafe şu iki parmak gibi yakındı”, buyurdu ve bilin ki: “Sözün en hayırlısı Allah’ın kitabıdır. Yolların en hayırlısı Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)’in yoludur.

İşlerin en kötüsü din adına sonradan ortaya çıkarılan bidatlardır. Her bidat sapıklıktır”, dedi ve devam etti: “Ben her müslümana kendi nefislerinden yakın bir dostum. Kim ölürken bir mal bırakırsa, o varislerinindir. kim de borç, yetim ve dul bırakırsa, borcu bana ait olup muhtaç kimselerin işi de bana aittir.”

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle dedi: “ siz sizden evvel geçen kitap ehli Yahudi ve Hristiyanlar gibi işittik ve isyan ettik demek mi istiyorsunuz? Böyle demeyiniz, bilakis siz işittik itaat ettik Rabbimiz bizi bağışla dönüşümüz sanadır, deyiniz.

Elçi ve onunla birlikte olan mü’minler Rabbi tarafından ona indirilene inanırlar. Hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve elçilerine inanırlar, onun elçilerinin hiç birisi arasında ayırım yapmazlar işittik ve itaat ettik bizi bağışlamanı dileriz, dönüşümüz sanadır, derler. Bakara

Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden fazlasını yüklemez. Kişinin yaptığı her iyilik kendi yararına, her kötülük kendi zararınadır.(Müslim)

Ey Rabbimiz! Unutur veya hata yaparsak bizi sorgulama. Ey Rabbimiz ! bizden öncekilere yüklediğin gibi bize ağır yük yükleme.

Ey Rabbimiz! Güç yetiremeyeceğimiz yükleri bize taşıtma ve günahlarımızı affet, bizi bağışla ve acı. sahibimiz ve efendimiz sensin. Senden gelen gerçekleri örtbas eden kafirlere karşı bize yardım eyle. (Bakara )

قال الله تعالى : فَمَا ذَا بَعْدَ الْحَقِّ إلا الضَّلاَلُ فأنى تصرفون .
haktan ayrıldıktan sonra sapıklıktan başka ne kalır? O halde nasıl oluyor da gerçeklerden sapıklığa döndürülüyorsunuz.” (Yunus )

قال الله : مَا فَرَّطْنَا فِى الْكِتَابِ مِنْ شَىْءٍ .
“... Biz kitapta tek bir şeyi bile ihmal edip eksik bırakmadık.” (Enam)

قال الله تعالى : فَإن تَنَازَعْتُمْ فِى شَىْءٍ فَرُدُّوهُ اِلَى اللهِ وَالرَّسُولِ.
herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz - Allaha ve ahirete gerçekten inanıyorsanız - onu Allah’a ve peygamberine götürün.” (Nisa)

قال الله تعالى : وَأن هذَا صِرَاطِى مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ، وَلاَ تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ .
“Şüphesiz bu benim dosdoğru yolumdur. ona uyun, diğer yollardan gitmeyin ki sizi onun yolundan ayırıp saptırmış olurlar.” (Enam)

“Rabbine andolsun ki onlar anlaşmazlığa düştükleri her konuda sen peygamberi hakem yapmadıkça ve sonra senin kararına kalblerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle uymadıkça gerçekten inanmış olmazlar.” Nisa

قال الله تعالى : إنما كان قَوْلُ الْمُؤْمِنِينَ إذا دُعُوا اِلَى اللهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُم ْأن يَقُولُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا وَاوُلئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ .
“Aralarında ilahi kitap hüküm versin diye Allah’a ve lelçisine çağrıldıkları zaman mü’minlerin söyleyeceği tek söz : işittik ve iman ettik olmalıdır. Gerçek kurtuluşa erenler bunlardır.” ( Nur)

“Göklerde ve yerdeki her şey Allah’a aittir. Aklınızdan geçeni açıklasanız da gizleseniz de Allah, sizi kalblerinizden geçirdiklerinizden hesaba çekecektir. dileğini affeder, dilediğini de cezalandıracaktır. Allah’ın gücü her şeye yeter.” (Bakara)

sahabe Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in yanına gelip diz üstü çökerek şöyle dediler: Ey Allah’ın Rasulü biz namaz, cihad, oruç sadaka gibi gücümüz yeten amellerle mükellef klındık ve yaşıyoruz ama bize inen ayete güç yetiremiyoruz. Bunun üzerine şöyle denilir: sen onlardan ayrıldığın andan itibaren onlar tabanları üzere geri dönerek İslamdan çıkıp dinsizliğe yapıştılar.”

eğer bağışlarsan doğrusu sen, çok güçlü ve üstün olansın ve yaptığın her şeyi yerli yerince yapansın.
şöyle denilir: sen onlardan ayrıldığından itibaren onlar tabanları üzere geri dönerek İslamdan çıkıp dinsizliğe yapıştılar.”
.
Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) sapanla taş atmayı yasakladı ve: “Sapan taşı avı öldürmez, düşmanı yaralamaz fakat göz çıkarır ve diş kırar.”

* İbn-i Muğaffeline biri sapanla taş atmıştı. İbn-i Muğaffel o kimseyi sapandan yasakladı ve şunları söyledi: Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) sapanla taş atmayı yasakladı ve “Bununla av avlanılmaz” buyurdu.

İbn-i Muğaffel şöyle söyledi: Ben sana Allah Rasülü (sallallahu aleyhi vesellem)’in bunu yasakladığını haber veriyorum, sen ise aynı şeye devam ediyorsun. Eğer bunu yapmakta devam edersen seninle asla konuşmayacağım. (Müslim Sayd 56)

Ömer İbn-i Hattab’ Hacer’ül Esved’i öptü dediki: “Bilirim ki sen bir taşsın ne fayda verirsin ne de zarar. Eğer Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’ın seni öptüğünü görmeseydim ben de öpmezdim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kaynak forumtr.com

Hadisi Şeriflerle Şifalı Bitkiler

Kuru üzüm, safra açar, balgamı söker, sinirleri kuvvetlendirir ve sıkıntıyı giderir

Kavun, karpuzda on özellik var: yemek, içmek, koku, meyve, çöğen, mesaneyi yıkar, karnı yıkar, iç hastalıklarına iyi gelir ve cildi temizler.

Yemekten önce kavun karpuz yemek şifadır.

Zeytinyağı 70 derde devadır.

Zeytinyağı ile tedavi basura faydalıdır

Zeytinyağı ile tedavi olun.

Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. O, mübarek, bereketli bir ağacın meyvesinden çıkar.

Sarmısak yiyin ve onunla tedavi olun. o, 70 derde devadır. Eğer bana melek gelmeseydi, elbette ben de yerdim.

Soğan-sarmısak yemek haram değildir. Fakat kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmayın

Kabak dimağı besler, aklı artırır
Kabak, baş ağrısına iyidir.

Mercimeğe 70 Peygamber dua etmiştir.

Hz. Enes anlatır: Resulullahın çorba içindeki kabakları yediğinden beri Kabağı severim.

Yemeklerin seyyidi et ve pirinçtir.

Lohusa hurma yerse, çocuklar sakin olur. Hz. İsa'nın doğumunda Hz. Meryem hurma yedi. Daha iyisi olsa idi, Allahü teâlâ onu verirdi.

Lohusaya taze hurma, hastaya, bal gibi şifalı bir şey yoktur

Mantar suyu göze şifadır.

İncir kulunca iyi gelir.

Çörek otuna devam edin. onda ölümden başka her derde şifa vardır.

Resulullah rahatsızlanınca bir avuç çörek otunu ağzına koyup bal ile su içerdi.

Çörek otu dertlere şifadır

Zemzem ve çörek otu her derde şifadır.

Zemzem, niyete göre şifa verir, susuzluk için içenin susuzluğunu giderir. Şerden korunmak için içen, şerden korunur. Açlık için içeni doyurur, hastalık için içene şifadır.

Yemeğe tuzla başlamak ve bitirmek 70 hastalığa şifadır.

İnek sütü şifa, yağı ilaçtır.

Sütlü gıdalar, hastanın kalbini ferahlandırır.

Süt içen hamilenin oğlu olursa kalbi temiz, kız olursa güzel olur

İbrahim Nehai hazretleri, Nebati gıda bulunmayan sofra, akılsız ihtiyara benzer buyuruyor.

Mal ve evladının çok olmasını isteyen, bitkisel gıda çok yesin buyurulmuştur.

Sofrada bitkisel gıda, yeşillik bulundurmak müstehaptır. Nebati gıda, yeşillik bulunan sofrada melekler hazır olur buyuruldu. 

Cenab-ı Hak, hiçbir otu sebepsiz, lüzumsuz yaratmamıştır. Her meyve, sebze ve bitkinin  faydaları vardır.

Bitkilerin faydaları

Çörek otu, hastalıklara şifa verir. Ekmek ile yenilirse sancıları giderir, baş ağrısını dindirir. Karın ağrısına, üşütmeye iyi gelir. Unutkanlığı giderir. Âdet söktürücü ve kanı sulandırıcıdır.  basur rahatsızlığına iyi gelir. Gözü kuvvetlendirir, görme bozukluğunu önler. 

İncir, tayyib bir yemiş, latif bir gıdadır. Hazmı kolay, faydası çok bir devadır. Kalbe ferahlık verir, kuluncu, sindirim organı sancılarını giderir. Kabızlığı önler, balgamı eritir, böbrekleri temizler, mesanedeki kumları yok eder. Karaciğer ve dalağın tıkanan deliklerini açar,  romatizmaya faydalıdır. Her sabah aç karnına bir tane yemelidir. 

Ayva, kalbdeki sıkıntıyı giderir, mideyi kuvvetlendirir, idrar söker, zafiyeti önler, hazmı kolaylaştırır, bulantıyı keser, fakat dişlere ve bağırsaklara zararlıdır. Hamile iken ayva yiyenin çocuğu güzel olur. Kompostosu çocuk ishaline çok tesirlidir. 

Armut, mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, ferahlık verir. Barsak parazitine de etkilidir. 

Elma, akli bozuklukları ve teneffüs yolları rahatsızlıklarını azaltır, diş çürümesini önler. 

Kuru üzüm, sinirleri kuvvetlendirir, safra açar, balgamı söker, yorgunluğu giderir, ağız kokusunu giderir, zihni açar. Fıstıkla beraber yenirse, hafızayı kuvvetlendirir. Ekmekle yemeye devam edilirse hastalanmayı önler. 

Kavun, karpuz böbrekleri ve mideyi temizler, baş ağrısını giderir. Solucan düşürür. Gözlere kuvvet verir, iştah açar. 

Kereviz, hafızayı kuvvetlendirir, unutkanlığı giderir, idrar söker, karaciğeri temizler, gaz giderir, kan ve süt yapar. Tohumları idrar tutulmasına iyi gelir. 

Kabak, dimağı ve aklı kuvvetlendirir. 

Nar, mideyi temizler, göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. Çarpıntıya iyidir. Et kısmı ile birlikte sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir. 

Sirke, safrayı giderir, balgamı keser, şehveti kırar. 

Enginar, safra taşını eritir, kanı temizler, damar sertliğine iyi gelir. Dimağa kuvvet verir.Ter kokusunu giderir. 

çiğ soğan sıhhate iyidir. Soğan, mikroplara karşı koyma gücünü arttırır. Soğandan sonra kereviz yenirse, kötü kokusunu giderir. 

Turp, idrar söker, hazmı kolaylaştırır, sarılığı giderir, göze kuvvet verir. Rendelenen siyah turp sıkılır, suyu aç iken, birer çay bardağı büyük-küçük her taşı eritir. 

Havuç, kansızlığa, kabızlığa iyi gelir. Göz ve cilt hastalıklarını önler. 

Limon, içinde C vitamini olduğu için, kanamalarda, soğuğa karşı ve yorgunlukta, romatizmada, ruh hastalıklarda faydalıdır. Greyfurtun fayda çoktur. 

Süt kısmı, aç iken içilirse kansere iyi gelir.

Kudret narı, mide ülserine çok iyidir.

Şeftali çekirdeğinin içi, 3-5 tanesi sabahları aç karnına yenirse, basura faydalıdır. Bir ay  devam etmelidir. 

Basur için 50 gr kara helile tozu, sabah açken ve yatarken birer gram yutulur. Hadis-i şerifte Kara helile, acı ise de her derde devadır buyuruldu.

Her meyve ve her yiyeceği çok yemek zararlıdır. Hadis-i şerifte, Hastalıkların başı çok yemektir. İlaçların başı perhizdir. buyuruldu. 

Kaynak risaleforum.net

Peygamber efendimizden bitkilerle ilgili hadisler

Telbineye(Arpa unuyla yapılan çorba) önem veriniz. Hastaya onu yediriniz. 

Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin. 

Bir kimse bakla yerse, yemeye devam ederse Hz. ALLAH(C.C.) o kimsenin yediği baklanın misli kadar hastalığını çıkarır. 

Sizlere iki şifayı tavsiye ederim. Birisi bal, diğeri Kuran okumaktır. 

Sizlere sinameki ve Sennut’u yani tereyağı, bal ve kimyon karışımı tavsiye ederim. bunlar ölümden başka her derde devadır. 

Ekmeğe saygı gösteriniz. Çünkü Yüce ALLAH onu göklerin bereketinden indirmiştir. 

Bir sahabenin; “Ya Resulullah kardeşim isale yakalandı.” dediğinde Peygamberimiz; “Bal şerbeti içirin. İsale karşı soğuk bal şerbeti çok faydalıdır.” buyurdu. 

Yaylada otlayan genç devenin sütü, sindirim bozukluğu olan kimseler için devadır. Hadis-i Şerif.

Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz. Zira Hz. ALLAH bunları bir çok derde deva kılmıştır. 

İçinde hurma bulunmayan evin halkı açtır. 

Her kim kalbinin düzgün çalışmasını isterse incir yemeye devam etsin. 

Ey Aişe, çorba pişirdiğiniz zaman kabağını çok koyunuz. Zira kabak üzüntülü kimsenin gönlünü güçlendirir. 

Hindibayı silkmeden yeyiniz. Zira cennetten üzerine damla düşmediği bir gün yoktur. 

Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu hurmanın harareti ile gideriniz. 

Yemekten evvel kavun yenirse kanı yıkar, hastalıkları giderir. 

Bağsur hastalığı olan İbni Abbas’a, “Gebere otunun çiçek tohumlarını alıp iyice döv, sonra sulandırıp içersin.” 

Ayağımız ağrıyor.” diyenlere; “Ayağınıza kına yakın.” buyururlardı. 

Mantar ekip dikmeden yetişen bir bitkidir. Suyu ise göz hastalığına şifadır. 

Yatmadan evvel maydanoz yemek, tatlı bir nefesle uyumaya, diş ağrısını gidermeye şifadır. 

Mercimek yemeye devam ediniz. Mercimeği yetmiş peygamber övmüştür. 

Sizin narlarınızdan bir nar yoktur ki, içinde cennet narından bir tane bulunmasın. 

Gözü ağrıyan Hz. Ali’ye; Kırmızı pancar yemelerini tavsiye etmiştir. Kırmızı pancar, hastalıkların etkisini azaltır. 

Yerden biten her bitkide şifa ve zehir vardır. Pirinç ise öyle değildir. Onda yalnız şifa vardır. 

Sarmısak yiyiniz ve onunla tedavi olunuz. Çünkü sarmısakta yetmiş derde deva vardır. 

Eğer ölüme şifa ve çare olan birşey olsaydı sinameki olurdu. 

Sirke negüzel katıktır. ALLAH’ım sirkeyi bereketlendir. sirke benden önceki peygamberlerinde katığı idi. Sirke bulunan ev katık sıkıntısı çekmez. 

İnek sütüyle tedavi olunuz. Çünkü sütte Hz. ALLAH’ın şifa yarattığı kanaatindeyim. inek her çeşit ottan otlanmaktadır. 

Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz. bir çok derde devadır. 

hindiye kıymet veriniz. Onda yedi hastalık için şifa muhakkaktır. Boğaz şişliğinde tozunu zeytinyağına karıştırıp buruna damlatılır. 

Üzüm yiyiniz. Yorgunluğu giderir, sinirleri kuvvetlendirir, öfkeyi durdurur. Bir kişi günde yirmibir adet kuru siyah üzüm yerse, cesedinde hoşlanmayacağı bir şey kalmaz. 

Zemzem suyu hangi niyetle içilirse onun içindir. şifa niyetiyle içilirse şifa bulur, susuzluğu gidermek için içilirse susuzluğu giderir, açlık niyetiyle içilirse doyurur. o su Cebrail’in(A.S.) ayağını vurarak çıkardığı, ALLAH’ın(C.C.) İsmail’e içirdiği kutsal ve mubarek bir sudur. 

Zeytin yağını yiyiniz ve onunla yağlanınız. o, mubarek, kıymetli ve değerli bir ağaçtan yetişmektedir. 

Sizlere çörek otunu tavsiye ederim. bunda ölümden başka bir çok hastalık için şifa vardır. 

Veba hastalığından, aslandan kaçar gibi kaçınız. 

Unutkanlıktan şikayet eden bir kişiye; “Size inek sütü tavsiye ederim. İnek sütü kalbi ve dimağı kuvvetlendirir, unutkanlığı giderir.” Hz. Ali(R.A.)

Günlük yemeye devam edin. O kalbi kuvvetlendirir. Unutkanlığı da giderir. Hz. Ali(R.A.)

Yiyeceklerin efendisi önce et, sonra pirinçtir. Hz. Ali (R.A.)

Halk içinde müteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Kanuni Sultan Süleyman

İnsanın Cenab-ı Haktan hiçbir hakkı talep etmeye hakkı yoktur. dâima şükretmeye medyundur. Çünkü, mülk Onundur, insan Onun memluküdür. 

Bizi düşmanın attığı taş değil
Dostun attığı gül yaralar 

Kaynak ehlibeytder.com

ŞİFA ÖĞÜTLEYEN SÖZLER 

İmam Sadık : Pirinç iyi bir ilaçtır; doğası serindir ve her hastalıktan uzaktır.

İmam Ali: Acıkan yemek yesin, yemekleri iyi çiğnesin, henüz iştahı varken yemekten ayrılsın, büyük abdestin bekletsin; böyle yapan bir kimse, ölüm onu buluncaya dek hastalık yüzü görmez.

İmam Ali : Üç şey hafızayı artırır ve balgamı yok eder: Kuran okumak, bal yemek ve kondur çiğnemek.

İmam Musa Kazım : Biz Ehlibeyt ancak şu iki yolla kendimizi tedavi ederiz: Ateşliyken bedenimize soğuk su dökmekle ve elma yemekle.

Resul-i Ekrem (sav): İlaç, Allah’ın takdirlerindendir ve Allah’ın emriyle etkili olur.

İmam Sadık : Bedenin ağrıya tahammül edebildiği sürece ilaç kullanmaktan sakın.

İmam Sadık: Aşırı su içmekten sakının; çünkü aşırı su içmek bütün hastalıkların başıdır.

İmam Sadık : Armut yiyin; çünkü armut kalbe ışık verir ve Allah’ın izniyle içinizdeki dertleri yatıştırır.

İmam Musa Kazım : Yumurta, soğan ve zeytin yiyenin cinsel gücü artar.

Resul-i Ekrem : Aç karnına hurma yiyin; çünkü hurma karındaki solucanları (kurtçukları) yok eder.

Resul-i Ekrem : Marul/kıvırcık yiyin; çünkü marul hazmı kolaylaştırır ve uyumayı sağlar.

Resul-i Ekrem : İncirin tazesini de kurusunu da yiyin; çünkü incir cinsel gücü artırır ve basuru yok eder.

İmam Sadık : İnsanlar bal emmek ve bal yemek gibi bir ilaç bulamazlar.

İmam Sadık : Kalbinde ve bedeninle zayıflık olan bir kimse kuzu eti ile birlikte süt içsin.

Resul-i Ekrem (sav): (Saçınızı) kınayla boyayın; çünkü kına göze ışık verir ve saç çıkarır.

İmam Ali : Kondur çiğnemek diş etlerini sağlamlaştırır, balgamı giderir ve ağız kokusunu yok eder.

İmam Sadık : Banyodan çıkarken ayaklarınızı soğuk suyla yıkayın; çünkü iş baş ağrısını yok eder.

Resul-i Ekrem (sav): Ayva yiyin; çünkü ayva hafızayı güçlendirir, göğüs iltihabını yok eder ve çocuğunuzun güzelleşmesine yardımcı olur.

İmam Sadık : Eğer insanlar elmanın faydalarını bilselerdi, sadece elmayla hastalarını tedavi etmeye çalışırlardı.

İmam Sadık : Bakla, bacakları arıtır ve sağlamlaştırır.

İmam Sadık : Kadınlarınıza hamileliklerinde hurma yedirin; bunu yaparsanız çocuklarınız güzel olurlar.

İmam Sadık: Aç karnına kavun yemek felce neden olur.

İmam sadık : Muhakkak marul-kıvırcık yiyin; çünkü marul kanı tasfiye eder.

İmam Sadık Susamın faydalarını anlatırken buyurdular Etipostu deriyi, çekirdeği de kemikleri yeniler. böbrekleri sıcak tutar, mideyi yıkar ve temizler; insanı basure ve idrarın damla damla gelmesine karşı korur; bacakları sağlamlaştırır ve cüzamın kökünü keser.

Resul-i Ekrem (sav): Suyu yavaş yavaş, yudum yudum için; bir defada ve tek nefeste içmeyin; aksi takdirde karaciğer hastalığına yakalanırsınız.

İmam Cafer Sadık Bel ağrıları için mercimek faydalıdır.

İmam Sadık Kavun yiyin; çünkü kavun böbrek taşlarını yok eder.

İmam Rıza İncir ağızdaki kötü kokuyu giderir, kemikleri sağlamlaştırır, saç çıkarır ve hastalıkları uzaklaştırır. İncir varken başka bir ilaca gerek kalmaz.

Resul-i Ekrem (sav): Bir şehre girdiğinizde o şehrin soğanından yiyin; bunu yaparsanız o şehre ait veba ve diğer hastalıklardan güvende olursunuz.

İmam Ali : Her sabah, aç karnına 21 adet kırmızı üzüm kuşüzümü yemek, ölümün dışında bütün hastalıkların şifasıdır.

İmam Ali Ayva yemek erkeğin gücünü artırır ve zayıflığı yok eder.

İmam Sadık Üç lokma ekmeği tuzla yemekle de akşam yemeğini terk etmeyin! Kim akşam yemeği yemeden uyursa yemediği her gece için damarlarından biri ölür ve bir daha faaliyet göstermez.

İmam Rıza : Dişleri fırçalamak göze ışık verir, saç çıkarır ve gözyaşlarını giderir.

İmam Sadık Sürekli canlı kalmak isteyen, ömrünün uzamasını isteyen kimse kahvaltıyı erken, akşam yemeğini de geç yesin; kadınlarla daha az ilişkiye girsin ve borcunu azaltsın.

Resul-i Ekrem (sav): Evliliğin ilk haftasında gelini süt, sirke, kavun ve ekşi elma gibi gıdalardan sakındırın; evliliğin ilk haftasında kadının rahmi soğuktur ve bu gıdaları alırsa kısırlığa neden olur.

Resul-i Ekrem (sav): Hamile kadınlara doğum yapacağı ayda hurma yedirin doğacak çocuk sabırlı ve takvalı olur.

Resul-i Ekrem (sav): Hamile eşlerinize ayva yedirin; ayva çocuklarınızı güzelleştirir.

İmam Rıza Bir şey yediğinizde yemekten sonra sırt üstü uzanın ve sağ ayağınızı sol ayağınızın üzerine atın.

İmam Ali : Ceviz içini peynirle yerseniz derman, ayrı ayrı yerseniz derttir.

İmam rıza İlkbaharda soğan, sarımsak ve turşu yemekten kaçının.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

RESULLULAH SAV BUYURUYOR

Rasulullah kendilerine acıdığı için sahabilerin iftar etmeksizin arka arkaya oruç tutmalarını yasakladı. Onlar sen iftarsız oruç tutuyorsun, dediler. Rasulullah Ben sizin gibi değilim çünkü Rabbim beni yedirmiş ve içirmiş vaziyette geceliyorum”, buyurdu

Ben uzatmayı arzu ederek namaza dururum da bir çocuk ağlaması işitirsem annesini üzmeyeyim diye namazımı kısa keserim.”

Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir.

Allah sizi hesaba çekmesin o ahdini bozan bir kişiyi hesaba çekip yakalamak isterse onu hemen yakalayıp yüzüstü cehenneme atar.”

Rasulullah torunu Hasan’ı öpünce ibni Habis, peygamberimizin yanındaydı Benim on tane çocuğum hiç birini öpmedim, dedi. Rasulullah hayretle bakıp: “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz,” buyurdular.

Rasulullah a çocuklarınızı öpüyor musunuz? diye sordular. Peygamberimiz sav Evet, buyurdu. Onlar biz Allah’a yemin ederiz ki öpmüyoruz, dediler. Rasulullah “Allah kalplerinizden merhameti çekip aldıysa ben ne yapayım, buyurdu.

Rasulullah buyurdu. “İnsanlara merhamet etmeyene Allah’da merhamet etmez.”

Rasulullah sav buyurdu biriniz namaz kıldırdığı zaman hafif tutsun çünkü cemaatte zayıf, hasta ve yaşlılar vardır.
kendi başına namaz kılan dilediğince uzatsın.

Kim Allah’ın emirlerine ibadet için koyduğu sembolere ( müzdelife, arafat, mina v.s...) saygı gösterirse hac kurbanına iyi bakarsa şüphesiz bu Allah’a karşı sorumluluk bilincindedir.” (22 Hacc 32)

“... Mü’minlere kol kanat ger, alçak gönüllü ol onları koru.” (Hicr )

Kim bir canı öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim bir kişinin hayatını kurtarırsa bütün insanların kurtarmış gibi olur.” (Maide)

Rasulullah buyurdu: “Bir mü’minin mü’mine karşı durumu parçaları birbirine sımsıkı kenetlenmiş binanın taş ve tuğlaları gibidir.”

Rasulullah buyurdu: “Kimde ok varsa mescidlerimize ve çarşılarımıza uğrayacaksa müslümanlara zarar gelmemesi için okun ucunu tutsun.”

Rasulullah “Mü’minler birbirlerini sevmekte, acımakta ve korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman diğer uzuvlar uykusuz ve ateşde kalırlar.”

Rasulullah buyurdu Ben ancak sizin gibi bir insanım, sizler birbirinizi dava ediyorsunuz. Bir kısmınız haksız halde delil getirmekte diğerinizden inandırıcı olabilir. Ben onun lehine hükmedebilirim kimin lehine kardeşinin hakkını alıp hüküm vermişsem cehennemden bir parça ayırmış olurum.”

Rasulullah Haksız yere adam öldürüp haram kan akıtmadıkça, mü’mine ümid sahası açık olup Allah’ın rahmetini umması devam eder.”

Şüphesiz haksızca Allah’ın malını İslam devletinin hazinesinden veya kamu yararına vakıflardan birini kullanan kıyamet günü cehennemi hak eder

“... Her kim Allah’ın emir ve yasaklarına saygı gösterirse bu Rabbinin katında kendisi için daha hayırlıdır.” (Hacc)

ben onu ganimetten çaldığı bir hırka veya cübbeye bürünmüş halde cehennem içinde gördüm”, buyurdu.

Rasulullah ashabına Allah yolunda cihad ve iman amelce üstünlüğünden bahsetti Ya Rasulallah Allah yolunda öldürülürsem şehitlik günahlarıma keffaret olur mu diye sordular Rasulullah sav kaçmayıp sabırla sadece Allah’tan bekleyerek Allah yolunda öldürülürsen günahlarına keffarettir Bunu Cibril as söyledi”, buyurdu.

Rasulullah “Müflis kimdir diye sordu. Ashab: Bizce parasız ve malsız kimsedir,dediler. Rasulullah buyurdu ki ümmetimin müflisi; kıyamette namaz, oruç ve zekatla gelip fakat sövmüş, zina iftirası yapmış, mal yemiş kan dökmüş şekilde Allah’ın huzuruna gelir. onun sevapları alınıp başkasına verilir.

Yemin ederek bir müslümanın hakkını gasbedene Allah cehennemi vacip kılar, cenneti haram eder. İsterse misvak ağacından bir dal olsun yine böyledir”,

Bir kimseye tahsildarlık verdiğimizde bizden bir iğne veya büyük bir şey gizlerse hıyanet etmiş olur.

kimi tahsildarlığa memur edersek malın büyük küçük hepsini getirsin çalışma karşılığı verileni alsın, yasaktan uzak dursun

“... O gün haksızlık eden zalimler ne bir dost bulacaklar ne de sözü dinlenecek bir şefaatçi.” (Mü’min)
 .
“... haksızlık eden zalimlere hiçbir yardımcıları yoktur.” (Hacc)

Rasulullah buyurdu: “Zulümden kaçınınız. zulüm kıyametde karanlık gibi karşınıza çıkar.

Cimrilikten de sakınınız, cimrilik sizden önceki ümmetleri onları haksız yere kan dökmeye, haramlarını helal saymaya yöneltmiştir.”

“Kıyamet günü haklar sahiplerine mutlaka verilecektir. boynuzsuz koyun için boynuzlu koyun kısas edilip öcü alınacaktır.”

Allah tüm insanları kıyamette toplar. Mü’minler kabirlerinden ayağa kalkar ve cennet kendilerine yaklaştırılır

Mü’minler kıyamette Adem (a.s.)’e gelirler ve derler Ey babamız bize cennetivAdem der ki: Sizi cennetten çıkaran babanızın hatasından başka bir şey değil ki, ben bu işin ehli değilim. Siz Allah dostu oğlum İbrahim’e gidiniz.

Mü’minler kıyamette Hz Muhammede gelirler. O hemen ayağa kalkar, kendisine şefaat izini verilir emanet ve sıla-i rahim yapanlar Sırat köprüsünün sağında ve solunda durur emanet ve sıla-i rahm dinimizin ahlak prensibidir. Sırattan geçişte ölçü olacaktır.

Peygamberimiz buyurur ilk grubun sırattan şimşek gibi geçer. Şimşek Göz açıp yumacak kadar kısa zamanda kaybolur. Sonrakiler rüzgar sonra kuşlar ve koşucular gibi geçerler, onları amelleri süratli geçirir.

Peygamberiniz sıratda durup Rabbim selamete çıkar diye dua eddi kiminin amelleri onları sırattan geçiremedi yürümeye güçleri yetmedi de emekliyerek geldi, sıratın iki tarafında çengeller vardı bunların vazifeleri emredildikleri kimseleri yakalamaktı Bundan kimilerini yaraladı kimilerini cehenneme yuvarladı

Rasulullah (s.av.) Emanet insan kalblerine kök salıp yerleşti. Kur’an indi, insanlar Kur’andan ve sünnetten emaneti de öğrendiler.”

Rasulullah emanetin kalkacağını haber verdi ve şöyle dedi: İnsan uyursa kalbinden emanet çekilip alınır belirsiz bir iz kalır

İnsan uyursa kalbinden emanet şuuru alınır. Bunun izi ayakta yuvarlanan kordan meydana gelen kabarcık gibi şişkin görülür ama içi boştur.” Buyurdu.

Rasulullah buyurdu İnsandan emanet şuuru alınırsa insanlar alışveriş yaparlar fakat emanet niyeti yoktur Huzeyfe ra diyor ki kimle alışveriş edeyim diye düşünmezdim. Çünkü müslümansa hakkımı ödemeye onu dini sevkederdi. hıristiyan ve yahudi ise vali veya hakim onu hakkımı vermeye sevkederdi. Bugün filanca kimseden başkasıyla alışveriş edemez oldum.

Rasulullah buyurdu Kıyametde bir kimse cehenneme atılır. Bağırsakları karnından fırlar ve merkep gibi döner durur. Cehennemlikler ona derler ki sana ne oldu Sen iyiliği emreder yasakdan sakındırırdın değil O kişi cevaplar Evet iyiliği emrederde yapmazdım, kötüden sakındırıp kendim yapardım”

Allah, size emanetleri ehil olanlara vermenizi emreder...” ( Nisa )

Biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik, sorumlulukdan korkup çekindiler kaçtılar. emaneti insan üstlendi. Doğrusu o çok zalim çok cahildir .” (Ahzap)

Rasulullah buyurdu: “Münafığın alameti üçtür yalan söyler sözünden cayar, emanete hıyanet eder.”

Ey iman edenler! Siz yalnız kendinizden sorumlusunuz. siz doğru iseniz sapıklığa düşenler size zarar vermez
Maide

Hepinizin dönüşü Allah’a dır ve o Allah size yaptıklarınızı bildirecektir.” Maide

Şüphesiz ki insanlar zalimi görüp de zulmüne engel olmazlarsa Allah’ın insanları gazaba uğratması yakındır.”

kendinizi unutarak insanlara iyili ve erdemli olmayı mı emredersiniz? Hem de ilahi kelamı okuduğunuz halde; siz aklınızı kullanmaz mısınız.” Bakara

“Ey iman edenler niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyi söylemeniz Allah katında en sevilmeyen şeydir.”

Rasulullahbuyurdu: “İsrailoğullarının dindeki ilk bozuklukları şöyle başlar. Bir adam birine rastlar Allah’tan kork ve yaptığın şeyi terket, o helal değildir, Ertesi gün aynı işi yapana tekrar rastlar ve onu kötülükten yasaklamayıp onunla yiyip içer ve Allah, onların kalplerini birbirine benzetti”.

Rasulullah şu ayeti okudu: Allah’tan gelen gerçekleri örtbas etmeye şartlanmış İsrailoğulları Davut ve Meryemoğlu İsa’nın diliyle lanetlenmişdir Bu isyan etmeleri hak ve adaleti aşmalarındandır.

Onlar birbirlerini kötülükden vazgeçirmeye çalışmadı. Andolsun yaptıkları ne kötü idi ve şimdi

onlardan birçoğunun Allah’tan gelen gerçekleri örtbas edenlerle dost olduklarını görebilirsin. Nefislerinin onlara hazırladığı ne kadar kötüdür

Allah onlara gazap etmiştir, azapta ebedi kalacaklardır.

Eğer onlar Allah’a ve kendilerine gönderilen peygambere ve indirilen her şeye inansalardı Allah’tan gelen gerçekleri örtbas edinmezlerdi.

onlar ilahi sınırları aşan kimselerdir. (5 Maide 78-81)

peygamberimiz buyurdu: Allah’a yemin ederim iyiliği emreder kötülükden sakındırır, zalimi zulmünden el çektirir, hakka döndürürsünüz

Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki ya iyilikleri emreder, kötülüklerden sakındırırsınız ya da Allah size bir bela gönderir sonra Allah’a dua edersiniz de duanız kabul edilmez.”

“Cihadın en faziletlisi zalim idarecinin karşısında doğru ve adaletli sözü haykırmaktır.”

peygamberimiz Yolda oturmaktan sakının Madem mutlaka oturmak zorundasınız, öyleyse yolun hakkını verin yolun hakkı Harama bakmamak eziyet vermemek, selamı almak, iyiyi tavsiye edip kötülükden sakındırmaktır buyurdu

Rasulullah sav bir adamda altın yüzük görüp parmağından çıkarıp atmıştır buyurmuştur ki ateşten bir kor alıp onu parmağına geçirmek istiyor? Rasulullah gidince adama “Yere atılan yüzüğü al denildi. Adam: Peygamber onu attıktan sonra ben onu asla almayacağım, dedi.

Rasulullah İş başındakilerin en kötüsü idaresindekilere katı ve kaba davranandır”, buyurdu

sizin üzerinizde bir takım idareciler getirilecek ki onların dine uygun işlerini takdir eder, uygun olmayanları tenkid edersiniz. hoş karşılamaz kötülüğü alıkoymaya gücü yetmeyip sadece tenkid ederse günahtan korunmuş olur.

Kim tenkid eder kötülüğe engel olmaya çalışırsa kurtuluşa erer. kim gayri meşru işlere razı olursa günahkardır, azaptan kurtulamaz.”

Benden önceki ümmetlere Allah tarafından gönderilen hiç peygamber yoktur ki, ümmetinden sünnetine uyan ve emrine sarılan samimi ve seçkin çevresi olmasın. Sonra bunların yerlerine öyleleri geçti ki yapmadıklarını söyleyen emrolunmadıklarını yapan kimseler oldular. Böyle kimselerle eliyle diliyle kalbiyle cihad eden mü’mindir. Bu kadarını yapmayanın hardal tanesi kadar imanı yoktur.”

İbn-i Sâmit ra demiştir ki Biz zorluk kolaylık, sevinç ve kederde söz dinlemeye başkalarının bize tercih edildiği zamanlarda itaat etmeye delil ve küfür görmedikçe iş başındakilere karışmamaya, nerede olursak olalım hakkı yerine getirmeye Allah, yolunda hiçbir kınayandan korkmayacağımıza dair Rasulullah a beyat ettik.

Allah’ın çizdiği sınırları aşmayarak koruyanlar Erkek ve kadın mü’minler birbirlerinin dostlarıdır iyi ve doğruyu emreder kötü ve zarara engel olurlar.”

“Allah’tan gelen gerçekleri örtbas eden İsrailoğulları Davud as ve İsa as ca lanetlenmişlerdir onlar isyan etmiş hak ve adaleti aşmışlardır

Onlar kötülekden birbirini vazgeçirmeye çalışmıyorlar. Andolsun yaptıkları ne kötüdür.“ maide

“De ki: Hak olan bu Kur’an Rabbinizden gelmiştir. Artık dileyen inansın dileyen inkar etsin...” Kehf

sen sana emrolunanı açıktan açığa bildirmeye devam et...” (15 Hıcr 94)

Biz de kötü eylemleri önlemeye çalışan kimseleri kurtardık. Zulmedenleri yapmakta oldukları kötülükden dolayı şidetli bir azap ile yakaladık.” Araf

Sizden biriniz kendisi için arzu eddiği şeyi din kardeşi için de arzu edip istemedikçe iman etmiş olamaz.

iyi ve yararlı olana davet eden doğru olanı emreden bir topluluk gerçek kurtuluşa kavuşanlardır.” Al-i İmran

müslümanlar insanlığın iyiliği için çıkarılmış bir topluluktur doğruyu emreder, eğriden alıkorsunuz.Al-i İmran

Sizler kimlersiniz? diye sordu. Onlar
Biz müslümanlarız, ya sen kimsin? diye sordular. Peygamberimiz Ben Allah’ın Rasulüyüm, dedi.

bir kadın küçük bir çocuğu kaldırarak:
haccı olur mu? diye sordu. Rasulullah
-Evet senin için de sevap vardır, buyurdu.

Kendisine güvenilen ve harcamaya yetkili kimse harcaması emredileni gönül hoşluğu ile emr olunan kimseye eksiksiz verirse sevapça sadaka veren iki kimseden biridir.”

“ Bütün mü’minler kardeştirler.”
 .
“Allah Nuh (a.s.)’dan haber vererek buyuruyor: “... Ben size dürüst ve güvenilir öğütler veriyorum.
.
Din nasihattır İyi güzel ve yasakdan sakınma üzerinde yardımlaşın...”

İnsanların tek sermayesi zaman birimine andolsun ki, Allah’ın yolunda yürümeyen tüm insanlar zarardadır.

inanarak doğru dürüst işler yapanlar, hakdan gelen gerçek sıkıntı ve zorluklara karşı direnci tavsiye edenler ziyandan kurtulmuşlardır. Asr

İmam Şafii der ki: Bazı insanlar Asr suresinin manasını düşünmekten ğafildirler.

Kim Allah yolunda savaşacak mücahidin techizatını hazırlar ihtiyacını karşılarsa savaşa gitmiş gibi sevap kazanır.

Cihada giden mücahidin ailesine güzelce bakıp ihtiyaçlarını karşılayan kimse sanki savaşa katılmış gibi sevap kazanır.”

Her iki erkekten biri savaşa katılsın, kazanılacak sevap ikisi arasında ortaktır.”

Kaynak islamansiklopedisi andrid prog

israil Oğullarından bir abraşı Allah iyileştirip develer vermişdi ona bir melek gönderdi fakir bir adam olan melek senden bir deve isterim, diyince Abraş reddetti melek  sen insanların nefret ettiği abraştın Allah sana nimet ihsan etti, dedi. Abraş: bu mal atadandır diyince Melek eğer yalansa Allah seni eskiye çevirsin, diye beddua etti ve abraş çirkinlik ve fakirliğine geri döndü

Allah imtihan için kör bir adama göz verdi ve Fakir kılığında bir meleğini ona gönderdi melek muhtacım kimsem yok bir koyun isterim, dedi. kör adam Ben kör idim. Allah gözlerimi açtı. İstediğini al, diyince melek: Malın senin olsun; imtihana tutuldun Allahü Teala razı oldu, fakat Nimeti bilmeyenleri cezalandırdı, dedi. 

Bir adam dedi ki, Allah'ın Resulünün terkisinde idim. Hayvan ayağı sürçtü. ben Şeytan helak olsun! diye söyledim. Peygamber sav buyurdular ki Şeytan helak olsun» deme. böyle söylersen şeytan kabarır ki koca bir ev gibi olur Bismillah» dersen şeytan sinek miktarı oluncaya kadar küçülür. 

Bir adam, Allah'ın Resulüne «esselamü aleyküm» dedi. Peygamber sav aleyküm es - selam» diyerek On sevab buyurdu bir başka adam esselamü aleyküm ve rahmetullah»x dedi. Peygamber sav ve aleykum es - selamü ve rahmetuilahi deyip. Yirmi sevab! buyurdu. bir başkası «esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu diyince Otuz sevab buyurdu.

Peygamberimiz Useyd ra nın böğrüne vurunca Useyd ra kısas istedi Hz Resul Kısası yerine getir dedi ve .Allah'ın Resulü gömleğini kaldırınca Useyd ra Peygamberimizin mübarek vücudunu öpmeye, başladı ve: Ey Allah'ın Resulü, mübarek vücuduna canlar kurban dedi. 

Peygamber sav buyurdu Allahü Teala insanlar Kıyametde toplayacak, onlar
şefaat istesek bizi kurtarıp rahata erdirse diye Adem as Sen insanların babasısın. Allah seni yarattı. Onun niyazda bulun ki, rahata kavuşalım, diyecekler Adem as Ben yapmam, diye hatasını hatırlayıp Rabbinden haya edecek ve Nuh as gidin! diyecektir

İnsanlar kıyametde Nuh as dan şefaat isteyecekler, Nuh as ben yapamam, diyip hatasından Rabbine haya edecek ve Allah'ın dostu ibrahim as aleyhisselama gidin! diyecektir. 
ibrahim aleyhisselam da Allah'ın kelam buyurduğu ve Tevrat'ı gönderdiği Musa as gidin diye tavsiye edecektir. 

İnsanlar kıyamette Musa as şefaat için gelince, siz Allah'ın ruhu ve kelimesi Isa as gidin İsa aleyhisselamda siz geçmiş ve gelecek tüm günahları af olunan Allah'ın kulu Muhammed as a gidin! diyecektir. Peygamber sav buyurur ki: İnsanlara şefaat için Rabbimden izin isteyeceğim, izin verilecek Rabbime secdeye kapanacağım. Allahü Teala beni, dilediği kadar secdede bırakacak. 

Kıyamette Ey Muhammed as söyle, dilediğin verilecek; şefaat et, kabul buyurulacaktır. Ben de Rabbimin öğrettiği hamdlerle hamd edeceğim. Sonra da şefaatte bulunacağım bana sınır tayin edilecek; sınır içerisindekileri Cehennemden Cennete koyacağım. 
Peygamber aleyhisselam buyurdu ki: 
Ey Rabbim, artık Cehennemde, Kur'an'ın mahkum ettiklerinden başkası kalmadı

Kıyamette Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve rasulühü, yazılı bir tezkere çıkarılacak Allahü Teala Amel tartısına hazır ol buyuracak Adam Rabbim, bu nedir diyince. Allahü Teala: Sana haksızlık edilmeyecektir bu tezkere teraziye konacak ve ağır gelecektir Allah'ın ismi ile tartılan hiç bir şey, O'nun isminden daha ağır gelemez

Peygamber sav buyurdu Allahü Teala Kıyamette amelleri önünüze serer ve Bugün haksızlık yoktur buyurur kağıda şehadet Allah'tan başka ilah yoktur ve Muhammed as Allah'ın kulu Resulüdür yazılır Amel tartısında bir teraziye konur tüm amellerden ağır gelir çünkü hiç bir şey, Allah'ın isminden ağır gelemez
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kaynak islamansiklopedisi android prog

RESULULLAH'TAN HİKAYELER

Peygamber sav buyurdu Cehenneme girenler feryad etti. Allahü Teala Çıkarın buyurdu. feryadın nedeni soruldu
merhamet edesin, diye yaptık, dediler Allahü Teala Benim size olan rahmetim, kendinizi, ateşe atmanızdır, buyurdu. 
birisi, kendini ateşe attı Allahü Teala emrine uyan kuluna ateşi soğuk ve selamet kıldı

Cehennemden çıkarılan biri Allahü Tealanın emrine uyup kendini ateşe atmadı Allahü Teala sebebini sordu Adam Ey Rabbim, muhakkak beni ateşten çıkardın tekrar atmayacağınızı ümid ve niyaz ederim, diye cevapladı Allahü Teala Niyazın kabul buyurur ve Rabbimizin rahmeti ile Cennete girer 

Peygamber sav buyurdu Yahya as
Allahü Tealanın emirlerini ümmeti israil Oğullarına tebliğ için topladı ve dedi ki Allah bana emir buyurdu. Allah'a ibadet edin kendisine ortak koşmayın Allah'a şirk koşanların misali, şudur bir köle almış ve çalışıp karşılığını öde köle çalışıp, karşılığını başkasına: öder
söyleyin, hanginiz buna razı olabilir? 

Yahya as buyurdu Allahü Teala size namazı emretmiştir. Namazda sağa ve sola bakmayın. Çünkü Allah namazda şuraya buraya bakmayan kulunun yüzünü kaldırır, ve ancak onun namazını kabul buyurur. 

Yahya as buyurdu Allahü Teala, oruç tutmayı emir buyurmuştur bu, insanlar içinde misk kutusu olan kimseye benzer. Halk bu kokuya hayran kalır. oruçlunun ağız kokusu, Allah nezdinde misk kokusundan daha güzeldir. 

Yahya as buyurdu Allah sadakayı emretmiştir. Sadakanın misali şöyledir: Bir adamı düşman esir almış, boynunu vurmaya getirmişlerdir. adam «Ben, boynumun kurtulması için fidye vermeye hazırım, diyerek kendini kurtarmıştır. 

Yahya as buyurdu Allahü Teala Rabbinizi zikretmeyi emretmiştir misali şudur: bir adamı düşman takip etmiştir o adam, sonunda bir kaleye sığınarak kurtulmuştur kul da böyledir. Kendisini, Allahü Teala'nın zikri ile şeytandan muhafaza eder. 

Peygamber sav buyurdu ki size, Allah'ın bana emrettiği beş şeyi emrediyorum. Bunlar; dinleyip kabul etmek, emire itaat cihad ve hicret etmek Ve cemaatçe tefrikaya düşmemekten ibarettir kim cemaatten bir arşın ayrılırsa İslam halkasını boynundan çıkarır. Kim cahiliyet davasında bulunursa, o cehennem çukurlarında kendini bulur. 

bir genç vardı. Bu Genç Allahın inayetiyle insanları iyileştirirdi zalim hükümdar iyi ettiği birine Gözlerini kim açtı? diye sorunca. Adam Rabbim cevabını Hükümdar benden başka Rabbin var mı? diye sordu. Adam: 
Benim ve senin Rabbin olan Allah, diye cevabını verdi.

Zalim bir hükümdar insanlara gözlerini alana kadar işkence ederdi zalime bir genç getirdiler. Hükümdar Oğlum sihrin körlerin gözünü açacak dereceye ulaştı dedi.Genç Ben iyileştirmiyorum, iyileştiren Allah'tır diye cevap verince Hükümdar ona işkence etti. Dininden dön! denildi. Genç şehadet getirdi zalim Hükümdar bir testereyle onun gövdesini başından ayırdı.

zalim biri dininden dönmeyenlerin başını kopardı bir genci getirdiler genç dininden dönmedi. zalim Bunu dağa götürüp atın, dedi. Genç Allah'ına niyaz etti. Dağda sarsılıp zalimler düştüler
Zalim hükümdar gence yanındakiler nerede diye sordu. Genç:  Allah beni kurtardı, diye cevap verdi. 

Zalim hükümdar, bir genci adamlarına verdi Bu dininden dönerse, ne iyi, dönmezse denize atın! diye emretti. Genç Allah'ım, bunların hakkından gel! diye dua etti. gemi devrilip genç hariç hepsi boğuldular. Genç hükümdara dediki Allah beni kurtardı sen Rabbim Allah'ın adıyla okumadıkça muvaffak olamazsın dedi.

İnsanları dininden döndüren bir zalim Allahın koruduğu gence karşı muvaffak olamıyordu genç zalime şunu öğütledi
Attığın oku Rabbimi Allah'ın adıyla at ve genç atıla okla şehit düştü meydana
Toplanan ahali şu gencin Rabbine iman ettik, şu çocuğun Rabbine iman ettik,
Zalim hükümdarın korktuğu başına geldi insanların hepsi iman ettiler,

Zalim hükümdar çukurlar kazdırdı dininden dönmeyeni içine atacaktı Bir kadın ve çocuğu ateşten geri durmuştu Çocuğu anasına Anacığım, sabret, sen hak yol üzerinesin! diye konuştu. 

Peygamberimiz sav Rum imparatoru Hirakl'e mektup yazdı Hirakl Peygamber olduğunu söyleyen adamın kavminden kimse var mı? diye sordu. Süfyan Benim dedi Hirakl Peygamber olduğunu sanan adamın hasebi nasıldır diyince süfyan şerefli bir ailedir dedi Hirakl cevapladı
Peygamberler böyledir şerefli kavimlerden gönderilirler. 

Hirakl der ki o zatın Sülalesinde hükümdar var mı? diye sordum; yok dediler hükümdar olsaydı saltanat davası sürdürüyor diyecektim Cemaati sordum. Halkın Zayıflarındandır, dediler Peygamberlerin ümmeti o tabakadandır
Peygamberlikten önce yalanı varmıydi ve Dinine girenleri sordum. Çoğaldığını söylediler işte iman böyledir, kalblere yerleştiğinde çoğalır

Ebu Süfyan peygamberimizi anlatıyor
Biz onun Peygamberliğini yalanladık kendisine kuvvetliler değil, zayıflar tabi oldu dinine girenler çoğaldı Savaşta Bazen bazen bazen galib geldi anlaşmamız var, nasıl hareket edeceğini bilmiyoruz. Ondan önce, onun söylediğini söyleyen olmadı o şeref sahibi bir aileye mensubdur

Hirakl ebu süfyana sordu peygamber ile
harbettiniz mi? Süfyan cevapladı bazen biz bazen onun, bazen o galib geldi hirakl dediki işte Peygamberler böyledir, imtihana tutulduklarından her zaman muzaffer olmazlar. Ancak akibet ve zafer onlarındır. 

Hirakl dediki Peygamberler hıyanet etmezler. O, size neyi emrediyor? diye sordu. Süfyan Namazı, zekatı akraba ve hakka riayet etmeyi ve namuslu olmayı, diye cevap verdi. Hirakl: Eğer bu söyledikleri doğru ise o muhakkak peygamberdir.

Hirakl peygamberin zuhur edeceğini biliyordum, fakat Arablardan çıkacağını zannetmemiştim. onu görmeyi çok isterdim. Yanında olsam hürmet eder ayaklarını yıkardım. Muhakkak onun mülkü beldeme ulaşacaktır, dedi. 

Hz Muhammed efendimiz Hirakle mektubu Rahman ve Rahim olan Allah'ın adiyle, Allah'ın Resulü Muhammed'den Rum büyüğü Hirakl'e: 
Selam doğruya uyanlara. seni Islama davet ediyorum, islam'a gir, dünya ahiret kurtulursun. İslamı kabul ed Allah ecrini verir. Yüz çevirip müslüman olmazsan günahı da senin boynundadır.

Ey kitab ehli, sizinle aramızda müşterek bir kelimeye geliniz. Allah'tan başkasına iman etmeyelim. O'na ortak koşmayın Allah'tan başka Rabb edinmeyin islam'dan yüz çevirirlerse müslüman olduğumuza şahid olun! deyiniz.

Peygamber sav buyurduki Musa as çok hayalı idi vücudunu göstermezdi
İsrail Oğulları kendisine eziyet etti cildinde abraşlık, var dediler Allahü Teala Peygamberin noksandan uzak olduğunu göstermek istedi. Musa as elbiselerini çıkarınca elbiseler uçtu
Musa as israil Oğullarına gelince en güzel yaradılışlı insanı gördüler

Allahü Teala, Peygamberinin noksanlıkdan uzak olduğunu insanlara göstermiştir Musa as taşa asası ile vurunca taşta asanın izi meydana geldi, Allahü Teala buyurdu ki Ey iman edenler, Musa'ya eza verenler gibi olmayın. Onlar Musa'ya eziyet ettiler de Allahü Teala, onun noksandan uzak olduğunu, gösterdi. O, Allah nezdinde itibarlı bir zat idi.» (Ahzab Suresi)

Allah'ın Resulü sav buyuruyor İsrail Oğullarından Kifl günahkardı Bir kadına zina etmek üzere para verdi. kadın ağladı. Kifl seni ırzına geçmek için zorladım mı? dedi. Kadın: Hayır ben mecbur kaldım dedi kifl Git, verdiğim senin olsun, dedi Allah'a isyan etmeyeceğine yemin ederek kifl vefat etti. Kifl'in kapısında şu ibare yazılıydı Allah, muhakkak Kifl'i afvetti!» 

Peygamber sav a esirler getirildi. bir kadın esir, koşuyordu. Esirler arasında bir çocuğu bağrına bastı ve emzirdi Peygamber as Bu kadının evladını ateşe atmasını düşünebilir misiniz? diye sordu. Hayır, vallahi, hayır Peygamber as İşte, Allahü Tealanın kuluna merhameti bir kadının çocuğuna olan merhametinden daha merhametlidir,

Sehl ra Hz Resul Allahü Teala'ya ulaşıncaya kadar, halis beyaz ekmek görmedi, bizim un eleğimiz yoktu, Arpa ununu Üfürürdük, içindeki zaid şeyler uçardı, su ile ıslatır, hamur haline getirir ve ekmek yapardık, dedi. 
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
riyazus salihin
Rasûlullah buyurdu:

Kim samimi olarak şehid olmayı isterse, yatağında ölse bile Allah onu şehid derecesine ulaştırır."

Kim samimi olarak şehid olmayı isterse şehid olmasa bile kendisine bu mertebe verilir."

Sizden biriniz karınca ısırdığı zaman ne kadar acı duyarsa, şehid olan kimse de ölüm acısını ancak o kadar duyar."

Ey müslümanlar, düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyiniz. Allah'tan afiyet dileyiniz.

düşmanla karşılaşınca sabrediniz. Biliniz ki cennet kılıçların gölgesi altındadır."

Ey Kur'an'ı indiren, bulutları gökyüzünde gezdiren ve düşman saflarını darmadağın edip bozguna uğratan Allahım!

Allahım Düşmanları perişan et ve onlara karşı bize yardım et"

ezan okunurken yapılan dua geri çevrilmez

savaş esnasında orduların birbirine giriştiği dehşet anında yapılan dua
geri çevrilmez

لُ .
Rasûlullah sav savaşa çıktığında şöyle dua ederdi Allahım benim yardımcım ve dayanağım sadece sensin.

Rasûlullah sav savaşa çıktığında şöyle dua ederdi Allahım sadece
Senin yardımınla düşmana hücum ediyorum ve senin verdiğin kuvvetle düşmanla savaşıyorum.

peygamber sav bir topluluğun hücumuna karşın şöyle dua ederdi: "Allahım senin korumanı onlara karşı siper ediniyoruz ve onların şerlerinden sana sığınıyoruz."

"Kıyamet gününe kadar atların alınlarına hayır yani ecir ve ganimet bağlanmıştır."

Bir kimse Allah'a inanarak Allah yolunda bir at beslerse o atın yediği, içtiği gübresi ve idrarı kıyamet günü o kimsenin mizanına sevab olarak konacaktır."

Düşmanlarınız için elinizden geldiği kadar kuvvet hazırlayınız.

Yakında pek çok yerler fethedeceksiniz. Allah sizlere pekçok yardımlar edecektir.

Hiçbiriniz oklarıyla egzersiz yapmaktan bıkıp usanmasın.

Kim atıcılık öğrenir de sonra onu terkederse bizden değildir veya bize isyan etmiştir."

Allah bir ok yüzünden üç kişiyi cennetlik eder. Hayır ve sevap umarak o oku yapan sanatkarı, o oku Allah yolunda kullanıp atanı, oku atana yardımcı olanı.

Atıcılık ve binicilik öğreniniz. Atıcılık öğrenmeniz binicilik öğrenmenizden daha çok benim hoşuma gider.

Kim atıcılık öğrendikten sonra onu hiçe sayarak bırakırsa o nimeti elden kaçırmış ve nankörlük etmiş olur."

Peygamber sav atış müsabakasına uğradı ve "Ey İsmailoğulları, atınız, atıcılık öğreniniz. Çünkü babanız İsmail de atıcı idi" buyurdu.

"Bir kimsenin Allah yolunda bir ok atması köle azat etme sevabına denktir."

Allah yolunda malını harcayan kimseye Allah, yediyüz misli mükafat verir.”

Bir kul Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah onun yüzünü yetmiş yıl cehennemden uzak tutar."

Bir kimse Allah yolunda bir gün oruç tutarsa Allah onunla cehennem arasında yerle gök genişliğinde bir hendek açar."

Bir kimse savaş yapmadan ve cihada katılmayı gönlünden geçirmeden ölürse bir tür nifak üzere ölür."

Kim Allah'ın sözü ve dini üstün olsun diye savaşırsa sadece o Allah yolunda savaşmış olur"

Cihada çıkan bir birlik ve seriyye savaşır, ganimet alır ve ölümden kurtulursa, mükafatlarının üçte ikisini peşin olarak almış olurlar.

Bir birlik ve bölük cihada çıkar, ganimet elde edemez, şehid olur veya yaralanırsa mükafatları ahirette tam olarak verilir."

"Ümmetimin seyahati Allah yolunda cihada gitmesidir."

Düşmanla karşılaşmaksızın savaştan dönüş, savaş açısından savaşa gidip savaşıp geri dönmek gibidir."

Kim cihad için savaşa çıkmaz veya savaşa çıkan bir mücahidi donatıp savaşa yollamazsa Allah kıyamet gününden önce belaya uğratır."

kim cihada çıkan kimsenin aile ve çocuklarına bakmak suretiyle hayırlı bir işte bulunmazsa, Allah o kimseyi büyük belaya uğratır."

Siz müslümanlar müşriklerle mallarınızla, canlarınızla ve dillerinizle cihad ediniz."

"Düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyiniz. Allahtan afiyet isteyiniz. Karşılaştığınız zaman da sabırlı ve dirençli olunuz."

Harb, hileden ibarettir."

Şehidler beş kısımdır: Bulaşıcı hastalıklara yakalananlar, karın hastalığı (ishale tutulanlar), suda boğularak ölenler, göçük altında kalarak can verenler ve savaşırken şehid olanlar."

Allah yolunda öldürülen ve ölen bulaşıcı hastalıktan ölen karın hastalığı (ishalden) dolayı ölen şehiddir. Suda boğularak ölen şehiddir"

"Malını korumak uğrunda öldürülen şehiddir."

Malı ve dini uğrunda öldürülen şehiddir. ailesinin ırz ve namusunu korurken öldürülen kimse şehiddir

birisi gelip malını zorla isterse Ona malını verme savaş o adam seni öldürürse?" şehid olursun" sen onu öldürürsen O cehenneme gider"

Bilir misin nedir o sarp yokuş? Bir köleyi azad etmektir veya kafirlerin elinde esir tutulan müslüman bir esiri kurtarmaktır.."

Kim müslüman bir köleyi hürriyetine kavuşturursa Allah onun her organına karşılık hürriyete kavuşturanın bir organını cehennemden kurtarır,

"Allah'a iman ve Allah yolunda cihad etmek" faziletli işlerdendir

Sahibi yanında en kıymetli ve fiatı en yüksek olan köleyi hürriyetine kavuşturmak faziletlidir?"

Nisa suresi

Yalnızca Allah'a kulluk edin
1
ondan başka hiçbir şeye ilahlık yakıştırmayın.
2
Ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, muhtaçlara, kendi çevrenizde olan komşulara iyi davranın
3
uzak komşulara, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve elinizin altındaki hizmetçi ve işçilere iyilik yapın iyi davranın.
4
Doğrusu Allah, kendini beğenip böbürlenenleri sevmez."
5
iyilik yapın iyi davranın.

Sizden birinize hizmetçisi yemeğini getirdiğinde sofrasına oturtmaz ise kendisine yiyebileceği kadar bir miktar versin, çünkü yemeği o hazırlamıştır."

Bir köle efendisine karşı samimi olur, Allah'a güzelce ibadet ederse, iki kat mükafat vardır."

Efendisine hizmette samimi olan ve her işini iyi yapan köle için iki kat mükafat vardır."

Allah'a yemin ederim ki Allah yolunda cihad, hacc ve anneye iyilik yapmanın sevabı daha fazla olmasaydı, köle kalıp öylece ölmeyi isterdim."

Rabbine güzelce ibadet eden, efendisine vazifelerini eda eden köle için iki mükafat vardır."

kitap verilenlerden hem kendi peygamberine, hem de Muhammed sav e iman edenin sevabı iki kattır:

Hem Allah'ın hakkını, hem de efendisinin hakkını yerine getiren kölenin sevabı iki kattır:

cariyesini iyice terbiye eden ve ona öğreten, sonra da hürriyetine kavuşturarak onunla evlenen kimsenin sevabı iki kattır:

Kargaşalı ve fitneli zamanlarda Allah'ın istediği gibi davranışlarda bulunmak bana hicret etmek gibidir

"Siz ne iyilik yaparsanız, mutlaka Allah onu çok iyi bilir." Bakara,

ey kavmim! ölçü ve tartı işlerinizde dürüst ve duyarlı olun,
1
insanların mal, eşya ve paralarını eksik vermeyin." Hud,

Mutaffifin suresi

"Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar birşey aldıklarında, ölçüyü tam tutarlar. Fakat diğer insanlara ölçü ve tartıyı eksik yaparlar.
1
Onlar tekrar diriltilip kaldırılacaklar mutlaka hesaba çekilecekler tüm insanlar alemlerin Rabbi huzurunda hazır olup dikilecekler."

alacaklının söz söylemeye hakkı vardır" şüphesiz ki sizin hayırlınız borcunu en güzel ödeyendir"

Alışta, satışta borcunu istemekte kolaylık gösteren kimseye Allah rahmet etsin."
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
riyazus salihin
Hz Muhammed sav buyuruyor

"Bir kimse Allah'ın kendisini sıkıntıdan kurtarmasını isterse, borcunu ödeyemeyen kimseye zaman tanısın veya bir bölümünü indirsin."

İnsanlara borç para veren bir adam vardı. derdi ki alacak istemeye gidersen sıkıştırma, affediver. Olabilir ki Allah ta bizi affeder. Allahta onu affetti."

bir adam sorguya çekildi, hayır namına hiçbir şey bulunamadı. Fakat bu adam fakirlerin borcunu affedip vazgeçerdi. Bunun üzerine Allah (c.c.) onu affediniz" buyurdu.

Allah'ın huzuruna gelen birine Dünyada mal ile ne yaptın?" dedi adam cevapladı  Ya Rab alışverişte kolaylık gösterir, mühlet tanırdım Bunun üzerine Allah meleklere  "Kulumu affediniz" buyurdu.

Hiçbir kimse Allah'a karşı hiçbir şeyi gizleyemez,

Bir kimse darda kalmış bir borçluya mühlet verirse veya borcunu bağışlarsa Allah o kişiyi kıyamet gününde arşının gölgesinde gölgelendirir."

Ey Rabbim! ilmimi artır de." Taha,

Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Zümer,

Allah  inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir
Mücadele .

Kulları arasından yalnızca, anlama ve kavrama yeteneğine yani vahiy bilgisine sahip olan alimler Allah
tan gereği biçimde korkarlar." Fatır

Allah kimin hakkında hayır isterse onu din hususunda bilgi ve anlayış sahibi kılar."

Allah'ın verdiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimseye imrenilir, onlar gibi olmak istenebilir

Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmedip onu başkalarına öğreten kimseye imrenilir

Allah'ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim, bol yağan yağmura benzer. Yağmurun yağdığı yerin bir kısmı verimli bir toprak olup, bol çayır ve ot bitirir, bir kısmı da suyu emmeyip üzerinde tutan çorak bir yerdir.

Allah'ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim, bol yağan yağmura benzer.
Allah biriken sudan insanları faydalandırır, hem kendileri içer, hem de hayvanlarını sular

Allah'ın benimle gönderdiği hidayet yağmura benzer yağmurun yağdığı öyle bir yer var ki, orası kaypaktır. Ne suyu tutar, ne de ot bitirir. İşte bunun gibidir ki, bana kulak asmayıp başını bile kaldırmayan

Allah'ın benimle gönderdiği hidayeti kabul etmeyen kimsenin durumu kaypak kaya gibidir."

Allah'a yemin ederim ki, Allah'ın senin aracılığınla bir tek kişiyi hidayete eriştirmesi en kıymetli dünya malı olan kırmızı develerden daha hayırlıdır."

Benim vasıtamla size ulaştırılan Kur'an'dan bir ayet bile olsa insanlara ulaştırınız.

Sizden önce yaşayan toplumlardan olan İsrailoğullarının ibretli kıssalarından bahsetmenizde de bir sakınca yoktur.

Kim bile bile bana yalan uydurarak hadis isnad ederse cehennemdeki yerine hazırlansın."

Kim Kur'an ve sünnet öğrenmek için bir yola girerse Allah o kişiye cennet yolunu kolaylaştırır

Hidayete Allah'ın dosdoğru yoluna çağıran kimseye kendisine uyanların sevabı kadar sevap verilir.onların sevabından da hiçbir şey eksilmez."

İnsanoğlu öldüğü zaman amel
sevabı sona erer. Sadakayı cariye istifadesi devam eden yol, su,
gibi yapılar bunun dışındadır

sevabı sona erer. İstifade edilen ilim sözlü ve yazılı ilim kaynakları
bunun dışındadır

sevabı sona erer Kendisine dua eden hayırlı bir evlat bırakan kimse. Bunun dışındadır 

Dünya ve içindekiler kınanmış, basit ve değersiz şeylerdir. Sadece Allah'ı hatırlayıp onun hükümlerine boyun eğmekle, ilim öğreten veya öğrenen bunun dışındadır."

İlim öğrenmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır."

"Mü'min kimse sonu cennet oluncaya kadar, hiçbir hayırdan doyup geri kalmaz, hayır işlemeye devam eder."

"Alim bir kimsenin bilgisizce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü, benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir.”

Şüphesiz ki Allah, melekleri, gök ve yer ehli  karınca ve denizlerdeki balıklara varıncaya kadar her şey insanlara hayır ve iyilik öğretenlere dua ederler.”

kim ilim tahsili için bir yola girerse Allah ona cennetin  kolaylaştırır.

Şüphesiz melekler de ilim yoluna girenin yaptığından memnun oldukları için onun üzerine kanat gererler.

Göklerde ve yerde bulunan varlıklar hatta suyun içindeki balıklar bile, ilim adamları için Allah'tan bağışlanmasını dilerler.

Alim bir kimsenin bilgisizce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir.

Alimler peygamberlerin varisleridir.

Peygamberler altın ve gümüşü miras olarak bırakmazlar, onlar sadece ilmi miras bırakmışlardır.

ilim mirasına konan kimse bol nasib ve kısmet almış olur."

Benim sözümü işitip ezberledikten sonra aynen başkalarına ulaştıran kimsenin Allah yüzünü ağartsın.

Kendisine bilgi ulaştırılan nice insan vardır ki, o bilgiyi bizzat işiten kimseden daha iyi anlayışlı ve kavrayışlı olabilirler."

Bir kimseye bildiği dini bir konu sorulduğunda cevap vermeyip gizlerse, kıyamet günü ağzına ateşten bir gem vurulur."

kim Allah'ın rızası aranan bir ilmi sadece dünyaya sahip olmak için öğrenirse o kimse kıyamette cennet kokusunu bile duymaz

Allah ilmi, insanların hafızalarından silmek, kalplerinden söküp çıkarmak suretiyle almaz, ilim adamlarının ölümüyle almış olur.

ilim adamlarının ölümüyle alim kalmamış olur, insanlar cahilleri önder edinirler.

cahil kimseler bilmedikleri halde fetva verirler kendilerini, ve başkalarını saptırırlar."

siz, bütün zamanlarınızda beni anın, ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım.
1
Verdiğim nimetlere karşı bana şükredin, nankörlük etmeyin Bakara

Bana şükrederseniz muhakkak ki; size kat kat fazla veririm.. İbrahim,

De ki: Her türlü eksiksiz övgüler Allah'adır İsra

mü'minlerin cennetteki dualarının sonu  tüm övgüler Alemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur" şeklindedir. Yunus

Rasûlullah sav e Mirac gecesi süt, ve şarap bardağı getirildi Hz Resul  süt dolu olan bardağı aldı. ve
Cebrail as buyurdu Seni yönelten  Allah'a hamdolsun. içki  bardağını alsaydın ümmetin sapıklığa düşer ve azardı."

"Allah'a hamdederek başlanmayan her değerli işin feyzi ve bereketi olmaz, güdük olur."

çocuk ölünce Allah meleklerine  buyurur: Kulumun çocuğunu elinden aldınız öyle mi? Kulumun kalbinin meyvesini mi kopardınız?"

bir çocuk ölünce Allahu teala meleklere Kulumun kalb meyvesini mi kopardınız kulum ne dedi?" diye sorar. Melekler "Sana hamdedip, "inna lillah ve inna ileyhi raciun = Biz zaten Allah için varız ve O'na döneceğiz" dedi diye cevap verirler. O zaman Allah buyururki Kulum için cennette köşk inşa ediniz ve ona Hamd evi adını veriniz."

"Allah kulunun birşey yedikten ve birşey içtikten sonra hamd ve şükretmesinden  razı olur."

Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamberi överler; ey inananlar! Siz de onu övün, tam bir teslimiyetle salat ve selam getirin Ahzab

Kim bana bir defa salat-u selam getirirse Allah ona on defa rahmet eder."

"Kıyamet günü insanların bana en yakın olanları, bana en çok salavat getirenleridir."

Günlerin en faziletlisi Cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salat ve selam getriniz,

ashab-ı kiram Ya Rasûlallah, salat ve selamlarımız size nasıl arzedilir, siz çürümüş olacaksınız" diye sorunca, Efendimiz sav Allah Peygamberlerin cesedlerini çürütmeyi toprağa haram kılmıştır" buyurdular

"Yanında adım anıldığı halde bana salat ve selam getirmeyen kimse sürüm sürüm sürünsün."

Kabrimi bayram yeri haline getirmeyiniz. Bana salat ve selam getiriniz. nerede olursanız olun, salat ve selamınız bana ulaşır."

Bir kimse bana salat ve selam getirdiği zaman onun selamını almam için Allah ruhumu geri verir

"Cimri kimse ismim anıldığı halde bana salevat getirmeyendir."

Biriniz dua edeceği zaman önce Allah-u Teala'ya hamdetsin, sonra peygamber sav e  salat-u selam getirsin, daha sonra da dilediği duayı yapsın."
.
Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi Allahümme salli ala Muhammedin ve ala âli Muhammed kema salleyte ala âli İbrahim inneke hamidun mecid,

Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi Allahume barik ala Muammedin ve ala âli Muhammedin kema barakte alâ âli İbrahime inneke hamidün mecid

Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi Ey Allahım, İbrahim'in soyundan gelenlere nasıl rahmet ettinse, Muhammed'e ve O'nun soyundan gelenlere de rahmet et.

Şüphesiz sen övülmeye layık ve yücesin. Ey Allah'ım,

Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi İbrahimin soyunu mübarek kıldığın gibi, Muhammed ve onun soyundan gelenleride mübarek kıl.  sen övülmeye layık ve yücelerin yücesisin." Ey Allah'ım,

devamlı Allah'ı anmak şüphesiz en büyük ibadettir.
1
Allah tüm yaptıklarınızı bilir." Ankebut

siz, bütün zamanlarınızda beni anın, beni ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım Bakara

Rabbini içinde alçak gönüllülükle, korku ve duyarlılık içinde sesini yükseltmeden, sabahın erken ve akşamın son vaktinde an ve sakın umursamaz kimselerden olma... Araf,

Allah'ı namaz dışında da daima ve çokça hatırlayın ki mutluluğa ve kurtuluşa erişebilesiniz." Cuma

Ahzab suresi

erkek ve kadın müslümanlar, Mü'minler, doğru sözlüler sabırlı erkek ve kadınlar, gönülden bağlanan erkek ve kadınlar, Allah hepsine mağfiret hazırlamıştır.

sadaka verenler oruç tutanlar iffetlerini koruyanlar, Allah'ı çok ananlar, işte Allah bunların hepsine büyük ecir hazırlamıştır. "

Ey inananlar! Allah'ı çok anın. O'nu sabah akşam tesbih edin.

Karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için size rahmet ve istiğfar eden Allah ve melekleridir. İnananlara merhamet eden O'dur."

Dile kolay, mizana konduğunda ağır gelen ve Rahman olan Allah'ı hoşnud eden iki cümle vardır, bu; Sübhanallah ve bihamdihi Sübhanellahi'l-azim dir

Ben Rahman olan Allah'ı noksan sıfatlardan uzak bilir ve onu hamd
ile överim.

Ben yüce olan Allah'ı noksan sıfatlardan uzak sayarım.

Sübhanellahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahu ekber

Allah'ı layık olmayan sıfatlardan uzak bilmek ve onu kemal sıfatlarıyla hamdederek övmekliğim herşeyden sevgilidir.

Allah'tan başka gerçek ilah yoktur o en büyüktür demem, benim için üzerine güneş doğan herşeyden daha sevgilidir."

Bir kimse günde yüz defa la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamdu ve hüve ala külli şeyin kadir tekrar ederse on köleyi hürriyetine kavuşturmuş kadar sevap kazanır

Allah'tan başka ilah yoktur Yalnızca o vardır, onun ortağı yoktur.

Tüm mülk ve saltanat Onundur, eksiksiz övgüler O'na mahsustur. O'nun herşeye gücü yeter

Bir kimse günde yüz defa sübhanellahi ve bihamdihi = Ben Allah'ı noksan sıfatlardan uzak bilir ve onu hamdiyle överim derse  günahları deniz köpükleri kadar çok bile olsa hepsi bağışlanır."

Allah'ın en çok hoşlandığı söz Sübhanallahi ve bi hamdihi = "Ben Allah'ı noksan sıfatlardan uzak bilir ve Onu hamdiyle överim" sözüdür

"Arınmak yani küfür, şirk ve diğer tüm pisliklerden arınmak, imanın yarısıdır.

Elhamdulillah duası mizanı doldurur.

Sübhanellahi vel hamdülillahi zikri ise yerle gökler arasını sevapla doldurur."

Alah'tan başka gerçek ilah yoktur. Yalnızca O vardır. Onun ortağı da yoktur. Her yönüyle Allah en büyüktür, eksiksiz övgülerin hepsi O'na aittir.

Tüm güç ve kuvvetlerin ancak herşeye gücü yeten ve yaptığı herşeyi yerli yerince yapan Allah tarafından verileceğini kabul ederim."

Allahummağfir li verhamni vehdini verzukni = Allahım beni bağışla bana acı, beni dosdoğru yoluna kılavuzla ve bana hayırlı rızık ver

Rasûlullah sav farz namazı bitirince üç defa istiğfar eder ve “Allahumme ente's- Selam ve minke's-Selam tebarekte ya ze'l-celali vel'l-İkram = "Ey Allahım selamet ve saadet sendendir. Ey celal ve ikram sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın derdi.

Ey Allahım selamet ve saadet sendendir.

Ey celal ve ikram sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın

Allahım senin verdiğine engel olacak yoktur. Vermediğini de verecek bir kimse yoktur.

Makam ve servet sahibi Allahım
eldeki imkanlar senin yardımın olmadıkça fayda vermez."

Tüm güç ve kuvvetlerimiz ancak Allah tarafından verilmektedir. Allah'tan başka ibadete layık başka bir ilah yoktur.

yalnızca O'na ibadet ederiz. Sahib olduğumuz her türlü nimet ve ikramlar O'nun tarafından verilmiştir.

En güzel övgüler sadece O'na yakışır. Kafirler hoşlanmasa bile hayatımızı Allah'tan gelene göre ayarlar ve Allah'tan başka ibadet edilecek ilah yoktur deriz.

Her farz namazın ardından otuz üçer defa Sübhanellah, elhamdülillah, Allahu ekber dersiniz."

zenginlik veya dualardan istifade etmek işi Allah'ın bir lütfudur, onu dilediğine verir."

Farz namazların ardından güzel zikirler vardır ki onları her farzdan sonra söyleyen ve yapan zarara uğramaz. Bunlar 33 defa Sübhanallah, Elhamdülillah, 33 defa Allahu ekber"dir.

Rasûlullah sav namaz arkasında şu duayı okuyarak Allah'a sığınırdı:
"Allahumme inni eûzü bike minelcübni velbuhl ve eûzü bike min en uredde ila erzelil umri ve eûzü bike min fitneti'd-dünya ve euzu bike min fitneti'l-kabr

Rasûlullah sav namaz arkasında şu duayı okuyarak Allah'a sığınırdı:
Allahım, korkaklıktan, cimrilikten İhtiyarlık düşkünlük ve bunaklıktan dünya fitnelerinden ve kabir azabından  sana sığınırım."

Ey Muaz, her namazdan sonra terketmeden şu duayı okumanı tavsiye ediyorum. Allahumme e'ınni alâ zikrike ve şükrike ve husni ibadetike

Ey Muaz, her namazdan sonra şu duayı tavsiye ediyorum. Allahım seni zikretmek, şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım eyle."

Sizden biriniz namazda tahiyyatı bitirdiğinde dört şeyden Allah'a sığınsın ve şöyle desin Allahım cehennem ve kabir azabından, hayat ve ölümün fitnelerinden  mesih deccalin fitnesinden sana sığınırım.

Rasûlullah sav namazda teşehhüd ile selam arasındaki duayı şöyle bitirirdi Allahım yaptığım gizleyip açığa vurduğum ölçüsüzce işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle,

Rasûlullah sav namazda teşehhüd ile selam arasındaki duayı şöyle bitirirdi ilerleten de geri bırakan da sensin. Senden başka ibadet edilecek kimse yoktur.”

Rasûlullah sav rüku ve secdede şu duayı okurdu Sübhanekellahumme Rabbena ve bi hamdik Allahummağfirli Alahım seni  yakışmayan sıfatlardan uzak tanır. eksiksiz övgülerinle över, sana hamdederim. Allahım  bağışla

Rasûlullah sav rüku ve secdede Subbûhun kuddûsun, ve Rabbu'l
melâiketi verrûh = Ey Allahım sen sana yakışmayan tüm sıfatlardan Kusur ve noksanlıkdan uzak ve eşsizsin. Bizim ve tüm meleklerin Cebrail a.s. ın Rabbisin.” derdi.

Rükuda Rabbinizi büyüklemek suretiyle Subhane Rabbiyel azim deyin. Secdede ise dua etmeye çalışınız. Çünkü orada yapılan dualar kabul edilmeye daha layıktır."

Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. Orada çok dua ediniz."

Rasûlullah sav secdede şöyle dua ederdi Allahummağfirlî zenbî küllehû dikkahû ve cillehû ve evvelehû ve âhirehû ve alaniyetehû ve sirrehû = Allahım günahlarımın hepsini, küçüğünü büyüğünü, eskisini, yenisini, açığını gizlisini affet, bağışla."

Rasûlullah sav rüku ve secdede Subhaneke ve bihamdik la ilahe illa ente = Allahım seni  yakışmayan sıfatlardan uzak tanır ve seni hamdinle eksiksiz bir şekilde överim. Senden başka ibadet ve itaat edilecek ilah yoktur, ancak sen varsın" diye dua ediyordu.

Rasûlullah sav Secdede şöyle dua ediyordu: Allahım gazabından rızana, azabından affına Senden yine sana sığınırım. Seni layık olduğun şekilde övemem. Sen kendini nasıl övmüşsen öylesin."

Sizden biriniz her gün bin sevap kazanmaktan aciz midir?" kim Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin iyilik yani sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır."

Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. İşte bu sebeple her subhanallah demek bir sadakadır.

Her Elhamdülillah demek bir sadakadır. Her la ilahe illallah demek de bir sadakadır.

Her Allahu ekber demek de bir sadakadır. İyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülüklerden sakındırmak da sadakadır.

Müslümanın kuşluk vakti kılacağı iki rekat kuşluk namazı da sadaka yerini tutar."

Yarattıkları sayısınca,  hoşnudluğu miktarınca, arşının ağırlığı kadar ve tükenmeyen kelimeleri adedince Allah'ı  yakışmayan sıfatlardan uzak tanır ve O'na eksiksiz övgülerle hamdederim.

Yarattıkları sayısınca Subhanallah  razı olacağı kadar subhanallah Arşının ağırlığı kadar subhanallah tükenmeyen sonsuz kelimeleri kadar subhanallah der, Allah'ı tesbih ederim.

Rabbini zikredenle zikretmeyenin durumu, diriyle ölünün farkı gibidir."

İçerisinde Allah'ın anıldığı bir evle Allah'ın anılmadığı bir evin farkı diri ile ölünün farkı gibidir."

Allah-u Teala şöyle buyuruyor: Ben kulumun beni düşündüğü gibiyim. Beni hatırlayıp zikrettiğinde onunla beraberim.

Allah-u Teala buyuruyor kulum
beni kendi başına hatırlar ve anarsa onu aynı şekilde anarım. Şayet beni toplulukta anarsa ben de onu daha hayırlı bir toplulukta anarım

Müferridler öne geçtiler Müferridler Allah'ı çok anan erkek ve kadınlardır"

Zikrin en faziletlisi la ilahe illallahtır."

Dilin hep Allah'ı zikretsin"

kim sübhanellahi ve bihamdihi = Ben Allah'ı yakışmayan sıfatlardan uzak tanır ona eksiksiz övgüleriyle hamdederim derse, cennette onun için bir hurma ağacı dikilir.

İsra gecesinde İbrahim (a.s.)’la karşılaştım. şöyle söyledi: "Ya Muhammed, ümmetine selam söyle şöyle haber ver: Cennetin toprağı çok güzeldir, suyu tatlıdır, arazisi geniş ve dümdüzdür.

İbrahim as buyurduki cennetin
fidan ve ağaçları Sübhanellahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekberdir Allah'ı yakışmayan sıfatlardan uzak tanır övgülerin ona ait olduğunu bilir ve ona hamdeder, ondan başka ibadete layık ilahın olmadığını bilir ve en büyük O'dur derim.

amellerin en hayırlısı sevapça en  temiz olanı dereceleri en fazla yükselten, altın ve gümüşten daha kazançlı, olan Allah'ı her zaman hatırlar şekilde bir hayat yaşamaktır

Allah'ı gökyüzündeki yarattıkları sayısınca kendisine yakışmayan sıfatlardan uzak tanırım.

Allahu ekber, Elhamdulillah, la ilahe illallah ve la havle vela kuvvete illa billah

Cennet hazinelerinden bir hazineyi sana kılavuzluk edeyim mi?" La havle vela kuvvete illa billah = Her türlü güç ve kuvvet sadece Allah'ın yardımı iledir ve hepsi Allah'a aittir."

Al-i İmran surei

Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbirini izlemesinde akılıselim sahipleri için elbette alınacak dersler vardır.

Onlar ki ayakta, oturarak ve yanları üzerinde uyurken  iken hep Allah'ı hatırlayıp anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde inceden inceye çok derin düşünürler

derler ki; Rabbimiz! Sen yerleri ve gökleri boşuna yaratmadın. Seni yakışıksız ve noksan sıfatlardan uzak tutarız. Bizi cehennem azabından koru."

Rasûlullah sav abdestli abdestsiz
her durumda Allah'ı hiç hatırından çıkarmazdı.

Biriniz eşine cinsi temas için yaklaştığında Bismillah Allahumme Cennibne'ş-şeytane ve cennibi'ş-şeytane ma razaktena  Allahım şeytanı bizden ve  bize vereceğin çocuktan uzaklaştır derse bu beraberlikten çocuk olursa, şeytan asla zarar veremez

Rasûlullah sav yatağına yattığında Bismikellahumme ahya ve emut = Allahım senin ismini anarak ölür ve dirilirim. Yani uyur ve uyanırım,” derdi.

Rasûlullah sav Uykudan uyanınca Elhamdülillahillezi ahyana ba'de ma ematena ve ileyhi'n-nüşur = Bizi ölümümüzden sonra dirilten yani uykumuzdan uyandıran Allah'a hamdolsun. Kıyamette onun huzurunda toplanacağız derdi. "

Kehf suresi

Ve Rabbinin hoşnutluğunu umarak, sabah akşam O'na yalvarıp yakaranlarla birlikte, sen de sabret.

iyi ve güzel ne varsa terkedip bencil arzuları peşine düştüğü için, kalbini duyarsız kıldığımız kimseye ve işi gücü aşırılık olan kimseye uyup boyun eğme."

Allah'ın yollarda, çarşı ve pazarda dolaşarak Allah'ı hatırlayıp zikredenleri tesbit eden melekleri vardır.

melekler Allah'ı zikreden topluluğu bulunca Geliniz, aradığınız burada" diye seslenirler ve zikreden kimseleri dünya semasına kadar kanatlarıyla kuşatırlar.

Allah meleklerine Kullarım ne söylüyor?" diye sorar. Melekler de:
Subhanallah diyerek sana yakışmayan sıfatlardan uzak tutup Allahu ekber diyerek en büyük senin olduğunu söylüyorlar derler

Allah meleklerine Kullarım ne söylüyor?" diye sorar. Melekler de:
Elhamdülillah diyerek eksiksiz övgülerin sana ait olduğunu söylüyorlar ve seni her yönüyle övüp  yüceltiyorlar, derler.

Allah der ki kullarım beni gördüler mi ki beni anıyorlar?" melekler der ki vallahi  görmediler." Allah u teala
sorar görselerdi ne yaparlardı
melekler der ki onlar seni görseler daha çok ibadet ederler, şanını daha çok yüceltirler ve seni daha fazla tanır ve bilirlerdi."

ulu Allah der ki Kullarım ne istiyor 
melekler der ki Cennet istiyorlar."
yüce Allah der ki Cenneti görmüşler mi? görseler ne yaparlar?"melekler cevap verir
Eğer cenneti onu büyük bir istekle isterler ve elde etmek için daha fazla gayret ederlerdi."

ulu Allah der ki kullarım neden korunmayı istiyorlar?"melekler der ki Cehennemden sığınıyorlar yüce Allah der ki cehennemi gördüler mi?"görselerdi ne yaparlardı
melekler cevap verir Eğer cehennemi görselerdi ondan daha fazla kaçar ve korkarlardı derler

Allah meleklerine, buyururki şahit olun kullarımı bağışladım" Orada oturanlar öyle iyi kimselerdir ki, onların arasında bulunan kötü kimselerden olmaz.

sadece Allah’ın adının anıldığı ve Allah’ın isteğine göre hareket edilen toplantıları tespit melekleri vardır zikir toplantısı bulunca  otururlar ve cemaatın boş yerlerini dünya semasına kadar kanatlarıyla doldururlar.

Onlar öyle bir topluluktur ki, onların arasında bulunanlar kötü olmaz"

Bir topluluk Allah'ı zikretmek üzere bir araya gelseler, melekler onların etrafını kuşatır. Allah'ın rahmeti onları kaplar, onların üzerine huzur ve sükunet iner.

Bir topluluk Allah'ı zikretmek üzere bir araya gelseler, Rahat ve huzura kavuşurlar. Allah da onları yanında bulunan meleklere över."

kim Allah'a sığınırsa, Allah da onu barındırıp hayra ulaştırır

kim sıkıntı vermekten, insanları rahatsız etmekten utanırsa . Allah da onu mükafatlandırır

kim Allah Rasulü'nün meclisinden yüz çevirdi ise  Allah da ondan yüzçevirdi.

Rasûlullah sav ashabından halka kurmuş bir gruba "Burada niçin oturuyorsunuz?" diye sordu.Bizi İslama ulaştırıp lütufta bulunması sebebiyle Allah'ı zikretmek ve ona hamdetmek için oturuyoruz" diye cevap verdiler.

Rasûlullah sav ashabına siz burada Allah'ı zikir ve hamdetmek için mi oturdunuz?" diye sordu. Onlar Sırf Allah için oturduk" ya Rasûlullah dediler Hz Resul buyurdu ki öyle ise
Cebrail as haber verdiki, Allah meleklere sizi övmüştür

Alçak gönüllülükle, korku ve duyarlılık içinde, ses yükseltmeden sabah akşam Rabbini an ve sakın umursamaz kimselerden olma. A'raf

Güneşin doğmasından ve batmasından önce, Rabbinin sınırsız kudret ve yüceliğini, tüm eksiksiz övgüleriyle an."Taha

Ve Rabbini tüm eksiksiz övgülerle sabah akşam yücelt."  Mü'min

Nur, suresi

Bu ışık, bu nur o evlerdedir ki, Allah oralarda adının yüceltilmesine ve anılmasına izin vermiştir.

Allah'ın yüceliğini dile getirenleri ne ticaret, ne de kazanma hırsı, Allah'ı anmaktan ve namazdan ve zekat vermekten alıkoyabilir.

Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar."

Doğrusu biz sabah ve akşam yüce Allahı tüm yakışıksız ve noksan sıfatlardan uzak tutan dağları onun Davut as emri altına vermiştik. Sa'd

Kim sabah akşam yüz defa sübhanellahi ve bihamdihi = Allah'ı  yakışıksız sıfatlardan uzak tanır ve övgüler onadır ona hamdederim." derse onun söylediklerini söyleyen dışında hiç kimse kıyamet günü onun söylediğinden daha değerlisi ile gelemez." (Müslim, Zikir, 26)

sahabe Ya Rasûlallah bir akrep yüzünden neler çektim" dedi. Rasûlullah Eğer Euzu bi kelimatillahittammeti min şerri ma halak = Yaratılmışların şerrinden Allah'ın mükemmel kelimelerine sığınırım deseydin, o sana zarar vermezdi." Buyurdular.

Rasûlullah sav sabahleyin şöyle dua ederdi Allahumme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nahya ve bike nemut ve ileyke'n
nüşur = Allahım yardımınla sabaha eriştik lütfunla akşama ulaştık, sen isteyince hayat bulur, yine sen isteyince ölürüz, yeniden diriltip  toplayacak olan da sensin.

Rasûlullah sav Akşam şöyle dua ederdi Allahumme bike emseyna ve bike nahya ve bike nemut ve ileyke'l-masir = Allahım sayende akşama ulaştık. Sen istersen hayat bulur, yine sen istersen ölürüz, huzuruna varılacak olan da sensin.

Hz Ebu Bekir Ya Rasulallah, sabah akşam mübarek kelimeleri öğretseniz dedi. Rasûlullah sav şu duayı okudu  Gökleri ve yeryüzünü yaratan her şeyi bilen Allahım. Herşeyin Rabbi ve idarecisisin. Senden başka ibadete layık kimse yok  Nefsimin ve şeytanın şerrinden ve  Allah'a sığınırım."

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi Biz ve tüm evren geceye girdik. Eksiksiz övgüler ona mahsustur. Allah'tan başka ibadet edilecek yoktur. Sadece O vardır,

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi onun ortağı yoktur. Mülk, idare, saltanan O'nundur. Eksiksiz övgüler O'na mahsustur. O'nun gücü herşeye yeter.

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi Ya Rabbi, senden   gecelerin hayrını dilerim gecelerin şerrinden de sana sığınırım.

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi Rabbim, tembellikten, bunaklık  yaşlılık cehennem ve kabir azabından sana sığınırım.

Akşam ve sabah kul huvallahu ehad ile Nas ve Felak surelerini üçer sefer oku her türlü fenalık ve zararlara karşı sana yeter."

Kim her sabah ve akşam üç defa Bismillahillezî la yedurru mea'smihî şey'un filardi vela fi's-semâi ve hüve's-semiu'l-alîm = İsmiyle birlikteyken yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın adıyla, O'dur  işiten ve bilen" derse, ona hiçbir şey zarar veremez."

Rasûlullah sav yatağına girdiğinde
Bismikellahümme ahya ve emut = Allahım senin ismini anarak dirilir
uyanırım  uyurum ve  ölürüm derdi

Rasûlullah sav Hz. Ali ve Fatıma'ya şöyle demiştir Yatağa girdiğinizde 33 defa Allahu ekber, 33 defa sübhanallah, 33 defa elhamdülillah deyiniz. buyurdu

Biriniz yatağa girdiği zaman elbise ucuyla yatağını silkelesin, çünkü yatağından ayrılışından sonra oraya hangi zararlı hayvanın girdiğini bilemez.

Biriniz yatağa girdiği zaman şöyle desin Rabbim senin isminle yatağa uzandım senin isminle kalkarım. uykudayken canımı alacaksan merhamet et bağışla yaşamamı istiyorsan iyi kullarını koruduğun gibi beni de fenalıklardan koru

Rasûlullah sav yatağa yatacağı zaman, Nas, Felak ve İhlas surelerini okuyarak avuç içine üfler ve eliyle vücudunu sıvazlardı

Yatağına girdiğin zaman, namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanına yat ve şu duayı oku Allahım kendimi sana teslim ettim işlerimi sana emanet ettim, sırtımı sana dayadım, azabından korkar, sevabını umarım.

Yatağına girdiğin zaman, şu duayı oku Allahım Senden sığınacak bir yer varsa yine sensin. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin peygambere inandım de bu kelimeleri söyler de ölürsen İslam dini üzere ölürsün. Uyumadan önce son sözün  olsun.

Rasûlullah sav yatağına girdiğinde şöyle dua ederdi Elhamdülillahillezi et'amena ve sekânâ ve kefânâ ve avânâ, fe kem mimmen la kafiye lehu vela mu'viye = Bize yedirip içiren, ihtiyaçlarımızı karşılayan, bizi koruyup barındıran Allah'a hamdolsun. , Yeteri kadar yiyecek içecek ile barınabileceği bir yer bulamayan niceleri var.”

Rasûlullah sav uyumak için yatağa girdiğinde sağ elini sağ yanağının altına koyarak şöyle dua ederdi: "Allahumme kınî azabeke yevme teb'asu ibadeke = Allahım kullarını yeniden dirilttiğin gün beni azabından koru!

Rabbiniz buyuruyor ki, "Bana dua edin, duanızı kabul edeyim Mü'min

Rabbinize alçak gönüllü olarak ve yüreğinizin derinliklerinden için için yalvarıp gizlice sessizce dua edin,
Allah aşırı gidenleri sevmez. A'raf,

kullarım beni sorarlarsa, şüphesiz ki onlara çok yakınım. Dua edenin duasına her zaman karşılık veririm.
1
kullarım benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki, doğru yolu bulabilsinler!"

Peki kimdir, darda kalıp dua ettiğinde dua edenin duasına olumlu cevap veren, üzüntü ve sıkıntıyı gideren sizi söz sahibi kılan?
1
Allah'la beraber başka ilah öyle mi? Ne kıt düşünüyorsunuz?" Neml,

Dua bir ibadettir

Rasûlullah sav özlü ve kapsamlı duaları sever, özlü ve kapsamlı olmayan duayı yapmazdı."

Rasûlullah sav şöyle dua ederdi:
Allahumme atina fiddunya hasene ve filahireti hasene ve kına azabennar = Allahım bize dünyada da ahirette de iyilik ve güzellik ver, cehennem azabından koru!

Allahumme inni es'eluke'l-huda ve't-taka velafâfe velğına = Allahım senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği isterim."

Bir kimse müslüman olduğu vakit Rasûlullah sav ona namazı  öğretir şöyle dua etmesini isterdi. Allahumağfirlî verhamnî vehdinî ve âfinî verzuknî = Allahım affet, bana merhamet et, acı bana, doğru yola ilet, bana afiyet ve hayırlı rızık ver.

Rasul-ü Ekrem de şöyle buyurdu:
Allahumağfirlî verhamnî ve âfinî verzuknî = Allahım bağışla bana  merhamet et, acı, afiyet ve hayırlı rızık ver de bu sözler hem dünya hem de ahiret için istenen herşeyi içine alır.

Rasûlullah sav vesellem şöyle dua ederdi Allahumme musarrifel kulûb, sarrif kulûbena alâ tâatike = Ey kalbleri çeviren yönlendiren Allahım, kalblerimizi sana itaate yönelt.

Dayanılmaz dertten, insanı helake götüren zorluktan, başa gelecek fenalıktan ve düşmanı sevindirecek felaketlerden Allah'a sığınırım.

Allahım bütün işlerimin başı olan dinim konusunda hataya düşmekten beni koru. dünyadaki işlerimizin yolunda gitmesini sağla.

Allahım Dönüp varacağım ahiretimi kazanmama yardım et. Hayatımda hayırlar yapmama imkan tanı. Ölümümü her türlü sıkıntılardan kurtuluşa sebep kıl."

Rasûlullah sav Hz Aliye şöyle demiştir: Allahummehdinî ve seddidnî = Allahım beni doğru yola ilet ve bütün işlerimde beni başarılı kıl, de”, buyurdu.

Allahumme innî es'elukel huda vessedat = Allahım senden beni doğru yola iletmeni ve o yolda başarılı kılmanı niyaz ederim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Riyazus salihin
Hz Muhammed sav buyuruyor

Allahım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, bunaklık ihtiyarlık, cimrilikten sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım.

ve dala'iddeyni ve galebeti'r-Ricâl. Borç altında ezilmekten zalimlerin başa geçip zulmetmelerinden de sana sığınırm.

Hz Ebu Bekir ya Rasûlullah Bana bir dua öğret de, namazda okuyayım" dedi. şöyle buyuruldu: Allahım kendime zulmettim, günahları bağışlayacak olan yalnız sensin. sonsuz bağışlaman ile bağışla.

Rasûlullah sav namazda iken şu
duayı tavsiye ederdi Allahım
merhamet et, acı, çünkü affı sonsuz, merhameti sonsuz olan sadece sensin de.”

Allahım, günahlarımı, bilgisizlik yüzünden haddi aşarak yaptığım işleri, bağışla.
1
Allahım, ciddi ve şaka yollu yaptıklarımı, yanlışlıkla ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle, bu kusurların hepsi bende vardır.
2
Allahım yaptığım yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle,
3
Allahım ilerleten de geri bırakan da sensin. Senin her şeye gücün yeter.”
4
Allahumme innî eûzu bike min şerri ma amiltu ve min şerri ma lem a'mel. Allahım işlediğim ve işlemediğim günahların şerrinden sana sığınırım.”
5
Allahım nimetin yok olup afiyetin bozulmasından, felaket ve musibetlerden ve gazabına sebep olacak işlerden sana sığınırım.
6
Allahım, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, bunaklık derecesinde ihtiyarlıktan, kabir azabından sana sığınırım.
7
Allahım, nefsime günahlardan korunma melekesi nasib eyle ve onu her türlü günahtan temizle, onu en iyi temizleyecek sensin. Onun efendisi sensin.
8
Allahım faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, doymak bilmeyen nefisten ve kabul olunmayacak duadan sana sığınırım.

Allahım sana teslim oldum. Sana inandım, sana güvendim. Sana yöneldim, senin yardımınla düşmanlara karşı savaştım, her konuda sana başvurdum.

Allahım Önceden yaptığım bundan sonra yapacağımı sandığım, gizlediğim ve açığa vurduğum tüm günahlarımı affeyle.

Allahım İlerleten de gerileten de sensin. Senden başka ilah yoktur.

La havle vela kuvvete illa billah" = Her türlü güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir

Allahumme innî eûzu bike min fitnetin nâri, ve azabinnâri, ve min şerril ğına ve'l fakr. = Allahım cehennem fitnesi ve azabından zenginlik ve fakirliğin şerrinden sana sığınırım."

Allahumme innî eûzu bike min münkerâtil ahlaki vel a'mali vel ehvai = Allahım, fena huylardan, fena işler yapmaktan ve nefsani arzulara uymaktan sana sığınırım.”

Allahumme innî eûzu bike min şerri sem'î ve min şerri basarî ve min şerri lisanî ve min şerri kalbî ve min şerri meniyyi = Allahım kulağımın , gözümün şerrinden, dilimin kalbimin cinsel organımın şerrinden sana sığınırım

Allahumme innî euzu bike mine'l
barası ve'l-cünuni ve'l-cüzami ve seyyii'l-eskam = Allahım alaca hastalığından, akli ve cüzzam hastalığından hastalıkların tümünden sana sığınırım.

Allahumme innî eûzu bike mine'l cû'i feinnehu bi'sed dacii, ve eûzu bike minel hıyaneti feinneha bi'seti-il bitaneti = Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”

Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”

Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır.

Allahım Hainlikten sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”

Allahım, beni helal rızıklarla yetindirerek haramlardan koru.

Allahım Beni lütfunla zengin kılarak başkalarına muhtaç etme.

Allahumme elhimnî rüşdî ve eizni min şerri nefsî = Allahım doğru yolda yürümeyi bana ilham eyle. Nefsimin şerrinden beni koru.

Allah'tan dünya ve ahirette afiyet dileyin

Ya mukallibel kulûb! Sebbit kalbî alâ dînike = Ey kalpleri evirip çeviren Allah, benim kalbimi dininden ayırma."

Davut (a.s.) şöyle dua ederdi

Allahım senden seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi ve senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi istiyorum.
1
Allahım senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevgili kıl.

Ya zel celali vel ikram = Ey büyüklük ve ikram sahibi Allahım, sözlerini dualarınızda çok sık söyleyiniz.

Allahım peygamberin senden istediği hayırları ben de isterim. Peygamberin Muhammed sav in sana sığındığı şeylerden biz de sana sığınırız.

Allahım Yardım ancak sendendir insanı dünya ve ahirette istediğine kavuşturacak olan sensin. Her türlü güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir.

Allahım senin rahmetini kazandıracak, bağışlamanı sağlayacak işler yapmayı, her günahtan uzak durmayı, dilerim

Allahım her iyiliği işlemeyi, cenneti kazanıp cehennemden kurtulmayı dilerim.

Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla..." Haşr suresi

Hem kendi kusurlarından ve hem de mü'min erkek ve kadınların kusur ve günahlarından dolayı bağışlanma dile Muhammed suresi

Hesabın görüleceği gün beni, anamı, babamı ve bütün mü'minleri bağışla.” İbrahim suresi

Müslüman bir kimse müslüman kardeşi için dua ederse, mutlaka melek de ona aynı şeyler sana da verilsin" diye mukabelede bulunur.

Bir müslümanın yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur.

Bir müslüman din kardeşi için hayır dua ettikçe yanındaki melek ona duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin diye dua eder.

Kendisine iyilik eden bir kimse o iyiliği yapana = cezakallahu hayran Allah seni hayırla mükafatlandırsın derse ona en iyi şekilde teşekkür etmiş olur.”

Kendinize Çocuklara Mallarınıza beddua etmeyiniz ki duaların kabul olunacağı bir saate rastlarsınız da bedduanız kabul olunmuş olur."

Kulun Rabbine en yakın olduğu an secde halidir. İşte orada çok dua ediniz."

acele etmedikçe dua kabul edilir,
insan acele ederek işte Rabbime dua ettim de duamı kabul etmedi" der.

kul günah olan ve akrabasıyla darılmasına yol açan birşey istemedikçe, bir de acele etmedikçe, duası kabul olunur.

Ya Rasûlallah, acele etmek ne demektir? diye sorulunca şöyle buyurdu kul Çok dua ettim, duamın kabul edildiğini görmedim der, dileğinin gecikmesinden usanır ve duayı terk eder, acele etmek budur.

Rasûlullah sav 'e, "Hangi dua çok iştilir ve kabul edilir?" diye soruldu da, "Gecenin son saatinde ve farz namazların arkasında yapılan dua" buyurdu.

bir müslüman Allah'tan birşey dilerse; günah istemediği akrabasıyla ilgiyi kesmeyi arzu etmediği sürece Allah, isteğini mutlaka yerine getirir

Allah'ın lütfu isteyeceğiniz şeylerden daha çoktur"

Büyüklük ve hilim sahibi Allah'tan başka ibadete layık ilah yoktur. Büyük arşın sahibi olan Allah'tan başka ibadete layık ilah yoktur.

Göklerin Rabbi yerin Rabbi ve kerim arşın Rabbinden başka ibadete layık hiç bir ilah yoktur.

Yunus suresi

Unutmayın ki, Allah'a dost ve yakın olanların korkmaları için bir sebep yoktur.
1
Onlar üzüntü çekmeyeceklerdir. Onlar iman edip ve Allahtan korkup sakınanlardır.
2
Onlar için hem dünya hayatında, hem de sonraki hayatta müjde var.
3
Allah'ın va'dinde asla değişme yoktur. O verdiği sözü mutlaka yerine getirir. İşte kurtuluş budur.

Meryem, suresi

Hurma ağacını kendine doğru silkele ki, üzerine olgun, taze hurmalar dökülsün

ye iç, doğacak olan bu çocuktan dolayı da, gözün aydın olsun!

Ve insanlardan birini görürsen de ki: "Ben, sınırsız rahmet sahibi için, bir süre konuşmaktan kaçınmaya söz verdim. bu gün hiçbir kimseyle konuşmayacağım."

Bunlar Allah'tandır, Allah dilediğine hesapsız rızık bağışlar" Al-i İmran,

Kehf suresi

Madem Allah'tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, sığının mağaraya da Rabbiniz, rahmetiyle bir genişlik versin ve işinizde de size kolaylık sebepleri hazırlasın.

Sizden önceki ümmetlerde Allah tarafından ilham edilen kimseler vardı. Şayet ümmetimin içinde de onlardan biri varsa hiç şüphesiz o, Ömer ibni Hattab'tır." .

sad b vakkas ra nın bedduası
Allahım senin kulun yalancı ise ve söylediklerini gösteriş ve şöhret için söylüyorsa, onun ömrünü uzat, fakirliğini artır ve fitnelere uğrat"

Kim haksız olarak başka birinin toprağından bir karış zorla yani zülümle alırsa o yerin yedi katı o kişinin boynuna halka gibi geçirilir"

Hubeyb ra, "Allah'ım! düşmanın hepsini say herbirini tek tek perişan et. Canlarını al, hiçbirini sağ bırakma" diye dua eddi

Hubeyb ra şehit edilmeden şu beyitleri okudu Müslüman olarak öldürüldükten sonra Nasıl ölürsem öleyim asla dert etmem

Hubeyb ra şehit edilmeden şu beyitleri okudu Bu ölüm O ulu zâtın rızası yolundadır, dilerse O
Parçalanmış vücudumun uzuvların eklemleri üzerine bereket verir.

Asım ibni Sabit ra bedir savaşında
Kureyşli müşriklerden Muayt'ı öldürmüş sonrada şehit edilmişti
kafirler onun ölümünü ispat için
vücudundan parça kesmek istediler o an Allah, Asım ra yı korumak arı sürüsü gönderdi. Bu arılar kafiri cesede yaklaştırmadı düşman cesetten bir parça kesemedi

Hz Ömer birşey hakkında "Ben şöyle düşünüyorum" dedi mi, o şey onun düşündüğü gibi gerçekleşirdi.

Hucurat suresi

Ey iman edenler yersiz zandan kaçının, çünkü bazı zan ve şüphe vardır ki, günahtır.

gizli yönlerinizi araştırıp birbirinizi çekiştirmeyin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi? öyleyse adam çekiştirmekten de öylece iğrenin

yolunuzu Allah'ın kitabıyla bulmaya çalışın.

Şüphesiz Allah tevbeleri kabul eden ve acıyandır."

Bilmediğin şeyin ardına düşme,

kulak, göz ve kalp tüm yaptıklarından sorumludurlar. Kıyamette sorguya çekilecektir. İsra,

"İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen, dediklerini zapteden bir melek hazır bulunmasın."Kaf

Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse mutlaka hayır söylesin veya sussun."

Ey Allah'ın Rasulü, hangi müslüman değerlidir?" diye soruldu "Dilinden ve elinden müslümanların zarar görmediği kimsedir" cevabı verildi.

Kim bana iki çenesi arasındaki dili ile, iki bacağı arasındaki tenasül uzvunu kötülüklerden koruma sözü verirse ona cennet hakkında garanti veririm."

Kul iyice düşünmeden söylediği bir söz yüzünden cehennemin doğu ile batı arasından daha uzak bir derinliğine kayıverir."

Bir kulu önem vermeyerek söylediği Allah rızasına uygun söz yüzünden Allah dereceyi yükseltir.

Bir başka kul önem vermeyerek Allah'ın öfkelenmesini gerektirecek bir sözü yüzünden cehennemin dibine indirilir."

Bir kimse Allah'ın sevdiği bir sözü söyler de o söz ile Allah'ın rızasına ulaşacağını zannetmez. Halbuki Allah o hayırlı söz sebebiyle o kimseden razı olur."

bir adam Allah'ın gazabını gerektirir bsöz söyler fakat o sözün gazaba çarptırılacağını zannetmez. Oysa Allah o kimseye kıyamete kadar öfkelenir.”

Ey Allah'ın Rasulü, sımsıkı sarılacak bir iş haber ver" dediler Rasûlullah sav "Rabbim Allah'tır de, sonra da dosdoğru ol" buyurdu.

Ey Allah'ın Rasulü, korkulacak şeyin en tehlikelisi nedir?" dediler Hz Resul Mübarek dilini eliyle tutarak İşte budur" buyurdular

Allah'ı anmanın dışında sözü fazla uzatmayın. Çünkü Allah'ı anmanın dışında çok söz söylemek kalbi katılaştırır.

Allah'tan en uzak kimseler ise katı kalpli olanlardır."

kim iki çenesi ve iki bacağı arasındaki şeyleri yani dili ve tenasül uzvunu şerrden korursa o kimse cennete girer."

kurtuluş yolu şudur dilini tut, evinle meşgul ol, günahlarına pişmanlık duyarak gözyaşı dök."

Ademoğlu yalvararak şöyle derler: hakkımızı korumakta Allah'tan kork, biz sana bağlıyız. Eğer sen doğru gidersen biz de doğru oluruz, eğer sen eğrilir, yoldan çıkarsan biz de sana uyar, senin gibi oluruz."

cennete sokacak, cehennemden uzaklaştıracak amel şudur " Allah'a ortak koşma kulluk ed, namazlarını kıl Zekatı ver, Ramazan orucunu tut, gücün yeterse hacced

sana hayır kapılarını haber vereyim mi? Oruç kalkandır. Sadaka suyun ateşi söndürmesi gibi günahları siler, süpürür, söndürür.

Kişinin gece kılacağı namazlar da günahları siler, süpürür, söndürür."

Secde suresi

Onlar yataklarından geceleri kalkarlar korku ve ümidle Rablerine dua ederler.
1
Kendilerine geçinmeleri için verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcarlar.
2
Onların yaptıkları amellere mükafat olarak kendileri için neler gizlenmiş olduğunu şimdi kimse bilmez."

bütün işlerin başı İslam, yani herşeyiyle Allah'a teslim olmaktır

tüm işlerin ana direği beş vakit namaza devam etmektir."

tüm işlerin doruk noktası En yüce tarafı da cihaddır"

dilini tut "Bunun sana zarar vermesine meydan verme"

İnsanların cehenneme yüzüstü kapaklanma sebebi, dillerinin ürettiklerinden başkası mıdır?"

Gıybet nedir bilir misiniz?" Din kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır"

kardeşinde söylediğin ayıp varsa gıybet ettin, yoksa o zaman ona iftira etmiş olursun"

Rasûlullah sav veda haccında kurban günü Mina'da ki hutbede şöyle buyurdu: "Bu gün, bu ay ve bu şehriniz haram kılındığı gibi birbirinize kan can mal ve namuslarınız da haramdır.

Bana dünyayı verseler ben yine de bir insanı hoşlanmayacağı bir şekilde taklid edip anmayı asla sevmem

Miraca çıkarıldığımda bir toplumun yanından geçtim tırnaklarıyla yüz ve göğüslerini tırmalıyorlardı."
Cebrail as Bunlar gıybet etmekle insan etlerini yiyenler, onların şeref ve namuslarıyla oynayanlardır dedi

Her müslümanın diğer müslümana karşı kanı, ırzı ve malı haramdır."

Onlar ki, boş ve anlamsız söz işittiklerinde yüz çevirip bizim işlediklerimizin hesabı bize; sizin ettiklerinizin cezası da size ait derler.. Kasas

Onlar ki boş, anlamsız söz ve işlerden yüz çevirirler." Mü'minun,

"Bilmediğin şeyin ardına düşme, çünkü kulak, göz ve kalp Kıyamette sorguya çekilecektir İsra

En'am suresi

ileri-geri konuşan, ayetlerimizi alaya alan kimselere rastladığında bu kimseler başka konulara geçene kadar onlardan uzak dur.
1
zalimler topluluğun içinde yer alma

din kardeşinin ırz ve namusunu gıybet edene karşı savunursan Allahda seni cehennemden korur.

Allah'ın rızasını dileyerek la ilahe illallah diyen kimseyi Allah cehenneme haram kılmıştır"

çok yemin edip duran alçaklara, insanların arkasından konuşanlara söz getirip götürenlere, hayra engel olan saldırgan günahkarlara itaat edip uyma.." Kalem,

İnsanların arasını açmak için laf getirip götüren asla cennete giremez."

Bu iki kabirde yatan azab görüyorlar günahları büyüktür. Biri koğuculuk yapar laf getirip götürürdü diğeri ise idrarından sakınmaz ve temizlenmezdi.

Size el-adh kelimesinin ne demek olduğunu söyleyeyim mi? O insanların arasını bozmak için laf taşımak demektir.”

Kötülüğü ve düşmanlığı artırmada yardımlaşmayın..." Maide

"Ashabımdan hiçbiri diğer bir kimse hakkında hoşlanmayacağım şeyi bana ulaştırmasın. Çünkü ben her zaman gönül huzuru ile yanınıza çıkmayı istiyorum."

Nisa, suresi

Onlar yaptıklarını insanlardan gizleyebildiler ama Allah'tan gizleyemezler
1
gecenin karanlığında Allah (c.c.)'ın razı olmadığı düşünce ve inançları her ne zaman tasarlasalar, Allah onların yanı başındadır
2
Allah onların tüm yaptıklarını ilmiyle kuşatır onun ilminden hiç bir şeyi gizleyemezler
3
Sizler belki bu dünyada onları savunabilirsiniz, ya kıyamet günü kim onları Allah'a karşı savunacak, kim onların vekili olacaktır."

Siz insanları maden gibi cins cins bulursunuz, cahiliyye döneminde hayırlı ve değerli olanları, dini emirleri yaşarlarsa İslamiyet döneminde de hayırlıdırlar.

Siz en hayırlı kişileri yöneticilik işinden hiç hoşlanmayanlar olarak bulursunuz.

en kötü kişileri de iki yüzlü münafık
olarak bulursunuz onlar insanlara başka yüzle gelir ve giderler.

bazı kişiler idarecilerimizin yanına girer ve oradan çıktığımızda tam tersi söz söyleriz" dediler. Abdullah ibni Ömer Bu sizin hareketi biz Rasûlullah sav zamanında ikiyüzlülük münafıklık sayardık" cevabını verdi.

"Bilmediğin şeyin ardına düşme,
1
kulak, göz ve kalp yaptıklarından sorumludurlar.
2
kulak, göz ve kalp Kıyamette sorguya çekilecektir. İsra

Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk, iyiliğe, iyilik de cennete yol açar.

Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında doğrulardandır kaydedilir.

Yalancılık, yoldan çıkmaya götürür.

Yoldan çıkma cehenneme götürür.

İnsan yalancılık yapa yapa Allah katında yalancılar defterine yazılır

Dört huy vardır ki o kişi münafık olur. 1. emanete ihanet eder,
2. yalan söyler,3. sözünden döner,
4. Dava ve duruşmada haktan ayrılır, düşmanlıkta haddi aşıp haksızlık yapar.”

kim görmediği rüyayı gördüm diye anlatırsa ahirette hiçbir zaman yapamayacağı iki arpa danesini düğümleme cezasına çarptırılır.

kim duyulmasını istemedikleri sözü ve haberi işitmeye çalışıp kulak hırsızlığı yaparsa kıyamette kulaklarına eritilmiş kurşun dökülür

Kim bir canlının resim ve heykelini yaparsa, o kıyamette bu yaptığına can ver diye teklif olunarak azap olunur. Halbuki ona can vermesi mümkün değildir.”

Yalanların en büyüğü rüyasında görmediği bir şeyi gördüm diye kişinin gözlerine iftira etmesidir.”

Resullullah sav in rüyasını şöyle tabir ettiler

Rasûlullah sav rüyasında bir nehir
gördü suları pırıl pırıl parlayan akan bir nehir saf süt gibiydi bu girip çıkanların Çirkinlikleri kaybolmuş hepsi güzelleşmişlerdi.melekler burası Adn cennetidir senin konağın burasıdır” ya Resul dediler

Rasûlullah sav rüyasında kafası taşla ezilen bir adam gördü o Kur’an’ı öğrendiği halde terk eden ve uykuyu farz namaza tercih eden kimsedir. dediler

Rasûlullah sav rüyasında Şakakları burnu ve gözleri demir çengelle yarılıp yüzülen bir adam gördü bu evinden çıkıp her tarafa yalanlar yayan kimsedir. dediler

Rasûlullah sav rüyasında Fırın içinde yanan çıplak erkek ve kadınlar gördü bunlar zina eden kimselerdir. dediler

Rasûlullah sav rüyasında Nehirde yüzüp yüzüp de taş yutan bir adam gördü bu faiz yiyen kimsedir dediler

Rasûlullah sav rüyasında Bahçede uzun boylu bir adam gördü bu İbrahim as’dır. Etrafındaki çocuklar ise İslam fıtratı ile ölen ve bu fıtratla doğan çocuklardır dediler

Rasûlullah sav rüyasında Vücutları
yarısı güzel, yarısı çirkin adamlar gördü , bunlar hem kötü hem iyi amel işleyen kimselerdir. Allah kötülüklerini bağışlamıştır. dediler

Şu ağzının parçalandığını gördüğün adam var ya, o yalancının biriydi, devamlı yalan söyler, yalanı ufukları kaplıyordu. bu yalancı kıyamete kadar böyle azap olunacaktır.

şu başının ezildiğini gördüğün adam ona Allah Kur’an’ı öğretmişti. O ise geceleri uyku ile geçirip Kur’an okumamış, gündüzleri amel etmemişti, buna da kıyamete kadar böyle azap edilecektir.

Rasûlullah sav rüyasında cebrail ve
mikail as ı gördü ona 3 cennet köşkü gösterdiler 1.ev mü’minlerin, 2. ev şehidlerin köşküdür beyaz bulutu andıran köşk ise Adn cennetidir ömrünü tamamlayınca köşküne gireceksin dediler

İnsanların arasını düzeltmek maksadıyla birinden ötekine uygun ve hayırlı sözler taşıyan kimse yalancı sayılmaz.

Rasûlullah sav şu üç hal dışında halkın yalan söylemesine ruhsat vermemiştir 1. Harbte, 2. ara düzeltmekte, 3. Aile birliğini sağlamak için söylenen sözlerde. Her duyduğunu nakletmesi kişiye yalan olarak yeter.

Yalan olduğunu bildiği sözü benden söylenmiş gibi nakleden kimse yalancılardan biridir.

Kendisine verilmeyen bir şeyle bir üstünlük sağlayan kimse iki sahte elbise giyerek böbürlenen ve süslenen kimse gibidir.”

Yalan sözden mutlaka sakının
Hacc

Rabbin her zaman gözetleyip durmaktadır." Fecr

Onlar ki yalan ve asılsız olan şeylere tanıklıkta bulunmazlar
Furkan

En büyük günahlar "Allah'a şirk koşmak, ana-babaya itaatsizlik ve Haberiniz olsun, iyi belleyin, yalan söyleyip yalan şahitliği yapmaktır"

"Kim İslam'dan başka bir din adına bilerek yalan yere yemin ederse, o kişi dediği gibi yalancının biridir.

Kim de kendini herhangi bir şeyle öldürürse kıyamet günü onunla azab olunur.

Sahib olmadığı bir şeyi nezrederek adak yapanın adağı geçersizdir.

Mü'mine lanet etmek onu öldürmek gibidir."

İşlerinde ve sözlerinde dosdoğru olan kimsenin lanetçi olması yakışmaz."

Lanet edenler kıyamet günü ne şefaatçi, ne de şahit olurlar."

Allah lanet etsin, Allah'ın gazabına uğra, cehennemde azab gör gibi beddualarla lanet etmeyiniz."

Olgun bir müslüman kimseyi ayıplayıp kötülemez, kimseyi lanetlemez, sözünde ve işinde sınırı aşıp hayasızlık etmez, kötü ve çirkin sözler sarfetmez."

Kul lanet ettiğinde lanet gökyüzü kapıları ona kapanır, sonra yere iner, yeryüzünün kapıları da ona kapanır.

Kul lanet ettiğinde sağa sola başvurur, girecek yer bulamaz lanet edilen kişiye döner gerçekten lanete layık ise onda kalır, değilse lanet edene döner."

Medineli bir hanım devesine lanet etti. Rasûlullah sav Üzerindekileri alın ve deveyi bırakın gitsin. o deve lanetlenmiştir" buyurdu.O deve İnsanlar arasında gezinirdi de kimse ilişmezdi

Lanetlenen bir deve yanımızda bulunmasın, bize yoldaş olmasın” buyurdular.

Dikkat edin ve unutmayın! Allahın laneti zalimlerin özerinedir. Hud,

Allahın laneti zalimlerin üzerine olsun A'raf

Mü'minleri yapmadıkları bir fiilden dolayı suçlayıp eziyet edenlere gelince, onlar iftira suçu işlemiş ve günaha girmiş olurlar." Ahzab

Müslümana sövmek hak yoldan çıkmaktır günah işlemektir Onunla savaşmak ise küfürdür."

Hiç kimse başkasına fasık ve kafir demesin o kimsede bu hal mevcut değilse, o söz, onu söyleyene döner."

Karşılıklı sövüşen iki kişinin günahı haksızlığa uğrayan kimse haddi aşmadığı sürece sövmeyi ilk başlatan kimseyedir."

Bir gün şarapçının biri Rasûlullaha getirildi Hz. Peygamber ona vurun" buyurdu ona Dayak attılar cemaat
Allah seni rezil etsin, kahretsin" diyince Rasûlullah sav öyle söyleyip te şeytana yardımcı olmayınız" buyurdu.

Kim köle ve kendisine yardım eden işçi ve uşağına zina iftirasında bulunursa; böyle bir günah bulunmadığı takdirde kıyamet günü iftira eden kimseye had cezası uygulanır.”

Müslüman ölülere sövmeyin, ayıplarını söylemeyin. onlar ahirete götürdükleri amellerinin sonuçlarıyla başbaşadırlar.

Olgun ve iyi bir müslüman dilinden ve elinden müslümanların emin olduğu kişidir.

Muhacir ise Allah'ın yasakladıkları şeyleri terkeden kimsedir."

Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete girmeyi isterse, Allah'a ve kıyamet gününe iman ettiği halde ölmelidir

Kim cennete girmeyi isterse, ölünceye kadar hayırlı amellere devam etmelidir Bir de kendine arzuladığı şeyi insanlara yapsın."

"Tüm mü'minler kardeştir, o halde her ne zaman araları açılırsa kardeşlerinizin arasını düzeltin..." Hucurat

O mü'minler mü'minlere karşı alçak gönüllü, Allah'tan gelen gerçekleri örtbas eden kafirlere karşı ise onurlu ve şiddetlidirler." Maide

"Muhammed Allah'ın elçisidir. Onunla olanlar, Allah'tan geleni örtbas eden kafirlere karşı çetin, kararlı ve tavizsiz; ama birbirlerine karşı merhametlidirler. Feth

Birbirinize kin tutmayınız, birbirinizi kıskanmayınız, birbirinize sırt çevirip alakanızı kesmeyiniz.

Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz.

Bir müslümanın müslüman kardeşine üç günden fazla dargın durup selam vermemesi helal değildir."

Pazartesi ve Perşembe günleri cennet kapıları açılır. Allah'a ortak koşmayan her kul bağışlanır.

Yalnız aralarında kin ve düşmanlık bulunan kimseler bağışlanmadan müstesna edilmiştir.

Her perşembe ve pazartesi günü insanların amelleri Allah'a arzolunur

Yoksa onlar Allah'ın lütfundan verdiği şeyler için insanları kıskanıyorlar mı? Nisa

"Hased etmekten sakının. Zira ateşin odunu yiyip tükettiği gibi hased de iyilikleri yer ve bitirir

Ey mü'minler birbirinizin gizli yönlerini ayıplarını araştırmayın
Hucurat

Kötü zandan şüphe etmekten sakınınız. Çünkü zan, sözlerin en yalan olanıdır.

Müslümanların ayıplarını, kusurlarını araştırmayın, birbirinize karşı övünüp böbürlenmeyin,

birbirinizi kıskanmayın, kin tutmayın, yüz çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları Allah'ın size emrettiği gibi kardeş olun.

Müslüman müslümanın kardeşidir, ona haksızlık etmez, onu yardımsız bırakmaz, ona hakaret etmez.

Rasûlullah göğsüne işaret ederek takva buradadır, takva buradadır buyurdu.

Kişiye müslüman kardeşini hor görmesi kötülük olarak yeter.

Müslümanın müslümana kanı, ırzı ve malı haramdır.

Allah sizin cesedlerinize ve kalıplarınıza değil, kalplerinize değer verir."

Birbirinizi terkedip alakayı kesmeyin, Bir kısmınız bir kısmınızın satışı üzerine satış yapmasın.."

Müslümanların ayıplarını ve gizli durumlarını araştırmaya kalkışırsan, onların ahlakını bozarsın veya buna zorlamış olursun."

Bu adam sakalından şarap damlayan falancadır" denilince İbni Mesud şu cevabı verdi: "Biz ayıp ve kusur araştırmaktan menedildik. bir kusur ve suç ortaya çıkarsa gerekli muameleyi yaparız."

Ey iman edenler! yersiz aşırı zanda bulunmaktan kaçının, bazı zan ve şüphe vardır ki,

Kötü zandan sakınınız, çünkü zan sözlerin en yalanıdır."

Ey iman edenler! Hiçbir insan başka insanları alaya alıp küçümsemesin, belki o alaya alıp küçümsedikleri, kendilerinden daha hayırlı olabilirler

hiçbir kadın başka kadınları küçümseyip alaya almasın, belki onlar kendilerinden daha hayırlı olabilirler.

Ve hiçbiri başka birinde ayıp arayıp onu karalamasın ve kınamasın. Kötü lakaplarla sataşıp atışıp birbirinizi aşağılayıp kötü lakaplarla birbirinize seslenmeyiniz.

İman ettikten sonra kötü bir ad sahibi olmak ne çirkindir
1
her kim yasak ettiği şeylerden tevbe edip dönmezse onlar zalimlerdir" Hucurat,

Ayıp kusur arayan ve göz kaş işaretleriyle alay edenlerin vay haline." Hümeze

"Müslüman kardeşini hor görmesi kişiye kötülük olarak yeter.

Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez."

Allah güzeldir, güzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları hor görmektir."

Bir kişi vallahi Allah falan adamı bağışlamaz diye yemin etti. Bunun üzerine Allah da benim adıma kim yemin ederek hüküm verebilir. Ben onu bağışladım, senin amelini de boşa çıkardım" buyurdu

Bütün mü'minler ancak kardeştirler." Hucurat

Mü'minler arasında, kötü şeylerin yayılmasından hoşlananlara dünya ve ahirette can yakıcı azap vardır Nur

Kardeşinin uğradığı felaket ve musibete sevinme. Allah onu rahmetiyle kurtarır da seni derde uğratır."

İnsanlarda iki huy vardır ki, cahiliyyeden ve kafirlerin yaptıkları işlerdendir. Neseblere sülaleye dil uzatmak, ölü üzerine yaka paça yırtarak feryad edip ağlamak.

Bize silah çeken bizden değildir. Bize hile yapıp bizi aldatan bizden değildir."

Kimden alışveriş yaparsan ona İslam dininde aldatma yoktur de"

Kim bir adamın karısını veya kölesini ayartıp aldatırsa bizden değildir.

"Ey inananlar, Allah'a ve insanlara olan akitlerinizi titizlikle yerine getirin."Maide

Ey inananlar, verdiğiniz sözü yerine getirin, çünkü verdiğiniz her sözden hesap gününde mutlaka sorguya çekileceksiniz."İsra

emanet edildiğinde hainlik yapar.o kimse de münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur."

Konuştuğu vakit yalan söyler. o kimse de münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur."

Söz verir, sözünde durmaz.o kimse de münafıklık sıfatı bulunmuş olur."

Dava ve duruşmada haktan ayrılır, düşmanlıkta ölçüyü kaçırır, haksızlık yapar. o kimse de münafıklıktan sıfat bulunmuş olur."

Ahdini bozan herkes için kıyamet günü bir bayrak kaldırılır ve bu falanca kimsenin vefasızlığının alametidir" denilir.

"Kıyamet günü ahdini bozan her kimsenin vefasızlığının derecesine göre arkasında bir bayrak yükseltilecektir.

Dikkat edin, halkın önderi durumundaki kimsenin vefasızlığından daha büyük bir vefasızlık yoktur."

Allah şöyle buyurdu Ben kıyamet günü şu üç insanın düşmanıyım:
adımı vererek söz verip cayan kişi,
Hür insanı köle diye satıp parasını yiyen kişi İşçiyi tam çalıştırıp ücretini vermeyen kişi.

Ey iman edenler iyiliği başa kakarak minnet ederek muhtaç kimsenin duygularını incitip eziyet ederek, yardımlarınızı değersiz ve geçersiz hale getirmeyiniz.” Bakara

Mallarını Allah yolunda harcayıp, sonra başa kakmayan ve eziyet etmeyenler, mükafatlarını Rableri katında bulacaklardır...” Bakara

Üç sınıf insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz, yüzlerine bakmaz ve onları temize çıkarıp korumaz ve acıklı bir azapla onlara azap eder.”

Elbisesini kibirlilikle yerlerde sürüyen insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz,

Yaptığı iyiliği başa kakan minnet eden insan vardır ki kıyamet günü Allah yüzlerine bakmaz

Yalan yere yemin ederek malını satmak isteyen kimselere kıyamet günü Allah acıklı bir azapla onlara azap eder.”

Ey mü’minler kendinizi övüp temize çıkarmaya kalkmayın. .O, kötülükten sakınanları en iyi bilendir.” Necm

Ceza ve sorumluluk ancak, insanlara haksızlık edip, yeryüzünde haksız yere azgınlıkta bulunanlaradır
1
ahirette can yakıcı bir azap vardır.” Şura

Birbirinize karşı mütevazi ve alçak gönüllü olun. Öyle ki hiçbir kimse diğerine karşı böbürlenip zulmetmesin.

hiçbir kimse diğer kimselere üstünlük taslamasın.

Bir kimse kendini beğenip başkalarını hiçe sayarak insanlar helak oldu bozuldu derse, asıl kendisi mahvolmuş demektir.

iki müslüman karşılaşırlar, biri yüzünü şu tarafa diğeri diğer tarafa çevirir. en hayırlısı selam vermeye en önce başlayandır.”
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.