You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dini söz ve kitaplar

Dini söz ve kitaplar

General
RE: Dini söz ve kitaplar
Muhyiddin İbn Arabi’den Sözler

Sınırlandırılamayanın sınırı hakkında soru soran biri cahildir.Sen O’nun neticeleriyle ve eserleriyle cevap ver,alim olursun.

Perde açıldığı zaman her şey olduğu gibi açığa çıkar. Bunun neticesinde; bilen rahat eder, cahil ise büyük bir hüsrana uğrar

ölümden önce ilim aracılığıyla kendi nefsini idrak et. Çünkü karanlık önündedir ve onda ilminden başka bir ışık yoktur.

Amellerin en şereflisi ilimdir.

Kesin olarak ortaya çıkmıştır ki öğreten haktır, dolayısıyla kimseye minnet etmemek gerekir.

En eşkur II veli valideyke ileyye’l masîr / Önce bana, sonra da ana babana şükret…dönüş ancak banadır.” (Lokman, 14)

Değnek ve dalları birer birer kırmak mümkündür; ama demet haline getirdikten sonra onları kırmaya güç yetiremezsin. O halde birleşin ve birbirinizden ayrılmayın.

Kainatta olan her şey insana boyun eğdi-rilimiştir, buna rağmen insan inkar eder: “Kutilel in-sanu ma ekfereh/ Kahrolası insan! Ne inkarcıdır!” (Abese, 17)

İnsan feleğin kutbudur. Direktir insan. Bilmiyor musunuz; insan dünyadan ayrıldığında dünya harap olur,dağlar yerinden ayrılıp dağılır, gökler parçalanır ve yıldızlar gider.

Hak teala mutlak cömerttir;

kim Hakka icabet ederse, Hakla buluşur. Ama yüz çevirmeye devam ederse Hakkın kendisinden yüz çevirdiğini görür. Ona denir ki Bu, senin yüz çevirmendir sen onu inkar ediyorsun.

Kim Allah’tan başkasına bakarsa, Allah’tan uzaklaştırır. Artık, benim düşmanım başkasıdır,dememelidir. Aksine sen kendinin düşmanısın.

Hakkı engelleyen perdeler büyüktür
en büyüğü ilimdir ilim sahibi olunca elde ettim, dersin.
Herakliyus peygamberlik bilgisine sahipti, ancak imanı yoktu, bu bilgisi ona fayda sağlamadı.

Yahudiler Hz. Muhammed’in Nebî olduğunu biliyorlardı. Ama bilmeleri fayda vermedi. Nefisleri onun kesin Nebî olduğunu kabul ettiği halde onu inkar ettiler.

İblis, Allah’ın emrine uymanın gerekli olduğunu biliyordu, ama emre uymadı ve muvaffakiyetten mahrum kaldı.

İlme aldanma, ilimle gururlanma. İlim cehaleti ortadan kaldırır, ama mutluluğu, saadeti sağlamaz. İlme imanın eşlik etmesini sağla, o zaman nur üstüne nur olur.

Dünya var oldukça mutluluk da yorgunluk ve zahmet de var olacaktır.

Burası erime ve ayrışıp arınma yurdudur.Sen, altı gün boyunca dolaşırsın, yedinci günde ebedilik yurduna girersin.

Kendi adını söylemeden önce O’nun adını zikret; o zaman hakkı amaç edinen ve hakkın da kendileriyle ilgilendiği kimselerin divanına yazılırsın.

Allah’ın rahmeti, merhamet edenleri nerede olurlarsa olsunlar takip eder, yerin kat kat altında bile olsalar onların arasına sızar.

Eğer Allah’ın kahredici isminden çok az bir şey halkın üzerine musallat olsa, onları tuz buz eder.

Allah’ın muradı bekadır. Beka da rahmete aittir. Nitekim bazı insanlar azapta bile olsalar onları ebedi kılan rahmettir.

O sana şah damarı kadar yakındır; O’ndan başkasına bakma. O’ndan başkasına bakarsan kendinden başka bir şey göremezsin. Nefsin de O’na karşı bir perdedir; asla O’nu göremezsin.

Bir ayette yüce Allah şöyle buyurmuştur: “İza messehum taifun mineşşeytani tezekkeru feiza hum mubsirun (A’raf, 201)

Hamd Allah’a hastır. Allah’ın seninle açtığı ilk kapının nefsin olduğunu bilir misin? Varlık sahnesine zuhur ettiğin zaman büyüklendin; bunun üzerine seni aç ve muhtaç kıldı

Kibirlenen birini gördüğünde ona karşı tevazu göster. Çünkü onun hakikati kulluktur. Böyle yapmakla ona kulluğunu hatırlatırsın.

kulluğunu hatırla Böylece nefis aslına döner ve seni sever. Seni sevdiğinde sana yakın olur. Sana yakın olduğunda sana hizmet etmek ister.

kulluğunu hatırla Ona hakikati Nefs mutlaka bundan etkilenir gerçeği kabul eder. Bu takdirde onun öğretmeni olursun, reislik ondan sana intikal eder.

Sen Allah ile hakikate ermişsin Allah ancak kendisini bilenlerden alır. Çünkü bilen vermenin adabıyla edeblenmiş olur.

Hakkın zikretmesi ve çağırması var, mah-lukatın zikretmesi ve duası var. Sen hakkı zikredersen, O da seni zikreder.

Sen: Ya rabbi! dersen, O da: Ey kulum! der. Sen: Bana ver, dersen, O da sana: Bana ver, der. Buna göre ister zikri ister duayı seç.

Duaya şu ayette işaret edilmiştir:“Ve evfu biahdî ufi biahdikum / Bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki, ben de size vaat ettiklerimi vereyim.” (Bakara,40)

Zikre de şu ayette işaret edilmiştir: Fezkurunî ezkurkum/ Öyleyse siz beni anın ki ben de sizi anayım.” (Bakara, 152)

yüce Allah buyurmuştur: “Edu. Ilallahi ala basiretin ena ve menit’tebeani / Ben ve bana uyanlar aydınlık bir yol üzere Allah’a çağırıyoruz.” (Yusuf, 108)

İnsan, alemin ruhu olmasına kanıp, ben ondan şerefliyim, dememelidir. Alem senin kardeşindir. Alem ve insan birbirini bütünler. Anneni ve babanı tanı.

Bilmeyen,şeriatın hakikatten farklı olduğunu düşünür. Heyhat! Düşündüğü ne kadar yanlıştır! Aksine hakikat şeriatın aynısıdır.

şeriat beden ve ruhtan ibarettir. Şeriatın bedeni ilim ve hükümler
ruhu ise hakikattir. Dolayısıyla şeriattan başka bir şey yoktur.

Yüce Allah buyurmuştur: “Yetbeullâhu alâ külli kalbin mutekebbirin cebbarin /Allah, büyüklük taslayan her zorbanın kalbini mühürler.” (Mümin,35)

Bunlar Allah’ın isimleri değil mi? Bu isimlerle sıfatlananlar ateşte değiller mi?

Ateş perdelenme yeri değil midir?Perdelenme görmemek değil mi Görmemek ziyan değil midir? Öyleyse neden insan rabbine koşmaz,

neden insan rabbine koşmaz,
ki rabbi, onun zelil ve fakir nefsini müşahede edip ona cömertçe bağışta bulunsun.

Doğru sözlü Resulullah (s.a.v.)in şu sözünü görmedin mi: “Senden sana sığınırım”

Ebu Yezid şöyle demiştir: Dedim ki: Ya Rab! Ne ile sana yaklaşayım? Dedi ki: Ben de olmayanla. Dedim ki: Sen de olmayan nedir? Dedi ki: Zillet ve muhtaçlık.

Cüneyd-i Bağdadi Hz.

Her kim gördüğünden ibret almazsa, onun görmemezliği görmesinden üstündür.”
*
Kulluk, her an Allah cc Hz.leri’ne muhtaç olduğunu bilmek ve O’nun Resulüne (SAV) tam tabi olmaktır.”
*
Allah'ım kalbimi senden gelen bir sevinçle doldur..

Ölümü çok hatırla. günahlarından dolayı çok istigfâr et Allah cc den af ve mağfiretini iste.
*
Kalan ömrün için, Allahü teâlâdan
Seni muhâfaza etmesini iste.

Süfyan ı Sevri Hazretleri

Otunu, suyunu bilmediğin gönüllerde koyun gütme! Yoksa kaçıracağın keçilere çobanlık yapamazsın ..Şemsi Tebrizi

Sen bir mektupsun aç oku; gideceği yere uygun mu? uygunsa zarfı iyi muhafaza et kıyamete kadar Ama gideceğin yere uygun değilse; yırt yenisini yaz Mevlâna

Dünya peşinden koştuğun sürece senin padişahındır.Ondan yüz çevirince,sen ona sultan olursun. Hacı Bayram-ı Veli

RABBİME muhabbet ve nuruna emanet olun, dualarınızı beklerim.

Yollar boşaldı artık,
Yolcular buldu vaha
Yolcular gitmesede
yollar gider ALLAHA

Ey İnsan kaf dağı kadar yüksekte olsan da, kefene sığacak kadar küçüksün.
*
Unutma her şeyin bir hesabı var üzdüğün kadar üzülürsün.

Şemsi Tebrizi

Hak yolunda ilerlemek yürek işidir, akıl işi değil. Şemsi Tebrizi

imam gazali kalplerin keşfi

Receb» kelime olarak hürmet manasına gelir. Bu ayda tevbe edenlere rahmet yağdığı ve ibadet edenlere nûr indigi için bu aya «Asap» adı da verilir.

Receb, suyu sütten ak, baldan tatlı ve buzdan soğuk bir cennet nehrinin adıdır. Bu sudan sâdece Receb Ayında oruç tutanlar içebilir.

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor

Receb, Allah'ın, Şaban benim ve Ramazan da Ümmetimin ayıdır.»

Hikmet ehli der ki: «Receb üç harftir. «Ra» «cim» «Bâ», «Ra» Allah'in rahmetini. «Cim» kulun suç ve cürmünü. «Ba» da Allâh'in iyiliginin bereketini temsil eder.

ulu Allah «Kulumun suç ve günahını rahmet ve iyiliğim arasina alırım » diye buyurur

Kim Receb ayının yirmi yedinci gecesi oruç tutarsa, amel defterine altmış aylık orucun sevabı yazılır.»
*
Receb ayının yirmi yedinci günü. Cebrail (A.S) ın Peygamberimize ilk vahiy getirdigi ve Peygamberimizin Mirâç'a çiktigi gündür.
*
Receb, insanların kavgaya kapılmadıkları bir Allah Ayıdır.
*
inanarak ve önem vererek Receb Ayından bir gün oruç tutanlar ulu Allah'ın Rızasını hak ederler.

ulu Allah Zilka'de, "Zilhicce, Muharrem ve Receb Aylarını diger aylarının süsü olarak yaratmıştır.

ulu Allah: «Ayların sayısı Allah katında, Allah'ın Kitabında on ikidir. Onların dördü dokunulmazlık ayıdır Dokunulmaz dört ayın üçü arka arkayadır. Yalnız bir tanesi ki o da Receb'dir- tek başınadır.

Receb Ayının ilk Cuma Gecesi'nin üçte ikisinden sonra sabaha kadar tüm melekler tek tek Receb Ayında oruç tutanlar için duâ ederler.

Peygamber'imîz (S-A.S.) buyuruyor

Kim dokunulmaz aylardan Zilka'de Zilhicce, Muharrem ve Receb Ayı üç gün oruç tutarsa ameline 900 senelik ibadet sevabı yazılır."

Haram ayları dörttür. En büyük melekler dörttür. Allâh'dan gelen başlıca Kitablar dörttür. Abdest azaları dörttür. Tesbih cümlelerinin en faziletlileri dörttür.

Sübhanallah,
elhamdülillah,
Lâ ilâhe illallâh.
Allâhu Ekber"

Sayıların temeli dörttür. Birler, onlar, yüzler, binler. Zaman birimleri saat, gün, ay ve yıl olmak üzere dörttür.

Mevsimler ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere dörttür. Madde hali sıcaklık, soğukluk, kuruluk ve yaşlık olmak üzere dörttür,

insan vücudunun başlıca unsurları safra, koyu sıvı, kan ve balgam olmak üzere dörttür. Raşid halifeler Ebû Bekr, Ömer, Osman ve Ali ra olmak üzere dörttür.

Peygamber'imize Allah dört gecede rahmet yağdırır. Kurban Bayramı Gecesi, Ramazan Bayramı Gecesi, Şaban Ayının on beşinci Gecesi ve Receb Ayının ilk gecesi»

Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor

Beş gece vardır ki, Allah o geceler duaları mutlaka kabul eder Recebin ilk gecesi. Şaban ´ın onbeşinci gecesi. Cuma Gecesi. Ramazan ve Kurban Bayramlarının Gece'leri

Bu aya «Şaban adının verilmesi, kendisinden iyiliklerin doğması yüzündendir. «Şaban » kelime olarak «patika» manasına gelen faydalı bir yol» demektir.

Şaban Ayı girince, nefsinizi temizleyin ve bu ay boyunca niyetlerinizi iyi ediniz."

Peygamber'imiz En çok Şaban Ayı oruç tutardı.Yâ Rasülellah , seni şaban Ayı kadar hiç bir ayda oruçlu görmüyorum» diyenlere şu cevabı buyururdu Şaban, Receb ayı ile Ramazan arasında ihmal edilen bir aydır. Bu ay amellerin Allah katına çıkarıldığı bir aydır ben de amelim Allah Katına çıkarken, oruçlu olmak istiyorum. buyururdu

Hz. Ayşe buyurur ki; Peygamber 'imizin Ramazandan başka hiç bir ayı sonuna kadar oruçlu geçirdigini görmüş degilim.

Hz. Ayşe buyurur ki; Peygamber 'imizin Şaban ayından fazla oruç tuttuğu bir ay görmedim

yer yüzünde Müslümanların nasıl iki bayramı varsa gökte meleklerin de iki bayram gecesi vardır. bu
geceler Berat ve Kadir gecesidir.
Mü'minlerin bayramları Ramazan ile Kurban Bayramıdır. Şabanın on beşinci gecesine Melekler Bayramı adı verilmiştir.

şaban Ayının onbeşinci Gecesi Berat Gecesi bir yılın günahlarını. Cuma Gecesi bir haftanın Kadir Gecesi de bütün günâhları giderir»

Berat Gecesi'nin bir adı da Keffaret Gecesi»´dir. bu geceleri ibadet ile geçirmek, günahların giderilmesine sebeb olur.

Peygamber 'imiz iki bayram gecesi ile Şabanın 15. gecesini ibâdetle geçirenlerin kalbleri, diger kalblerin öldüğü gün ölmez» buyuruyor

Peygamber 'imize Şabanın 13. gecesi yaptığı dua ile ümmetin üçte biri on beşinci gecede ise Allahın emrinden kaçanlar harici tüm ümmete şefaat yetkisi verilmiştir onun için Şabanın onbesinci gecesine «Sefaat Gecesi de denilir

Ulu Allah Şabanın 15. gecesi kullara nazar eder ve Allah'a ortak koşanlar ile bozguncular dışındaki herkesi afveder» bu gece «Mağfiret Gecesi» adını almıştır.

peygamberimiz berat gecesi şöyle
dua ederdi

Sana cismim ve duygularım secde etti. Kalbim sana inandı. Ey ulu Allah her uludan istenir işte elim. onunla işlediğim bütün kusurları büyük günahlarımı bağışla.

Yüzüm yaratıcısına, biçimlendirene üzerine göz ve kulak açana secde etti.»

Allah'ım senin korkunu taşıyan
şirkten uzak, kâfir ve günahkâr olmayan bir kalb nasib eyle.»

Öfkesinden kaçınıp rızana, cezandan affına, senden uzak kalmaktan sakınıp Sana sığınırım.

seni övecek sıfatları sayamam. Sen kendini övdügün gibisin. kardesim Davud gibi Efendim için yüzümü topraga sürdüm, efendimin şanına yaraşan, afvetmektir»

Şabanın onbeşinci gecesi Ulu Allah koyun sürüsünün kılları kadar kişiyi cehennemden âzâd eder

Şabanın onbeşinci gecesi şu kişiler
azad edilmez içki içenler, ana baba kalbi kıranlar, zinaya düşkünler almayacağı malda fiyat yükseltip resim yapanlar ve koğucular.»
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Şemsi Tebrizi Sözleri

Sevmeyene karınca yük
Sevene filler karınca
Dağ bile taşır İnsan âşık olunca!

Bazen, Akışına bırakmak gerekir; Yaprakları, suyu, mevsimleri, Olayları ve insanları.. Ve bekleyip görmek gerekir sonuçları..

Sen ol da; ister ‘yar’ ol, ister ‘yara’. Lütfun da başım üstüne, kahrın da

Ey sevgili! Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi, Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni…

Bir an bekle, arkana dön ve unuttuklarını anımsa Kaybettiysen ara, kırdıysan af dile, kırıldıysan affet Çünkü hayat çok kısa.

İnsanlar; Susanı korkak Affetmeyi bileni çantada keklik sanıyorlar oysaki biz istediğimiz kadar hayatımızdalar Göz yumduğumuz kadar dürüstler ve sustuğumuz kadar insanlar!

Mal, bir çok kimsenin kıblesidir.

Dünyaya tapanlara göre bir pul, tatlı canlarından değerlidir. Sanırsın onların canı yoktur. Eğer canları olsaydı mal canlarından daha değerli olmazdı.

İşin Allah’a kalmışsa, olmuş bil!

Aşk nasip işidir, hesap işi değil.

Kapımıza değil, kalbimize vuran buyursun!

Dağı bile taşır, insan âşık olup inanınca.

İmtihan bu ya. Balığın gönlü, çöle vurulur.

Kadın; bilene “nefes”, bilmeyene “nefs”tir.

Alimken arif oldun peki aşık olmaya namzet misin?

Dostluk gül olmaktır, yaprağı ile de, dikeni ile de.

İlim üç şeydir: Zikreden dil, şükreden kalp, sabreden beden.

Sen nasıl bir pınarsın Mevlana’m, içtikçe daha çok susadığım.

Hüzün taze tutar aşk yarasını.
Yaramdan da hoşum, yarimden de

Şaşarım seven insan nasıl uyur? Aşıka her türlü uyku haramdır.

Her insan için bir aşık olma zamanı vardır, bir de ölmek zamanı.

Her şey insanoğluna feda iken, insanoğlu ise kendine cefa olmuştur.

Kaç aşk eleğinden geçmem lazım, yedi deryayı bir yudumda içmek için?

Elalem şarap içer sarhoş olur, biz aşk ehliyiz, içmeden sarhoş olmuşuz.

Sabır nedir? Dikene bakıp gülü, geceye bakıp gündüzü tahayyül edebilmektir.

Ey aşk! Sen öyle bir kişisin ki, dünya tokları, senin vuslatının açlarıdır.

Her şey çok olunca ucuzlar; Edep bunun aksinedir, o çoğaldıkça değeri artar.

Ne kadar okursan oku bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.

Bazen arkasına dönüp bakması gerekir insanın; Nerden geldiğini unutmaması için.

Hayatta her şey olabilirsin; Fakat önemli olan hayatın içinde “İNSAN” olabilmektir.

Gül, her gönlün mürşididir; kimini kokusuyla şad eder; kimini de dikeniyle irşad eder.

Bil ki güneşe bakmaya cesareti olmayan gölgede kalmaya, gölgeyi ışık sanmaya mahkumdur.

Sende o var bu var, falan dedi var, falan anlattı var, peki sende senden ne var Mevlana?

İnsanlar maşuk aramıyor, bencil duygularına köle arıyor. Köle buluyor ama aşkı bulamıyor.

Gel bakalım ateşle nasıl oynanır göstereyim… Gör bakalım ateş mi seni yakar, sen mi ateşi?

Ne diye böbürlenip büyüklenirsin. Doğumun bir damla su, ölümün bir avuç toprak değil mi?

İnsanoğlunun edepten nasibi yoksa, insan değildir. İnsan ile hayvan arasını ayıran edeptir.

Altın olsam; Değerimi herkes bilir. Ben basit bir demir olayım. Değerimi sadece anlayan bilsin!

Söylediklerimden vazgeçtim, pişman oldum. Çünkü ne sözde mana, ne de mana da söz kaldı.

Bir kişi Allah’tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa Allah da onu başkasına muhtaç etmez.

Şükret! istediğini elde edince şükretmek kolaydır. Sufi, dileği gerçekleşmediğinde de şükredebilendir.

Eğer Allah seni bana yazmışsa, benden kaçışın yok! Lakin kader seni benden almışsa, ağlamaya lüzum yok.

Ya tam açacaksın yüreğini, ya da hiç yeltenmeyeceksin! Grisi yoktur aşkın, ya siyahı, ya beyazı seçeceksin.

Başkalarından bekliyorsan ilgi, saygı ve önemsenme; dur ve sor, ben bunları kendime ne kadar veriyorum diye.

Sözler hakikat değildir, ağızdan çıkan seslerdir. Hakikati öğrenmek için söze değil yaşamaya ihtiyaç vardır.

Bana göre aşık öyle olmalı ki, şöyle bir kalkınca, her tarafı ateşler sarsın; her tarafta kıyametler kopsun.

Ey Gönül! Şimdi sorarım sana, hangi Aşk daha büyüktür? Anlatılarak dile düşen mi, anlatılmayıp yürek deşen mi?

Şaban Ayının on beşinci gecesi Azrail (A.S)'e bir sonraki Şabana kadar öleceklerin isimleri bildirilir.
peygamberimiz buyurur ki insan
agaç diker, evler yaparken öbür yandan adı ölecekler arasına yazılır hadisine dayanarak berat gecesine Kısmet ve Takdir Geceside denilir

Ey Mü'minler; Sizden öncekilere olduğu gibi, size de günahlardan korunasınız diye, oruç tutmak farz kılınmıştır.»(Bakara - 183)

oruç, hiristiyanlar üzerine de farz kılınmıştı.Fakat zamanla kendileri bu farzı yerine getirmekten kaçındılar.

Ramazan» kelime olarak «Remza» kökünden türemiştir ve kızgın taş anlamındadır. araplar şiddetli sıcak günlerde oruç tutardı. oruç ayı şiddetli sıcaklara rastladığı için bu ayın adını Ramazan» koymuşlardır

ramazan yakıcı manasına gelir Ramazan ayının günahları eritmeye vesile olması yüzünden oruç ayına bu isim takılmışdır

Ramazan Orucu, Hicret'in ikinci yılında farz kılındı. Kesin bir Isîâmî vecibedir apaçık bulunduğu için farz olduğunu inkâr eden kâfir olur.

Ramazanın girince, bir ay boyunca bir tanesi bile kapanmamak üzere, bütün cennet kapıları açılır
*
Ramazan girince Allahın emri ile şöyle seslenilir Ey hayır arayıcısı, Ey kötülükte ileri giden, kendine gel!
*
Ramazan girince Allahın emri ile şöyle seslenilir Günahlarına af afvedilmesini dileyen yok mu ki, günahları afvedile
*
Ramazan girince Allahın emri ile şöyle seslenilir isteği olan yok mu ki, dileği yerine getirile! Tevbe eden yok mu ki, tevbesi kabûl oluna Bu davet, tanyerine kadar devam eder.
*
Allah her bayram gecesi bir milyon kişiyi cehennemden âzâd eder.
*
Şaban Ayının son günü Peygamber imiz şöyle buyurdu
*
Ey insanlar! Sizi büyük bir ay gölgesi altına almak üzeredir. İçinde bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi vardır.
*
Kadir Gecesi nin olduğu ay Allah, oruç tutmayı farz ve gecelerini ibadetle geçirmeyi nafile kılmıştır.
*
Kadir Gecesi nin olduğu ay Kim hayir islerse baska zamanda birfarzi yerine getiren gibidir.
*
oruç ayında kim bir farzı yerine getirirse başka zamanlarda yetmiş farz yerine getiren gibidir.
*
oruç ayı sabır ayıdır. Sabrın mükafatı ise cennettir.
*
oruç ayı yardım ayıdır, içinde mü'minin rızkının arttığı bir aydır.
*
oruç ayı Kim bir oruçluya iftar ettirirse, bîr köle azad etmiş gibi sevab kazanır ve günahları bağışlanır.
*
Yâ Rasûlallah, hepimizin oruçluyu iftar ettirmeye varlığı yetmez dediler Peygamberimiz cevap buyurdu Allah, o sevabı, oruçluyu bir yudum süt, bir içim su ve bir hurma ile iftar ettirene de verir.
*
Kim oruçlunun karnını doyurursa bu onun günahının bağışlanmasını sağlar, Allâh ona benim Havzımdan içirir de artık hiç susamaz olur.
*
Kim oruçlunun karnını doyurursa oruçlunun mükâfatından eksilmez onunki kadar sevab kazanır.
*
oruç ayının başı rahmet, ortası bağış ve sonu cehennemden kurtuluştur.
*
Kim oruç ayında kölesinin işini hafifletirse Allah onu cehennemden azad eder
*
Rabb'inizin hoşnutluğunu kazandıran iki şey, Allâh'dan başka ilâh olmadığına şahadet etmek ve O'na istiğfar etmektir.
*
Sizin için kaçinilmaz ve ihmal edilmez olan iki sey Rabb'inizden
cennet istemeniz ve sizi cehennemden korumasini diiemenizdir.»
*
Kim inanarak ve önemini anlayarak Ramazan Orucunu tutarsa, geçmis ve gelecek bütün günâhlari afvedilir."
*
Ulu Allah «insanoglunun oruç haric, her ameli kendisi içindir. O sırf benim içindir ve mükafatını da yalnız ben veririm» buyuruyor.
*
Allâh Katında oruçlunun ağız kokusu, miskten daha hoştur
*
iftar anına kadar melekler oruçlular için istiğfar eder.
*
Oruç ayında şeytanların elebaşları tutuklanır.
*
Oruç ayında Ulu Allah her gün Salih kullarımın kötülük ve sıkıntıdan kurtulmaları yakındır » buyurarak her gün cenneti süsler,
*
her iyi amel işleyenin ameli bitince, mükafatı verilir
*
Peygamberimize israiloğullarından birinin bin yıl Allah yolunda silah
taşıdığı anlatılınca efendimiz aynısını ümmeti için diledi Yâ Rabb'i, ümmetimi, ömrü kısa ameli en az ümmet yarattın diye dua etti Allâh ümmetimize israiloğlunun Allâh Yolunda silâh taşıdığı bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini bağışladı.
*
Kadir Gecesi Cebrail meleklerle yere inerek Allahı zikreden her kulu selâmlarlar, ona istiğfar ederler

Ebû Hureyre buyurur ki;

Kadir Gecesi, yeryüzüne çakıl sayısından çok melek iner. Onların inmeleri için gök kapılarının hepsi açılır. Her yana nûr saçılır.

Kadir Gecesi Büyük tecelli meydana gelir ve Meleküt âlemi açılır. Gökyüzünün perdeleri kalkınca bazı kimseler zikreden, şükreden, tesbih eden bütün melekleri görürler.

Kadir Gecesi Kiminin önüne cennet açılır orada evleri, köşkleri, hurileri, nehirleri, meyveleri görür. Göğün tavanı Arş-ı müşahede eder.

Kadir Gecesi Kimisi velilerin,
Peygamberlerin, şehidlerin. sıddıkların konaklarını görür Meleküte dalar, rahmet deryasında gezintiye çikar.

Kadir Gecesi Kimisi Cehennemi, onun tabakalarını ve içindeki kâfirlerin barınaklarını ve diğer fevkalâdeliklerini görür.

Kadir Gecesi Kimisinin önünden Allah ile arasındaki perde kalkar da O'ndan gayri hiç bir seyi görmez

Kim Ramazanın 27. gecesini sabaha kadar ibadet ile geçirirse, bu benim nezdimde bütün Ramazan geceleri yapılan gece ibadetinden daha sevimlidir."

Hz. Fatıma «Babacığım kadir gecesini ibâdetle geçirecek güçte olmayan ne yapsın » diye sordu. Hz Resul cevab buyurdu Onların gece oturup Allah'a dua etmeleri, ümmetimin Ramazan Geceleri yaptıkları ibâdetten sevimlidir.»

Kim iki rek'at namaz kılıp istiğfar ederek Kadir Gecesini ibâdet ile geçirirse Allah tarafından bütün günahları bağışlanır

Kim Kadir Gecesini ibâdet ile geçirirse Allah'ın rahmetine gömülür.

Kim Kadir Gecesini ibâdet ile geçirirse Cebrail (A.S), kendisini kanadı ile okşar. Cebrail'in kanadı ile okşadığı kimse cennete girer.»

Peygamberimizin kıldığı ilk bayram namazı. Hicretin ikinci yılına restlayan bir Ramazan Bayramı Namazıdır.

Bayramlarınızı tekbirler ile şenlendiriniz.»
*
Kim bayram günü 300 kere sübhanellahu ve bihamdihi» der sevabını ölmüş müslümanlara bağışlarsa, ölünün kabrine bin nûr iner ölünce Allah kendi mezarına da bin nûr gönderir.»

Vehb Ibni Münebbih buyuruyor ki; Şeytan her bayramda öfkeden inler. yardakçıları Seni öfkelendiren nedir, efendimiz» diye sorarlar. Şeytan şu cevabı verir Bu gün Allâh Muhammed (S.A.S) ümmetinin günahlarını afvetti Onları mutlaka nefsi arzularla oyalamalısınız

Allah, Ramazan Bayramı Günü cenneti yarattı. Tûbâ ağacını dikti, Cebrail'i. (A.S.) vahiy indirmek üzere vazifelendirdi. Firavun büyücülerinin tevbesini kabul etti.

Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor Kim, önemini bilerek bayram gecesini ibâdet ile geçirirse, kalblerin öldüğü gün kalbi diri kalır

Hz. Ömer oğlunu bayramda yırtık bir gömlekle görünce ağlar oğlu babacığım Ancak Allah Rızâsından mahrum ve ana - babasına âsi olanlar hayal kırıklığına düşerler. Ben senin hoşnutluğun sayesinde Allahın Rızasını kazanacağım diye cevap verir. Bunun üzerine Hz. Ömer gözyaşları içinde oğlunu bağrına basar ve duâ eder

şâir ne güzel söyler:

Dediler ki; «yarın bayram, ne giyeceksin? Dedim ki, «Kuluna susayınca su sunan Allah'ın bağışladığı elbiseyi

Fakirlik ve sabır öyle iki elbisedir ki.
Onların arasında barınan kalbin sahibi bayram ve Cum'âları görür.

Ey ümidim! Sen yoksan bayram matemdir bana Sen bana görünür veya sesini duyurursan, o zaman benim için bayram var.

Ramazan Bayrami Allah cc Melekleri yeryüzüne indirir. Onlar şöyle seslenirler Ey Muhammed ümmeti! Büyük günahları afveden ve bol bağışlar sunan kerem sahibi. Rabb'inize çıkın.»

ulu Allah, meleklere «Vazifesini yapan isçinin karşılığı nedir» diye sorar. Melekler o işin mükafatını almaktır.» diye cevap verirler.

ulu Allah meleklere Sizi şahid tutarım ki, onlara mükâfat olarak riza ve magfiretimi verdim buyurur

Peygamber 'imiz Zilhiccenin ilk on günü kadar amellerin Allah Katında değerli olduğu gün yoktur buyurdu

Peygamberimiz Zilhiccenin ilk on günündeki amel,malı ve canı ile Allah uğruna evinden çıkıp geri dönemeyenler hâriç cihâddan da daha değerlidir buyurdu.

içinde amel işlenen günler arasında Allah Katında Zilhicce'nin ilk on günü kadar değerlisi yoktur»

Allah Yolu'nda atı ile birlikte can veren hariç, Zilhicce'nin ilk on günü kadar değerlisi yoktur cihad günlerinden de değerlidir

Bir delikanlı . Zilhicce ayında oruç tutardı Peygamber 'imiz Bu gün niçin oruç tutuyorsun» diye sordu.
Delikanlı Yâ Rasûlallah anam - babam yoluna feda olsun! Bu günler hacc ve ibadet ayıdır. Ola ki, Allah beni bu günlerde yapilan dualara ortak eder» diye cevapladı

Zilhicce ayında oruç tuttuğun her gün için Allah Yolunda yüz köle âzâd etmis, üzerinde gaza ettiğin yüz deve ve yüz at vermis kadar sevab vardır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Yunus Emre Sözleri;

Zehirle pişen aşa kim gelir.

Aşk zehri benim için panzehirdir.

Yaratılanı hoş gör,
Yaradan’dan ötürü.

Zulümle zenginleşenin,
sonu berbat olur.

Türlü türlü cefanın adını aşk koymuşlar.

Çok mal haramsız, çok söz yalansız olmaz.

Bilmeyen ne bilsin bizi bilenlere selam olsun.

Söz ola kese başı,
söz ola kese savaşı…

Yaradılanı hoş gör,
Yaradandan ötürü.

Sevelim, sevilelim,
bu dünya kimseye kalmaz

Hiç kimseye yan bakma!
Öfkelenip sert çıkma!
Kalp Allah’ın evidir,
bu evi sen yıkma.

Kendimi bir nokta olarak gördüğümde, bir bakmışım ki anlamlı bir cümlenin sonundayım…

Elbiseye kan bulaştığı zaman onu yıkamadıkça temiz olmaz. İnsan gönlünden pasını temizlemedikçe kıldığı namazlar da yerini bulmaz.

Kulun gönül gözü görmedikçe, başımızdaki gözün görmesinin bir anlamı yoktur.

Âşık öldü diye sala verirler. Ölen bedendir, âşıklar ölmez.

Hakk’ı gerçek sevenlere cümle alem kardeş gelir.

İnsan iyiliği kadar taşlanır, merhameti kadar dışlanır, kulluğu kadar da sınanır.

Her bildiğini söyleme ama her söylediğini bil!

Söz var gönlü sevindirir. Söz var tanıdığı yabancı eder. Söz kişiyi yüceltir veya alçaltır.

Hakk’ı uzaklarda arama, Hakk’ın durağı gönüldedir.

İyi İnci Derviş’in gönlündedir. Onun büyük denizlerde olduğunu zannetme.

Kimde bir güzellik varsa
bilsin ki ödünçtür.

Gönlü taş olanın dilinden zehir tüter. Ne kadar yumuşak konuşsa da onun sözleri “Savaş” gibidir.

Gönlünde aşk ateşi olan kişi yandıkça mum gibi yumuşar.

Taş gönüller ise kararmış
sert katı kış gibidir.

Yunus artık düşünmekten vazgeç, bu işe gerek yok. İnsan olana aşk gereklidir. Gönlüne Aşk ateşi düştükten sonra dervişe benzer.

Her kim Kuran bilmedi sanki dünyaya gelmedi.

Ben gelmedim kavga için,
benim işim sevgi için..

Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil, 72 millet dahi elin yüzün yunmaz değil.

Ey aciz Yunus kimseye kibirlenme, toprak gibi alçak gönüllü ol. Gül bahçelerinin tümü toprakta biter.

Aşık olamayan adem benzer yemişsiz ağaca.

Az söz erin yüküdür, çok söz hayvan yüküdür.

Ölümden ne korkarsın,
korkma ebedi varsın.

Dışı hoş görünen kişinin içinin boş olduğunu bil. Baykuş gece-gündüz ötüp durur ama onun bir varlığının olduğunu zannetme.

Gözün her nereye bakarsa Allah mutlaka oradadır. Hakkı bulmayan can fayda bulmak yerine zarardadır.

Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi vardır…

dünyaya gönül veren kişi, sonunda pişman olacaktır Dünyada benim dediği şeyler ona düşman olacaktır.

Ey dostunu düşman sayan, gıybet etme, yalan konuşma. Bu dünyada fitneye düşen, iftira edenin öbür dünyada yeri dar olur.

Ey dostlar işitin, aşk bir güneşe benzer. Aşkı olmayan gönül ise bir taş misalidir.

Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sırrına erebilmektir. Cihan, alem herkes bilsin ki şunu; en büyük ibadet sevebilmektir..

Biz geImedik dava için, bizim işimiz sevda için, dostun evi gönüIIerdir, gönüIIer yapmaya geIdik.

Hoştur bana senden gelen.Ya gonca gül,yahut diken. Ya hayattır, yahut kefen. Nârın da hoş,  nurun da hoş. Kahrın da hoş, lütfun da

Olsun be aldırma Yaradan yardır. Sanma ki zalimin ettiği kârdır. Mazlumun ahı indirir şâhı. Her şeyin bir vakti vardır.

hürmet kişiye sözden gelir. Zehr ile pişen aşı yemeğe kim gelir.

Bir bahçeye giremezsen, durup seyran eyleme. Bir gönül yapamazsan, yıkıp viran eyleme.

Dünyada dertsiz baş olmaz.
Derdi olanın ahı dinmez.

Az söz erin yüküdür,
çok söz hayvan yüküdür.

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır.

Elif okuduk ötürü, pazar eyledik götürü, Yaratılmışı hoş gördük, Yaratandan ötürü.

Ya elim al kaldır beni. Ya vaslına erdir beni. Çok ağlattın güldür beni. Gel gör beni aşk neyledi.

Eğer, ilerde bir gün ‘keşke’ demek istemiyorsan, üç şeyi doğru seç: Eşini, işini, arkadaşını.

Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır.

Bu dünyaya gelen gider
Yürü fani dünya, sana gelende gülmüş var mıdır?

Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünyaya kimse kalmaz

Eğer bir müminin kalbin kırarsan;
Hak'ka eylediğin secde değildir.

Edebim el vermez edepsizlik edene.Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene!

Aşkın beni mest eyledi
Aldı gönlüm hasteyledi
Öldürmeğe kast eyledi
Gel gör beni aşk neyledi

Gah eserim yeller gibi
Gah tozarım yollar gibi
Gah akarım seller gibi
Gel gör beni aşk neyledi

Sofilere sohbet gerek,
Ahilere Ahret gerek
Mecnunlara Leyli gerek,
bana seni gerek seni

Mal da yalan, mülk de yalan, var biraz da sen oyalan. Söz binlerce mücevher ve altın parayı kara toprak eder.

Sabır saadeti ebedi kalır sabır kimde ise o nasip alır.

Söz bu dünya cehennemini, cennetin sekiz katına çevirir.

İnsanı yoldan alıkoyan nefistir. Yolda kalır nefsine uyan.

Ana rahminden geldik pazara, bir kefen aldık döndük mezara.

İnsanlar doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulamaz sen eğri isen.
Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulunmaz sen eğri isen.

Bir avuç toprak biraz suyum ben. Neyimle övüneyim işte buyum ben.

Benlik davasını bırak. Muhabbetten olma hoşgörülü olmaya bak.

Aşk aşığı görünmez eder,
aslanı uysal koyun eder,
katı taşı hamur eder.

İyi İnci Derviş’in gönlündedir

Mazlumun, ahı indirir, Şahı padişahı

Kulun gönül gözü görmedikçe, başımızdaki gözün görmesinin bir anlamı yoktur.

Aşk dilini bilmeyen, âşık dilinden anlamayan ya delidir ya da dünya ehlidir.

Sabırlı kişinin öfkesi kalmaz. Kişi sabırlı olduğu zaman kötü huyları kalmaz

Sabreden kişi, sabrın ne olduğunu bilir. Sabırsız sabırlının dediğini ne bilir.

Bu dünyaya inanma, vefasın bulam sanma. Ömrün veren ziyana, çoğu pişman içinde.

Ey kişi her halde sana sabır gereklidir. Bütün acıları sabır ile tatlandırırlar.

Sabır, en kutlu hediye olduğu için bütün nifakçıları, kötü niyetli kişileri yener.

Ya Rabbena hayreyle, Muhammed’e yâr eyle,
Kabrimizi nur eyle,
Kabre vardığım gece.

Ey dostlar işitin, aşk bir güneşe benzer. Aşkı olmayan gönül ise bir taş misalidir.

Ey hoca, İstersen bin kere hacca git. Bir gönle girmek hepsinden daha üstündür,

Terviye günü Kurban arefesinden bir gün önceki gün senin için Allah Yolunda bin köle azâd etmiş ve üzerinde kaza ettigin bin deve ve bin at vermiş kadar sevab vardır.

Arife Günü AllahYolunda iki bin köle âzâd etmiş, üzerinde gaza ettiğin iki bin deve ve iki bin at vermiş kadar sevab kazanırsın

Kurban Bayraminin arife günü oruç tutmak île sene oruç tutmaya Aşure Günü oruç tutmak da bir senelik oruca bedeldir.»

ibni Mes'ûd buyurur ki;

Allah, günlerden dördünü, seçkin kıldı Mümtaz dört günün ilki Cum'â Günü'dür. öyle bir ânı vardır ki, ona rastlayıp da isteyen müslümanın dileği kesinlikle kabûl edilir.
*
Mümtaz dört günün ikincisi arife günüdür bu gün ulu Allâh Ey meleklerim kullarımı görün, mallarını harcayarak bedenlerini yorarak toz - toprak içinde huzura geldiler. Şahid olun günahlarını affettim buyurur
*
Mümtaz dört günün Üçüncüsü Kurban Bayramı Günü'dür. kul, Kurbanını kesince yere akan ilk damla kan işlemiş olduğu bütün günahlara kefaret olur.
*
Mümtaz günlerin 4.sü Ramazan Bayramıdır. Mü'minler bayrama ulaşınca, ulu Allah meleklerine buyurur ki Her çalışan, ücretini ister. Kullarım da Ramazanda oruç tutmuş mükâfat istiyorlar. Şahid olun ki, onların günahlarını afvettim Ey ümmeti Muhammed evlerinize dönünüz, kötülükler iyiliklere döndürülmüştür
*
Seçkin aylar Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem Aylarıdır.
*
Seçkin kadınlara gelince bunlar da imran kızı Meryem Allah ve resule ilk inanan Huveylid kızı Hatice, Firavun'un eşi Asiye ve cennetlik kadınların baş hanımefendisi Muhammed (S.A.V.) kızı Fatma'dır
*
Cennete ilk girecek dört kimseye gelince bunlar her kavmin ilk müslümanlarıdır Peygamberimiz arapların ilk müslümanı, Selman acemlerin ilk müslümanı, Süheyb, rumların ilk müslümanı ve Bilâl de Habeşilerin ilk müslümanıdır.
*
Cennetin hasretle beklediği dört kimse de Ali ibni Ebû Talib, Selmân Farisî Ammar ibni Yasir ve Miktad ibni Esved'dir.»

Kim Kurban arifesinden bir gün Önce oruç tutarsa. Allâh ona Hz. Eyyûb (A.S)'un karşılaştığı belâlara karşı sabrederek kazandığı sevab kadar sevab verir.
*
Arife Günü oruç tutana Allah, Hz. isâ (A.S)'ninki kadar sevab verir
*
Arife günü gelince, ulu Allah rahmetini saçar.
*
Hiç bir gün Arife günü olduğu kadar insan cehennemden âzâd olunmaz
*
Kim Arife günü dünya ve âhiret ile ilgili olarak Allâh'dan bir şey isterse, Allâh onun dileğini karşılar.
*
Arife Günü tutulan oruç hem geçmis ve hemde gelecek senenin günahlarına kefaret olur.»

Terviye ve arife günleri iki bayram arasında mü'minler için sevinç günleridir. Mü'minler hesabına günahlarının afvedilmesinden daha büyük bir sevinç kaynağı olamaz.

Aşure Günü bir senelik günaha kefarettir. Çünkü o gün Hz Musanın Arife Günü ise efendimizindir
efendimizin diğerlerine karşı üstünlüğü elbette kat kat fazladır.

Peygamberimiz Medine'ye gelince Yahudilerin Aşure Günü oruç tuttugunu gördü O'na "Bu gün ulu Allah Hz. Musa ile israiloğullarını Firavuna üstün kıldı . Biz de Hz. Musa'ya hürmeten bu gün oruç tutarız dediler Peygamber'imiz Biz Hz. Musa'ya sizden daha saygılıyız buyurarak ümmetine aşure günü oruç tutmalarını emretti.

Aşure Günü'nün üstünlüğü şudur Hz. Âdem'in tevbesi kabul edildi, Hz. Âdem yaratıldı Cennete girişi ve çıkışı bu güne rastlar

Aşure Günü Hz. idris göğe çıkarıldı. Nuh as ın Gemisi bu gün Cûdî tepesinde karaya oturtuldu. Hz. Süleyman 'a muhteşem saltanat bu gün verildi.

Aşure Günü Hz. Yûnus balığın karnından çıkarıldı. Hz. Yâkûb'un gözleri açıldı. Hz. Yûsuf kuyudan çıkarıldı Hz. Eyyüb hastalıktan kurtuldu ilk yağmurun yeryüzüne düşmesi bu güne rastlar

Aşure Günü Daha önceki ümmetler zamanında oruç tutmak yaygındı. Ramazandan önce bu günde oruç tutmanın önce farz kılınıp sonra bu emrin ortadan kalktığı ileri sürülür.

Peygamberimiz (S.A.S.) ömrünün son yılında gelecek sene yaşarsam. Aşurenin 9 ve 10 unun da oruç tutacağım buyurmuş fakat o yıl Allah'a kavuştuğu için bu arzusu gerçekleşmemiştir

Zilhicce'nin 9 ve 11. günü oruç tutulması Siz Aşure Günü'nden bir gün önce ve bîr gün sonra oruç tutarak Yahudilerin geleneğinden ayrılın.» şeklindeki hadise dayanır.

Peygamber'imiz (S.A.S.)buyuruyor

Aşure Günü kim aile ve yakınlarına cömert davranirsa. Allah da onu bütün sene boyunca genişliğe kavuşturur.»

Aşure Günü gözüne sürme çekenin o yıl göz ağrısına yakalanmıyacağı ve o gün yıkananın hasta olmayacağını ileri süren hadis sahih değildir o gün gözlere sürme çekmek, bid´attir,

Bilesin ki, Aşure Günü Hz. Hüseyin in uğradığı ihanet, onun derece artışına ve Allâh Katındaki yüksek mertebesini ve temiz ehlibeytin safına katılışını gösteren bir delildir.

Aşure Günü Hz. Hüseyin'in uğradığı ihaneti anmak isteyen
Ulu Allahın emrine ve Hz. Hüseyin'e ayırdığı mertebeye saygı duyarak sık sık «Innâ lillâhi ve inna ileyhl râciûn» demesi gerekir.

Ulu Allah buyuruyor Onlara Allâh'dan mağfiret ve rahmet vardır. onlar hidayete erenlerdir

Aşure Günü hiç kimse râfizi ve benzerlerinin yas ağlaşma ve dövünme gibi geleneklerine uymamalıdır böyle davranmak, mü'min ahlâkina uymaz.

Yüce Allâh, bize kafidir, O ne güzel vekildir.

Misafiri gücendirmeyiniz misafiri gücendiren Allahı gücendirmiş olur
*
Misafir ağırlamayan kimsede hayır yoktur
*
Peygamberimiz, bir gün sürüsü olan birine uğrar. Fakat adam Peygamber imizi ağırlamaz. Sonra bir kaç kuzusu olan bir kadın Peygamberimizi ağırlayarak kuzu keser. Bunun üzerine efendimiz buyurur ikisine de bakınız. Bu huy Allahın kudreti iledir. Allâh kime iyi ahlâk bahşetmek isterse ona verir
*
Peygamberimiz Bir gün hizmetçisi ni çağırarak falan Yahûdiden biraz un iste der. Yahûdî ancak bir rehin verirse ödünç veririm» deyince Peygamberimiz Vallahi ben gökte de yerde de güvenilir kişiyim. Eğer verseydi verdiginin bedelini geri verirdim diyip zırhını rehin bırakır

Hz. ibrahim yemek yiyeceği zaman dışarı çıkar iki mil uzağa giderek birlikte yemek yiyeceği birini arardı. Misafir Babası » diye ün salmıştı.

Hz ibrahimin misafire olan tutkusundan dolayı günümüze kadar vefat ettiği yerde misafir ağırlama geleneği devam etmiştir

Hz ibrahimin evinde Üç kişiden on kişiye, hatta yüz kişiye kadar evinde misafir ağırlanmayan bir gece geçirilmemiştir.

Hz ibrahim Her ev, hiç bir gece misâfirsiz kalmama sayesinde ayakta durur» derdi.

Peygamberimize «imân nedir» diye sordular. O da yemek yedirmek ve herkese selâm vermektir diye cevap buyurdu.

Peygamberimize günâhlara kefaret olan ve derece yükselten amelleri sordular Yemek yedirmek ve halk uykuda iken namaz kılmaktır dedi
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kainattaki her zerrede Allah’ın sıfatlarını bulabilirsin çünkü O (c.c) camide, mescitte, kilisede, havrada değil, her an her yerdedir. Şems

Sizi harekete geçirmeyen imanın, sırattan geçirmesine imkan yoktur. Hz. Mevlana

Bitkinin güzelliği, tohumun İyiliğinden. İnsanın güzelliği ise kalbinden gelir. ”Hz. Mevlana

Çalınan her kapı hemen açılsaydı...
Ümidin , sabrın ve isteğin derecesi anlaşılmazdı..Mevlana

İmtihan içinde imtihan vardır. Derlen toparlan da ufak bir imtihana satma kendini.
mevlana

ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım

İsyanlardayım'' dedi. Hayır, imtihanlardaydı. Fark etseydi, kurtulacaktı...Hz.Mevlana

İstediğin olmuyor diye üzülme. Ya daha iyisi olur, ya da hayırlısı budur.
Hz. Mevlana

Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.
Hz. Mevlana

Hikmet taşımayan söz gevezelik,
Tefekkür barındırmayan sükut gaflettir. Hasan Basri ra

İnsanlarla az, Rabbinle çok konuş; belki o zaman kalbin Rabbini görür. Muaz bin Cebel

“Allah, isminin zikrini herkese nasip eder mi? Senin ‘Allah’ diyebilmen, Allâh’ın sana duyduğu sevginin işâretidir.” Mevlânâ

İnsanların düşmanlığını kazanmayı hafife almak, akıl noksanlığına delildir. İmam-ı Şa'rani

Kul, Allah'ın sevgisini tattığı zaman, Allah onu kendi kusurlarına mutalı kılar Böylece o, başkalarının kusurlarını görmez olur.
Rabia el-Adeviyye

Vücudumda yüz dil olsa da yine, şükretmiş olamam nimetlerine.
(İmam-i Rabbani)

Serkeş bir hayvanı aç bırakmakla zabtedip onu idare ettiğin gibi nefsine de ancak onu aç bırakmakla hâkim olabilirsin.
İmam-ı Gazali

Sivrisineğin gözünü halk eden,güneşi dahi o halk etmiştir.
Bediüzzaman

Bismillah her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız.’’ Sözler,

Biz inananlar her işe Allah’ı zikrederek başlarız ki bu bizi Müslüman olmayan insanlardan farklı kılar. Bediüzzaman

“Allah’ı tanıyan ve itaat eden, zindanda da olsa bahtiyardır. O’nu unutan, sarayda da olsa zindandadır, bedbahttır.’’
Bediüzzaman

Akıl olmayınca ne yapsın sakal.
Ata Sözü

Akıllı bir adam deliyi azarlamaz.
Ata Sözü

Aklı zenginleri para zenginlerine acırlar. Victor Hugo

Akıldan başka her şey çoğaldıkça  ucuzlar. Akıl ise çoğaldıkça kiymetlenir pahallılaşır. Syrus

Aklı başka yerde olunca,
gözler kör olur. P.Syrus

Akıl nerede oursa olsun iyi bir arkadaştır. Hadis-i Şerif

Akıl ve dirayetin ak saçlılarınki gibi, ama yüreğin mâsum çocukluk yüreği olsun. Schiller

Akıl yeryüzünden kalksa bile, hiç kimse akılsız olduğunu kabul etmez. Şeyh Sadi Şirazi

Akıllı adam aklını kullanır. Daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır. Beydeba

Akıllı  bir kimse, düşmanından da akıl öğrenmeyi ihmal etmez. Beydeba

Akıllı bir kimse, kazandığı paranın birazını, aldığı nasihatın ise birçoğunu saklar. Harry Karns

Akıllı insanın ağzı kalbinde; akılsız insanın kalbi ağzındadır. Hz.Süleyman (a.s)

Akıllı olmak da birşey değil, mühim olan o aklı yerinde kullanmaktır. Descartes

Akılsız başın cezasını, ayaklar çeker. Ata Sözü

Akılsızlar, hırsızların en zararlılarıdır. Zamanınızı ve neşenizi çalar. Goethe

Aklın bağlamadığı dostluğu, akılsızlık kolayca çözebilir. Shakespeare

Anneler, çocuklarının aklından tutacakları yerde ellerinden tutarlar. Drupan loup

Arzu edilecek en iyi şey akıl, sakınılacak en tehlikeli düşman da akılsızlıktır. Hukema'dan

Bir adamın sorusundan, onun aklının derecesi anlaşılır. Hz.Ömer
.
Bir delinin akıllıya boyun eğdiği görülmemiştir, ancak tarih, delilere baş eğmiş akıllılarla doludur.
Cemil Sena

Deliler ve akıllı insanlar zararsızdır. en tehlikeli insanlar; yarı deli ve yarı akıllı insanlardır. Şeyh Sadi Şirazi

Delilerden korkmam, akıllı geçinenlerden korkarım.
Mazhar Osman

Elinizde ise başka insanlardan daha akıllı olun, ama sakın onlara bunu söylemeyin. Lord Chesterfield

Her insanın aklı, dostu; cehaleti ise düşmanıdır. Hz.Ali r.a.

İki şey akıl hafifliğinden gelir: Söylenecek yerde susmak, susacak yerde söylemek.
Feridüddin Attar

İlim bir kuş ise akıl onun kanadıdır. Feridüddin Attar

İnsanın en iyi dostu aklı, en büyük düşmanı da cehaletidir. Hukema

İnsanlara akılları kadar söz söyleyiniz. Montaigne

İnsanlara en adil şekilde dağıtılan nimet akıldır. Çünkü hiç kimse aklından şikayetçi  değildir. Montaigne

İnsanı hayvandan ayıran aklıdır. İnsan, akıldan uzaklaştığı zaman, hayvan ortaya çıkar. Epictetos

Hayatta başarılı olmak için akılsız görünmeli, ama akıllı olmalıyız. Charles De Montesquieu

Kurnazlık akıllılık değildir. Euripides

Sahip olmadığı şeylere üzülmeyen ve sahip olduklarına sevinen, akıllı  bir insandır. Epictetos

Zenginliğin en iyisi akıldır. Hz. Ali

Hz Ebubekir sözleri

Allah sevdiği kullarına ahirette azap etmemek için günahlarına kefaret olsun diye dünyada sıkıntı verir.

İnsanlardan bir şey isteme ki, insanlar seni sevsin. Allah'tan iste ki, Allah seni sevsin.

Her hastalık Müslüman'a bir şifadır. Bazısı nefsini, bazısı günahlarını...

Birine karşı sabrı kalmadığı vakit, Allah'ın sana ne kadar sabırlı olduğunu düşün.

Mazlum'un bedduasından sakının.

“Allah, amelsiz sözden razı olmaz.”

“Çok söz, kişiyi unutkan yapar.”

Sabredin, her şeyin başı sabırdır.

Ne söylediğini, ne zaman söylediğini ve kime söylediğini iyi düşün!”

“Hakk’ı tanıyan ariflerin kölesi ol!”

“Sana yol göstermek isteyenden hâlini gizleme! Aksi takdirde kendini aldatırsın.”

“Kendini ıslah et ki, insanlar da sana karşı iyi davransınlar.”

Doğruluk emanet,
yalancılık hıyanettir.

Bir hayrı kaçırırsan onu yakalamaya çalış. Elde edince de onu geçmeye bak. Daha güzelini yapmaya gayret et.”

İnsanlara iyilik etmek afetlerden ve belalardan muhafaza eder.”

Kitaplar akıllı kişilerin bahçeleri, faziletli kişilerin güzel kokulu çiçekliğidir.

Şöhretten kaç ki, şeref seni takip etsin. Ölüme karşı hazırlıklı ol ki, sana hayat verilsin.”

“Hiçbir bela yoktur ki, ondan daha kötüsü olmasın.”

Ne söylediğini, kime söylediğini ve ne zaman söylediğini unutma.

“Sabırda zarar; hüzün ve telaşta fayda yoktur.”

“Sabır imanın yarısı, yakin ise tamamıdır.”

Kalp katılığı, çok yalan ve hasetten meydana gelir.

Komşunla münakaşa etme; zira misafirler gider, o kalır.

“Allah’tan afiyet isteyiniz. Hiç kimseye yakinden (kati bir imandan) sonra afiyetten daha faziletli bir şey verilmemiştir.”

Övünmeyiniz! topraktan yaratılmış hem de toprağa dönünce kendisini kurtların yiyeceği insanın övünmesi neye yarar!

“Bana göre afiyette olup şükretmem, imtihan edilip sabretmemden daha makbuldür.”

Akrabalar arasındaki düşmanlık ormana düşen ateşten farksızdır.

Dört şeyi dört yere bırakın;uyumayı kabre.rahatı sırat köprüsüne
övünmeyi mizana.arzu ve istekleri cennete.

Hz. Muhammed ‘e tapan bilsin ki o öldü. Allah ‘a tapan bilsin ki Allah ölmez.

Şayet ben Allah’a ve resulüne karşı gelirsem, bana itaat etmeyiniz.

Kendine kabir değil,
kendini kabre hazırla.

“Dünya müminlerin pazarı, gece ile gündüz sermayeleri, güzel ameller ticaret malları, cennet kazançları, cehennem de zararlarıdır.”

Kabre azıksız giren, vapursuz denize çıkmış gibidir.

Haramı terk etmek, helalı talep etmekten hayırlıdır.

Nefsini ıslah et ki, halk da sana bağlanmış olsun.

Şu dört özelliği taşıyan Allah ‘ın iyi kullarındandır: tövbe edene sevinen, günahkarın affını dileyen  kötüye ıslahı için dua eden, iyiye yardımda bulunan.

Veciz konuşmanın sırrı, fuzuli sözleri terk etmektir.

Haccın kabulüne sebeb ibâdetler hakkındaki soruya Peygamberimiz Yemek yedirmek ve tatlı dil» diye cevap buyurdu.

Hz. Enes Ibni Mâlik buyurur ki.
Misafirin girmediği eve melek de girmez.»

Misafir ağırlamanın ve yemek yedirmenin fazileti hakkındaki hadisler sayısızdır

şair ne güzel demiştir:

Misafiri niye sevmeyeyim Veya ona güleryüz göstermeyeyim  Misafir
Kendi rızkını yiyor ve karşılığında bana teşekkür ediyor.»
*
Misâfirim yükünü çözmeden onu güler yüzle karşılarım Yer kurak olsa bile, benim yanimda bolluk belirir.
*
Misafir hesabına bolluk, köylerin çokluğu ile değildir Fakat onun için cömertin yüzü, bolluktur.»
*
Misafir çağıranın, fasıkları değil, takva sâhiblerini tercih etmesi gerekir

ata sözü şöyledir.«İyilik, ancak güler yüz, tatlı söz ve geleni iyi karşılamak ile tamamlanır.»

Peygamberimiz. kendisini ağırlayan bir eve dua ederken «Yemeğini iyiler yesin» diye buyurmustur.

Yalnız takva sahibinin yemeğini ye. Yemeğini de sadece takva sâhibleri yesin.»
*
Yedirilen yemeklerin en fenası, sâdece zenginlerin çağrılıp fakirlerin ihmal edildiği düğün ziyafetidir

yemek verenin zenginleri değil, fakirleri gözetmesi gerekir. yakını ihmâl etmemesi gerekir. onları ihmal etmek soğukluk  doğurur ve akrabalık bağlarını keser

yemek verenin dost ve tanıdıklar arasında ayırıma girmemesi gerekir. Çünki bazı dost ve tanıdıkları başkalarına tercih etmek,  küskünlüğe yol açar

yemek verenin bunu övünme aracı  kullanmaması, dostlarının kalbini hoşnut vesilesi ile yedirmesi  mü'minlerin kalblerini sevindirip  sünnete uyma vesilesi bilmelidir

Takva sahibine yemek vermek, ibâdete destek olmak, fâsıkın karnını doyurmak da günâh işlemeye yardımcı olmaktır."

Terzinin biri ibni Mubârek'e«Ben devlet büyüklerine elbise dikerim. Benim zâlimlerden olmamdan korkulur mu» diye sorar. ibni Mübarek terziye «Hayır, Zâlimlerin destekçileri sana iğne-iplik  satanlardır. Sen ise zâlimlerden birisin» diye cevap verir.

Davete icabet etmek, sünnetdir Bazıları vâcib olduğunu ileri sürer Peygamber'imiz buyuruyor bir paçaya çagrılsam gider bir dirsek hediye edilse kabul ederdim.

Peygamberimiz Ey Rabb'imiz! Bize dünya ve âhirette iyilik ver. Bizleri cehennem azabından koru.» diye duâ ederdi

cennet ile cehennemi hiç bir zaman hatırınızdan çıkarmayınız

Allah'a yeminle ahiret ile ilgili bildiklerimi bilseniz, toprak üzerinde gezinir ve başınıza toprak serperdiniz

Cebrail as Peygamberimize cehennemi şöyle anlatır Ulu Allah emir verdi de cehennem bin yıl yandı. Sonunda bembeyaz oldu. Arkasından yine emir verdi  bin yıl daha yandı kıpkırmızı oldu. bin yıl daha yandı. Sonunda simsiyah oldu. Şimdi o kapkaradır, ne kıvılcımı ışık verir ne yalazı söner.

Cebrail as Peygamberimize cehennemi şöyle anlatır Seni, hakk peygamber gönderen Allaha yemin ederim ki, eğer cehennemden iğne burnu girecek kadar bir delik açılsa hararetinin yüksekliğinden dolayı yer yüzündeki tüm canlılar ölürdü.

Cebrail as Peygamberimize cehennemi şöyle anlatır

Eğer cehennem korucularından biri yeryüzü halkına görünse, yüzünün korkunçluğunun ve bayıltıcı kokusunun tesiri ile hepsi ölürdü.

ulu Allah'ın Kitabında bahsettiği cehennem zincirlerinin bir halkası yeryüzü dağları üzerine indirilse, dağlar çöker ve halka yerin en alt tabakasına inmedikçe duramazdı.»

Peygamberimiz Cebrail as a Allah Katında yücesin niçin ağlarsın der Cebrail ya resulallah Asıl benim ağlamam gerekir. Belki Allahın katında durumum değişir şeytanın Hârut ile Mârut'un başına gelenler, banada gelir diyince gökten ulu bir ses yükselir der ki Ey Cebrail as ve Muhammed sav Allah sizi âsilikten korumuştur.

Peygamberimiz  buyurdu

Önünüzde cehennem varken nasıl gülebiliyorsunuz?  bildiklerimi bilseniz, az güler çok ağlardınız. Gırtlağınızdan ne lokma ne su geçmezdi. Yüksek dağlara çıkarak Allâh'a yalvarırdınız.
*
Yâ Muhammed! Kullarımı umutsuzluğa düşürme. Ben seni, çetin gösterici değil, ancak müjdeleyici olarak gönderdim.»
*
Doğruluktan ayrılmayınız. Allah'a yakın olunuz
*
bir gün Peygamberimiz Cebrail as a Niye Mikâil  as ı hiç gülerken diye sorunca Cebrâil as Mikail as cehennem yaratıldığından beri hiç gülmedi» diye cevap vermiştir

kullandığınız ateş, cehennem ateşinin yetmişte biridir Eğer suda söndürülmeseydi, ondan
yararlanamayacaktınız. Bu ateş, tekrar cehenneme döndürülmesin diye Allah'a dua etmektedir

Derileri her eridiğinde azabı duysunlar diye onlara başka  deri veririz.» (Nisa - 56) ayetini Hz ömer  şöyle tefsir ettirir. Ademoğlu cehennemde yanarken derisi bir saat veya bir gün içinde 6 bin kere yeniden yaratilir»

Hasan-ül Basrî der ki Cehennem ateşi her gün yetmis bin kere yakıp eritir. Her eriyişten sonra onlara eski durumunuza dönünüz» denir ve hemen eskisi gibi oluverirler.»

Cehennemlikler arasında dünyada en mutlu yaşayan birine hiç Cehenneme konduktan sonra hayır gördün mümutlulukla karşılaştın mı?» diye sorulur. Adam; Vallahi, hayır, yâ Rabbi» diye cevap verir

dünyada en çok sıkıntı çeken bir cennetliğe. Cennete konunca sıkıntı çekip Darlıkla karşılaştın mı  diye sorulur. Adam «Vallahi, hayır, ya Rabb'i hiç bir sıkıntı  hiç bir darlık görmedim» diye cevap verir

Cehennemlikler. Öyle çok ağlar ki, sonunda yaşları kurur. Sonra yanaklarında gemi salınsa
yüzebilecek derinlikte çukurlar açılıncaya kadar kan ağlarlar.

Ey insanlar, ağlayınız. Aglayamıyorsanız, hiç olmazsa ağlamaklı olunuz.

cehennemlikler yanaklarında kanal gibi yariklar belirinceye kadar yaş dökerler yaşlar kuruyunca  gözleri irinleşinceye dek kan ağlarlar.»

bir gün Hz. Ayşe ağlar. Hz Resul  Niçin ağlıyorsun » diye sorar. Hz. Ayşe Cehennem aklîma geldi ondan ağlıyorum der

amelleri tartan Mizan önünde, herkes iyi amellerinin baskın mi yoksa hafif mi kaldığını öğrenene kadar. kimse kimseyi düşünmez.
*
amel defterleri dağıtılırken, herkes amel defterinin sağdan mi soldan mı verildiğini öğrenene kadar kimse kimseyi düşünmez.
*
cehennem ortasına Sırat kurulunca  Herkes aşıp aşamayacağını ögreninceye kadar.
kimse kimseyi düşünmez.

Enes ra  Peygamberimize
şefaat edip etmeyecegini sordu
efendimiz Allâh izin verirse ederim  diye cevap verdi hz enes seni nerde
bulurum» diyince efendimiz sav
Beni ilk önce Sirat üzerinde ararsın
bulamazsan Mizan önünde ararsın 
yine bulamazsan havuz başında ara. Çünkü ben mutlaka bu üç yerin birinde olurum. buyurdu

Kiyamet Günü Mizan kurulur. Üzerine gökler ile yer konsa onları bile çekebilir.

Melekler «Yâ Rabbi, bu Mizan kimin amellerini tartacak» diye sorarlar.
Ulu Allah «kullarımdan hangisinin amelini istersem» diye cevab verir.

melekler «Ey noksanlıkların her türlüsünden beri olan Allah, sana gerektiği gibi ibâdet etmis değiliz » derler.

ibni Mes'ûd buyurur ki:

Cehennem üzerine bilenmiş kılıç gibi keskin ve kaygan olan Sırat kurulur. Üzerinde geçenlere takılan ateşten çengeller vardır. Bunlara takılan yüzüstü cehenneme kapaklanır.

Sırat Üzerinden bazıları şimşek gibi geçer, çengeller üzerine takılamaz ki, kurtulması söz konusu olsun. Bazıları rüzgâr gibi geçer.

Sırat Üzerinden Bazısı  at gibi koşar geçer. Bazıları ayakla bazıları da yürüme hızı  ile geçerler, En son gideni ates yakalar ve canını yakar. Fakat Allahın fazileti ve keremi ile  yine cennete girer

Peygamberimiz eşi Hz Hafsaya Allah'ın izni ile, ağacın altında bana bey'at edenlerin hiç birisi cehenneme girmeyecek» buyurdu

cehenneme  girmeyen olmayacak
ancak Ulu Allah Meryem - 72 de
buyuruyor ki takva sâhiblerini kurtaracağız zâlimleri dîzüstü çökmüş  bırakacağız

Peygamber 'imiz buyurdu

Cehenneme uğramak içine girmek anlamına gelir. Fakat cehennem mü'minler için, Hz. ibrahim'e oldugu gibi serin bir yer olur onlar cehennemde meltem sesi duyarlar

herkes cehenneme varır amel derecesi  ile geri çıkarlar Sonra da takva sahiplerini kurtarıp zalimleri dizüstü çökmüs durumda orada bırakacağız âyetinin hükmü verilir

ölüm meleği Azrail as gelerek selâm verdi, izin istedi efendimiz  ona izin verdi. Ölüm melegi «Bize ne emir veriyorsun  beklediğin an yakındır buyurdu

Cebrail (A.S) içeri girdi Ey Allahın Rasûlü! Selâm üzerine olsun. Bu benim yeryüzüne son inişimdir. Vahiy ve dünya defteri dürüldü yer yüzünde senden başka kimse ile işim yok. buyurdu

Cebrail as Ey Allahın Rasûlü! Senden gayrı yeryüzü ile münasebetim yok. Seni hak üzere gönderen Allâh'a yemin ederim ki, senden sonra burada durmanın hiç bir gerekçesi kalmadı.buyurdu

Hz Ayşe efendimizin son gününü anlatıyor

Alnı hiç kimsede görmemiş olduğum şekilde terlemişti. O'nun bu son terinin kokusundan daha tatlı bir koku hiç hissetmemiştim.

O'na Anam-babam, canım sana feda, alnın terledi» diyordum. Bana Ya Ayşe! Müminin ruhu terleyerek, kafirin ruhu da esek ruhu gibi çeneleri arasından çıkar » dedi.

Peygamberimiz sav aramızdan ayrılırken Ulu Allâh Cebrâil ve Mikâil as ı görevlendirmişti. Baygınken «Yüce dosta» diyor
tercihini yeniliyor Konuşurken ise Namaza. Namaza» diye vesiyyette bulunuyordu.

Hz. Aise (R.A.) Der ki: «Peygamber imiz pazartesi günü kuşluk ile öğle arası bir anda aramızdan ayrıldı.»

Fatma ra buyurur ki, "Allah'a yemin ederim ki, bu ümmet, pazartesi günü tesiri hâlâ devam eden büyük bir hâdise ile karşılaşmıştır Hz Resul o gün aramızdan ayrılmıştır

Ümmü Gülsüm ra Hz. Ali  Küfe'de sehid edilince Pazartesi gününden neler çektim. Rasûlüllâh o gün öldü  Hz Ali o gün öldürüldü. demiştir

Hz. Ayse şöyle der efendimiz aramızdan ayrilinca herkes Mescide toplandı feryadlar edildi Melekler Peygamberimizin üzerini benim elbisemle örtmüştü. Ve kalabalığa karışmışlardı.

efendimizin ölümü karşısında
herkesin tepkisi farklıydı Kimi  inanmıyordu. Kiminin dili tutulmuştu, Bir kismi mânâsiz,  sözler ediyordu.

herkesin tepkisi farklıydı bazısı
aklı başındaydı bir kısmı çökmüştü
Hz. Ömer efendimizin öldüğüne inanamayanlardan idi,

Hz. Ali yere çöküp kalmıştı. Hz. Osmanın dili tutulmuştu hiç kimse Hz Ebû Bekir ve Abbâs ra gibi kendilerine hâkim olamamıştı.

Hz Abbâs şöyle konuştu

Kendisinden başka ilâh olmayan Allah adına yemin ederim "ki, Allah'in Rasûlü ölümü tatmıştır.

Ulu Allah efendimize Sen de ümmetin de öleceksiniz. Sonra da Kıyamet Günü Rabbinizin katında hesaplaşacaksınız  buyurmuştur Zümer - 30 - 31

efendimizin ölümünde Hz Ebubekir
Peygamberimizin yanına girdi. onu  öptü Yâ Rasûlallah , anam - babam yoluna feda olsun, iki kere ölecek değilsin. Allah'a yemin ederim ki, Allâh Rasûlü öldü.» buyurmuştur

efendimizin ölümünde Hz Ebubekir
şöyle buyurdu

Ey insanlar! Kim Muhammed'e  tapıyor idi ise bilsin ki, Muhammed öldü. Kim Muhammed'in (S.A.S.) Rabbi'ne tapıyor idi ise O, diri ve ölümsüzdür.

Muhammed, sadece  peygamberdir O'ndan önce nice peygamber gelip geçmistir. O, ölür veya öldürülürse, ardınıza mi döneceksiniz?

Kim îki topuğu üzerinde  dönerse Allah'a zarar vermiş olmaz. Allâh sükredenleri mükâfatlandırır buyurmuştur. (Al-i Imran - 144)

Hz Ebü Bekir efendimizin ölüm  haberini alınca selât-ü selâm getirerek Peygamber evine girdi Gözleri dolu dolu idi, gırtlağı testinin boğazındaki su gibi durmadan aşağı inip çıkıyordu.

efendimizin ölüm  haberini alan
Hz Ebü Bekir söz ve davranışlarına hâkim idi. Peygamberimizin yüz ve Alnını öptü gözyaşlarıyla  şunları Babam, anam, canim ve ailem yoluna feda olsun.

efendimiz  ölünce Hz Ebubekir şunları söyledi

Hayatın da ölümün de güzel. Senin ölümünle, başka hiç bir peygamberin ölümünde kesilmeyen vahiy, artık kesildi.
*
Sen anlatılmaktan yücesin, o kadar büyüksün ki, senin için ağlanmaz. Öyle seçkindin ki, hepimiz sana sığınır olduk. Bizi öyle kaynaştırdın ki, sende beraber olduk.
*
Eğer ölümün kendi tercihin ile olmasaydı, nefsimizi yasa boğardık. Sen ağlamayı yasak etmemiş olsaydın, üzerinde ağlamaktan gözyaşlarımız kururdu.
*
Engel olamadığımız gözyaşlarımız birbirinden ayrılması imkânsiz olan izdırabımızla seni hatırlamamızın nişanıdır.

Ey Muhammed SAV bizi Rabb'inin katında hatırla, hep aklında kalalım. Eğer bize bıraktığın ağırbaşlılık olmasaydı, bıraktığın yalnızlığa hiç kimse dayanamazdı.

Allahım duygularımızı Peygamber 'ine ulaştır ve O'nu aramızda tut. O'nun ile ilgili bir acı başımıza gelmesin. Kalblerimizi O'na doğru yücelt ki, Peygamberimiz bize güzel örnek olsun.

Allâh'dan kötülükleri iyiliğe çevirip bizi imanlı olarak efendimize kavuşturmasını dileriz.

Hiç süphesiz O istekte bulunulanın en keremlisi ve rahmetine umut baglananların en ulusudur! Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allâhadır
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Onun gibi yaşamak fatih kurt

güzeller güzeli bu sevimli yetime MUHAMMED adını verdim dedi Abdulmuttalib istedimki onu yüce Allah göklerde insanlarda yeryüzünde övsün

yüce Allah resûlünü incilde Hz isanın ağzıyla müjdelemiş onun güzel ismini saff süresinde zikretmiştir

yüce Allah resûlünü Hz isanın ağzıyla saff süresinde zikreder ey israiloğulları ben Allah resulüyüm tevradı tasdik etmek benden sonra da ismi Ahmed olacak resulü müjdelemek üzere gönderildim

kuranı kerimde yüce Allah efendimizi şöyle anmıştır Muhammed Allah'ın resülüdür fetih suresi Muhammed sadece bir elçidir Ali imran suresi

iman edip güzel işler yapanların
rableri tarafından günahları örtülüp halleri düzeltilir Muhammed suresi

gerçeğin ta kendisi olarak Muhammede indirilen vahye iman edenlerin günahlarını rableri örtüp hallerini düzeltir Muhammed suresi

Muhammed hiçbirinizin babası değildir lakin Allahın resulü ve
peygamberlerin sonuncusudur
ahzab suresi

Allah tealanın iki güzel ismi olan rauf ve rahim çok şefkatli çok merhametli demektir

yüce Allah tevbe süresinde efendimizi habibini kendi sıfatları ile yadeder Andolsun o size ve müminlere karşı rauf ve rahimdir

tevbe süresi Andolsun öyle bir peygamber gelmiştir ki sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir size çok düşkündür

nisa suresi ey insanlar size rabbimizden bir bir burhan geldi ve sizlere apaçık bir nur indirdik ayetindeki burhan ile efendimiz nur sözü ilede kuraan kastedilmiştir

Allah resulü buyurur ki ben Muhammedim Ahmedim
peygamberlerin ardından gelen
mukaffiyim kıyamette insanların arkamda toplandığı haşirim

Allah resulü buyurur ki ben tövbe ve rahmet peygamberiyim

Allah resulü buyurur ki ben küfrün benimle mahvedildiği mahiyim
ben kendundenbsinra peygamber gelmeyecek olan Akıbim

rahmet peygamberimiz savaşlarını bile sulh için yapmış savaşta dahi rahmet yönünü ağır basmıştır ene nebiyyül melhame ben sulh peygamberiyim insanların arasını düzeltirim buyuruluyor

efendimizin savaşları 23 yıllık risaletin sadece yüzde ikisini kapsar hayatını sulh çabasıyla geçiren efendimiz bir barış peygamberidir

Ali imran suresi

iş konusunda müşavere et bir kere karar verip azmettinmi Allaha tevekkül et
*
şüphesiz Allah tevekkül edenleri sever
*
Allahın rahmeti sayesinde yumuşak davran eğer katı yürekli olsaydın senin etrafından dağılıp giderlerdi
*
artık sen onları affet onlar için Allahtan bağışlama dile

şeyh galib resul i ekrem aleyhisselama şöyle seslenir sen Ahmed ü mahmud u Muhammedsin efendim hakdan bize sultan ı müeyyedsin efendim
s 18

anne babalara düşen görev güzel isimler koymak kadar çocuklarını isme uygun yetiştirmek olmalıdır evlatlarına Allah resülünün ismini taşımanın bilincinide vermelidirler
s 18

Allah resülünün mübarek ismini
taşıyanlar sevgili peygamberimizin ahlakını örnek almalı ve öğretisini yaşamalıdırlar s 18

Allahın elçisi bir süt sağmak istediğinde ey Allahım bu koyunu
bereketli kıl diye dua ederdi s 21

Hz Muhammed sav tertemiz ve lâtifti vücut yapısı güzeldi ne şişman ne zayıftı güzel ve ahenkli bir görünüme sahipti gözleri siyah kirpikleri uzundu s 19

Hz Muhammed sav tok sesliydi gözleri iri ve sürmeliydi kaşları ince uzun ve bitişikti saçları simsiyahtı uzun boyluydu gür sakallıydı sustuğunda vakurdu s 19

Hz Muhammed sav konuştuğunda dikilirdi asalet ortaya çıkardı tane tane konuşurdu konuşması o kadar tatlıydıki kelimeler ağzından inci gibi dökülüyordu s 19

Hz Muhammed sav konuşması net ve açıktı insanların en güzeli ve sevimlisiydi tatlı ve hoştu orta boyluydu göze batacak ve rahatsız edecek kadar uzun ve kısa değildi iki dalın arasındaki dal gibiydi s 19

Hz Muhammed sav az ve öz konuşurdu düşünceli ve hüzünlü idi
öğüt verdiğinde ciddi durur kederlenirdi kendisine karşı çıkıldığında yüz çevirir giderdi s 22

Hz Muhammed sav ashabıyla konuşarak rahatlardı az bir nimet dahi olsa yermezdi hiç bir lezzeti
küçümsemezdi tebessüm ederek güler güldüğünde dolu tanesi gibi
bembeyaz dişleri gözükürdü s 22

Hz Muhammed sav buyuruyor kim ihtiyacını ulaştıramayanların isteklerini yetkiliye ulaştırırsa Allah onun kıyamet gününde sıratı emin adımlarla geçmesini sağlar

resulullah mühim olmadıkça konuşmazdı ürkütücü davranışı olmazdı her topluluğun seçkinine özel ilgi gösterir başkan seçerdi

resulullah insanları sakındırır onların üstüne titrer hiç birinden güler yüz ve tatlı dilini esirgemezdi

resulullah ashabını het daim sorardı güzel olan her şeyi beğenir destek verirdi kötü olana tepki gösterirdi tutarsız davranışı yoktu

resulullah ın katında insanların en faziletlisi iyiliği en çok olandı mertebesi en çok olan ise halkın sıkıntısına en iyi şekilde ortak olan ve yardım elini uzatan kimse idi

resulullah çevresindekilere öyle candan davranırdıki birlikte oturduğu kimseler hz resul katında en değerli insan olduğunu sanırdı

resulullah kendisinden istekte bulunanı hiç boş çevirmezdi onun cömertlik tatlı dil ve güzel ahlakı öyle yayılmıştıki adeta halka baba olmuştu

resulullah ın meclisinde herkes eşit idi kişi ancak takva ile üstün olabilirdi herkes tevazu üzere idi

resulullah ın meclisinde büyüklere saygı gösterirler küçüklere merhamet ederlerdi ihtiyaç sahiplerine öncelik tanınır gariplere
ayrı bir ilgi gösterilirdi

resulullah dost ve arkadaşlarına her zaman güler yüzlü yumuşak huylu ve alçak gönüllü idi asla asık suratlı katı kalpli değildi

resulullah kimseyi kötülemez kınamaz hiç kimsenin ayıbını gizini araştırmaz sadece yararlı olanı konuşurdu

Hz Muhammed sav buyuruyor bir ihtiyacının giderilmesini isteyen biriyle karşılaştığınız zaman ona yardımcı olunuz

resulullah efendimiz in yüzü çok güzel güleç yüzlü sevecen çehreli idi boyu ne uzun ne kısaydı ağız dolusu güldüğü görülmemiştir o sadece tebessüm ederdi s 29

resullullah sözlerin en latifini en vecizini en anlaşılır şekilde söyler dinleyenler anlasın diye tane tane konuşurdu tebessümü sadaka olarak nitelerdi s 30

resulullah sıradan bir insan gibi davranırdı kıyafetleri bakımlıydı koyunun sütünü sağar kendi işini kendi görürdü giyimi sade idi s 31

resulullahın sözlerine Allah sevgi lutfetmiş kabulle kuşatmış kolay anlaşılır kılmış tatlılık ve heybet bahşetmiştir tekrara gerek yoktur
ne eksiktir ne sürçmüştür s 31

insanlık resulullahın sözlerinden daha yararlı daha düzgün tertipli akıcı heyecanlandırıcı daha tesirli ve anlaşılır söz duymamıştır s 32

Hz Muhammed sav buyuruyor
ben sıradan bir kulun yediği gibi yer sıradan bur kulun oturduğu gibi oturururum s 32

Hz Muhammed sav su içerken 3 kez nefes alır suyu bu şekilde yavaş şekilde dinlenerek içmek hem hazmı kolaylaştırır hem de susuzluğu keser buyururdu s 32

resulullah ahlakı en güzel insandı
hanımlara karşı son derece kibar ve nazikti aile fertlerine karşı çok şefkatliydi s 32

Allah resulü oğlunu alır öper sonra çocuklarını öpüp okşamayanların
kalplerinden rahmet duygusundan sökülüp atıldığını söylerdi s 33

resulullah Allah yolunda cihad hariç ne bir hizmetçiye ne bir kadına vurmuştur kolay olanı seçer günahtan uzak durur intikam almazdı s 33

resulullah insanların en güzeli en cömerdi idi kendisinden yapılan talebe hiç bir zaman hayır demezdi
s 33

resulullah kavmini apaçık uyarıcı idi baskın yemek üzere olan bir orduyu uyaran bir komutan gibi s 33

resulullah nübüvvet binasının ikmal taşı misali bereket veren yağmur misali insanlara faydalı idi s 33

resulullah mekkeyi fethedince şöyle buyurmuştur bugün size
kardeşim yusufun dediği gibi
diyorum Allah sizi affetsin s 34

resulullah Allaha şükredip onu övdükten sonra şöyle dua ederdi Allah sizi affetsin o rahmet edenlerin en merhametlisidir s 34

nisa suresi Rabbine and olsun ki onlar aralarında çıkan çekişmede
seni hakem yapıp verdiğin hükme sıkıntı duymadan teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olmazlar s 36

Hz Muhammed sav i kalpten benimsemek onu herşeyden çok sevmek peygamberliğine boyun eğmek imanın gereğidir s 37

Hz Muhammed sav buyuruyor rab olarak Allahı din olarak islamı elçi ve peygamber olarak Muhammed sav i gönülden benimseyen kişi imanın tadını alır s 37

ahzab suresi Allah ve melekleri peygambere çok salat eder ey müminler siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle selam verin
s 37

herhangi biriniz beni baba evladı ve tüm insanlardan çok sevmedikçe iman etmiş olmaz s 37

muhammed suresi ey iman edenler siz Allaha yardım ederseniz Allahda size yardım eder ayaklarınızı kaydırmaz s 38

nisa suresi kim Allaha ve peygamberine itaat ederse Allah onu içinden ırmaklar akan ebedi cennetlere sokar s 39

peygambere isyan Allahın koyduğu sınırları aşmaktır peygamberine karşı gelmek Allaha karşı gelmektir peygamberi ile savaşmak Allaha savaş açmaktır s 39
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
mevlâna mesnevi

Bir ulu kişinin sofrası başında kötü zanna düşmek ve harislik etmek küfürdür”

O rahmet kapısı, hırslarından dolayı bu görmedik dilencilerin yüzlerine kapandı.

Zekât verilmeyince yağmur bulutu gelmez, zinadan dolayı da etrafa veba yayılır.

İçine kasavetten, gussadan ne gelirse korkusuzluktan ve küstahlıktan gelir.

Kim dost yolunda pervasızlık ederse erlerin yolunu vurucudur, namert odur

Edepten dolayı bu felek nura gark olmuştur: Yine edepten dolayı melekler mâsum ve tertemiz olmuşlardır.

Güneşin tutulması, küstahlık yüzündendir. Bir melek olan Azâzîl de yine küstahlık yüzünden kapıdan sürülmüştür.

Sen, gönlümüzde, onların tercümanısın, her ayağı çamura batanın elini tutan sensin.

Ey seçilmiş, ey Allah’dan razı olmuş ve Allah rızasını kazanmış kişi, merhaba!

Sen kaybolursan hemen kaza gelir, feza daralır

Her odunun kokusu, dumanından meydana çıkar.

Âşıklık gönül iniltisinden belli olur, hiçbir hastalık gönül hastalığı gibi değildir.

Âşığın hastalığı bütün hastalıklardan ayrıdır. Aşk, Allah sırlarının usturlâbıdır

Aşkı şerh etmek ve anlatmak için ne söylersem söyliyeyim... asıl aşka gelince o sözlerden mahcup olurum.

Dilin tefsiri gerçi pek aydınlatıcıdır, fakat dile düşmeyen aşk daha aydındır.

Çünkü kalem, yazmada koşup durmaktadır, ama aşk bahsine gelince; çatlar, âciz kalır.

Güneşin vucuduna delil, yine güneştir. Sana delil lâzımsa güneşten yüz çevirme.

gölgede güneşin varlığından bir nişan verir, fakat asıl güneş her an can nuru bahşeyler.

Gölge sana gece misali gibi uyku getirir. Ama güneş doğuverince ay yarılır nuru görünmez olur

Zaten cihanda güneş gibi misli bulunmaz bir şey yoktur. Baki olan can güneşi öyle bir güneştir ki, asla gurub etmez. Güneş, tektir

İste ama, derecesine göre iste; bir otun, bir dağı çekmeye kudreti yoktur.

Bu âlemi aydınlatan güneş, bir parçacık yaklaştı mı, her şey yandı gitti!

Fitneyi, kargaşalığı ve kan dökücülüğü araştırma,

Bir adamın ayağına diken batınca diken başını arar durur, Ayağa batan dikeni bulmak, bu derece müşkül olursa, yüreğe batan diken nicedir? Cevabını sen ver!

Bir kişi, eşeğin kuyruğuna diken kor. Eşek onu çıkarmasını bilmez, boyuna çifte atar. zıpladıkça diken daha kuvvetli batar. Dikeni çıkarmak için akıllı bir adam lâzım.

Nabzı, kimin adı anılınca atarsa cihanda gönlünün istediği odur

Peygamber demiştir ki: “Her kim sırrını saklar ise çabucak muradına erişir.”

Tohum toprak içinde gizlenince, onun gizlenmesi, bahçenin yeşillenmesi ile neticelenir.

Hakiki olan vaatleri gönül kabul eder, içten gelmeyen vaadler ise insanı ıstıraba sokar.

Kerem ehlinin vaatleri akıp duran, eseri daima görünen hazinedir.

Ehil olmayanların, kerem sahibi bulunmayanların vaatleri ise gönül azabıdır.

Ey lûtuf sahibi üstad, ey marifette kâmil kişi! Öğülmen şehirlere yayılmıştır.Zira pek büyüksün, pek kâmilsin.

Dünyada acı ve tatlı deniz var. Aralarında bir perde var ki birbirine taşmaz karışmazlar.

şu var ki iki denizin her ikisi de bir asıldan akar. Bu ikisinden de geç, tâ... onun aslına kadar yürü!

Kalp altınla halis altın ayarda belli olur. Kalpla halisi, mehenge vurmadıkça tahminî olarak bilemezsin.

Dünya hissi, bu cihanın merdivenidir, din hisside göklerin merdiveni.

hissin sağlığını hekimden isteyiniz, o hissin sağlığını Habib’den (Hz.Muhammed’den)

Ne mutludur ve ne kutludur o can ki mâna aşkıyla evini, barkını, mülkünü, malını bağışlamıştır.

Hikmetinden sual edilmeyen Allah'’nın işini kim anlayabilir, o işin hakikatine kim erişebilir?Ona ancak hayran olunur.

Zira nice insan suratlı şeytan vardır. Binaenaleyh her ele el vermek lâyık değildir

Erlerin huyu açıklık ve sıcaklıktır. Aşağılıkların işi hile ve utanmazlıktır.

Muhammed’e de akıllar sahibi dendi. O, Hak şarabının mührü, şişesinin kapağı; halis misktir.

Âdi şarabın mührü, şişesinin kapağı ise pis koku ve azaptır

İnsan tarafgirlikten, hiddet ve şehvetten şaşı olur.

Şişe birdi onun gözüne iki göründü. Hiddet ve şehvet insanı şaşı yapar; doğruluktan ayırır.

Garez gelince hüner örtülür. Gönülden, göze, yüzlerce perde iner.

Kadı kalben rüşvet almaya karar verince zâlimi, ağlayıp inleyen mazlûmdan nasıl ayırt edebilir?

Senin sözlerin, içinde iğne olan ekmek gibidir.

İsa için başımla oynar, canımı verir ve bunu canıma yüz binlerce minnet bilirim. İsa’dan canımı sakınmam

Ey Allah, feryadımıza yetiş; sen ne güzel yardımcısın!

Ey Allah, yüz binlerce tuzak ve yem var, bizler de yemsiz kalmış halis kuşlar gibiyiz.

Her an yeni bir tuzağa tutuluyoruz, istersek her birimiz, birer doğan ve simurg olalım. Sen bizi her zaman tuzaktan kurtarmaktasın. Ey gani ve müstağnî Allah,

biz yine bir tuzağa doğru gitmekteyiz! Biz bu ambarda buğday biriktirmede, toplanan buğdayı yine kaybetmekteyiz.

Biz, vahşi mahlûklar topluluğu, düşünmüyoruz ki buğdayın noksanlaşması farenin hilesindendir. Fare, ambarımızı deldikçe, hilesinden ambar harab olmuştur.

Ey can, önce farenin şerrini defet, sonra buğday biriktirmeye çalış, çabala! O büyükler büyüğünün haberlerinden birini dinle:

Huzuru kalb olmadıkça namaz tamam olmaz.”

o bayağı hırsızdan bize nice ve ne vakit korku olabilir? Bir adımda binlerce tuzak olsa, sen bizimle oldukça hiç gam yok!

Her gece ten tuzağından ruhları kurtarmakta, tahtaları sökmektesin

Yazı esnasında eli görmeyen kimse, kalemin hareketini, kalemden sanır.

Dünyada nice Eshab-ı Kehf vardır ki bu zamanda senin yanıbaşında ve önündedir.

Ne fayda, gözünde ve kulağında mühür var? Öyle kudretli bir Allah ile pençeleşiyordu ki bir anda yoktan bu âlem gibi yüz tanesini var eder.

Her ne kadar dünya senin yanında azametli ve nihayetsizse de bil ki kudrete karşı bir zerre bile değildir.

bu âlem sizin canlarınızın hapishanesidir; uyanın, o tarafa gidin! Zira o taraf sizin sahranız, mesire yerinizdir.

Bu âlemin hududu vardır, o âlem ise esasen hadsizdir

Firavun’un yüz binlerce mızrağını tek bir Musa bir tanecik asâsıyla kırdı.

Yüz binlerce Câlînus’un yüz binlerce hekimlik hünerleri vardı; İsâ’nın ve nefesinin yanında bâtıl oldu.

Aşağılık olmayan kişi böyle galip Allah huzurunda niçin ölmesin

Hey gidi hey... Çok köşe, bucak kazıcı ve hazine doldurucular; o kurup duran kişiye, o vezire maskara oldular.

Öküz kimdir ki sen onun maskarası olasın. Toprak nedir ki sen onun otu olasın ne vakte dek alçaklığı şeref sayarsın

Ey hayırsız evlât! Nihayet sen Âdemoğlusun, ne vakte dek alçaklığı şeref sayarsın.

O vezirin vebalini de, daha onun gibi yüz binlercesinin vebalini de Allah bir kıvılcımla yok eder.

O, aslı olmayan hayelleri, tamamıyla hikmet yapar;
o, zehirli suyu şerbet haline getirir.

O zan ve şüphe doğuran sözleri, hakikat ve yakîn haline getirir
İbrahim’i ateş içinde besler; korkuyu, ruhun emniyeti ve selâmeti yapar.

Onun yakıcılığına hayranım Biz sensiz kötü bir hale düştük, karışıklık içindeyiz. Değneğini yeden birisi olmadıkça körün
ahvali ne olur?

İnayet et. Allah için olsun, bundan ziyade bizi kendinden ayırma

Ey kerem sahibi! Bu ne kötü talih ki sensiz gönülden de yetim kalmışızdır, dinden de.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
mevlâna mesnevi 1. Cilt

Onlar, o emîrlerin ve vezirin şerlerinden emin olup Ahmed adının sığınağında korunmuşlardı.

Onların nesli çoğaldı. Ahmed’in nuru, bunlara yardım etti, yâr oldu. Ahmed’in adı böyle yardım ederse acaba nuru nasıl korur?

Ahmed adı sağlam bir kapı olunca o emin ruhun zatı ne olur

Kim fena bir âdet koyarsa ona her an lânet gider durur.

İyiler gittiler, güzel usul ve âdetleri kaldı; kötü adamlardan da zulümler ve lânetler!

tatlı suyla tuzlu su; damar damardır. Halk arasında sûr üfürülünceye dek birbirine karışmadan böylece gider durur.

İyilere tatlı su miras kaldı. O ne mirasıdır? “Evrensel kitap” mirası.

Dikkat edersen görür anlarsın ki talipler Şûleler, mücevherlere tâbi olarak parıldar ve dönerler. Şûle, nereden çıkıyorsa, madeni neredeyse oraya gider

Kimin bir yıldızla alâkası varsa o; kendi yıldızıyla döner, o yıldızın tesiri altındadır. Zühre aşkı diler, onlara meyli vardır.

Kimin bir yıldızla alâkası varsa o; kendi yıldızıyla döner Kan dökücü huylu Mirrih’e mensup ise cenk, bühtan ve düşmanlık arar.

yıldızlar yedi kat gökte seyir ve hareket ederler. Birbirlerine bitişik ve birbirlerinden ayrı olmayan bu yıldızlar, Allah nurlarında dururlar.

Kimin aşk eteği yoksa o nur açısından nasipsiz kalmıştır.

Bülbüllerin aşkı güledir.İyi renkler, temizlik küpünden hasıl olur
Çirkinlerin rengiyse, kirli kara sudan meydana gelir.

O lâtif rengin adı “Sıbgatullah-Allah boyası” dır. kirli rengin kokusu ise… Allah lânetidir.

Denizden olan, yine denize gider; nerden gelmişse, yine oraya varır.

Putların anası nefsinizin putudur. Çünkü o put yılan ve ejderhadır.

Nefis; demir ve taştan yapılan çakmaktır, put kıvılcımdır. O kıvılcım su ile söner.

nefis, anayolda bir pınardır.
Bir taş parçası yüz testiyi kırar ama pınar suyu durmadan kaynar.

Put kırmak kolay, gayet kolaydır. Fakat nefsi kolay görmek cahilliktir.

Nefsin her anda hilesi var, her hilesinde yüzlerce Firavun,

Firavun’a uyanlarla boğulmuş!
Mûsâ’nın Allahına ve Mûsâ’ya kaç; Firavun’luk ederek îman suyunu dökme!

Ahad ve Ahmed’e yapış, ey kardeş, ten Ebucehl’inden kurtu lGel de bir de Allah’nın lûtuf ve kudretini gör.

padişah ateş içine sofra kurmuştur.
Ey Müslümanlar, hepiniz ateşe girin; din lezzetinden başka her şey azaptan ibarettir.

ey ateş  yakmıyorsun, sebep ne, kadir mi değilsin? Böyle yücelmiş alev nasıl yakmaz? Ateş dedi ki: “Ey Şaman! Ben yine oateşim. Hele bir içeri gel de benim hararetimi gör!

Ateş dedi ki:  Benim tabiatım da değişmedi, unsurum da. Ben Allah kılıcıyım, izinle keserim.Allah isterse bizzat gam, neşe… bizzat ayakbağı, azatlık ve hürriyet olurum

Ateş, Allah huzurunda daima emre hazırdır, âşık gibi gece gündüz daima kıvranıp durmaktadır.

Taşı, demire vurunca kıvılcım sıçrar. Fakat kıvılcım senin çakmağı çakmanla değil Allah fermanıyla dışarıya ayak basar

Zulüm demiriyle taşını birbirine vurma. Çünkü bu ikisi, erkek ve kadın gibi  çocuk meydana getirirler.

Bu sebep kelimesinin Türkçesi nedir? Denirse iptir diye cevap ver.
Çıkrığın dönmesi, ipin sarılıp koyverilmesine sebeptir. Fakat çıkrığı döndüreni görmemek hatadır.

Dünyada sebep iplerini, sakın ha, başı dönmüş felekten bilme, Ki felek gibi bomboş ve sersem bir halde kalmayasın; akılsızlıktan çıra gibi yanmayasın!

Rüzgâr Hakkın emriyle ateş olur; her ikisi de Allah şarabıyla sarhoş olmuşlardır.

ecel rüzgârı da âriflere gül bahçelerinden esip gelen rüzgâr gibi lâtif ve hoştur.

Ateş, İbrahim’e diş geçiremedi. Çünkü Allah seçilmişiydi, onu nasıl ısırabilir?

Din erbabı da şehvet ateşinden yanmaz; halbuki başkalarını tâ yerin dibine geçirmiştir.

Deniz dalgası Allah fermanıyla koşunca Mûsâ kavmini Kıptilerden ayırt etti.

Allah fermanı erişince toprak, Karun’u altınlarıyla, tahtıyla tâ dibine çekti

Tûr dağı, Mûsâ nurundan raksa geldi, kâmil bir sûfi oldu, noksandan kurtuldu.

Dağ bir aziz sûfi olursa şaşılacak ne var? Mûsâ’nın cismi de bir kemik parçasından ibaretti

Nasihatçiler: “İşi haddinden ileri götürme, inat hayvanını bu kadar ileri sürme” dediler.

Anası(mayası) Hâviye olan kimsenin mekânı, ancak Hâviyedir.
Çocuk anası, onu arar; asıllar, mutlaka feri’leri izler.

Sözlerin temizleri, bizden çıkarak ona yükselir, ondan başkasının bilmediği yere kadar varır.

Nefeslerimiz, temizlik sebebiyle  hediye olarak beka yurduna yücelir. Sonra ululuk sahibi Allah’dan, ancak rahmet olarak sözlerimizin mükâfatı, iki misli bize gelir

Yakînen her cinsin zevki kendi cinsiyledir. Bak; cüz’ün zevki kendi küllünden olur. Kuşa, ıslıktan zevk gelirse de cinsini bulamayınca ok gibi uçar gider.

Susuz kimseye seraptan zevk gelir, fakat ona erişince kaçar ve yine su arar. Müflisler kalp altından hoşlanırlarsa da,  o altın darphanede rüsvay olur.

Dikkat et; altın suyu seni yoldan alıkomasın! Dikkat et; bâtıl hayal seni kuyuya düşürmesin

Aslan dedi ki: “Hileye uğramasam, vefa görecek olsam dediğiniz doğru. Ben şundan, bundan çok hileler görmüşümdür.

Mademki bizim gözümüzde birçok illet var; yürü, kendi görüşünü dostun görüşünde yok et!

Bizim görüşümüze bedel onun görüşü, ne güzel bir karşılıktır. Bütün maksatları onun görüşünde bulursun.

Çocuk; koşucu değilken ancak babasının omzuna biner.Fakat kuvvetlenip küstahlaşınca, elini, ayağını salmağa başlayınca hemen zahmet ve ıstıraba düşer.

Biz Hak’kın ayali ve süt isteyen yavrularıyız. (Peygamber) “Halk Allah ayalidir” dedi.

Gökten yağmur veren, rahmetiyle can vermeye kadirdir” dediler

Allah’nın işaretlerini canına nakşederek ve o işarete vefakârlık ederek can verir

Allah’nın nimetine şükretmeye çalışmak kudrettir. Senin cebrîliğin ise o nimeti inkârdır.

Onun verdiği kudrete şükretmek kudretini artırır. Cebir ise nimeti elinden çıkarır

Eğer onun işaretlerine burun büküyorsan kendini erkek mi sanıyorsun? Dikkat edersen anlarsın ki kadınsın!

şükretmemek uğursuz ve ayıp bir şeydir; Sendeki bu kadarcık akıl da zayi olur, Vakitsiz öten kuş nasıl olur da kurtulur?

Zira şükretmemek uğursuz ve ayıp bir şeydir; o hal, şükretmeyeni, tâ ateşindibine kadar çeker götürür.

Tevekkül ediyorsan çalışmak hususunda tevekkül et; kazan da sonra Allah’a dayan

halk fakirlikten korkar. Onun için insanlar hırs, emele lokma olurlar.

Kimden kaçıyoruz, kendimizden mi? Ne olmayacak şey! Kimden kapıp kurtarıyoruz kurtarıyoruz, Hak’tan mı? Ne boş zahmet

Peygamberlerin, müminlerin çalışmalarını da gör. Cefadan, kahırdan ne gördülerse mükâfata nail oldular;

Allah onların mücahedesini zayi etmedi. Onların başvurdukları çareler lâtif oldu. Çünkü zariften ne gelirse zariftir. noksanları tamam sayıldı.Tuzakları felek kuşunu tuttu

Ey ulu  kişi! Nebîlerin ve velîlerin yolunda çalış! Bir kimse îman ve itaat yolunda yürüyüp de bir an bile ziyan etmişse kâfirim!

Başın yarılmamış, şu başını bağlama. Birkaç gün çalış da ondan sonra gül!

Dünyayı arayan kimse olmayacak ve kötü bir şey aradı. Ukbayı iyi bir hal aramış oldu.

Dünya kazancı için çarelere başvurmak soğuk bir şeydir. Dünyayı terk etmek için çarelere başvurmak ise caizdir emirdir

Bu dünya zindandır, biz de zindandaki mahpuslarız. Zindanı del, kendini kurtar!

Dünya nedir? Allah’dan gafil olmaktır.

Kumaş, para, ölçüp tartarak ticaret etmek ve kadın; dünya değildir.Din yolunda sarfedilen mala, Peygamber, “ne güzel mal” demiştir.

İşte yoksulluk havası oldukça insan, dünya denizine batmaz, o denizin üstünde durur.

Bütün bu dünya, onun mülkü olsa bu mülk,gözünde hiçbir şey değildir.

Çalışma da haktır, deva da haktır, dert de hak. Münkir kimse çalışmayı inkârda ısrar eder durur.”

şeytanlar, kenarı boylamışlar, her biri gizli bir yerde mekân tutmuşlardır. İnsanoğlunun gizli düşmanı çoktur.

Bizden gizli; güzel, çirkin, nice mahlûkat vardır ki onlar, daima gönül kapısının çalıp dururlar

Danışmak, insana anlayış ve akıl verir; akıllar da akıllara yardım eder.
Peygamber “ Ey tedbir sahibi, danış ki kendisiyle danışılan kişi emindir” dedi.

Her sır söylenemez, gâh çift dersin, tek olur; gâh tek dersin, çift çıkar!

Şu üç şey hakkında dudağını kıpırdatma: Gittiğin yol, paran, bir de mezhebin. Çünkü bu üçünün  düşmanı çoktur. Düşman bildi mi, sana pusu kurar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
riyazus salihin
Rasûlullah buyurdu:

Kim samimi olarak şehid olmayı isterse, yatağında ölse bile Allah onu şehid derecesine ulaştırır."

Kim samimi olarak şehid olmayı isterse şehid olmasa bile kendisine bu mertebe verilir."

Sizden biriniz karınca ısırdığı zaman ne kadar acı duyarsa, şehid olan kimse de ölüm acısını ancak o kadar duyar."

Ey müslümanlar, düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyiniz. Allah'tan afiyet dileyiniz.

düşmanla karşılaşınca sabrediniz. Biliniz ki cennet kılıçların gölgesi altındadır."

Ey Kur'an'ı indiren, bulutları gökyüzünde gezdiren ve düşman saflarını darmadağın edip bozguna uğratan Allahım!

Allahım Düşmanları perişan et ve onlara karşı bize yardım et"

ezan okunurken yapılan dua geri çevrilmez

savaş esnasında orduların birbirine giriştiği dehşet anında yapılan dua
geri çevrilmez

لُ .
Rasûlullah sav savaşa çıktığında şöyle dua ederdi Allahım benim yardımcım ve dayanağım sadece sensin.

Rasûlullah sav savaşa çıktığında şöyle dua ederdi Allahım sadece
Senin yardımınla düşmana hücum ediyorum ve senin verdiğin kuvvetle düşmanla savaşıyorum.

peygamber sav bir topluluğun hücumuna karşın şöyle dua ederdi: "Allahım senin korumanı onlara karşı siper ediniyoruz ve onların şerlerinden sana sığınıyoruz."

"Kıyamet gününe kadar atların alınlarına hayır yani ecir ve ganimet bağlanmıştır."

Bir kimse Allah'a inanarak Allah yolunda bir at beslerse o atın yediği, içtiği gübresi ve idrarı kıyamet günü o kimsenin mizanına sevab olarak konacaktır."

Düşmanlarınız için elinizden geldiği kadar kuvvet hazırlayınız.

Yakında pek çok yerler fethedeceksiniz. Allah sizlere pekçok yardımlar edecektir.

Hiçbiriniz oklarıyla egzersiz yapmaktan bıkıp usanmasın.

Kim atıcılık öğrenir de sonra onu terkederse bizden değildir veya bize isyan etmiştir."

Allah bir ok yüzünden üç kişiyi cennetlik eder. Hayır ve sevap umarak o oku yapan sanatkarı, o oku Allah yolunda kullanıp atanı, oku atana yardımcı olanı.

Atıcılık ve binicilik öğreniniz. Atıcılık öğrenmeniz binicilik öğrenmenizden daha çok benim hoşuma gider.

Kim atıcılık öğrendikten sonra onu hiçe sayarak bırakırsa o nimeti elden kaçırmış ve nankörlük etmiş olur."

Peygamber sav atış müsabakasına uğradı ve "Ey İsmailoğulları, atınız, atıcılık öğreniniz. Çünkü babanız İsmail de atıcı idi" buyurdu.

"Bir kimsenin Allah yolunda bir ok atması köle azat etme sevabına denktir."

Allah yolunda malını harcayan kimseye Allah, yediyüz misli mükafat verir.”

Bir kul Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah onun yüzünü yetmiş yıl cehennemden uzak tutar."

Bir kimse Allah yolunda bir gün oruç tutarsa Allah onunla cehennem arasında yerle gök genişliğinde bir hendek açar."

Bir kimse savaş yapmadan ve cihada katılmayı gönlünden geçirmeden ölürse bir tür nifak üzere ölür."

Kim Allah'ın sözü ve dini üstün olsun diye savaşırsa sadece o Allah yolunda savaşmış olur"

Cihada çıkan bir birlik ve seriyye savaşır, ganimet alır ve ölümden kurtulursa, mükafatlarının üçte ikisini peşin olarak almış olurlar.

Bir birlik ve bölük cihada çıkar, ganimet elde edemez, şehid olur veya yaralanırsa mükafatları ahirette tam olarak verilir."

"Ümmetimin seyahati Allah yolunda cihada gitmesidir."

Düşmanla karşılaşmaksızın savaştan dönüş, savaş açısından savaşa gidip savaşıp geri dönmek gibidir."

Kim cihad için savaşa çıkmaz veya savaşa çıkan bir mücahidi donatıp savaşa yollamazsa Allah kıyamet gününden önce belaya uğratır."

kim cihada çıkan kimsenin aile ve çocuklarına bakmak suretiyle hayırlı bir işte bulunmazsa, Allah o kimseyi büyük belaya uğratır."

Siz müslümanlar müşriklerle mallarınızla, canlarınızla ve dillerinizle cihad ediniz."

"Düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyiniz. Allahtan afiyet isteyiniz. Karşılaştığınız zaman da sabırlı ve dirençli olunuz."

Harb, hileden ibarettir."

Şehidler beş kısımdır: Bulaşıcı hastalıklara yakalananlar, karın hastalığı (ishale tutulanlar), suda boğularak ölenler, göçük altında kalarak can verenler ve savaşırken şehid olanlar."

Allah yolunda öldürülen ve ölen bulaşıcı hastalıktan ölen karın hastalığı (ishalden) dolayı ölen şehiddir. Suda boğularak ölen şehiddir"

"Malını korumak uğrunda öldürülen şehiddir."

Malı ve dini uğrunda öldürülen şehiddir. ailesinin ırz ve namusunu korurken öldürülen kimse şehiddir

birisi gelip malını zorla isterse Ona malını verme savaş o adam seni öldürürse?" şehid olursun" sen onu öldürürsen O cehenneme gider"

Bilir misin nedir o sarp yokuş? Bir köleyi azad etmektir veya kafirlerin elinde esir tutulan müslüman bir esiri kurtarmaktır.."

Kim müslüman bir köleyi hürriyetine kavuşturursa Allah onun her organına karşılık hürriyete kavuşturanın bir organını cehennemden kurtarır,

"Allah'a iman ve Allah yolunda cihad etmek" faziletli işlerdendir

Sahibi yanında en kıymetli ve fiatı en yüksek olan köleyi hürriyetine kavuşturmak faziletlidir?"

Nisa suresi

Yalnızca Allah'a kulluk edin
1
ondan başka hiçbir şeye ilahlık yakıştırmayın.
2
Ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, muhtaçlara, kendi çevrenizde olan komşulara iyi davranın
3
uzak komşulara, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve elinizin altındaki hizmetçi ve işçilere iyilik yapın iyi davranın.
4
Doğrusu Allah, kendini beğenip böbürlenenleri sevmez."
5
iyilik yapın iyi davranın.

Sizden birinize hizmetçisi yemeğini getirdiğinde sofrasına oturtmaz ise kendisine yiyebileceği kadar bir miktar versin, çünkü yemeği o hazırlamıştır."

Bir köle efendisine karşı samimi olur, Allah'a güzelce ibadet ederse, iki kat mükafat vardır."

Efendisine hizmette samimi olan ve her işini iyi yapan köle için iki kat mükafat vardır."

Allah'a yemin ederim ki Allah yolunda cihad, hacc ve anneye iyilik yapmanın sevabı daha fazla olmasaydı, köle kalıp öylece ölmeyi isterdim."

Rabbine güzelce ibadet eden, efendisine vazifelerini eda eden köle için iki mükafat vardır."

kitap verilenlerden hem kendi peygamberine, hem de Muhammed sav e iman edenin sevabı iki kattır:

Hem Allah'ın hakkını, hem de efendisinin hakkını yerine getiren kölenin sevabı iki kattır:

cariyesini iyice terbiye eden ve ona öğreten, sonra da hürriyetine kavuşturarak onunla evlenen kimsenin sevabı iki kattır:

Kargaşalı ve fitneli zamanlarda Allah'ın istediği gibi davranışlarda bulunmak bana hicret etmek gibidir

"Siz ne iyilik yaparsanız, mutlaka Allah onu çok iyi bilir." Bakara,

ey kavmim! ölçü ve tartı işlerinizde dürüst ve duyarlı olun,
1
insanların mal, eşya ve paralarını eksik vermeyin." Hud,

Mutaffifin suresi

"Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar birşey aldıklarında, ölçüyü tam tutarlar. Fakat diğer insanlara ölçü ve tartıyı eksik yaparlar.
1
Onlar tekrar diriltilip kaldırılacaklar mutlaka hesaba çekilecekler tüm insanlar alemlerin Rabbi huzurunda hazır olup dikilecekler."

alacaklının söz söylemeye hakkı vardır" şüphesiz ki sizin hayırlınız borcunu en güzel ödeyendir"

Alışta, satışta borcunu istemekte kolaylık gösteren kimseye Allah rahmet etsin."
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
riyazus salihin

"Bir kimse Allah'ın kendisini sıkıntıdan kurtarmasını isterse, borcunu ödeyemeyen kimseye zaman tanısın veya bir bölümünü indirsin."

İnsanlara borç para veren bir adam vardı. derdi ki alacak istemeye gidersen sıkıştırma, affediver. Olabilir ki Allah ta bizi affeder. Allahta onu affetti."

bir adam sorguya çekildi, hayır namına hiçbir şey bulunamadı. Fakat bu adam fakirlerin borcunu affedip vazgeçerdi. Bunun üzerine Allah (c.c.) onu affediniz" buyurdu.

Allah'ın huzuruna gelen birine Dünyada mal ile ne yaptın?" dedi adam cevapladı  Ya Rab alışverişte kolaylık gösterir, mühlet tanırdım Bunun üzerine Allah meleklere  "Kulumu affediniz" buyurdu.

Hiçbir kimse Allah'a karşı hiçbir şeyi gizleyemez,

Bir kimse darda kalmış bir borçluya mühlet verirse veya borcunu bağışlarsa Allah o kişiyi kıyamet gününde arşının gölgesinde gölgelendirir."

Ey Rabbim! ilmimi artır de." Taha,

Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Zümer,

Allah  inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir
Mücadele .

Kulları arasından yalnızca, anlama ve kavrama yeteneğine yani vahiy bilgisine sahip olan alimler Allah
tan gereği biçimde korkarlar." Fatır

Allah kimin hakkında hayır isterse onu din hususunda bilgi ve anlayış sahibi kılar."

Allah'ın verdiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimseye imrenilir, onlar gibi olmak istenebilir

Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmedip onu başkalarına öğreten kimseye imrenilir

Allah'ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim, bol yağan yağmura benzer. Yağmurun yağdığı yerin bir kısmı verimli bir toprak olup, bol çayır ve ot bitirir, bir kısmı da suyu emmeyip üzerinde tutan çorak bir yerdir.

Allah'ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim, bol yağan yağmura benzer.
Allah biriken sudan insanları faydalandırır, hem kendileri içer, hem de hayvanlarını sular

Allah'ın benimle gönderdiği hidayet yağmura benzer yağmurun yağdığı öyle bir yer var ki, orası kaypaktır. Ne suyu tutar, ne de ot bitirir. İşte bunun gibidir ki, bana kulak asmayıp başını bile kaldırmayan

Allah'ın benimle gönderdiği hidayeti kabul etmeyen kimsenin durumu kaypak kaya gibidir."

Allah'a yemin ederim ki, Allah'ın senin aracılığınla bir tek kişiyi hidayete eriştirmesi en kıymetli dünya malı olan kırmızı develerden daha hayırlıdır."

Benim vasıtamla size ulaştırılan Kur'an'dan bir ayet bile olsa insanlara ulaştırınız.

Sizden önce yaşayan toplumlardan olan İsrailoğullarının ibretli kıssalarından bahsetmenizde de bir sakınca yoktur.

Kim bile bile bana yalan uydurarak hadis isnad ederse cehennemdeki yerine hazırlansın."

Kim Kur'an ve sünnet öğrenmek için bir yola girerse Allah o kişiye cennet yolunu kolaylaştırır

Hidayete Allah'ın dosdoğru yoluna çağıran kimseye kendisine uyanların sevabı kadar sevap verilir.onların sevabından da hiçbir şey eksilmez."

İnsanoğlu öldüğü zaman amel
sevabı sona erer. Sadakayı cariye istifadesi devam eden yol, su,
gibi yapılar bunun dışındadır

sevabı sona erer. İstifade edilen ilim sözlü ve yazılı ilim kaynakları
bunun dışındadır

sevabı sona erer Kendisine dua eden hayırlı bir evlat bırakan kimse. Bunun dışındadır 

Dünya ve içindekiler kınanmış, basit ve değersiz şeylerdir. Sadece Allah'ı hatırlayıp onun hükümlerine boyun eğmekle, ilim öğreten veya öğrenen bunun dışındadır."

İlim öğrenmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır."

"Mü'min kimse sonu cennet oluncaya kadar, hiçbir hayırdan doyup geri kalmaz, hayır işlemeye devam eder."

"Alim bir kimsenin bilgisizce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü, benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir.”

Şüphesiz ki Allah, melekleri, gök ve yer ehli  karınca ve denizlerdeki balıklara varıncaya kadar her şey insanlara hayır ve iyilik öğretenlere dua ederler.”

kim ilim tahsili için bir yola girerse Allah ona cennetin  kolaylaştırır.

Şüphesiz melekler de ilim yoluna girenin yaptığından memnun oldukları için onun üzerine kanat gererler.

Göklerde ve yerde bulunan varlıklar hatta suyun içindeki balıklar bile, ilim adamları için Allah'tan bağışlanmasını dilerler.

Alim bir kimsenin bilgisizce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir.

Alimler peygamberlerin varisleridir.

Peygamberler altın ve gümüşü miras olarak bırakmazlar, onlar sadece ilmi miras bırakmışlardır.

ilim mirasına konan kimse bol nasib ve kısmet almış olur."

Benim sözümü işitip ezberledikten sonra aynen başkalarına ulaştıran kimsenin Allah yüzünü ağartsın.

Kendisine bilgi ulaştırılan nice insan vardır ki, o bilgiyi bizzat işiten kimseden daha iyi anlayışlı ve kavrayışlı olabilirler."

Bir kimseye bildiği dini bir konu sorulduğunda cevap vermeyip gizlerse, kıyamet günü ağzına ateşten bir gem vurulur."

kim Allah'ın rızası aranan bir ilmi sadece dünyaya sahip olmak için öğrenirse o kimse kıyamette cennet kokusunu bile duymaz

Allah ilmi, insanların hafızalarından silmek, kalplerinden söküp çıkarmak suretiyle almaz, ilim adamlarının ölümüyle almış olur.

ilim adamlarının ölümüyle alim kalmamış olur, insanlar cahilleri önder edinirler.

cahil kimseler bilmedikleri halde fetva verirler kendilerini, ve başkalarını saptırırlar."

siz, bütün zamanlarınızda beni anın, ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım.
1
Verdiğim nimetlere karşı bana şükredin, nankörlük etmeyin Bakara

Bana şükrederseniz muhakkak ki; size kat kat fazla veririm.. İbrahim,

De ki: Her türlü eksiksiz övgüler Allah'adır İsra

mü'minlerin cennetteki dualarının sonu  tüm övgüler Alemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur" şeklindedir. Yunus

Rasûlullah sav e Mirac gecesi süt, ve şarap bardağı getirildi Hz Resul  süt dolu olan bardağı aldı. ve
Cebrail as buyurdu Seni yönelten  Allah'a hamdolsun. içki  bardağını alsaydın ümmetin sapıklığa düşer ve azardı."

"Allah'a hamdederek başlanmayan her değerli işin feyzi ve bereketi olmaz, güdük olur."

çocuk ölünce Allah meleklerine  buyurur: Kulumun çocuğunu elinden aldınız öyle mi? Kulumun kalbinin meyvesini mi kopardınız?"

bir çocuk ölünce Allahu teala meleklere Kulumun kalb meyvesini mi kopardınız kulum ne dedi?" diye sorar. Melekler "Sana hamdedip, "inna lillah ve inna ileyhi raciun = Biz zaten Allah için varız ve O'na döneceğiz" dedi diye cevap verirler. O zaman Allah buyururki Kulum için cennette köşk inşa ediniz ve ona Hamd evi adını veriniz."

"Allah kulunun birşey yedikten ve birşey içtikten sonra hamd ve şükretmesinden  razı olur."

Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamberi överler; ey inananlar! Siz de onu övün, tam bir teslimiyetle salat ve selam getirin Ahzab

Kim bana bir defa salat-u selam getirirse Allah ona on defa rahmet eder."

"Kıyamet günü insanların bana en yakın olanları, bana en çok salavat getirenleridir."

Günlerin en faziletlisi Cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salat ve selam getriniz,

ashab-ı kiram Ya Rasûlallah, salat ve selamlarımız size nasıl arzedilir, siz çürümüş olacaksınız" diye sorunca, Efendimiz sav Allah Peygamberlerin cesedlerini çürütmeyi toprağa haram kılmıştır" buyurdular

"Yanında adım anıldığı halde bana salat ve selam getirmeyen kimse sürüm sürüm sürünsün."

Kabrimi bayram yeri haline getirmeyiniz. Bana salat ve selam getiriniz. nerede olursanız olun, salat ve selamınız bana ulaşır."

Bir kimse bana salat ve selam getirdiği zaman onun selamını almam için Allah ruhumu geri verir

"Cimri kimse ismim anıldığı halde bana salevat getirmeyendir."

Biriniz dua edeceği zaman önce Allah-u Teala'ya hamdetsin, sonra peygamber sav e  salat-u selam getirsin, daha sonra da dilediği duayı yapsın."
.
Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi Allahümme salli ala Muhammedin ve ala âli Muhammed kema salleyte ala âli İbrahim inneke hamidun mecid,

Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi Allahume barik ala Muammedin ve ala âli Muhammedin kema barakte alâ âli İbrahime inneke hamidün mecid

Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi Ey Allahım, İbrahim'in soyundan gelenlere nasıl rahmet ettinse, Muhammed'e ve O'nun soyundan gelenlere de rahmet et.

Şüphesiz sen övülmeye layık ve yücesin. Ey Allah'ım,

Rasulallah, sav şöyle salevat getirirdi İbrahimin soyunu mübarek kıldığın gibi, Muhammed ve onun soyundan gelenleride mübarek kıl.  sen övülmeye layık ve yücelerin yücesisin." Ey Allah'ım,

devamlı Allah'ı anmak şüphesiz en büyük ibadettir.
1
Allah tüm yaptıklarınızı bilir." Ankebut

siz, bütün zamanlarınızda beni anın, beni ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım Bakara

Rabbini içinde alçak gönüllülükle, korku ve duyarlılık içinde sesini yükseltmeden, sabahın erken ve akşamın son vaktinde an ve sakın umursamaz kimselerden olma... Araf,

Allah'ı namaz dışında da daima ve çokça hatırlayın ki mutluluğa ve kurtuluşa erişebilesiniz." Cuma

Ahzab suresi

erkek ve kadın müslümanlar, Mü'minler, doğru sözlüler sabırlı erkek ve kadınlar, gönülden bağlanan erkek ve kadınlar, Allah hepsine mağfiret hazırlamıştır.

sadaka verenler oruç tutanlar iffetlerini koruyanlar, Allah'ı çok ananlar, işte Allah bunların hepsine büyük ecir hazırlamıştır. "

Ey inananlar! Allah'ı çok anın. O'nu sabah akşam tesbih edin.

Karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için size rahmet ve istiğfar eden Allah ve melekleridir. İnananlara merhamet eden O'dur."

Dile kolay, mizana konduğunda ağır gelen ve Rahman olan Allah'ı hoşnud eden iki cümle vardır, bu; Sübhanallah ve bihamdihi Sübhanellahi'l-azim dir

Ben Rahman olan Allah'ı noksan sıfatlardan uzak bilir ve onu hamd
ile överim.

Ben yüce olan Allah'ı noksan sıfatlardan uzak sayarım.

Sübhanellahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahu ekber

Allah'ı layık olmayan sıfatlardan uzak bilmek ve onu kemal sıfatlarıyla hamdederek övmekliğim herşeyden sevgilidir.

Allah'tan başka gerçek ilah yoktur o en büyüktür demem, benim için üzerine güneş doğan herşeyden daha sevgilidir."

Bir kimse günde yüz defa la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamdu ve hüve ala külli şeyin kadir tekrar ederse on köleyi hürriyetine kavuşturmuş kadar sevap kazanır

Allah'tan başka ilah yoktur Yalnızca o vardır, onun ortağı yoktur.

Tüm mülk ve saltanat Onundur, eksiksiz övgüler O'na mahsustur. O'nun herşeye gücü yeter

Bir kimse günde yüz defa sübhanellahi ve bihamdihi = Ben Allah'ı noksan sıfatlardan uzak bilir ve onu hamdiyle överim derse  günahları deniz köpükleri kadar çok bile olsa hepsi bağışlanır."

Allah'ın en çok hoşlandığı söz Sübhanallahi ve bi hamdihi = "Ben Allah'ı noksan sıfatlardan uzak bilir ve Onu hamdiyle överim" sözüdür

"Arınmak yani küfür, şirk ve diğer tüm pisliklerden arınmak, imanın yarısıdır.

Elhamdulillah duası mizanı doldurur.

Sübhanellahi vel hamdülillahi zikri ise yerle gökler arasını sevapla doldurur."

Alah'tan başka gerçek ilah yoktur. Yalnızca O vardır. Onun ortağı da yoktur. Her yönüyle Allah en büyüktür, eksiksiz övgülerin hepsi O'na aittir.

Tüm güç ve kuvvetlerin ancak herşeye gücü yeten ve yaptığı herşeyi yerli yerince yapan Allah tarafından verileceğini kabul ederim."

Allahummağfir li verhamni vehdini verzukni = Allahım beni bağışla bana acı, beni dosdoğru yoluna kılavuzla ve bana hayırlı rızık ver

Rasûlullah sav farz namazı bitirince üç defa istiğfar eder ve “Allahumme ente's- Selam ve minke's-Selam tebarekte ya ze'l-celali vel'l-İkram = "Ey Allahım selamet ve saadet sendendir. Ey celal ve ikram sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın derdi.

Ey Allahım selamet ve saadet sendendir.

Ey celal ve ikram sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın

Allahım senin verdiğine engel olacak yoktur. Vermediğini de verecek bir kimse yoktur.

Makam ve servet sahibi Allahım
eldeki imkanlar senin yardımın olmadıkça fayda vermez."

Tüm güç ve kuvvetlerimiz ancak Allah tarafından verilmektedir. Allah'tan başka ibadete layık başka bir ilah yoktur.

yalnızca O'na ibadet ederiz. Sahib olduğumuz her türlü nimet ve ikramlar O'nun tarafından verilmiştir.

En güzel övgüler sadece O'na yakışır. Kafirler hoşlanmasa bile hayatımızı Allah'tan gelene göre ayarlar ve Allah'tan başka ibadet edilecek ilah yoktur deriz.

Her farz namazın ardından otuz üçer defa Sübhanellah, elhamdülillah, Allahu ekber dersiniz."

zenginlik veya dualardan istifade etmek işi Allah'ın bir lütfudur, onu dilediğine verir."

Farz namazların ardından güzel zikirler vardır ki onları her farzdan sonra söyleyen ve yapan zarara uğramaz. Bunlar 33 defa Sübhanallah, Elhamdülillah, 33 defa Allahu ekber"dir.

Rasûlullah sav namaz arkasında şu duayı okuyarak Allah'a sığınırdı:
"Allahumme inni eûzü bike minelcübni velbuhl ve eûzü bike min en uredde ila erzelil umri ve eûzü bike min fitneti'd-dünya ve euzu bike min fitneti'l-kabr

Rasûlullah sav namaz arkasında şu duayı okuyarak Allah'a sığınırdı:
Allahım, korkaklıktan, cimrilikten İhtiyarlık düşkünlük ve bunaklıktan dünya fitnelerinden ve kabir azabından  sana sığınırım."

Ey Muaz, her namazdan sonra terketmeden şu duayı okumanı tavsiye ediyorum. Allahumme e'ınni alâ zikrike ve şükrike ve husni ibadetike

Ey Muaz, her namazdan sonra şu duayı tavsiye ediyorum. Allahım seni zikretmek, şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım eyle."

Sizden biriniz namazda tahiyyatı bitirdiğinde dört şeyden Allah'a sığınsın ve şöyle desin Allahım cehennem ve kabir azabından, hayat ve ölümün fitnelerinden  mesih deccalin fitnesinden sana sığınırım.

Rasûlullah sav namazda teşehhüd ile selam arasındaki duayı şöyle bitirirdi Allahım yaptığım gizleyip açığa vurduğum ölçüsüzce işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle,

Rasûlullah sav namazda teşehhüd ile selam arasındaki duayı şöyle bitirirdi ilerleten de geri bırakan da sensin. Senden başka ibadet edilecek kimse yoktur.”

Rasûlullah sav rüku ve secdede şu duayı okurdu Sübhanekellahumme Rabbena ve bi hamdik Allahummağfirli Alahım seni  yakışmayan sıfatlardan uzak tanır. eksiksiz övgülerinle över, sana hamdederim. Allahım  bağışla

Rasûlullah sav rüku ve secdede Subbûhun kuddûsun, ve Rabbu'l
melâiketi verrûh = Ey Allahım sen sana yakışmayan tüm sıfatlardan Kusur ve noksanlıkdan uzak ve eşsizsin. Bizim ve tüm meleklerin Cebrail a.s. ın Rabbisin.” derdi.

Rükuda Rabbinizi büyüklemek suretiyle Subhane Rabbiyel azim deyin. Secdede ise dua etmeye çalışınız. Çünkü orada yapılan dualar kabul edilmeye daha layıktır."

Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. Orada çok dua ediniz."

Rasûlullah sav secdede şöyle dua ederdi Allahummağfirlî zenbî küllehû dikkahû ve cillehû ve evvelehû ve âhirehû ve alaniyetehû ve sirrehû = Allahım günahlarımın hepsini, küçüğünü büyüğünü, eskisini, yenisini, açığını gizlisini affet, bağışla."

Rasûlullah sav rüku ve secdede Subhaneke ve bihamdik la ilahe illa ente = Allahım seni  yakışmayan sıfatlardan uzak tanır ve seni hamdinle eksiksiz bir şekilde överim. Senden başka ibadet ve itaat edilecek ilah yoktur, ancak sen varsın" diye dua ediyordu.

Rasûlullah sav Secdede şöyle dua ediyordu: Allahım gazabından rızana, azabından affına Senden yine sana sığınırım. Seni layık olduğun şekilde övemem. Sen kendini nasıl övmüşsen öylesin."

Sizden biriniz her gün bin sevap kazanmaktan aciz midir?" kim Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin iyilik yani sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır."

Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. İşte bu sebeple her subhanallah demek bir sadakadır.

Her Elhamdülillah demek bir sadakadır. Her la ilahe illallah demek de bir sadakadır.

Her Allahu ekber demek de bir sadakadır. İyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülüklerden sakındırmak da sadakadır.

Müslümanın kuşluk vakti kılacağı iki rekat kuşluk namazı da sadaka yerini tutar."

Yarattıkları sayısınca,  hoşnudluğu miktarınca, arşının ağırlığı kadar ve tükenmeyen kelimeleri adedince Allah'ı  yakışmayan sıfatlardan uzak tanır ve O'na eksiksiz övgülerle hamdederim.

Yarattıkları sayısınca Subhanallah  razı olacağı kadar subhanallah Arşının ağırlığı kadar subhanallah tükenmeyen sonsuz kelimeleri kadar subhanallah der, Allah'ı tesbih ederim.

Rabbini zikredenle zikretmeyenin durumu, diriyle ölünün farkı gibidir."

İçerisinde Allah'ın anıldığı bir evle Allah'ın anılmadığı bir evin farkı diri ile ölünün farkı gibidir."

Allah-u Teala şöyle buyuruyor: Ben kulumun beni düşündüğü gibiyim. Beni hatırlayıp zikrettiğinde onunla beraberim.

Allah-u Teala buyuruyor kulum
beni kendi başına hatırlar ve anarsa onu aynı şekilde anarım. Şayet beni toplulukta anarsa ben de onu daha hayırlı bir toplulukta anarım

Müferridler öne geçtiler Müferridler Allah'ı çok anan erkek ve kadınlardır"

Zikrin en faziletlisi la ilahe illallahtır."

Dilin hep Allah'ı zikretsin"

kim sübhanellahi ve bihamdihi = Ben Allah'ı yakışmayan sıfatlardan uzak tanır ona eksiksiz övgüleriyle hamdederim derse, cennette onun için bir hurma ağacı dikilir.

İsra gecesinde İbrahim (a.s.)’la karşılaştım. şöyle söyledi: "Ya Muhammed, ümmetine selam söyle şöyle haber ver: Cennetin toprağı çok güzeldir, suyu tatlıdır, arazisi geniş ve dümdüzdür.

İbrahim as buyurduki cennetin
fidan ve ağaçları Sübhanellahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekberdir Allah'ı yakışmayan sıfatlardan uzak tanır övgülerin ona ait olduğunu bilir ve ona hamdeder, ondan başka ibadete layık ilahın olmadığını bilir ve en büyük O'dur derim.

amellerin en hayırlısı sevapça en  temiz olanı dereceleri en fazla yükselten, altın ve gümüşten daha kazançlı, olan Allah'ı her zaman hatırlar şekilde bir hayat yaşamaktır

Allah'ı gökyüzündeki yarattıkları sayısınca kendisine yakışmayan sıfatlardan uzak tanırım.

Allahu ekber, Elhamdulillah, la ilahe illallah ve la havle vela kuvvete illa billah

Cennet hazinelerinden bir hazineyi sana kılavuzluk edeyim mi?" La havle vela kuvvete illa billah = Her türlü güç ve kuvvet sadece Allah'ın yardımı iledir ve hepsi Allah'a aittir."

Al-i İmran surei

Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbirini izlemesinde akılıselim sahipleri için elbette alınacak dersler vardır.

Onlar ki ayakta, oturarak ve yanları üzerinde uyurken  iken hep Allah'ı hatırlayıp anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde inceden inceye çok derin düşünürler

derler ki; Rabbimiz! Sen yerleri ve gökleri boşuna yaratmadın. Seni yakışıksız ve noksan sıfatlardan uzak tutarız. Bizi cehennem azabından koru."

Rasûlullah sav abdestli abdestsiz
her durumda Allah'ı hiç hatırından çıkarmazdı.

Biriniz eşine cinsi temas için yaklaştığında Bismillah Allahumme Cennibne'ş-şeytane ve cennibi'ş-şeytane ma razaktena  Allahım şeytanı bizden ve  bize vereceğin çocuktan uzaklaştır derse bu beraberlikten çocuk olursa, şeytan asla zarar veremez

Rasûlullah sav yatağına yattığında Bismikellahumme ahya ve emut = Allahım senin ismini anarak ölür ve dirilirim. Yani uyur ve uyanırım,” derdi.

Rasûlullah sav Uykudan uyanınca Elhamdülillahillezi ahyana ba'de ma ematena ve ileyhi'n-nüşur = Bizi ölümümüzden sonra dirilten yani uykumuzdan uyandıran Allah'a hamdolsun. Kıyamette onun huzurunda toplanacağız derdi. "

Kehf suresi

Ve Rabbinin hoşnutluğunu umarak, sabah akşam O'na yalvarıp yakaranlarla birlikte, sen de sabret.

iyi ve güzel ne varsa terkedip bencil arzuları peşine düştüğü için, kalbini duyarsız kıldığımız kimseye ve işi gücü aşırılık olan kimseye uyup boyun eğme."

Allah'ın yollarda, çarşı ve pazarda dolaşarak Allah'ı hatırlayıp zikredenleri tesbit eden melekleri vardır.

melekler Allah'ı zikreden topluluğu bulunca Geliniz, aradığınız burada" diye seslenirler ve zikreden kimseleri dünya semasına kadar kanatlarıyla kuşatırlar.

Allah meleklerine Kullarım ne söylüyor?" diye sorar. Melekler de:
Subhanallah diyerek sana yakışmayan sıfatlardan uzak tutup Allahu ekber diyerek en büyük senin olduğunu söylüyorlar derler

Allah meleklerine Kullarım ne söylüyor?" diye sorar. Melekler de:
Elhamdülillah diyerek eksiksiz övgülerin sana ait olduğunu söylüyorlar ve seni her yönüyle övüp  yüceltiyorlar, derler.

Allah der ki kullarım beni gördüler mi ki beni anıyorlar?" melekler der ki vallahi  görmediler." Allah u teala
sorar görselerdi ne yaparlardı
melekler der ki onlar seni görseler daha çok ibadet ederler, şanını daha çok yüceltirler ve seni daha fazla tanır ve bilirlerdi."

ulu Allah der ki Kullarım ne istiyor 
melekler der ki Cennet istiyorlar."
yüce Allah der ki Cenneti görmüşler mi? görseler ne yaparlar?"melekler cevap verir
Eğer cenneti onu büyük bir istekle isterler ve elde etmek için daha fazla gayret ederlerdi."

ulu Allah der ki kullarım neden korunmayı istiyorlar?"melekler der ki Cehennemden sığınıyorlar yüce Allah der ki cehennemi gördüler mi?"görselerdi ne yaparlardı
melekler cevap verir Eğer cehennemi görselerdi ondan daha fazla kaçar ve korkarlardı derler

Allah meleklerine, buyururki şahit olun kullarımı bağışladım" Orada oturanlar öyle iyi kimselerdir ki, onların arasında bulunan kötü kimselerden olmaz.

sadece Allah’ın adının anıldığı ve Allah’ın isteğine göre hareket edilen toplantıları tespit melekleri vardır zikir toplantısı bulunca  otururlar ve cemaatın boş yerlerini dünya semasına kadar kanatlarıyla doldururlar.

Onlar öyle bir topluluktur ki, onların arasında bulunanlar kötü olmaz"

Bir topluluk Allah'ı zikretmek üzere bir araya gelseler, melekler onların etrafını kuşatır. Allah'ın rahmeti onları kaplar, onların üzerine huzur ve sükunet iner.

Bir topluluk Allah'ı zikretmek üzere bir araya gelseler, Rahat ve huzura kavuşurlar. Allah da onları yanında bulunan meleklere över."

kim Allah'a sığınırsa, Allah da onu barındırıp hayra ulaştırır

kim sıkıntı vermekten, insanları rahatsız etmekten utanırsa . Allah da onu mükafatlandırır

kim Allah Rasulü'nün meclisinden yüz çevirdi ise  Allah da ondan yüzçevirdi.

Rasûlullah sav ashabından halka kurmuş bir gruba "Burada niçin oturuyorsunuz?" diye sordu.Bizi İslama ulaştırıp lütufta bulunması sebebiyle Allah'ı zikretmek ve ona hamdetmek için oturuyoruz" diye cevap verdiler.

Rasûlullah sav ashabına siz burada Allah'ı zikir ve hamdetmek için mi oturdunuz?" diye sordu. Onlar Sırf Allah için oturduk" ya Rasûlullah dediler Hz Resul buyurdu ki öyle ise
Cebrail as haber verdiki, Allah meleklere sizi övmüştür

Alçak gönüllülükle, korku ve duyarlılık içinde, ses yükseltmeden sabah akşam Rabbini an ve sakın umursamaz kimselerden olma. A'raf

Güneşin doğmasından ve batmasından önce, Rabbinin sınırsız kudret ve yüceliğini, tüm eksiksiz övgüleriyle an."Taha

Ve Rabbini tüm eksiksiz övgülerle sabah akşam yücelt."  Mü'min

Nur, suresi

Bu ışık, bu nur o evlerdedir ki, Allah oralarda adının yüceltilmesine ve anılmasına izin vermiştir.

Allah'ın yüceliğini dile getirenleri ne ticaret, ne de kazanma hırsı, Allah'ı anmaktan ve namazdan ve zekat vermekten alıkoyabilir.

Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar."

Doğrusu biz sabah ve akşam yüce Allahı tüm yakışıksız ve noksan sıfatlardan uzak tutan dağları onun Davut as emri altına vermiştik. Sa'd

Kim sabah akşam yüz defa sübhanellahi ve bihamdihi = Allah'ı  yakışıksız sıfatlardan uzak tanır ve övgüler onadır ona hamdederim." derse onun söylediklerini söyleyen dışında hiç kimse kıyamet günü onun söylediğinden daha değerlisi ile gelemez." (Müslim, Zikir, 26)

sahabe Ya Rasûlallah bir akrep yüzünden neler çektim" dedi. Rasûlullah Eğer Euzu bi kelimatillahittammeti min şerri ma halak = Yaratılmışların şerrinden Allah'ın mükemmel kelimelerine sığınırım deseydin, o sana zarar vermezdi." Buyurdular.

Rasûlullah sav sabahleyin şöyle dua ederdi Allahumme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nahya ve bike nemut ve ileyke'n
nüşur = Allahım yardımınla sabaha eriştik lütfunla akşama ulaştık, sen isteyince hayat bulur, yine sen isteyince ölürüz, yeniden diriltip  toplayacak olan da sensin.

Rasûlullah sav Akşam şöyle dua ederdi Allahumme bike emseyna ve bike nahya ve bike nemut ve ileyke'l-masir = Allahım sayende akşama ulaştık. Sen istersen hayat bulur, yine sen istersen ölürüz, huzuruna varılacak olan da sensin.

Hz Ebu Bekir Ya Rasulallah, sabah akşam mübarek kelimeleri öğretseniz dedi. Rasûlullah sav şu duayı okudu  Gökleri ve yeryüzünü yaratan her şeyi bilen Allahım. Herşeyin Rabbi ve idarecisisin. Senden başka ibadete layık kimse yok  Nefsimin ve şeytanın şerrinden ve  Allah'a sığınırım."

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi Biz ve tüm evren geceye girdik. Eksiksiz övgüler ona mahsustur. Allah'tan başka ibadet edilecek yoktur. Sadece O vardır,

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi onun ortağı yoktur. Mülk, idare, saltanan O'nundur. Eksiksiz övgüler O'na mahsustur. O'nun gücü herşeye yeter.

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi Ya Rabbi, senden   gecelerin hayrını dilerim gecelerin şerrinden de sana sığınırım.

Rasûlullah sav akşamleyin şöyle dua ederdi Rabbim, tembellikten, bunaklık  yaşlılık cehennem ve kabir azabından sana sığınırım.

Akşam ve sabah kul huvallahu ehad ile Nas ve Felak surelerini üçer sefer oku her türlü fenalık ve zararlara karşı sana yeter."

Kim her sabah ve akşam üç defa Bismillahillezî la yedurru mea'smihî şey'un filardi vela fi's-semâi ve hüve's-semiu'l-alîm = İsmiyle birlikteyken yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın adıyla, O'dur  işiten ve bilen" derse, ona hiçbir şey zarar veremez."

Rasûlullah sav yatağına girdiğinde
Bismikellahümme ahya ve emut = Allahım senin ismini anarak dirilir
uyanırım  uyurum ve  ölürüm derdi

Rasûlullah sav Hz. Ali ve Fatıma'ya şöyle demiştir Yatağa girdiğinizde 33 defa Allahu ekber, 33 defa sübhanallah, 33 defa elhamdülillah deyiniz. buyurdu

Biriniz yatağa girdiği zaman elbise ucuyla yatağını silkelesin, çünkü yatağından ayrılışından sonra oraya hangi zararlı hayvanın girdiğini bilemez.

Biriniz yatağa girdiği zaman şöyle desin Rabbim senin isminle yatağa uzandım senin isminle kalkarım. uykudayken canımı alacaksan merhamet et bağışla yaşamamı istiyorsan iyi kullarını koruduğun gibi beni de fenalıklardan koru

Rasûlullah sav yatağa yatacağı zaman, Nas, Felak ve İhlas surelerini okuyarak avuç içine üfler ve eliyle vücudunu sıvazlardı

Yatağına girdiğin zaman, namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanına yat ve şu duayı oku Allahım kendimi sana teslim ettim işlerimi sana emanet ettim, sırtımı sana dayadım, azabından korkar, sevabını umarım.

Yatağına girdiğin zaman, şu duayı oku Allahım Senden sığınacak bir yer varsa yine sensin. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin peygambere inandım de bu kelimeleri söyler de ölürsen İslam dini üzere ölürsün. Uyumadan önce son sözün  olsun.

Rasûlullah sav yatağına girdiğinde şöyle dua ederdi Elhamdülillahillezi et'amena ve sekânâ ve kefânâ ve avânâ, fe kem mimmen la kafiye lehu vela mu'viye = Bize yedirip içiren, ihtiyaçlarımızı karşılayan, bizi koruyup barındıran Allah'a hamdolsun. , Yeteri kadar yiyecek içecek ile barınabileceği bir yer bulamayan niceleri var.”

Rasûlullah sav uyumak için yatağa girdiğinde sağ elini sağ yanağının altına koyarak şöyle dua ederdi: "Allahumme kınî azabeke yevme teb'asu ibadeke = Allahım kullarını yeniden dirilttiğin gün beni azabından koru!

Rabbiniz buyuruyor ki, "Bana dua edin, duanızı kabul edeyim Mü'min

Rabbinize alçak gönüllü olarak ve yüreğinizin derinliklerinden için için yalvarıp gizlice sessizce dua edin,
Allah aşırı gidenleri sevmez. A'raf,

kullarım beni sorarlarsa, şüphesiz ki onlara çok yakınım. Dua edenin duasına her zaman karşılık veririm.
1
kullarım benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki, doğru yolu bulabilsinler!"

Peki kimdir, darda kalıp dua ettiğinde dua edenin duasına olumlu cevap veren, üzüntü ve sıkıntıyı gideren sizi söz sahibi kılan?
1
Allah'la beraber başka ilah öyle mi? Ne kıt düşünüyorsunuz?" Neml,

Dua bir ibadettir

Rasûlullah sav özlü ve kapsamlı duaları sever, özlü ve kapsamlı olmayan duayı yapmazdı."

Rasûlullah sav şöyle dua ederdi:
Allahumme atina fiddunya hasene ve filahireti hasene ve kına azabennar = Allahım bize dünyada da ahirette de iyilik ve güzellik ver, cehennem azabından koru!

Allahumme inni es'eluke'l-huda ve't-taka velafâfe velğına = Allahım senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği isterim."

Bir kimse müslüman olduğu vakit Rasûlullah sav ona namazı  öğretir şöyle dua etmesini isterdi. Allahumağfirlî verhamnî vehdinî ve âfinî verzuknî = Allahım affet, bana merhamet et, acı bana, doğru yola ilet, bana afiyet ve hayırlı rızık ver.

Rasul-ü Ekrem de şöyle buyurdu:
Allahumağfirlî verhamnî ve âfinî verzuknî = Allahım bağışla bana  merhamet et, acı, afiyet ve hayırlı rızık ver de bu sözler hem dünya hem de ahiret için istenen herşeyi içine alır.

Rasûlullah sav vesellem şöyle dua ederdi Allahumme musarrifel kulûb, sarrif kulûbena alâ tâatike = Ey kalbleri çeviren yönlendiren Allahım, kalblerimizi sana itaate yönelt.

Dayanılmaz dertten, insanı helake götüren zorluktan, başa gelecek fenalıktan ve düşmanı sevindirecek felaketlerden Allah'a sığınırım.

Allahım bütün işlerimin başı olan dinim konusunda hataya düşmekten beni koru. dünyadaki işlerimizin yolunda gitmesini sağla.

Allahım Dönüp varacağım ahiretimi kazanmama yardım et. Hayatımda hayırlar yapmama imkan tanı. Ölümümü her türlü sıkıntılardan kurtuluşa sebep kıl."

Rasûlullah sav Hz Aliye şöyle demiştir: Allahummehdinî ve seddidnî = Allahım beni doğru yola ilet ve bütün işlerimde beni başarılı kıl, de”, buyurdu.

Allahumme innî es'elukel huda vessedat = Allahım senden beni doğru yola iletmeni ve o yolda başarılı kılmanı niyaz ederim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Riyazus salihin

Allahım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, bunaklık ihtiyarlık, cimrilikten sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım.

ve dala'iddeyni ve galebeti'r-Ricâl. Borç altında ezilmekten zalimlerin başa geçip zulmetmelerinden de sana sığınırm.

Hz Ebu Bekir ya Rasûlullah Bana bir dua öğret de, namazda okuyayım" dedi. şöyle buyuruldu: Allahım kendime zulmettim, günahları bağışlayacak olan yalnız sensin. sonsuz bağışlaman ile bağışla.

Rasûlullah sav namazda iken şu
duayı tavsiye ederdi Allahım
merhamet et, acı, çünkü affı sonsuz, merhameti sonsuz olan sadece sensin de.”

Allahım, günahlarımı, bilgisizlik yüzünden haddi aşarak yaptığım işleri, bağışla.
1
Allahım, ciddi ve şaka yollu yaptıklarımı, yanlışlıkla ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle, bu kusurların hepsi bende vardır.
2
Allahım yaptığım yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle,
3
Allahım ilerleten de geri bırakan da sensin. Senin her şeye gücün yeter.”
4
Allahumme innî eûzu bike min şerri ma amiltu ve min şerri ma lem a'mel. Allahım işlediğim ve işlemediğim günahların şerrinden sana sığınırım.”
5
Allahım nimetin yok olup afiyetin bozulmasından, felaket ve musibetlerden ve gazabına sebep olacak işlerden sana sığınırım.
6
Allahım, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, bunaklık derecesinde ihtiyarlıktan, kabir azabından sana sığınırım.
7
Allahım, nefsime günahlardan korunma melekesi nasib eyle ve onu her türlü günahtan temizle, onu en iyi temizleyecek sensin. Onun efendisi sensin.
8
Allahım faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, doymak bilmeyen nefisten ve kabul olunmayacak duadan sana sığınırım.

Allahım sana teslim oldum. Sana inandım, sana güvendim. Sana yöneldim, senin yardımınla düşmanlara karşı savaştım, her konuda sana başvurdum.

Allahım Önceden yaptığım bundan sonra yapacağımı sandığım, gizlediğim ve açığa vurduğum tüm günahlarımı affeyle.

Allahım İlerleten de gerileten de sensin. Senden başka ilah yoktur.

La havle vela kuvvete illa billah" = Her türlü güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir

Allahumme innî eûzu bike min fitnetin nâri, ve azabinnâri, ve min şerril ğına ve'l fakr. = Allahım cehennem fitnesi ve azabından zenginlik ve fakirliğin şerrinden sana sığınırım."

Allahumme innî eûzu bike min münkerâtil ahlaki vel a'mali vel ehvai = Allahım, fena huylardan, fena işler yapmaktan ve nefsani arzulara uymaktan sana sığınırım.”

Allahumme innî eûzu bike min şerri sem'î ve min şerri basarî ve min şerri lisanî ve min şerri kalbî ve min şerri meniyyi = Allahım kulağımın , gözümün şerrinden, dilimin kalbimin cinsel organımın şerrinden sana sığınırım

Allahumme innî euzu bike mine'l
barası ve'l-cünuni ve'l-cüzami ve seyyii'l-eskam = Allahım alaca hastalığından, akli ve cüzzam hastalığından hastalıkların tümünden sana sığınırım.

Allahumme innî eûzu bike mine'l cû'i feinnehu bi'sed dacii, ve eûzu bike minel hıyaneti feinneha bi'seti-il bitaneti = Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”

Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”

Allahım açlıktan sana sığınırım. Çünkü o insanı kucaklayan ne kötü bir arkadaştır.

Allahım Hainlikten sana sığınırım. O sinede gizlenen ne kötü bir huydur.”

Allahım, beni helal rızıklarla yetindirerek haramlardan koru.

Allahım Beni lütfunla zengin kılarak başkalarına muhtaç etme.

Allahumme elhimnî rüşdî ve eizni min şerri nefsî = Allahım doğru yolda yürümeyi bana ilham eyle. Nefsimin şerrinden beni koru.

Allah'tan dünya ve ahirette afiyet dileyin

Ya mukallibel kulûb! Sebbit kalbî alâ dînike = Ey kalpleri evirip çeviren Allah, benim kalbimi dininden ayırma."

Davut (a.s.) şöyle dua ederdi

Allahım senden seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi ve senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi istiyorum.
1
Allahım senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevgili kıl.

Ya zel celali vel ikram = Ey büyüklük ve ikram sahibi Allahım, sözlerini dualarınızda çok sık söyleyiniz.

Allahım peygamberin senden istediği hayırları ben de isterim. Peygamberin Muhammed sav in sana sığındığı şeylerden biz de sana sığınırız.

Allahım Yardım ancak sendendir insanı dünya ve ahirette istediğine kavuşturacak olan sensin. Her türlü güç ve kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir.

Allahım senin rahmetini kazandıracak, bağışlamanı sağlayacak işler yapmayı, her günahtan uzak durmayı, dilerim

Allahım her iyiliği işlemeyi, cenneti kazanıp cehennemden kurtulmayı dilerim.

Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla..." Haşr suresi

Hem kendi kusurlarından ve hem de mü'min erkek ve kadınların kusur ve günahlarından dolayı bağışlanma dile Muhammed suresi

Hesabın görüleceği gün beni, anamı, babamı ve bütün mü'minleri bağışla.” İbrahim suresi

Müslüman bir kimse müslüman kardeşi için dua ederse, mutlaka melek de ona aynı şeyler sana da verilsin" diye mukabelede bulunur.

Bir müslümanın yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur.

Bir müslüman din kardeşi için hayır dua ettikçe yanındaki melek ona duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin diye dua eder.

Kendisine iyilik eden bir kimse o iyiliği yapana = cezakallahu hayran Allah seni hayırla mükafatlandırsın derse ona en iyi şekilde teşekkür etmiş olur.”

Kendinize Çocuklara Mallarınıza beddua etmeyiniz ki duaların kabul olunacağı bir saate rastlarsınız da bedduanız kabul olunmuş olur."

Kulun Rabbine en yakın olduğu an secde halidir. İşte orada çok dua ediniz."

acele etmedikçe dua kabul edilir,
insan acele ederek işte Rabbime dua ettim de duamı kabul etmedi" der.

kul günah olan ve akrabasıyla darılmasına yol açan birşey istemedikçe, bir de acele etmedikçe, duası kabul olunur.

Ya Rasûlallah, acele etmek ne demektir? diye sorulunca şöyle buyurdu kul Çok dua ettim, duamın kabul edildiğini görmedim der, dileğinin gecikmesinden usanır ve duayı terk eder, acele etmek budur.

Rasûlullah sav 'e, "Hangi dua çok iştilir ve kabul edilir?" diye soruldu da, "Gecenin son saatinde ve farz namazların arkasında yapılan dua" buyurdu.

bir müslüman Allah'tan birşey dilerse; günah istemediği akrabasıyla ilgiyi kesmeyi arzu etmediği sürece Allah, isteğini mutlaka yerine getirir

Allah'ın lütfu isteyeceğiniz şeylerden daha çoktur"

Büyüklük ve hilim sahibi Allah'tan başka ibadete layık ilah yoktur. Büyük arşın sahibi olan Allah'tan başka ibadete layık ilah yoktur.

Göklerin Rabbi yerin Rabbi ve kerim arşın Rabbinden başka ibadete layık hiç bir ilah yoktur.

Yunus suresi

Unutmayın ki, Allah'a dost ve yakın olanların korkmaları için bir sebep yoktur.
1
Onlar üzüntü çekmeyeceklerdir. Onlar iman edip ve Allahtan korkup sakınanlardır.
2
Onlar için hem dünya hayatında, hem de sonraki hayatta müjde var.
3
Allah'ın va'dinde asla değişme yoktur. O verdiği sözü mutlaka yerine getirir. İşte kurtuluş budur.

Meryem, suresi

Hurma ağacını kendine doğru silkele ki, üzerine olgun, taze hurmalar dökülsün

ye iç, doğacak olan bu çocuktan dolayı da, gözün aydın olsun!

Ve insanlardan birini görürsen de ki: "Ben, sınırsız rahmet sahibi için, bir süre konuşmaktan kaçınmaya söz verdim. bu gün hiçbir kimseyle konuşmayacağım."

Bunlar Allah'tandır, Allah dilediğine hesapsız rızık bağışlar" Al-i İmran,

Kehf suresi

Madem Allah'tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, sığının mağaraya da Rabbiniz, rahmetiyle bir genişlik versin ve işinizde de size kolaylık sebepleri hazırlasın.

Sizden önceki ümmetlerde Allah tarafından ilham edilen kimseler vardı. Şayet ümmetimin içinde de onlardan biri varsa hiç şüphesiz o, Ömer ibni Hattab'tır." .

sad b vakkas ra nın bedduası
Allahım senin kulun yalancı ise ve söylediklerini gösteriş ve şöhret için söylüyorsa, onun ömrünü uzat, fakirliğini artır ve fitnelere uğrat"

Kim haksız olarak başka birinin toprağından bir karış zorla yani zülümle alırsa o yerin yedi katı o kişinin boynuna halka gibi geçirilir"

Hubeyb ra, "Allah'ım! düşmanın hepsini say herbirini tek tek perişan et. Canlarını al, hiçbirini sağ bırakma" diye dua eddi

Hubeyb ra şehit edilmeden şu beyitleri okudu Müslüman olarak öldürüldükten sonra Nasıl ölürsem öleyim asla dert etmem

Hubeyb ra şehit edilmeden şu beyitleri okudu Bu ölüm O ulu zâtın rızası yolundadır, dilerse O
Parçalanmış vücudumun uzuvların eklemleri üzerine bereket verir.

Asım ibni Sabit ra bedir savaşında
Kureyşli müşriklerden Muayt'ı öldürmüş sonrada şehit edilmişti
kafirler onun ölümünü ispat için
vücudundan parça kesmek istediler o an Allah, Asım ra yı korumak arı sürüsü gönderdi. Bu arılar kafiri cesede yaklaştırmadı düşman cesetten bir parça kesemedi

Hz Ömer birşey hakkında "Ben şöyle düşünüyorum" dedi mi, o şey onun düşündüğü gibi gerçekleşirdi.

Hucurat suresi

Ey iman edenler yersiz zandan kaçının, çünkü bazı zan ve şüphe vardır ki, günahtır.

gizli yönlerinizi araştırıp birbirinizi çekiştirmeyin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi? öyleyse adam çekiştirmekten de öylece iğrenin

yolunuzu Allah'ın kitabıyla bulmaya çalışın.

Şüphesiz Allah tevbeleri kabul eden ve acıyandır."

Bilmediğin şeyin ardına düşme,

kulak, göz ve kalp tüm yaptıklarından sorumludurlar. Kıyamette sorguya çekilecektir. İsra,

"İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen, dediklerini zapteden bir melek hazır bulunmasın."Kaf

Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse mutlaka hayır söylesin veya sussun."

Ey Allah'ın Rasulü, hangi müslüman değerlidir?" diye soruldu "Dilinden ve elinden müslümanların zarar görmediği kimsedir" cevabı verildi.

Kim bana iki çenesi arasındaki dili ile, iki bacağı arasındaki tenasül uzvunu kötülüklerden koruma sözü verirse ona cennet hakkında garanti veririm."

Kul iyice düşünmeden söylediği bir söz yüzünden cehennemin doğu ile batı arasından daha uzak bir derinliğine kayıverir."

Bir kulu önem vermeyerek söylediği Allah rızasına uygun söz yüzünden Allah dereceyi yükseltir.

Bir başka kul önem vermeyerek Allah'ın öfkelenmesini gerektirecek bir sözü yüzünden cehennemin dibine indirilir."

Bir kimse Allah'ın sevdiği bir sözü söyler de o söz ile Allah'ın rızasına ulaşacağını zannetmez. Halbuki Allah o hayırlı söz sebebiyle o kimseden razı olur."

bir adam Allah'ın gazabını gerektirir bsöz söyler fakat o sözün gazaba çarptırılacağını zannetmez. Oysa Allah o kimseye kıyamete kadar öfkelenir.”

Ey Allah'ın Rasulü, sımsıkı sarılacak bir iş haber ver" dediler Rasûlullah sav "Rabbim Allah'tır de, sonra da dosdoğru ol" buyurdu.

Ey Allah'ın Rasulü, korkulacak şeyin en tehlikelisi nedir?" dediler Hz Resul Mübarek dilini eliyle tutarak İşte budur" buyurdular

Allah'ı anmanın dışında sözü fazla uzatmayın. Çünkü Allah'ı anmanın dışında çok söz söylemek kalbi katılaştırır.

Allah'tan en uzak kimseler ise katı kalpli olanlardır."

kim iki çenesi ve iki bacağı arasındaki şeyleri yani dili ve tenasül uzvunu şerrden korursa o kimse cennete girer."

kurtuluş yolu şudur dilini tut, evinle meşgul ol, günahlarına pişmanlık duyarak gözyaşı dök."

Ademoğlu yalvararak şöyle derler: hakkımızı korumakta Allah'tan kork, biz sana bağlıyız. Eğer sen doğru gidersen biz de doğru oluruz, eğer sen eğrilir, yoldan çıkarsan biz de sana uyar, senin gibi oluruz."

cennete sokacak, cehennemden uzaklaştıracak amel şudur " Allah'a ortak koşma kulluk ed, namazlarını kıl Zekatı ver, Ramazan orucunu tut, gücün yeterse hacced

sana hayır kapılarını haber vereyim mi? Oruç kalkandır. Sadaka suyun ateşi söndürmesi gibi günahları siler, süpürür, söndürür.

Kişinin gece kılacağı namazlar da günahları siler, süpürür, söndürür."

Secde suresi

Onlar yataklarından geceleri kalkarlar korku ve ümidle Rablerine dua ederler.
1
Kendilerine geçinmeleri için verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcarlar.
2
Onların yaptıkları amellere mükafat olarak kendileri için neler gizlenmiş olduğunu şimdi kimse bilmez."

bütün işlerin başı İslam, yani herşeyiyle Allah'a teslim olmaktır

tüm işlerin ana direği beş vakit namaza devam etmektir."

tüm işlerin doruk noktası En yüce tarafı da cihaddır"

dilini tut "Bunun sana zarar vermesine meydan verme"

İnsanların cehenneme yüzüstü kapaklanma sebebi, dillerinin ürettiklerinden başkası mıdır?"

Gıybet nedir bilir misiniz?" Din kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır"

kardeşinde söylediğin ayıp varsa gıybet ettin, yoksa o zaman ona iftira etmiş olursun"

Rasûlullah sav veda haccında kurban günü Mina'da ki hutbede şöyle buyurdu: "Bu gün, bu ay ve bu şehriniz haram kılındığı gibi birbirinize kan can mal ve namuslarınız da haramdır.

Bana dünyayı verseler ben yine de bir insanı hoşlanmayacağı bir şekilde taklid edip anmayı asla sevmem

Miraca çıkarıldığımda bir toplumun yanından geçtim tırnaklarıyla yüz ve göğüslerini tırmalıyorlardı."
Cebrail as Bunlar gıybet etmekle insan etlerini yiyenler, onların şeref ve namuslarıyla oynayanlardır dedi

Her müslümanın diğer müslümana karşı kanı, ırzı ve malı haramdır."

Onlar ki, boş ve anlamsız söz işittiklerinde yüz çevirip bizim işlediklerimizin hesabı bize; sizin ettiklerinizin cezası da size ait derler.. Kasas

Onlar ki boş, anlamsız söz ve işlerden yüz çevirirler." Mü'minun,

"Bilmediğin şeyin ardına düşme, çünkü kulak, göz ve kalp Kıyamette sorguya çekilecektir İsra

En'am suresi

ileri-geri konuşan, ayetlerimizi alaya alan kimselere rastladığında bu kimseler başka konulara geçene kadar onlardan uzak dur.
1
zalimler topluluğun içinde yer alma

din kardeşinin ırz ve namusunu gıybet edene karşı savunursan Allahda seni cehennemden korur.

Allah'ın rızasını dileyerek la ilahe illallah diyen kimseyi Allah cehenneme haram kılmıştır"

çok yemin edip duran alçaklara, insanların arkasından konuşanlara söz getirip götürenlere, hayra engel olan saldırgan günahkarlara itaat edip uyma.." Kalem,

İnsanların arasını açmak için laf getirip götüren asla cennete giremez."

Bu iki kabirde yatan azab görüyorlar günahları büyüktür. Biri koğuculuk yapar laf getirip götürürdü diğeri ise idrarından sakınmaz ve temizlenmezdi.

Size el-adh kelimesinin ne demek olduğunu söyleyeyim mi? O insanların arasını bozmak için laf taşımak demektir.”

Kötülüğü ve düşmanlığı artırmada yardımlaşmayın..." Maide

"Ashabımdan hiçbiri diğer bir kimse hakkında hoşlanmayacağım şeyi bana ulaştırmasın. Çünkü ben her zaman gönül huzuru ile yanınıza çıkmayı istiyorum."

Nisa, suresi

Onlar yaptıklarını insanlardan gizleyebildiler ama Allah'tan gizleyemezler
1
gecenin karanlığında Allah (c.c.)'ın razı olmadığı düşünce ve inançları her ne zaman tasarlasalar, Allah onların yanı başındadır
2
Allah onların tüm yaptıklarını ilmiyle kuşatır onun ilminden hiç bir şeyi gizleyemezler
3
Sizler belki bu dünyada onları savunabilirsiniz, ya kıyamet günü kim onları Allah'a karşı savunacak, kim onların vekili olacaktır."

Siz insanları maden gibi cins cins bulursunuz, cahiliyye döneminde hayırlı ve değerli olanları, dini emirleri yaşarlarsa İslamiyet döneminde de hayırlıdırlar.

Siz en hayırlı kişileri yöneticilik işinden hiç hoşlanmayanlar olarak bulursunuz.

en kötü kişileri de iki yüzlü münafık
olarak bulursunuz onlar insanlara başka yüzle gelir ve giderler.

bazı kişiler idarecilerimizin yanına girer ve oradan çıktığımızda tam tersi söz söyleriz" dediler. Abdullah ibni Ömer Bu sizin hareketi biz Rasûlullah sav zamanında ikiyüzlülük münafıklık sayardık" cevabını verdi.

"Bilmediğin şeyin ardına düşme,
1
kulak, göz ve kalp yaptıklarından sorumludurlar.
2
kulak, göz ve kalp Kıyamette sorguya çekilecektir. İsra

Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk, iyiliğe, iyilik de cennete yol açar.

Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında doğrulardandır kaydedilir.

Yalancılık, yoldan çıkmaya götürür.

Yoldan çıkma cehenneme götürür.

İnsan yalancılık yapa yapa Allah katında yalancılar defterine yazılır

Dört huy vardır ki o kişi münafık olur. 1. emanete ihanet eder,
2. yalan söyler,3. sözünden döner,
4. Dava ve duruşmada haktan ayrılır, düşmanlıkta haddi aşıp haksızlık yapar.”

kim görmediği rüyayı gördüm diye anlatırsa ahirette hiçbir zaman yapamayacağı iki arpa danesini düğümleme cezasına çarptırılır.

kim duyulmasını istemedikleri sözü ve haberi işitmeye çalışıp kulak hırsızlığı yaparsa kıyamette kulaklarına eritilmiş kurşun dökülür

Kim bir canlının resim ve heykelini yaparsa, o kıyamette bu yaptığına can ver diye teklif olunarak azap olunur. Halbuki ona can vermesi mümkün değildir.”

Yalanların en büyüğü rüyasında görmediği bir şeyi gördüm diye kişinin gözlerine iftira etmesidir.”

Resullullah sav in rüyasını şöyle tabir ettiler

Rasûlullah sav rüyasında bir nehir
gördü suları pırıl pırıl parlayan akan bir nehir saf süt gibiydi bu girip çıkanların Çirkinlikleri kaybolmuş hepsi güzelleşmişlerdi.melekler burası Adn cennetidir senin konağın burasıdır” ya Resul dediler

Rasûlullah sav rüyasında kafası taşla ezilen bir adam gördü o Kur’an’ı öğrendiği halde terk eden ve uykuyu farz namaza tercih eden kimsedir. dediler

Rasûlullah sav rüyasında Şakakları burnu ve gözleri demir çengelle yarılıp yüzülen bir adam gördü bu evinden çıkıp her tarafa yalanlar yayan kimsedir. dediler

Rasûlullah sav rüyasında Fırın içinde yanan çıplak erkek ve kadınlar gördü bunlar zina eden kimselerdir. dediler

Rasûlullah sav rüyasında Nehirde yüzüp yüzüp de taş yutan bir adam gördü bu faiz yiyen kimsedir dediler

Rasûlullah sav rüyasında Bahçede uzun boylu bir adam gördü bu İbrahim as’dır. Etrafındaki çocuklar ise İslam fıtratı ile ölen ve bu fıtratla doğan çocuklardır dediler

Rasûlullah sav rüyasında Vücutları
yarısı güzel, yarısı çirkin adamlar gördü , bunlar hem kötü hem iyi amel işleyen kimselerdir. Allah kötülüklerini bağışlamıştır. dediler

Şu ağzının parçalandığını gördüğün adam var ya, o yalancının biriydi, devamlı yalan söyler, yalanı ufukları kaplıyordu. bu yalancı kıyamete kadar böyle azap olunacaktır.

şu başının ezildiğini gördüğün adam ona Allah Kur’an’ı öğretmişti. O ise geceleri uyku ile geçirip Kur’an okumamış, gündüzleri amel etmemişti, buna da kıyamete kadar böyle azap edilecektir.

Rasûlullah sav rüyasında cebrail ve
mikail as ı gördü ona 3 cennet köşkü gösterdiler 1.ev mü’minlerin, 2. ev şehidlerin köşküdür beyaz bulutu andıran köşk ise Adn cennetidir ömrünü tamamlayınca köşküne gireceksin dediler

İnsanların arasını düzeltmek maksadıyla birinden ötekine uygun ve hayırlı sözler taşıyan kimse yalancı sayılmaz.

Rasûlullah sav şu üç hal dışında halkın yalan söylemesine ruhsat vermemiştir 1. Harbte, 2. ara düzeltmekte, 3. Aile birliğini sağlamak için söylenen sözlerde. Her duyduğunu nakletmesi kişiye yalan olarak yeter.

Yalan olduğunu bildiği sözü benden söylenmiş gibi nakleden kimse yalancılardan biridir.

Kendisine verilmeyen bir şeyle bir üstünlük sağlayan kimse iki sahte elbise giyerek böbürlenen ve süslenen kimse gibidir.”

Yalan sözden mutlaka sakının
Hacc

Rabbin her zaman gözetleyip durmaktadır." Fecr

Onlar ki yalan ve asılsız olan şeylere tanıklıkta bulunmazlar
Furkan

En büyük günahlar "Allah'a şirk koşmak, ana-babaya itaatsizlik ve Haberiniz olsun, iyi belleyin, yalan söyleyip yalan şahitliği yapmaktır"

"Kim İslam'dan başka bir din adına bilerek yalan yere yemin ederse, o kişi dediği gibi yalancının biridir.

Kim de kendini herhangi bir şeyle öldürürse kıyamet günü onunla azab olunur.

Sahib olmadığı bir şeyi nezrederek adak yapanın adağı geçersizdir.

Mü'mine lanet etmek onu öldürmek gibidir."

İşlerinde ve sözlerinde dosdoğru olan kimsenin lanetçi olması yakışmaz."

Lanet edenler kıyamet günü ne şefaatçi, ne de şahit olurlar."

Allah lanet etsin, Allah'ın gazabına uğra, cehennemde azab gör gibi beddualarla lanet etmeyiniz."

Olgun bir müslüman kimseyi ayıplayıp kötülemez, kimseyi lanetlemez, sözünde ve işinde sınırı aşıp hayasızlık etmez, kötü ve çirkin sözler sarfetmez."

Kul lanet ettiğinde lanet gökyüzü kapıları ona kapanır, sonra yere iner, yeryüzünün kapıları da ona kapanır.

Kul lanet ettiğinde sağa sola başvurur, girecek yer bulamaz lanet edilen kişiye döner gerçekten lanete layık ise onda kalır, değilse lanet edene döner."

Medineli bir hanım devesine lanet etti. Rasûlullah sav Üzerindekileri alın ve deveyi bırakın gitsin. o deve lanetlenmiştir" buyurdu.O deve İnsanlar arasında gezinirdi de kimse ilişmezdi

Lanetlenen bir deve yanımızda bulunmasın, bize yoldaş olmasın” buyurdular.

Dikkat edin ve unutmayın! Allahın laneti zalimlerin özerinedir. Hud,

Allahın laneti zalimlerin üzerine olsun A'raf

Mü'minleri yapmadıkları bir fiilden dolayı suçlayıp eziyet edenlere gelince, onlar iftira suçu işlemiş ve günaha girmiş olurlar." Ahzab

Müslümana sövmek hak yoldan çıkmaktır günah işlemektir Onunla savaşmak ise küfürdür."

Hiç kimse başkasına fasık ve kafir demesin o kimsede bu hal mevcut değilse, o söz, onu söyleyene döner."

Karşılıklı sövüşen iki kişinin günahı haksızlığa uğrayan kimse haddi aşmadığı sürece sövmeyi ilk başlatan kimseyedir."

Bir gün şarapçının biri Rasûlullaha getirildi Hz. Peygamber ona vurun" buyurdu ona Dayak attılar cemaat
Allah seni rezil etsin, kahretsin" diyince Rasûlullah sav öyle söyleyip te şeytana yardımcı olmayınız" buyurdu.

Kim köle ve kendisine yardım eden işçi ve uşağına zina iftirasında bulunursa; böyle bir günah bulunmadığı takdirde kıyamet günü iftira eden kimseye had cezası uygulanır.”

Müslüman ölülere sövmeyin, ayıplarını söylemeyin. onlar ahirete götürdükleri amellerinin sonuçlarıyla başbaşadırlar.

Olgun ve iyi bir müslüman dilinden ve elinden müslümanların emin olduğu kişidir.

Muhacir ise Allah'ın yasakladıkları şeyleri terkeden kimsedir."

Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete girmeyi isterse, Allah'a ve kıyamet gününe iman ettiği halde ölmelidir

Kim cennete girmeyi isterse, ölünceye kadar hayırlı amellere devam etmelidir Bir de kendine arzuladığı şeyi insanlara yapsın."

"Tüm mü'minler kardeştir, o halde her ne zaman araları açılırsa kardeşlerinizin arasını düzeltin..." Hucurat

O mü'minler mü'minlere karşı alçak gönüllü, Allah'tan gelen gerçekleri örtbas eden kafirlere karşı ise onurlu ve şiddetlidirler." Maide

"Muhammed Allah'ın elçisidir. Onunla olanlar, Allah'tan geleni örtbas eden kafirlere karşı çetin, kararlı ve tavizsiz; ama birbirlerine karşı merhametlidirler. Feth

Birbirinize kin tutmayınız, birbirinizi kıskanmayınız, birbirinize sırt çevirip alakanızı kesmeyiniz.

Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz.

Bir müslümanın müslüman kardeşine üç günden fazla dargın durup selam vermemesi helal değildir."

Pazartesi ve Perşembe günleri cennet kapıları açılır. Allah'a ortak koşmayan her kul bağışlanır.

Yalnız aralarında kin ve düşmanlık bulunan kimseler bağışlanmadan müstesna edilmiştir.

Her perşembe ve pazartesi günü insanların amelleri Allah'a arzolunur

Yoksa onlar Allah'ın lütfundan verdiği şeyler için insanları kıskanıyorlar mı? Nisa

"Hased etmekten sakının. Zira ateşin odunu yiyip tükettiği gibi hased de iyilikleri yer ve bitirir

Ey mü'minler birbirinizin gizli yönlerini ayıplarını araştırmayın
Hucurat

Kötü zandan şüphe etmekten sakınınız. Çünkü zan, sözlerin en yalan olanıdır.

Müslümanların ayıplarını, kusurlarını araştırmayın, birbirinize karşı övünüp böbürlenmeyin,

birbirinizi kıskanmayın, kin tutmayın, yüz çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları Allah'ın size emrettiği gibi kardeş olun.

Müslüman müslümanın kardeşidir, ona haksızlık etmez, onu yardımsız bırakmaz, ona hakaret etmez.

Rasûlullah göğsüne işaret ederek takva buradadır, takva buradadır buyurdu.

Kişiye müslüman kardeşini hor görmesi kötülük olarak yeter.

Müslümanın müslümana kanı, ırzı ve malı haramdır.

Allah sizin cesedlerinize ve kalıplarınıza değil, kalplerinize değer verir."

Birbirinizi terkedip alakayı kesmeyin, Bir kısmınız bir kısmınızın satışı üzerine satış yapmasın.."

Müslümanların ayıplarını ve gizli durumlarını araştırmaya kalkışırsan, onların ahlakını bozarsın veya buna zorlamış olursun."

Bu adam sakalından şarap damlayan falancadır" denilince İbni Mesud şu cevabı verdi: "Biz ayıp ve kusur araştırmaktan menedildik. bir kusur ve suç ortaya çıkarsa gerekli muameleyi yaparız."

Ey iman edenler! yersiz aşırı zanda bulunmaktan kaçının, bazı zan ve şüphe vardır ki,

Kötü zandan sakınınız, çünkü zan sözlerin en yalanıdır."

Ey iman edenler! Hiçbir insan başka insanları alaya alıp küçümsemesin, belki o alaya alıp küçümsedikleri, kendilerinden daha hayırlı olabilirler

hiçbir kadın başka kadınları küçümseyip alaya almasın, belki onlar kendilerinden daha hayırlı olabilirler.

Ve hiçbiri başka birinde ayıp arayıp onu karalamasın ve kınamasın. Kötü lakaplarla sataşıp atışıp birbirinizi aşağılayıp kötü lakaplarla birbirinize seslenmeyiniz.

İman ettikten sonra kötü bir ad sahibi olmak ne çirkindir
1
her kim yasak ettiği şeylerden tevbe edip dönmezse onlar zalimlerdir" Hucurat,

Ayıp kusur arayan ve göz kaş işaretleriyle alay edenlerin vay haline." Hümeze

"Müslüman kardeşini hor görmesi kişiye kötülük olarak yeter.

Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez."

Allah güzeldir, güzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları hor görmektir."

Bir kişi vallahi Allah falan adamı bağışlamaz diye yemin etti. Bunun üzerine Allah da benim adıma kim yemin ederek hüküm verebilir. Ben onu bağışladım, senin amelini de boşa çıkardım" buyurdu

Bütün mü'minler ancak kardeştirler." Hucurat

Mü'minler arasında, kötü şeylerin yayılmasından hoşlananlara dünya ve ahirette can yakıcı azap vardır Nur

Kardeşinin uğradığı felaket ve musibete sevinme. Allah onu rahmetiyle kurtarır da seni derde uğratır."

İnsanlarda iki huy vardır ki, cahiliyyeden ve kafirlerin yaptıkları işlerdendir. Neseblere sülaleye dil uzatmak, ölü üzerine yaka paça yırtarak feryad edip ağlamak.

Bize silah çeken bizden değildir. Bize hile yapıp bizi aldatan bizden değildir."

Kimden alışveriş yaparsan ona İslam dininde aldatma yoktur de"

Kim bir adamın karısını veya kölesini ayartıp aldatırsa bizden değildir.

"Ey inananlar, Allah'a ve insanlara olan akitlerinizi titizlikle yerine getirin."Maide

Ey inananlar, verdiğiniz sözü yerine getirin, çünkü verdiğiniz her sözden hesap gününde mutlaka sorguya çekileceksiniz."İsra

emanet edildiğinde hainlik yapar.o kimse de münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur."

Konuştuğu vakit yalan söyler. o kimse de münafıklıktan bir sıfat bulunmuş olur."

Söz verir, sözünde durmaz.o kimse de münafıklık sıfatı bulunmuş olur."

Dava ve duruşmada haktan ayrılır, düşmanlıkta ölçüyü kaçırır, haksızlık yapar. o kimse de münafıklıktan sıfat bulunmuş olur."

Ahdini bozan herkes için kıyamet günü bir bayrak kaldırılır ve bu falanca kimsenin vefasızlığının alametidir" denilir.

"Kıyamet günü ahdini bozan her kimsenin vefasızlığının derecesine göre arkasında bir bayrak yükseltilecektir.

Dikkat edin, halkın önderi durumundaki kimsenin vefasızlığından daha büyük bir vefasızlık yoktur."

Allah şöyle buyurdu Ben kıyamet günü şu üç insanın düşmanıyım:
adımı vererek söz verip cayan kişi,
Hür insanı köle diye satıp parasını yiyen kişi İşçiyi tam çalıştırıp ücretini vermeyen kişi.

Ey iman edenler iyiliği başa kakarak minnet ederek muhtaç kimsenin duygularını incitip eziyet ederek, yardımlarınızı değersiz ve geçersiz hale getirmeyiniz.” Bakara

Mallarını Allah yolunda harcayıp, sonra başa kakmayan ve eziyet etmeyenler, mükafatlarını Rableri katında bulacaklardır...” Bakara

Üç sınıf insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz, yüzlerine bakmaz ve onları temize çıkarıp korumaz ve acıklı bir azapla onlara azap eder.”

Elbisesini kibirlilikle yerlerde sürüyen insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz,

Yaptığı iyiliği başa kakan minnet eden insan vardır ki kıyamet günü Allah yüzlerine bakmaz

Yalan yere yemin ederek malını satmak isteyen kimselere kıyamet günü Allah acıklı bir azapla onlara azap eder.”

Ey mü’minler kendinizi övüp temize çıkarmaya kalkmayın. .O, kötülükten sakınanları en iyi bilendir.” Necm

Ceza ve sorumluluk ancak, insanlara haksızlık edip, yeryüzünde haksız yere azgınlıkta bulunanlaradır
1
ahirette can yakıcı bir azap vardır.” Şura

Birbirinize karşı mütevazi ve alçak gönüllü olun. Öyle ki hiçbir kimse diğerine karşı böbürlenip zulmetmesin.

hiçbir kimse diğer kimselere üstünlük taslamasın.

Bir kimse kendini beğenip başkalarını hiçe sayarak insanlar helak oldu bozuldu derse, asıl kendisi mahvolmuş demektir.

iki müslüman karşılaşırlar, biri yüzünü şu tarafa diğeri diğer tarafa çevirir. en hayırlısı selam vermeye en önce başlayandır.”
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.