You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Duhan Süresi (Tefsir)

Duhan Süresi (Tefsir)

Forumcu
Duhan Süresi (Tefsir)
Duhan Süresi

1.-4. Ayetlerin te’vili ve tefsiri:

“Ha, Mim. Apaçık kitaba andolsun ki: Gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik. Doğrusu biz uyarıcı idik. Ki onda her hikmetli iş ayrılır.”

Bir Hıristiyan, İmam-ı Ali er-Rida hazretlerine gelip dedi ki:

“Müsaade edersen sana bir şey sormak istiyorum!” İmam hazretleri buyurdu ki: “Sor, bakayım!” O adam dedi ki: “Muhammed’e (s.a.v.) inen ve kendi vasfı ile vasfedilen Allah’ın kitabından bana haber ver ki, onun zahir ve batın tefsiri vardır! Bana, şu ayetlerin batini tefsirini anlatır mısın: Ha, Mim. Apaçık kitaba andolsun ki: Gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik. Ki, onda her hikmetli iş ayrılır.” İmam hazretleri buyurdu ki: “Ha, ve Mim’e gelince, bunlar Resulullah’tır (s.a.v.). Kendisi, kitabın içindeki harflerdir! Apaçık olan kitap ise, mü’minlerin emiri Ali’dir! Mübarek olan gece de Fatime’dir! Ki ondan çok sayıda hikmetli ve hayırlı ricaller çıkar!” Yani: İmamlar çıkar!

İmam-ı Muhammed el-Bakır hazretleri buyurdu ki:

“Kadir gecesi bize saklı değildir. Çünkü o gecede melekler bizi tavaf etmeye gelir!”

32. Ayetin te’vili ve tefsiri:

“Ve andolsun ki biz, onları bile bile alemler üzerinde seçkin kıldık.”

İmam-ı Muhammed el-Bakır hazretleri buyurdu ki:

“Seçkin kılınanlar Ehl-i Beyt imamlarıdır ki, onlar herkesten faziletli kılınmıştır!”

40.-42. Ayetlerin te’vili ve tefsiri:

“Muhakkak ki ayırt etme günü, hepsinin bir arada bulunacağı vakittir. O gün, dostun dosta hiçbir yardımı olamaz. Yardım da göremezler. Ancak Allah’ın merhamet ettiği müstesna. Muhakkak ki O, Aziz, Rahim olanın kendisidir.”

İmam-ı Cafer es-Sadık hazretleri buyurdu ki:

“Bizim düşmanlarımız o günde birbirine yardım edemezler ve yardım da göremezler! Allah’ın mağfireti içinde olan toplum da bizleriz. Allah’a andolsun ki, müstesna olanlar da bizleriz!”

Başka bir rivayette buyurdu ki:

“Rahmet ehli bizleriz!”

Yine imam hazretleri buyurdu ki:

“Allah’ın merhamet ettiği, Ali ve şiasıdır!”

Duhan Süresi burada bitti. Hamd ve şükür Allah’a olsun, O’nun salâtı ve selamı peygamberimiz Muhammed’e ve tertemiz Ehl-i Beyt’ine olsun.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.