You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dünyayı etkileyecek 8 önemli risk

Profesör
Ekim ayı içinde Londra’da büyük bir konferans vardı. “Leaders in London” (Liderler Londra’da) adlı konferansta çok sayıda önemli konuşmacı vardı. Mihail Gorbaçov, Bill Clinton. Tom Peters, Kjell Nordstrom, Clayton Christensen, Spencer Johnson, Madeleine K. Albright gibi isimlerin yanı sıra, Prof. Marvin Zonis de konuşmacı idi. Globalleşme, politik ekonomi, uluslararası piyasalar ve değişim konularında uzman olan Prof. Zonis, “Global Ekonominin Kazananları ve Kaybedenleri” başlıklı bir konuşma yaptı, Etkili konuşmasının iki bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Birinci ve kısa olanından başlayayım.
Bir dinleyici. “Çin ve Hindistan’ın yükselişi var. Siz hangi ülkeyi daha iyi buluyor, yatırım için öneriyorsunuz” bağlamında bir soru yöneltti. Prof. Zonis bu soruya özetle şu karşılığı verdi:
“Çin büyük bir ülke ve hızlı büyüyor. Müthiş bir tüketim ve üretim gücü var. Ancak, ben Hindistan’a dikkat çekiyorum. Çünkü, daha iyi bir demokrasisi var. İstikrarlı bir ülke. Eğitimli insan gücüne sahip. Ancak, ben yine de size bir başka ülkeyi, Türkiye’yi öneriyorum. Çünkü, çok güçlü bir ekonomisi ve girişimcilik ruhu var.”
Bu önemli saptamadan sonra Prof. Zonis’in konuşmasının ana temasına dikkat çekmek istiyorum. “Dünyanın önünde 8 global risk var” diyerek konuşmasına başlayan Prof. Zonis, onları şöyle sıraladı:

1. En önemli risklerden birini ABD’nin “ikiz açıkları” (twin deficits) oluşturuyor. En önemli risk ABD’den kaynaklanıyor. Sosyal güvenlik açıkları hızla büyüyor. Eğer önlenmezse, önümüzdeki 5 yılda dolar krizi olasılığı yüzde 75 düzeyinde.

2. ABD’nin uyguladığı dış politika bir başka önemli risk. Çünkü. ABD’nin 2004 yılındaki askeri harcamaları 550 trilyon dolara ulaştı. Dünyanın geri kalanının bütçesi ise 512 trilyon dolar düzeyinde. Bu, istikrarı tehdit eden önemli bir unsur.

3. 1986’da ABD ve Avrupalı şirketler “Japon istilası” yaşamışlardı. Çin. Japonya’dan kat kat daha tehlikeli geliyor, ithalat ve ihracat payı hızlı artıyor.

4. Bir başka risk ise “Irak’ın yeni haritası”... Haritada Kürtler, Şiiler, Sünniler ve diğer etnik
gruplar var. Çok karışık ve riskli bir coğrafya.

5. Zengin daha zenginleşiyor, yoksul daha da yoksullaşıyor. Önümüzdeki 5 yılda OECD ülkelerinde ekonomik büyüme yüzde 3,13 nüfus artışı yüzde 0,4 olacak. Yoksul ülkelerde ise GSMH 0,72, nüfus ise yüzde 2 oranında artacak.

6. Kuzey Kore, tehdit ve bölgesel risk olmaya devam edecek.

7. 11 Eylül saldırılarının düzenleyicisi El Kaide tehdit olarak kalacak.

8. Enerji sıkıntısı hep gündemde olacak. Üretim düşecek, talep artacak.

CAPİTAL SAYI: 2005/11 46. SAYFA M.RAUF ATEŞ
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-05-2008, Saat:01:51 PM, Düzenleyen: ce'e.
Cvp: Dünyayı etkileyecek 8 önemli risk
son üç endişeye bakmak fikirleri ve niyetlerinin ne kadar bencilce olduğunu gösteriorhırrrrrrr

güya dünyayı etkileyecek dedikleri şeyler

ewela kendi işlerine gelmeycek şeylerhırrrrrrr

Allahım sen büyüksün

bu firavunlar çok çok çok çok fazla oldular...
"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.