RE: Dini söz ve kitaplar
Riyazus salihin
Hz Muhammed sav buyuruyor
Rasûlullah sav şöyle dua ederdi:
Allahım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, bunaklık ihtiyarlık, cimrilikten sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım.
ve dala'iddeyni ve galebeti'r-Ricâl. Borç altında ezilmekten zalimlerin başa geçip zulmetmelerinden de sana sığınırm.
Hz Ebu Bekir ya Rasûlullah Bana bir dua öğret de, namazda okuyayım" dedi. şöyle buyuruldu: Allahım kendime zulmettim, günahları bağışlayacak olan yalnız sensin. sonsuz bağışlaman ile bağışla.
Rasûlullah sav namazda iken şu
duayı tavsiye ederdi Allahım
merhamet et, acı, çünkü affı sonsuz, merhameti sonsuz olan sadece sensin de.”
Rasûlullah sav şöyle dua ederdi:
Allahım, günahlarımı, bilgisizlik yüzünden haddi aşarak yaptığım işleri, bağışla.
1
Allahım, ciddi ve şaka yollu yaptıklarımı, yanlışlıkla ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle, bu kusurların hepsi bende vardır.
2
Allahım yaptığım yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle,
3
Allahım ilerleten de geri bırakan da sensin. Senin her şeye gücün yeter.”
4
Allahumme innî eûzu bike min şerri ma amiltu ve min şerri ma lem a'mel. Allahım işlediğim ve işlemediğim günahların şerrinden sana sığınırım.”
5
Allahım nimetin yok olup afiyetin bozulmasından, felaket ve musibetlerden ve gazabına sebep olacak işlerden sana sığınırım.
6
Allahım, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, bunaklık derecesinde ihtiyarlıktan, kabir azabından sana sığınırım.
7
Allahım, nefsime günahlardan korunma melekesi nasib eyle ve onu her türlü günahtan temizle, onu en iyi temizleyecek sensin. Onun efendisi sensin.
8
Allahım faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, doymak bilmeyen nefisten ve kabul olunmayacak duadan sana sığınırım.
Allahım sana teslim oldum. Sana inandım, sana güvendim. Sana yöneldim, senin yardımınla düşmanlara karşı savaştım, her konuda sana başvurdum.
Allahım Önceden yaptığım bundan sonra yapacağımı sandığım, gizlediğim ve açığa vurduğum tüm günahlarımı affeyle.
Allahım İlerleten de gerileten de sensin. Senden başka ilah yoktur.
La havle vela kuvvete illa billah" = Her türlü güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir
Allahumme innî eûzu bike min fitnetin nâri, ve azabinnâri, ve min şerril ğına ve'l fakr. = Allahım cehennem fitnesi ve azabından zenginlik ve fakirliğin şerrinden sana sığınırım."
Allahumme innî eûzu bike min münkerâtil ahlaki vel a'mali vel ehvai = Allahım, fena huylardan, fena işler yapmaktan ve nefsani arzulara uymaktan sana sığınırım.”
Allahumme innî eûzu bike min şerri sem'î ve min şerri basarî ve min şerri lisanî ve min şerri kalbî ve min şerri meniyyi = Allahım kulağımın , gözümün şerrinden, dilimin kalbimin cinsel organımın şerrinden sana sığınırım
Allahumme innî euzu bike mine'l
barası ve'l-cünuni ve'l-cüzami ve seyyii'l-eskam = Allahım alaca hastalığından, akli ve cüzzam hastalığından hastalıkların tümünden sana sığınırım.
Allahumme innî eûzu bike mine'l cû'i feinnehu bi'sed dacii, ve eûzu bike minel hıyaneti feinneha bi'seti-il bitaneti = Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”
Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”
Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır.
Allahım Hainlikten sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”
Allahım, beni helal rızıklarla yetindirerek haramlardan koru.
Allahım Beni lütfunla zengin kılarak başkalarına muhtaç etme.
Allahumme elhimnî rüşdî ve eizni min şerri nefsî = Allahım doğru yolda yürümeyi bana ilham eyle. Nefsimin şerrinden beni koru.
Allah'tan dünya ve ahirette afiyet dileyin
Ya mukallibel kulûb! Sebbit kalbî alâ dînike = Ey kalpleri evirip çeviren Allah, benim kalbimi dininden ayırma."
Davut (a.s.) şöyle dua ederdi
Allahım senden seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi ve senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi istiyorum.
1
Allahım senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevgili kıl.
Ya zel celali vel ikram = Ey büyüklük ve ikram sahibi Allahım, sözlerini dualarınızda çok sık söyleyiniz.
Allahım peygamberin senden istediği hayırları ben de isterim. Peygamberin Muhammed sav in sana sığındığı şeylerden biz de sana sığınırız.
Allahım Yardım ancak sendendir insanı dünya ve ahirette istediğine kavuşturacak olan sensin. Her türlü güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir.
Allahım senin rahmetini kazandıracak, bağışlamanı sağlayacak işler yapmayı, her günahtan uzak durmayı, dilerim
Allahım her iyiliği işlemeyi, cenneti kazanıp cehennemden kurtulmayı dilerim.
Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla..." Haşr suresi
Hem kendi kusurlarından ve hem de mü'min erkek ve kadınların kusur ve günahlarından dolayı bağışlanma dile Muhammed suresi
Hesabın görüleceği gün beni, anamı, babamı ve bütün mü'minleri bağışla.” İbrahim suresi
Müslüman bir kimse müslüman kardeşi için dua ederse, mutlaka melek de ona aynı şeyler sana da verilsin" diye mukabelede bulunur.
Bir müslümanın yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur.
Bir müslüman din kardeşi için hayır dua ettikçe yanındaki melek ona duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin diye dua eder.
Kendisine iyilik eden bir kimse o iyiliği yapana = cezakallahu hayran Allah seni hayırla mükafatlandırsın derse ona en iyi şekilde teşekkür etmiş olur.”
Kendinize Çocuklara Mallarınıza beddua etmeyiniz ki duaların kabul olunacağı bir saate rastlarsınız da bedduanız kabul olunmuş olur."
Kulun Rabbine en yakın olduğu an secde halidir. İşte orada çok dua ediniz."
acele etmedikçe dua kabul edilir,
insan acele ederek işte Rabbime dua ettim de duamı kabul etmedi" der.
kul günah olan ve akrabasıyla darılmasına yol açan birşey istemedikçe, bir de acele etmedikçe, duası kabul olunur.
Ya Rasûlallah, acele etmek ne demektir? diye sorulunca şöyle buyurdu kul Çok dua ettim, duamın kabul edildiğini görmedim der, dileğinin gecikmesinden usanır ve duayı terk eder, acele etmek budur.
Rasûlullah sav 'e, "Hangi dua çok iştilir ve kabul edilir?" diye soruldu da, "Gecenin son saatinde ve farz namazların arkasında yapılan dua" buyurdu.
bir müslüman Allah'tan birşey dilerse; günah istemediği akrabasıyla ilgiyi kesmeyi arzu etmediği sürece Allah, isteğini mutlaka yerine getirir
Allah'ın lütfu isteyeceğiniz şeylerden daha çoktur"
Büyüklük ve hilim sahibi Allah'tan başka ibadete layık ilah yoktur. Büyük arşın sahibi olan Allah'tan başka ibadete layık ilah yoktur.
Göklerin Rabbi yerin Rabbi ve kerim arşın Rabbinden başka ibadete layık hiç bir ilah yoktur.
Yunus suresi
Unutmayın ki, Allah'a dost ve yakın olanların korkmaları için bir sebep yoktur.
1
Onlar üzüntü çekmeyeceklerdir. Onlar iman edip ve Allahtan korkup sakınanlardır.
2
Onlar için hem dünya hayatında, hem de sonraki hayatta müjde var.
3
Allah'ın va'dinde asla değişme yoktur. O verdiği sözü mutlaka yerine getirir. İşte kurtuluş budur.
Meryem, suresi
Hurma ağacını kendine doğru silkele ki, üzerine olgun, taze hurmalar dökülsün
ye iç, doğacak olan bu çocuktan dolayı da, gözün aydın olsun!
Ve insanlardan birini görürsen de ki: "Ben, sınırsız rahmet sahibi için, bir süre konuşmaktan kaçınmaya söz verdim. bu gün hiçbir kimseyle konuşmayacağım."
Bunlar Allah'tandır, Allah dilediğine hesapsız rızık bağışlar" Al-i İmran,
Kehf suresi
Madem Allah'tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, sığının mağaraya da Rabbiniz, rahmetiyle bir genişlik versin ve işinizde de size kolaylık sebepleri hazırlasın.
Sizden önceki ümmetlerde Allah tarafından ilham edilen kimseler vardı. Şayet ümmetimin içinde de onlardan biri varsa hiç şüphesiz o, Ömer ibni Hattab'tır." .
sad b vakkas ra nın bedduası
Allahım senin kulun yalancı ise ve söylediklerini gösteriş ve şöhret için söylüyorsa, onun ömrünü uzat, fakirliğini artır ve fitnelere uğrat"
Kim haksız olarak başka birinin toprağından bir karış zorla yani zülümle alırsa o yerin yedi katı o kişinin boynuna halka gibi geçirilir"
Hubeyb ra, "Allah'ım! düşmanın hepsini say herbirini tek tek perişan et. Canlarını al, hiçbirini sağ bırakma" diye dua eddi
Hubeyb ra şehit edilmeden şu beyitleri okudu Müslüman olarak öldürüldükten sonra Nasıl ölürsem öleyim asla dert etmem
Hubeyb ra şehit edilmeden şu beyitleri okudu Bu ölüm O ulu zâtın rızası yolundadır, dilerse O
Parçalanmış vücudumun uzuvların eklemleri üzerine bereket verir.
Asım ibni Sabit ra bedir savaşında
Kureyşli müşriklerden Muayt'ı öldürmüş sonrada şehit edilmişti
kafirler onun ölümünü ispat için
vücudundan parça kesmek istediler o an Allah, Asım ra yı korumak arı sürüsü gönderdi. Bu arılar kafiri cesede yaklaştırmadı düşman cesetten bir parça kesemedi
Hz Ömer birşey hakkında "Ben şöyle düşünüyorum" dedi mi, o şey onun düşündüğü gibi gerçekleşirdi.
Hucurat suresi
Ey iman edenler yersiz zandan kaçının, çünkü bazı zan ve şüphe vardır ki, günahtır.
gizli yönlerinizi araştırıp birbirinizi çekiştirmeyin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi? öyleyse adam çekiştirmekten de öylece iğrenin
yolunuzu Allah'ın kitabıyla bulmaya çalışın.
Şüphesiz Allah tevbeleri kabul eden ve acıyandır."
Bilmediğin şeyin ardına düşme,
kulak, göz ve kalp tüm yaptıklarından sorumludurlar. Kıyamette sorguya çekilecektir. İsra,
"İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen, dediklerini zapteden bir melek hazır bulunmasın."Kaf
Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse mutlaka hayır söylesin veya sussun."
Ey Allah'ın Rasulü, hangi müslüman değerlidir?" diye soruldu "Dilinden ve elinden müslümanların zarar görmediği kimsedir" cevabı verildi.
Kim bana iki çenesi arasındaki dili ile, iki bacağı arasındaki tenasül uzvunu kötülüklerden koruma sözü verirse ona cennet hakkında garanti veririm."
Kul iyice düşünmeden söylediği bir söz yüzünden cehennemin doğu ile batı arasından daha uzak bir derinliğine kayıverir."
Bir kulu önem vermeyerek söylediği Allah rızasına uygun söz yüzünden Allah dereceyi yükseltir.
Bir başka kul önem vermeyerek Allah'ın öfkelenmesini gerektirecek bir sözü yüzünden cehennemin dibine indirilir."
Bir kimse Allah'ın sevdiği bir sözü söyler de o söz ile Allah'ın rızasına ulaşacağını zannetmez. Halbuki Allah o hayırlı söz sebebiyle o kimseden razı olur."
bir adam Allah'ın gazabını gerektirir bsöz söyler fakat o sözün gazaba çarptırılacağını zannetmez. Oysa Allah o kimseye kıyamete kadar öfkelenir.”
Ey Allah'ın Rasulü, sımsıkı sarılacak bir iş haber ver" dediler Rasûlullah sav "Rabbim Allah'tır de, sonra da dosdoğru ol" buyurdu.
Ey Allah'ın Rasulü, korkulacak şeyin en tehlikelisi nedir?" dediler Hz Resul Mübarek dilini eliyle tutarak İşte budur" buyurdular
Allah'ı anmanın dışında sözü fazla uzatmayın. Çünkü Allah'ı anmanın dışında çok söz söylemek kalbi katılaştırır.
Allah'tan en uzak kimseler ise katı kalpli olanlardır."
kim iki çenesi ve iki bacağı arasındaki şeyleri yani dili ve tenasül uzvunu şerrden korursa o kimse cennete girer."
kurtuluş yolu şudur dilini tut, evinle meşgul ol, günahlarına pişmanlık duyarak gözyaşı dök."
Ademoğlu yalvararak şöyle derler: hakkımızı korumakta Allah'tan kork, biz sana bağlıyız. Eğer sen doğru gidersen biz de doğru oluruz, eğer sen eğrilir, yoldan çıkarsan biz de sana uyar, senin gibi oluruz."
cennete sokacak, cehennemden uzaklaştıracak amel şudur " Allah'a ortak koşma kulluk ed, namazlarını kıl Zekatı ver, Ramazan orucunu tut, gücün yeterse hacced
sana hayır kapılarını haber vereyim mi? Oruç kalkandır. Sadaka suyun ateşi söndürmesi gibi günahları siler, süpürür, söndürür.
Kişinin gece kılacağı namazlar da günahları siler, süpürür, söndürür."
Secde suresi
Onlar yataklarından geceleri kalkarlar korku ve ümidle Rablerine dua ederler.
1
Kendilerine geçinmeleri için verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcarlar.
2
Onların yaptıkları amellere mükafat olarak kendileri için neler gizlenmiş olduğunu şimdi kimse bilmez."
bütün işlerin başı İslam, yani herşeyiyle Allah'a teslim olmaktır
tüm işlerin ana direği beş vakit namaza devam etmektir."
tüm işlerin doruk noktası En yüce tarafı da cihaddır"
dilini tut "Bunun sana zarar vermesine meydan verme"
İnsanların cehenneme yüzüstü kapaklanma sebebi, dillerinin ürettiklerinden başkası mıdır?"
Gıybet nedir bilir misiniz?" Din kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır"
kardeşinde söylediğin ayıp varsa gıybet ettin, yoksa o zaman ona iftira etmiş olursun"
Rasûlullah sav veda haccında kurban günü Mina'da ki hutbede şöyle buyurdu: "Bu gün, bu ay ve bu şehriniz haram kılındığı gibi birbirinize kan can mal ve namuslarınız da haramdır.
Bana dünyayı verseler ben yine de bir insanı hoşlanmayacağı bir şekilde taklid edip anmayı asla sevmem
Miraca çıkarıldığımda bir toplumun yanından geçtim tırnaklarıyla yüz ve göğüslerini tırmalıyorlardı."
Cebrail as Bunlar gıybet etmekle insan etlerini yiyenler, onların şeref ve namuslarıyla oynayanlardır dedi
Her müslümanın diğer müslümana karşı kanı, ırzı ve malı haramdır."
Onlar ki, boş ve anlamsız söz işittiklerinde yüz çevirip bizim işlediklerimizin hesabı bize; sizin ettiklerinizin cezası da size ait derler.. Kasas
Onlar ki boş, anlamsız söz ve işlerden yüz çevirirler." Mü'minun,
"Bilmediğin şeyin ardına düşme, çünkü kulak, göz ve kalp Kıyamette sorguya çekilecektir İsra
En'am suresi
ileri-geri konuşan, ayetlerimizi alaya alan kimselere rastladığında bu kimseler başka konulara geçene kadar onlardan uzak dur.
1
zalimler topluluğun içinde yer alma
din kardeşinin ırz ve namusunu gıybet edene karşı savunursan Allahda seni cehennemden korur.
Allah'ın rızasını dileyerek la ilahe illallah diyen kimseyi Allah cehenneme haram kılmıştır"
çok yemin edip duran alçaklara, insanların arkasından konuşanlara söz getirip götürenlere, hayra engel olan saldırgan günahkarlara itaat edip uyma.." Kalem,
İnsanların arasını açmak için laf getirip götüren asla cennete giremez."
Bu iki kabirde yatan azab görüyorlar günahları büyüktür. Biri koğuculuk yapar laf getirip götürürdü diğeri ise idrarından sakınmaz ve temizlenmezdi.
Size el-adh kelimesinin ne demek olduğunu söyleyeyim mi? O insanların arasını bozmak için laf taşımak demektir.”
Kötülüğü ve düşmanlığı artırmada yardımlaşmayın..." Maide
"Ashabımdan hiçbiri diğer bir kimse hakkında hoşlanmayacağım şeyi bana ulaştırmasın. Çünkü ben her zaman gönül huzuru ile yanınıza çıkmayı istiyorum."
Nisa, suresi
Onlar yaptıklarını insanlardan gizleyebildiler ama Allah'tan gizleyemezler
1
gecenin karanlığında Allah (c.c.)'ın razı olmadığı düşünce ve inançları her ne zaman tasarlasalar, Allah onların yanı başındadır
2
Allah onların tüm yaptıklarını ilmiyle kuşatır onun ilminden hiç bir şeyi gizleyemezler
3
Sizler belki bu dünyada onları savunabilirsiniz, ya kıyamet günü kim onları Allah'a karşı savunacak, kim onların vekili olacaktır."
Siz insanları maden gibi cins cins bulursunuz, cahiliyye döneminde hayırlı ve değerli olanları, dini emirleri yaşarlarsa İslamiyet döneminde de hayırlıdırlar.
Siz en hayırlı kişileri yöneticilik işinden hiç hoşlanmayanlar olarak bulursunuz.
en kötü kişileri de iki yüzlü münafık
olarak bulursunuz onlar insanlara başka yüzle gelir ve giderler.
bazı kişiler idarecilerimizin yanına girer ve oradan çıktığımızda tam tersi söz söyleriz" dediler. Abdullah ibni Ömer Bu sizin hareketi biz Rasûlullah sav zamanında ikiyüzlülük münafıklık sayardık" cevabını verdi.
"Bilmediğin şeyin ardına düşme,
1
kulak, göz ve kalp yaptıklarından sorumludurlar.
2
kulak, göz ve kalp Kıyamette sorguya çekilecektir. İsra
Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk, iyiliğe, iyilik de cennete yol açar.
Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında doğrulardandır kaydedilir.
Yalancılık, yoldan çıkmaya götürür.
Yoldan çıkma cehenneme götürür.
İnsan yalancılık yapa yapa Allah katında yalancılar defterine yazılır
Dört huy vardır ki o kişi münafık olur. 1. emanete ihanet eder,
2. yalan söyler,3. sözünden döner,
4. Dava ve duruşmada haktan ayrılır, düşmanlıkta haddi aşıp haksızlık yapar.”
kim görmediği rüyayı gördüm diye anlatırsa ahirette hiçbir zaman yapamayacağı iki arpa danesini düğümleme cezasına çarptırılır.
kim duyulmasını istemedikleri sözü ve haberi işitmeye çalışıp kulak hırsızlığı yaparsa kıyamette kulaklarına eritilmiş kurşun dökülür
Kim bir canlının resim ve heykelini yaparsa, o kıyamette bu yaptığına can ver diye teklif olunarak azap olunur. Halbuki ona can vermesi mümkün değildir.”
Yalanların en büyüğü rüyasında görmediği bir şeyi gördüm diye kişinin gözlerine iftira etmesidir.”
Resullullah sav in rüyasını şöyle tabir ettiler
Rasûlullah sav rüyasında bir nehir
gördü suları pırıl pırıl parlayan akan bir nehir saf süt gibiydi bu girip çıkanların Çirkinlikleri kaybolmuş hepsi güzelleşmişlerdi.melekler burası Adn cennetidir senin konağın burasıdır” ya Resul dediler
Rasûlullah sav rüyasında kafası taşla ezilen bir adam gördü o Kur’an’ı öğrendiği halde terk eden ve uykuyu farz namaza tercih eden kimsedir. dediler
Rasûlullah sav rüyasında Şakakları burnu ve gözleri demir çengelle yarılıp yüzülen bir adam gördü bu evinden çıkıp her tarafa yalanlar yayan kimsedir. dediler
Rasûlullah sav rüyasında Fırın içinde yanan çıplak erkek ve kadınlar gördü bunlar zina eden kimselerdir. dediler
Rasûlullah sav rüyasında Nehirde yüzüp yüzüp de taş yutan bir adam gördü bu faiz yiyen kimsedir dediler
Rasûlullah sav rüyasında Bahçede uzun boylu bir adam gördü bu İbrahim as’dır. Etrafındaki çocuklar ise İslam fıtratı ile ölen ve bu fıtratla doğan çocuklardır dediler
Rasûlullah sav rüyasında Vücutları
yarısı güzel, yarısı çirkin adamlar gördü , bunlar hem kötü hem iyi amel işleyen kimselerdir. Allah kötülüklerini bağışlamıştır. dediler
Şu ağzının parçalandığını gördüğün adam var ya, o yalancının biriydi, devamlı yalan söyler, yalanı ufukları kaplıyordu. bu yalancı kıyamete kadar böyle azap olunacaktır.
şu başının ezildiğini gördüğün adam ona Allah Kur’an’ı öğretmişti. O ise geceleri uyku ile geçirip Kur’an okumamış, gündüzleri amel etmemişti, buna da kıyamete kadar böyle azap edilecektir.
Rasûlullah sav rüyasında cebrail ve
mikail as ı gördü ona 3 cennet köşkü gösterdiler 1.ev mü’minlerin, 2. ev şehidlerin köşküdür beyaz bulutu andıran köşk ise Adn cennetidir ömrünü tamamlayınca köşküne gireceksin dediler
İnsanların arasını düzeltmek maksadıyla birinden ötekine uygun ve hayırlı sözler taşıyan kimse yalancı sayılmaz.
Rasûlullah sav şu üç hal dışında halkın yalan söylemesine ruhsat vermemiştir 1. Harbte, 2. ara düzeltmekte, 3. Aile birliğini sağlamak için söylenen sözlerde. Her duyduğunu nakletmesi kişiye yalan olarak yeter.
Yalan olduğunu bildiği sözü benden söylenmiş gibi nakleden kimse yalancılardan biridir.
Kendisine verilmeyen bir şeyle bir üstünlük sağlayan kimse iki sahte elbise giyerek böbürlenen ve süslenen kimse gibidir.”
Yalan sözden mutlaka sakının
Hacc
Rabbin her zaman gözetleyip durmaktadır." Fecr
Onlar ki yalan ve asılsız olan şeylere tanıklıkta bulunmazlar
Furkan
En büyük günahlar "Allah'a şirk koşmak, ana-babaya itaatsizlik ve Haberiniz olsun, iyi belleyin, yalan söyleyip yalan şahitliği yapmaktır"
"Kim İslam'dan başka bir din adına bilerek yalan yere yemin ederse, o kişi dediği gibi yalancının biridir.
Kim de kendini herhangi bir şeyle öldürürse kıyamet günü onunla azab olunur.
Sahib olmadığı bir şeyi nezrederek adak yapanın adağı geçersizdir.
Mü'mine lanet etmek onu öldürmek gibidir."
İşlerinde ve sözlerinde dosdoğru olan kimsenin lanetçi olması yakışmaz."
Lanet edenler kıyamet günü ne şefaatçi, ne de şahit olurlar."
Allah lanet etsin, Allah'ın gazabına uğra, cehennemde azab gör gibi beddualarla lanet etmeyiniz."
Olgun bir müslüman kimseyi ayıplayıp kötülemez, kimseyi lanetlemez, sözünde ve işinde sınırı aşıp hayasızlık etmez, kötü ve çirkin sözler sarfetmez."
Kul lanet ettiğinde lanet gökyüzü kapıları ona kapanır, sonra yere iner, yeryüzünün kapıları da ona kapanır.
Kul lanet ettiğinde sağa sola başvurur, girecek yer bulamaz lanet edilen kişiye döner gerçekten lanete layık ise onda kalır, değilse lanet edene döner."
Medineli bir hanım devesine lanet etti. Rasûlullah sav Üzerindekileri alın ve deveyi bırakın gitsin. o deve lanetlenmiştir" buyurdu.O deve İnsanlar arasında gezinirdi de kimse ilişmezdi
Lanetlenen bir deve yanımızda bulunmasın, bize yoldaş olmasın” buyurdular.
Dikkat edin ve unutmayın! Allahın laneti zalimlerin özerinedir. Hud,
Allahın laneti zalimlerin üzerine olsun A'raf
Mü'minleri yapmadıkları bir fiilden dolayı suçlayıp eziyet edenlere gelince, onlar iftira suçu işlemiş ve günaha girmiş olurlar." Ahzab
Müslümana sövmek hak yoldan çıkmaktır günah işlemektir Onunla savaşmak ise küfürdür."
Hiç kimse başkasına fasık ve kafir demesin o kimsede bu hal mevcut değilse, o söz, onu söyleyene döner."
Karşılıklı sövüşen iki kişinin günahı haksızlığa uğrayan kimse haddi aşmadığı sürece sövmeyi ilk başlatan kimseyedir."
Bir gün şarapçının biri Rasûlullaha getirildi Hz. Peygamber ona vurun" buyurdu ona Dayak attılar cemaat
Allah seni rezil etsin, kahretsin" diyince Rasûlullah sav öyle söyleyip te şeytana yardımcı olmayınız" buyurdu.
Kim köle ve kendisine yardım eden işçi ve uşağına zina iftirasında bulunursa; böyle bir günah bulunmadığı takdirde kıyamet günü iftira eden kimseye had cezası uygulanır.”
Müslüman ölülere sövmeyin, ayıplarını söylemeyin. onlar ahirete götürdükleri amellerinin sonuçlarıyla başbaşadırlar.
Olgun ve iyi bir müslüman dilinden ve elinden müslümanların emin olduğu kişidir.
Muhacir ise Allah'ın yasakladıkları şeyleri terkeden kimsedir."
Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete girmeyi isterse, Allah'a ve kıyamet gününe iman ettiği halde ölmelidir
Kim cennete girmeyi isterse, ölünceye kadar hayırlı amellere devam etmelidir Bir de kendine arzuladığı şeyi insanlara yapsın."
"Tüm mü'minler kardeştir, o halde her ne zaman araları açılırsa kardeşlerinizin arasını düzeltin..." Hucurat
O mü'minler mü'minlere karşı alçak gönüllü, Allah'tan gelen gerçekleri örtbas eden kafirlere karşı ise onurlu ve şiddetlidirler." Maide
"Muhammed Allah'ın elçisidir. Onunla olanlar, Allah'tan geleni örtbas eden kafirlere karşı çetin, kararlı ve tavizsiz; ama birbirlerine karşı merhametlidirler. Feth
Birbirinize kin tutmayınız, birbirinizi kıskanmayınız, birbirinize sırt çevirip alakanızı kesmeyiniz.
Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz.
Bir müslümanın müslüman kardeşine üç günden fazla dargın durup selam vermemesi helal değildir."
Pazartesi ve Perşembe günleri cennet kapıları açılır. Allah'a ortak koşmayan her kul bağışlanır.
Yalnız aralarında kin ve düşmanlık bulunan kimseler bağışlanmadan müstesna edilmiştir.
Her perşembe ve pazartesi günü insanların amelleri Allah'a arzolunur
Yoksa onlar Allah'ın lütfundan verdiği şeyler için insanları kıskanıyorlar mı? Nisa
"Hased etmekten sakının. Zira ateşin odunu yiyip tükettiği gibi hased de iyilikleri yer ve bitirir
Ey mü'minler birbirinizin gizli yönlerini ayıplarını araştırmayın
Hucurat
Kötü zandan şüphe etmekten sakınınız. Çünkü zan, sözlerin en yalan olanıdır.
Müslümanların ayıplarını, kusurlarını araştırmayın, birbirinize karşı övünüp böbürlenmeyin,
birbirinizi kıskanmayın, kin tutmayın, yüz çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları Allah'ın size emrettiği gibi kardeş olun.
Müslüman müslümanın kardeşidir, ona haksızlık etmez, onu yardımsız bırakmaz, ona hakaret etmez.
Rasûlullah göğsüne işaret ederek takva buradadır, takva buradadır buyurdu.
Kişiye müslüman kardeşini hor görmesi kötülük olarak yeter.
Müslümanın müslümana kanı, ırzı ve malı haramdır.
Allah sizin cesedlerinize ve kalıplarınıza değil, kalplerinize değer verir."
Birbirinizi terkedip alakayı kesmeyin, Bir kısmınız bir kısmınızın satışı üzerine satış yapmasın.."
Müslümanların ayıplarını ve gizli durumlarını araştırmaya kalkışırsan, onların ahlakını bozarsın veya buna zorlamış olursun."
Bu adam sakalından şarap damlayan falancadır" denilince İbni Mesud şu cevabı verdi: "Biz ayıp ve kusur araştırmaktan menedildik. bir kusur ve suç ortaya çıkarsa gerekli muameleyi yaparız."
Ey iman edenler! yersiz aşırı zanda bulunmaktan kaçının, bazı zan ve şüphe vardır ki,
Kötü zandan sakınınız, çünkü zan sözlerin en yalanıdır."
Ey iman edenler! Hiçbir insan başka insanları alaya alıp küçümsemesin, belki o alaya alıp küçümsedikleri, kendilerinden daha hayırlı olabilirler
hiçbir kadın başka kadınları küçümseyip alaya almasın, belki onlar kendilerinden daha hayırlı olabilirler.
Ve hiçbiri başka birinde ayıp arayıp onu karalamasın ve kınamasın. Kötü lakaplarla sataşıp atışıp birbirinizi aşağılayıp kötü lakaplarla birbirinize seslenmeyiniz.
İman ettikten sonra kötü bir ad sahibi olmak ne çirkindir
1
her kim yasak ettiği şeylerden tevbe edip dönmezse onlar zalimlerdir" Hucurat,
Ayıp kusur arayan ve göz kaş işaretleriyle alay edenlerin vay haline." Hümeze
"Müslüman kardeşini hor görmesi kişiye kötülük olarak yeter.
Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez."
Allah güzeldir, güzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları hor görmektir."
Bir kişi vallahi Allah falan adamı bağışlamaz diye yemin etti. Bunun üzerine Allah da benim adıma kim yemin ederek hüküm verebilir. Ben onu bağışladım, senin amelini de boşa çıkardım" buyurdu
Bütün mü'minler ancak kardeştirler." Hucurat
Mü'minler arasında, kötü şeylerin yayılmasından hoşlananlara dünya ve ahirette can yakıcı azap vardır Nur
Kardeşinin uğradığı felaket ve musibete sevinme. Allah onu rahmetiyle kurtarır da seni derde uğratır."
İnsanlarda iki huy vardır ki, cahiliyyeden ve kafirlerin yaptıkları işlerdendir. Neseblere sülaleye dil uzatmak, ölü üzerine yaka paça yırtarak feryad edip ağlamak.
Bize silah çeken bizden değildir. Bize hile yapıp bizi aldatan bizden değildir."
Kimden alışveriş yaparsan ona İslam dininde aldatma yoktur de"
Kim bir adamın karısını veya kölesini ayartıp aldatırsa bizden değildir.
"Ey inananlar, Allah'a ve insanlara olan akitlerinizi titizlikle yerine getirin."Maide
Ey inananlar, verdiğiniz sözü yerine getirin, çünkü verdiğiniz her sözden hesap gününde mutlaka sorguya çekileceksiniz."İsra
emanet edildiğinde hainlik yapar.o kimse de münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur."
Konuştuğu vakit yalan söyler. o kimse de münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur."
Söz verir, sözünde durmaz.o kimse de münafıklık sıfatı bulunmuş olur."
Dava ve duruşmada haktan ayrılır, düşmanlıkta ölçüyü kaçırır, haksızlık yapar. o kimse de münafıklıktan sıfat bulunmuş olur."
Ahdini bozan herkes için kıyamet günü bir bayrak kaldırılır ve bu falanca kimsenin vefasızlığının alametidir" denilir.
"Kıyamet günü ahdini bozan her kimsenin vefasızlığının derecesine göre arkasında bir bayrak yükseltilecektir.
Dikkat edin, halkın önderi durumundaki kimsenin vefasızlığından daha büyük bir vefasızlık yoktur."
Allah şöyle buyurdu Ben kıyamet günü şu üç insanın düşmanıyım:
adımı vererek söz verip cayan kişi,
Hür insanı köle diye satıp parasını yiyen kişi İşçiyi tam çalıştırıp ücretini vermeyen kişi.
Ey iman edenler iyiliği başa kakarak minnet ederek muhtaç kimsenin duygularını incitip eziyet ederek, yardımlarınızı değersiz ve geçersiz hale getirmeyiniz.” Bakara
Mallarını Allah yolunda harcayıp, sonra başa kakmayan ve eziyet etmeyenler, mükafatlarını Rableri katında bulacaklardır...” Bakara
Üç sınıf insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz, yüzlerine bakmaz ve onları temize çıkarıp korumaz ve acıklı bir azapla onlara azap eder.”
Elbisesini kibirlilikle yerlerde sürüyen insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz,
Yaptığı iyiliği başa kakan minnet eden insan vardır ki kıyamet günü Allah yüzlerine bakmaz
Yalan yere yemin ederek malını satmak isteyen kimselere kıyamet günü Allah acıklı bir azapla onlara azap eder.”
Ey mü’minler kendinizi övüp temize çıkarmaya kalkmayın. .O, kötülükten sakınanları en iyi bilendir.” Necm
Ceza ve sorumluluk ancak, insanlara haksızlık edip, yeryüzünde haksız yere azgınlıkta bulunanlaradır
1
ahirette can yakıcı bir azap vardır.” Şura
Birbirinize karşı mütevazi ve alçak gönüllü olun. Öyle ki hiçbir kimse diğerine karşı böbürlenip zulmetmesin.
hiçbir kimse diğer kimselere üstünlük taslamasın.
Bir kimse kendini beğenip başkalarını hiçe sayarak insanlar helak oldu bozuldu derse, asıl kendisi mahvolmuş demektir.
iki müslüman karşılaşırlar, biri yüzünü şu tarafa diğeri diğer tarafa çevirir. en hayırlısı selam vermeye en önce başlayandır.”
Bunu ilk beğenen sen ol.