İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve Kral Suud Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Aydın, Türkiye'de belli değerlerin, inancın ve dindarlaşmanın dünyevileşme ve mutluluk bağlamındaki ilişkisini algılamak ve anlamak amacıyla "Değerler, dindarlık, dünyevileşme ve yaşam memnuniyeti araştırması" adıyla araştırma yürüttü.
"İNANÇ VE GÜNDELİK YAŞAM ARASINDA TEZATA DÜŞÜYORLAR"
Kral Suud üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Aydın, sonuçlara göre çok dindar olmanın dünyevileşmeye engel olmadığını belirterek, "Marka giyinme, lüks alışveriş yapma ve çok para kazanmaya büyük önem verme gibi soruların cevaplarına baktığımız zaman günde beş vakit namaz kılanlarda oran nispeten düşse bile günde birkaç vakit namaz kılanla hiç kılmayan arasında hemen hemen hiçbir farkın olmadığı ortaya çıktı" dedi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülfettin Çelik de elde ettikleri sonuçlardan en ilginç olanının insanların inanç ile gündelik yaşamları arasında zaman zaman tezata düşmeleri olduğunu dile getirdi.
Ortaya çıkan sonuçların, Türkiye genelinde insanları "acaba"ya götüren sonuçlar olduğunu vurgulayan Çelik, "Müslümanlık insanlarımız tarafından beş vakit namaz, oruç ve ibadet ile sınırlandırılmış. Ticari ve iktisadi hayat ise kendisine ait meşruiyetleri olan ayrı bir dünya gibi algılanmış, dedi.