You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Duaya icabet ve kader

Duaya icabet ve kader

-İKRA-
Duaya icabet ve kader
Kul dua eder; duası kabul olunur. Bu hal, ilahi tecelli üzerinde bir etki yapmaz. Sonra yapılan dua geçmişte kader sayfalarına yazılanlara da zarar vermez. Bir anda dua edilir; edildiği zaman kader ve irade-i ilahiye de o yoldadır; yani kulun duası ezelde tayin edilen kaderdeki vakte denk geldiğinde hemen gerçekleşmiştir.

Birçok ilim sahipleri:

- “O her an yeni bir (şe'n) iştedir.” (Rahman-29)

Ayetinin manasını şöyle açıklıyorlar: Dua yapılır, kader de aynı yöndedir. Dua da bir sebep olur. İlahi tecellinin nuru hemen olacak işi bitirir. Yoksa bazı kimselerin anladığı gibi dua edildi diye hiçbir oluş olmaz. Allah hiç kimseye sadece dua etmesi
üzerine icabet etmez. Herhangi bir belayı ondan sadece dua etmesi sebebiyle kaldırmaz.

Hadis-i Şerifte ;

- “Bela, ancak dua ile gider.” denilmiştir.

(Ahmed bin Hanbel, Müsned)

Ama bunu biraz açıklamak lazım gelir.

Bu Hadis-i Şeriften murad, belanın giderilmesi bazen duaya bağlıdır demektir. Yani: Dua yapılır, bela gider. Çünkü kader o yoldadır; dua edilmedikçe bela def olmaz.

Aynı şekilde cennete kimse ameliyle girmeyecektir. Allah'ın lütfu ve rahmetiyle girecektir. Ama cennetteki dereceler amellere göre verilecektir.

Hz. Aişe (RA)'ın rivayet ettiği bir Hadisi şerifte diyor ki:

- “Peygambere (SAV) sordum: ‘Ameliyle cennete giren olur mu?’ ”

Cevaben:

- “Hayır, yalnız Allah’ın (CC) rahmetiyle girilir.”

- “Sende mi ya Resulallah (SAV)?”

- “Evet ben de… Yalnız Allah (CC), beni rahmetine daldırmıştır.”

(Tirmizi, Sünen)

Abdulkadir Geylâni- Fütuhu'l Gayb
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
RE: Duaya icabet ve kader
emegine yüregine saglık ablacım
Allah razı olsun...güzel ve bilgilendirici bir paylaşım...

Peygambere (SAV) sordum: ‘Ameliyle cennete giren olur mu?’ ”

Cevaben:

- “Hayır, yalnız Allah’ın (CC) rahmetiyle girilir.”
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Duaya icabet ve kader
Allah cümlemizden razı olsun.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.