You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dua ederken 'İnşaAllah' demek caiz değildir..

Rasulullah sav buyurduki:

“Sizden biriniz dua ederken; Allahım!;Dilersen beni bağışla dilersen bana merhamet et demesin dilediğini kesin bir dille istesin..Çünkü Allahı zorlayan hiçbir kuvvet yoktur.''

(Buhari daavat 21,Tevhid 31;Müslim zikr 9 Ayrıca bak Ebu Davut vitr 23;Tirmizi,Daavat 7)

İmam Müslim'in bir rivayeti ise şöyledir:''...Fakat kesin bir şekilde istesin ve istediğini büyük tutsun Çünkü vereceği hiçbir şey Allah'a büyük gelmez.''
(Müslim, Zikr 8 )

Rasulullah sav şöyle buyurdu:
''Sizden biriniz dua ettiği zaman kesin bir ifade ile dilekte bulunsun Allah ım dilersen bana
Ver demesin Çünkü Allahı zorlayan hiçbir kuvvet yoktur.

(Buhari Daâvat 21;Müslim,Zikr 7)

Allaha dua ederken dilersen bağışla gibi sözler söylenilmesi ve duanın böyle şartlara bağlanılması mekruhtur. Çünkü bu tarz ifadeler başkası tarafından zorlanabilen,dıledıgını rahatça yapamayacak durumda olan kimseler hakkında kullanılır.

Oysa Aziz ve Celil olan Allah böyle şeylerden münezzehtir ve Cenabı hakkı bir şeye mecbur edecek hiçbir güç ve yoktur.

Sanki kendini müstağni kabul etmek “verirsen de olur vermezsen de olur “der gibi bir anlam ifade eder ki Allah-u Teala ya karşı kullanılması affedilmez bir hitap tarzıdır.İstediğinin kabul edip edilmeyeceği düşüncesi de yersizdir.Zira Allah cc cimri değil cömerttir,kerimdir;her isteyene istediği verir Bu sebeple duada kesin ifadeler kullanılmalı,samimi ve ihlaslı olunmalı,istenilen şey kesin olarak ve kararlı bir şekilde Allahu Tealaya arz edilmelidir.

Çünkü Onun vereceği hiçbir şey kendisine zor gelmez ve hiçbir şey Onun nezdinde büyük değildir.

Bir kudsi hadiste bu husus şöyle belirtilir;
“Büyün insanlar düz bir arazide toplansalar herkes ne isteği varsa istese,bende herkese istediğini versem,yine de mülkümden hiçbir şey eksilmiş olmaz”

O her şeye kadirdir ve bütün mevcudat O'nun emrinin altındadır. Bir insan bunları bilerek Allah'a yalvarıp, yakarmalı ve dua etmelidir.

Dua Allah'a duyulan tam güveni en iyi şekilde yansıtan bir üslupla yapılmalıdır.

1)Allah-u Teâlâ ya dua ederken ve O ndan bir şey isterken “dilersen”,” istersen” (İnşaAllah) gibi şarta bağlı kelimelerle dua etmek caiz değildir.

2)Allah-u Teâlâ'ya dua eden ve dilekte bulunan kimse,kesinlik ifade eden cümlelerle talepte bulunmalıdır.

3)Allah-u TealaWya dua ve niyazda bulunan,Allah ın duasına icabet edeceğine ve kendisine merhametiyle muamele yapacağına kesin olarak inanmalıdır.

4)Cenab-ı Hak dileyene dilediği şeyi verir;O nu zorlayan hiçbir güç yoktur.Kesin ifadelerle Allah dan bir şey istemek asla O nu zorlamak manasına gelmez.Her şey Allah’ ın elindedir ve verdiği O nun mülkünden hiçbir şey eksiltmez..

5) Kehf suresi 23-24
“İnşaAllah(Allah dilerse\Allah izin verirse) demeksizin ben yarın bunu mutlaka yaparım deme unuttuğun zamanda yine (inşaAllah)diyerek Rabbini an ve umarım ki Rabbim beni bundan daha isabetli (bir) doğruya ulaştırır.”de

Kehf suresinde geçen bu ayet günlük hayatta olacağıda belli olmayan durumlar için kullanılır.Örneğin “yarın şuraya gideceğim,
Şu gün istanbuldayım, ben falancayla evleneceğim gibi sözler içindir.

Böyle sözler kullanırken Allah ı hatırlamak,Allahın dilemesiyle\izniyle olacağına inanmak ,Allah ın bizzat emridir.Lakin dua ederken kesinlik olması gerekir.
Allah'ım senden şunu istiyorum dedikten sonra “inşaAllah” derseniz bu caiz değildir…
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 02-11-2013, Saat:08:45 PM, Düzenleyen: kalemşör.
.
RE: Dua ederken 'İnşaAllah' demek caiz değildir..
"Allah-u Teala ya dua ve niyazda bulunan,Allah ın duasına icabet edeceğine ve kendisine merhametiyle muamele yapacağına kesin olarak inanmalıdır."

Allah razı olsun..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Allah razı olsun
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
konun böyle daha iyi oldu. bu arada sadece bu hadislerden ''mekruh'' hükmü çıkarmak hatalıdır. hadisler nehiy gelmiş.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 02-11-2013, Saat:08:48 PM, Düzenleyen: kalemşör.
Profesör
Allaha dua ederken dilersen bağışla gibi sözler söylenilmesi ve duanın böyle şartlara bağlanılması mekruhtur. Çünkü bu tarz ifadeler başkası tarafından zorlanabilen,dıledıgını rahatça yapamayacak durumda olan kimseler hakkında kullanılır.

"dılersen bagısla" sozunden sadece bu mana cıkmaz."herseye gucu yeten" manası da cıkar.yukarıda yazılanlara gore ınsaAllah kelımesını hıc kullanmamak gerekır.

ayrıca yukarıda yazılan hadıslerden mekruhtur dıye bır sonuc cıkmaz.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.