You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Üye
RE: dini nikah
nasıl yani dini nikah kıydırmasak olurmu onumu söylemek istiyorsun dostum
--------------------
EVET DİNİ NİKAH YAPMANA GEREK YOK.ÇÜNKÜ RESMİ NİKAHINIZ VAR.
Değerlikuddüs, kullanıcısı Dec 2008 tarihinden beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum üyesidir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
tsk ederim kuddüs dostum eger dogur diyorsan icim ferahladı
Degerli emere Kullanicisi Sep 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
(...)
Değerli Kardeşimiz;

Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.

1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması. Bu şart bazı mezheplere göredir.
4. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
5. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.

Nikâh, talâk diğer bir ifade ile evlilik ve boşanma dinî bir müessesedir; aynı zamanda ibadetler içinde değerlendirilir. Çünkü kaynağı Kur'ân ve hadistir. Bu hususta yüzlerce âyet-i kerime, binlerce hadis-i şerif vardır. Bu âyetler hem evlilik müessesesinin sınırlarını çizer, hem de sorumluluk ve mükellefiyetleri belirler. Bazı âyetlerde mesele bütün ayrıntılarıyla verilir. Hadisler ise evlilik ve aile müessesesinin bütün ayrıntılarını belirler, anlatır ve öğretir.

Aynı şekilde İslâm hukuku kitaplarında nikâh ve talak bölümü ap ayrı bir bölüm teşkil eder. Meselâ kaynak olarak verdiğimiz, Türkçede de kapsamlı bir eser Ömer Nasuhi Bilmen'in 8 ciltlik Hukuk-u İslâmiye ve Istılâhât-ı Fıkhiyye Kamusu'nun bir cildi bu meseleye ayrılmıştır.

Konunun anlaşılmasına yardımcı olması ve bir örnek teşkil etmesi açısından bazı âyetlerin meallerini okuyalım:

"İçinizden bekâr olanları ve köle ve cariyelerinizden dindar olanlarını evlendirin. Onlar fakir iseler, Allah onları lûtfuyla zenginleştirir. Allah'ın lütfü geniştir ve O her şeyi hakkıyla bilir.

"Evlenmeye imkân bulamayanlar da, Allah onları lûtfuyla zenginleştirinceye kadar iffetlerini korusunlar."1

"Size şu kadınları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kız kardeşlerinizin kızları, sizi emzirmiş olan süt anneleriniz, süt kardeşleriniz, hanımlarınızın anneleri, aranızdan zifaf geçmiş olan kadınlarınızdan doğan üvey kızlarınız. Eğer zifaf geçmemişse onların kızlarını nikâhlamakta size günah yoktur. Öz oğullarınızın hanımlarını nikahlamanız ve iki kız kardeşi birden nikâhınız altına almanız da size haram kılındı. Ancak geçmiş olan müstesnadır. Muhakkak ki Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir."2

Nikâhın kendine göre şartları vardır. Bu da yukarıda izah edildi. Cumhuriyet devrine kadar "dini nikâh, resmi nikâh" diye bir ifade mevcut değildi. İslâm hukuku yürürlükten kaldırılıp yerine Batıdan adapte edilen "medenî" hukuk devreye girince ve nikâh akit işlemleri belediyelere verilince bu çeşit sorular gündeme geldi. Oysa Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi semavi kaynaklı dinlerde önceden olduğu gibi şimdi de nikâh merasimleri sinagog ve kiliselerde yapılır. Esasen İslâmda da böyledir.
Peygamberimizin (a.s.m.) "Nikâhı duyurun ve onu camilerde yapın" mealindeki hadis-i şerif bu prensibi hatırlatmaktadır. Bu işlem camilerden alınıp belediye nikâh salonlarına taşınınca, nikâhın "dinî" bir mahiyet taşıyıp taşımadığı akıllara gelmeye başladı.

Nikâh, evlilik bazı şartlar taşıdığından dolayı bu meseleyi bir bütün olarak âlimler ve din görevlileri bilmektedir. Ve öteden beri nikâh akdini âlimler ve imamlar yapmaktadır. Bunun için nikâhın halk dilindeki adı "imam nikâhı" şeklinde söylenir olmuştur.

Aslında bu işlem imamlık, hocalık işi değildir. Her Müslüman nasıl ibadetlerini önceden öğrenerek yapıyorsa, nikâhı ve nikâhın şartlarını ve sorumluluklarını araştırıp öğrendikten sonra bu hazırlığa girecek, şahitler huzurunda taraflar birbirlerini karı-koca kabul ederek nikâhlarını kıyacaklardır. Yani cemaatle namazda olduğu gibi, nikâhta mutlaka imam bulunacak diye bir şart yoktur. Şartları bellidir ve ona göre akit yapılır.

Sadece resmî nikâh yeterli midir? "Sadece resmî nikâhı olanlar Allah katında evli sayılır mı?"

Nikâh dinî bir müessesedir ve belli şartları vardır. Aynı şart ve esaslar resmî nikâhta, yani belediye memuru tarafından kıyılan nikâhta mevcutsa nikâh nikâhtır. Ancak şart ve esaslara dikkat edilmiyor, hattâ kaale alınmıyorsa mesele değişir, nikâha gölge düşebilir. Şöyle ki:

Resmî nikâhta evlenecek kişiler evlendiklerine dair ifadelerini açıkça belirtiyorlar. Ancak bu ifadelerin kesinlik bildirmesi gerekir. Başka türlü bir yoruma müsait olmamalıdır.
[color]Bir diğer önemli nokta, şahitlerin Müslüman olması ve iki şahitten birisinin erkek olmasıdır. Oysa laik düzende şahidin T.C. vatandaşı olması kâfi geliyor[/color].

[color]Evlenecek taraflar süt kardeşi olmamalıdır. Oysa resmî nikâhta bu husus araştırılmadığı gibi, memur tarafından da sorulmuyor.

Müslüman bir hanım gayr-ı müslim bir erkekle evlenemez. Halbuki yürürlükte olan mevzuatta bu meseleye dikkat edilmiyor, memur sormaya gerek duymadan nikâhı kıyıyor.[/color]

Bu mahzurlar söz konusu değilse, sadece resmî nikâhla da helâllik mümkün olur. Zaten nikâhın rüknü: iki şahit huzurunda tarafların birbirlerini karı-koca olarak kabul etmeleridir.

Ancak bütün bunlarla birlikte İslâmî ölçüler çerçevesinde nikâh akdini ihmal etmemeli, yaptırmalıdır.

1- Nur Sûresi 32 ve 33.
2- Nisa Sûresi 23.
Mehmed PAKSU (Aileye Özel Fetvalar)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
Şuan DeLi MisaL Aşığm Bir Kişi Hariç Herkese Şaşıyım !
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
tsk ederim kuddüs dostum eger dogru diyorsan icim ferahladı
---------------------
daha bu sene Hamdi Döndürenin AİLE İLMİHALİ kitabını işledik VE bu nikah meselesinide EN ince ayrıntısına kadar öğretti hocamız ELHAMDÜLİLLAH.kendi kafamdan söylemiyorum bunları.O YÜZDEN KUŞKU DUYMANIZA GEREK YOK İNŞAALLAH.
Değerlikuddüs, kullanıcısı Dec 2008 tarihinden beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum üyesidir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
hamdi döndüren kimdir
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
arkadaşlar ben bir imam olarak! şunları demek istiyorum;

kudüüs; Öncelikle hocanız resmi nikah oldumu dini nikaha gerek yok dedikten sonrasını neden takip etmemişsin?Eğer belediye nikahını kıyan zat müslüman ise!
2erkek ve müslüman şahit var ise
1 erkek 2 bayan müslüman şahit var ise
dini nikah yerine geçebilir! bakın geçebilir diyorum geçer demiyorum! çünkü;
Her nekadar sünnet olsa bile şer'i nikahta Allahın emri ile peygamberin kavli ile mezhep imamımız imam-ı azam hz içtihadı ile kelimeleri dini nikah için önemlidir!Söylenmesse de sorun yok.Ancak belediye nikahında ise belediye başkanının verdiği yetki ile kıyılır!Bu çok önemlidir.Bu cenab-ı hak huzurunda kabule karin olurmu bilemem ama çağdaş alimlerimiz dışındaki yusuf kerimoğlu vs. alimlerimiz kesinlikle dini nikahın yerine geçmediğini tekrar ile ifade etmişlerdir.Zira evlenenler ile nikah akdini yapan zatın da niyeti önemlidir! Niyet fiiliyattan önce gelir!!!Niyeti resmi nikah için kıyan belediye ile Allah emri için kıyan zatın kıydıkları nikah da farklıdır.Görüşüme katılmayanlar olabilir.Ancak bu hususta ihtilaf vardır.

Size tavsiyem en kısa bir süre içinde hiç vakit kaybetmeden bir imam aracılığıyla veya bir mümin kardeşin yardımı ile dini nikahınızı kıydırınız!

gerekenler ise şöyle özetlenebilir: 2erkek şahit veya 2 bayan 1 erkek şahit olcak, Kıyacak olan zat önce hanım efendiye mehir olarak ne istediğini ve nezamana kadar elinde olması gerektiğini sorcak!Şöyleki ben 20 gr altını hemen istiyorum veya ben 20 gram altını sen müsait olunca bana vereceksin ben bunun üzerine nikahımın kıyılmasını istiyorum diyebilir.Diyelim ki hanım efendi mehri müeccel olarak(daha sonra verilmek üzere) 20 grm altın istedi. Bu kararlaştırıldıktan sonra önce erkeğe sorcak Allahın emri peygamberimizin kavli ile imam-ı azam hazretlerinin içtihadı ile sen ahmet ile ayşenin kızı fatmayı kendine eş olarak 20 gr mehir muaccel veya mehri müeccel uzere kendine eş olarak kabul ediyormusun? damat da evet dedikten sonra tekrar kabul ediyormusun diye 2 defa sorar toplam 3 defa olur.herdefasında evet demen gerekir.Sonra bayana dönülür Allahın emri peygamöberimizin kavli ile imam-ı Azam ebu hanife hazretlerinin iiçtihadı ile sen recep ile emineden olma ercanı kendine 20 gram mehr-i müeccel karşılığında kendine koca olarak kabul ediyormusun? bayan evet dedikten sonra 2 defa daha sorulur her defasında evet cevabı alınmalıdır.Bu evet cevaplarını şahitler duymalı. arkasından şahitlere: 20 gram altını mehri müeccel karşılığında fatma ile ercanın akitlerini duydunuz şahit oluyormusunuz evet dedikten sonra 2 defa daha şahit oldunuz mu diye sorulur evet diye cavap verilmelidir. Arkasından nikahı kıyan zat Allahın emri peygamberin kavli ile imamı azam hz içtihadı ile ercan ve fatmanın nikahlarını şahitler huzurunda kıyıyorum Allah mesut bahtiyar etsin der. Dilerse biraz dua eder.biraz tavsiyelerde bulunur. vs nikah bundan ibarettir.

Bununla birlikte illaki hoca efendi kıyacak diye birşey yoktur!Dindar bir ERKEK de nikah kıyabilir.Eğer kimse yok ise damat kendisi yine yukarıda dediğim şahitler huzurunda bunları söyler.Sadece sondaki eş olarak kabul ediyormusun kelimelerinin yerine kendime eş olarak alıyorum diye tamamlar.Bayana da beni eşin olarak kabul ediyormusun diye tamamlar.Şahitlere da Allahın ve sizlerin huzurunda kendime eş olarak aldım sizlerde şahit oluyormusunuz diye sorar.Tabi bayanın hanefi ve şafii olma durumuna göre değişir eğer şafii ise ve yaşı rüşt olsada olmasa da babasının izni gereklidirgülücük ancak sizin durum farklı kaçırma olayı var işin içinde ve olan olmuş artık. Geri dönüşü yok ve babası da vermiyorsa başka bir akrabası velisi olabilir. Hanefi mezhebinde ise eğer rüşt ise sorun yok izin alıonması sünnettir.rüşt değil ise alınması gerekir. hepsi bu. Bununla birlikte ben bu iki kardeşime yardım maksadı ile bunları yazdım sakın kimse kendisi için tatbik etmesingülücük kabul olmaz ona göregülücük)))
Veli hususunda hanefi de olsa şafiide olsa izin alıonmalı arkaaşlar yuıkarıda yazdığım bu iki kardeşim için geçerli.sakın kendinize düşünmeyin.Aslında özelden yazmayı düşündüm sonra bu kardeşimiz gibi hata yapmış olanlar da olabilir düşüncesi ile buraya yazdım... Allah yardımcınız olsun.İhtiyacınız veya sorunuz olursa sorabilirsiniz...
vesselam
yorum yokgülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Allah razı olsun çok güzel yazmışsın ama ben bişeyi tam anlayamadım.damat da kıyabilir olabilmesi için böyle bi durum olmasımı lazım.bende yakında sözlenicem ve ailemde nikah kıyılmasından yana eşim bu izinler sonucunda nikahı kıyabilirmi ?
Adminimi çok[/color][/font][/size] seviyorummmmmmmmmmmmmgülücük[color=#0000CD]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
ekmel kardeşim verdiğin cevaplar güzeldi ancak nikaha dışarıdan bir din görevlisinin veya bir nikah memurunun katılması nikahın sıhhat veya gereklilik yada yürürlülük(nefaz)şartlarından değildir.(bu sıhhat,gereklilik ve nefaz şartlarını açıklamak çok uzun sürer bilmeyen kardeşlerimiz varsa hamdi döndürenin aile ilmihalini açıp okusunlar)
ancak evlilik işinin bir düzene sokulması,evlenecek olanların gerekli şartları taşıyıp taşımadığını denetleme bakımından HZ.PEYGAMBER döneminden bu yana aile büyüklerinin hazır olması,bir hutbe irad edilmesi,dua yapılması vb.birtakım şeyler müstehap olarak uygulanmıştır.
OSMANLI İMPARATORLUĞU uygulamasındada,nikaha resmi bir devlet memurunun katılması ve nikahı tescil etmesi 1917 tarihli H.A.K.ile olmuştur.
resmi nikaha pek iyi gözle bakmayan kardeşlerimiz var.onlara vericek cevabımız da şudur;
DurEvlilik geleceğe ait mehir,nafaka,miras gibi bir takım hakları ve sorumlulukları taraflara yüklediği için bunların güvence altına alınması,diğer yandan kimin kiminle evli durumda bulunduğunun belgelenmesi bakımından son dönem İSLAM ÜLKELERİ nikahın resmi kontrol altında yapılmasını ve nüfus kütüklerine tescil edilmesi esasını benimsemişlerdir.eğer dine tersyada yanlış bir durum olsaydı resmi nikahta İSLAM ÜLKELERİDE KABUL ETMEZLERDİ HERHALDE
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
kuddüs kardeşim; İllaki din görevlisi olacak demedim.Hatta kendisi bile kıyabilir dedim! Ülkemiz islam ülkesi değildir!!! Fertleri müslümandır ancak ülkenin kendisi devlet denen teşekkül laik'tir.Ve resmi kıyılan nikah ise devlet adına kıylır.Yukarıda verilen fetva müslüman devletler için olmalıdır.Eğer şer'i nikah şartları haiz ise dini nikah yerine geçebilir!!!Yinede dini nikahı kıydırmak en güzeli.
hamdi döndüren hocamız islam hukuku profesörüdür!! Nitekim tezlerine dikkat edilirse islam devletinden bahsediyor
Vesselam...

beyza kardeşim; damadın kıyabilmesi için kızı kaçırmasına gerek yokturgülücük Ailenizle gerekli şartlar sağlandıktan sonra damatta kıyabilir müslüman herhangi bir insanda kıyabilir.Babanızda kıyabilir. Ancak bilgili birinin kıyması daha güzeldir.Sizin bilmediğiniz ama gereken hususlar olabilir.
yorum yokgülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 09-09-2009, Saat:12:10 AM, Düzenleyen: ekmel.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.