1.-4. Ayetlerin te’vili ve tefsiri:
“Ha, Mim. Apaçık kitaba andolsun ki: Gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik. Doğrusu biz uyarıcı idik. Ki onda her hikmetli iş ayrılır.”
Bir Hıristiyan, İmam-ı Ali er-Rida hazretlerine gelip dedi ki:
“Müsaade edersen sana bir şey sormak istiyorum!” İmam hazretleri buyurdu ki: “Sor, bakayım!” O adam dedi ki: “Muhammed’e (s.a.v.) inen ve kendi vasfı ile vasfedilen Allah’ın kitabından bana haber ver ki, onun zahir ve batın tefsiri vardır! Bana, şu ayetlerin batini tefsirini anlatır mısın: Ha, Mim. Apaçık kitaba andolsun ki: Gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik. Ki, onda her hikmetli iş ayrılır.” İmam hazretleri buyurdu ki: “Ha, ve Mim’e gelince, bunlar Resulullah’tır (s.a.v.). Kendisi, kitabın içindeki harflerdir! Apaçık olan kitap ise, mü’minlerin emiri Ali’dir! Mübarek olan gece de Fatime’dir! Ki ondan çok sayıda hikmetli ve hayırlı ricaller çıkar!” Yani: İmamlar çıkar!
İmam-ı Muhammed el-Bakır hazretleri buyurdu ki:
“Kadir gecesi bize saklı değildir. Çünkü o gecede melekler bizi tavaf etmeye gelir!”
32. Ayetin te’vili ve tefsiri:
“Ve andolsun ki biz, onları bile bile alemler üzerinde seçkin kıldık.”
İmam-ı Muhammed el-Bakır hazretleri buyurdu ki:
“Seçkin kılınanlar Ehl-i Beyt imamlarıdır ki, onlar herkesten faziletli kılınmıştır!”
40.-42. Ayetlerin te’vili ve tefsiri:
“Muhakkak ki ayırt etme günü, hepsinin bir arada bulunacağı vakittir. O gün, dostun dosta hiçbir yardımı olamaz. Yardım da göremezler. Ancak Allah’ın merhamet ettiği müstesna. Muhakkak ki O, Aziz, Rahim olanın kendisidir.”
İmam-ı Cafer es-Sadık hazretleri buyurdu ki:
“Bizim düşmanlarımız o günde birbirine yardım edemezler ve yardım da göremezler! Allah’ın mağfireti içinde olan toplum da bizleriz. Allah’a andolsun ki, müstesna olanlar da bizleriz!”
Başka bir rivayette buyurdu ki:
“Rahmet ehli bizleriz!”
Yine imam hazretleri buyurdu ki:
“Allah’ın merhamet ettiği, Ali ve şiasıdır!”
Duhan Süresi burada bitti. Hamd ve şükür Allah’a olsun, O’nun salâtı ve selamı peygamberimiz Muhammed’e ve tertemiz Ehl-i Beyt’ine olsun.