You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

diyanet milletle dalga geçiyor herhalde

Forumcu
.................imsak..........akşam
muğla..........4.00..........20.39
istanbul........3.32..........20.48

-muğla istanbuldan sonra oruca başlıyor ama ne hikmetse istanbuldan önce iftar yapıyor.

-illeri imsak ve akşam vakitlerine göre sıralamaya koyduğunuzda sıralamanın aynı olması gerekir ama ne hikmetse sıralama tutmuyor. şehirler yer değiştiriyor herhalde.

-ayrıca diğer şehirleri bilmem ama bulunduğum yerde sabah ezanı okunduktan 1 saat sonra hava aydınlanmıyor.

biri ne oluyor açıklayabilir mi?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: diyanet milletle dalga geçiyor herhalde
Türkiye'nin bulunduğu yer bakımından enlem- boylam meselesinden kaynaklanıyor galiba.

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
[Resim: tsehr.png]
Yanlışlık yok.. Dünyanın eğimi, paralel ve meridyen daireleriyle alakalı bir konu.
Zamanında araştırmıştım. gülücük

Yaz aylarında kuzeye gidildikçe güneşlenme süresi artıyor, dolayısıyla oruç tutma
süresi de artıyor.

Aşağıda örneğini verdiğim şehirler aynı boylamda, haritadan da bakarsak biri birinin tam kuzeyinde yer alıyor. Normalde aynı vakit güneş doğar ve batar gibi zannedebiliriz değil mi? Ama öyle değil; Kocaeli daha kuzeyde olduğu için gündüz süresi daha uzundur, onun için daha erken oruca başlar, daha geç iftar yapar.

Antalya için: İmsak: 03:53 / Akşam: 20:28

Kocaeli için: İmsak: 03:31 / Akşam: 20:43

Dediğiniz Muğla- İstanbul örneğinde de Muğla İstanbul'dan daha doğuda olduğu halde İstanbul'dan sonra oruca başlıyor ve daha önce iftar yapıyor.

Başka örnekler:

_Balıkesir İstanbul'a göre batıda ve İstanbul ise Balıkesir'e göre kuzeydedir. Normalde İstanbul Balıkesir'e göre doğuda olduğu için iftar vaktinin daha erken girmesi gerekirken, kuzeyde yer aldığından dolayı gündüzler daha uzun olur ve Balıkesir ile iftar vakti aynı olur. İmsakta ise İstanbul Balıkesir'e göre hem doğuda hem de kuzeyde olduğundan imsak vakti daha erken oluyor.

_ Antalya-Sinop arasında oruçlu olunan süre de farklıdır. Antalya daha az oruç tutar.

Yalnız kuzey ilerinde güney illerine göre daha fazla oruç tutma meselesi yaz ayları için geçerlidir. Kışın ise tam tersidir, yani mesela kışın Sinop Antalya'ya nazaran daha az süre oruç tutar.

İkinci sorun şöyleydi:

-ayrıca diğer şehirleri bilmem ama bulunduğum yerde sabah ezanı okunduktan 1 saat sonra hava aydınlanmıyor.

Paktuna burada eğer şu anki durumu (Ramazan ayı için) soruyorsan şu anda ezan imsak vakti okunduğu için aydınlanmaması tabidir; normal zamanlarda sabah ezanı imsaktan sonraki vakitte, güneş doğmadan 1 saat kadar önce okunuyor, 1 saat sonra havanın aydınlanması lazım yani.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
[Resim: sunmap.php?iso=20150708T0100]

[Resim: sunmap.php?iso=20150708T1739]

doğruymuş harbiden de ben yine erken ezan okuduklarını düşünüyorum. hava aydınlanmıyor çünkü.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Zehan Ablaya maşaAllahgülücük Meseleyi izah etmiş. Lisedeyken görürdük kuzeye doğru ve batıya doğru gece gündüz süresi arasındaki fark artar diye.

İleride evlendiğimde, çocuklarımıza sadece dini ilimler değil, fizik,coğrafya,matematik,kimya gibi temel ilimlerin temel konularını da vermeyi düşünüyorum. Artık alanımıza göre bölüşürüz dersleri gülücük
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Güzel açıkladı gerçekten ama ramazan ayında neden sabah ezanının erken okunduğu açıklamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.