arkadaşlar ben bir imam olarak! şunları demek istiyorum;
kudüüs; Öncelikle hocanız resmi nikah oldumu dini nikaha gerek yok dedikten sonrasını neden takip etmemişsin?Eğer belediye nikahını kıyan zat müslüman ise!
2erkek ve müslüman şahit var ise
1 erkek 2 bayan müslüman şahit var ise
dini nikah yerine geçebilir! bakın geçebilir diyorum geçer demiyorum! çünkü;
Her nekadar sünnet olsa bile şer'i nikahta Allahın emri ile peygamberin kavli ile mezhep imamımız imam-ı azam hz içtihadı ile kelimeleri dini nikah için önemlidir!Söylenmesse de sorun yok.Ancak belediye nikahında ise belediye başkanının verdiği yetki ile kıyılır!Bu çok önemlidir.Bu cenab-ı hak huzurunda kabule karin olurmu bilemem ama çağdaş alimlerimiz dışındaki yusuf kerimoğlu vs. alimlerimiz kesinlikle dini nikahın yerine geçmediğini tekrar ile ifade etmişlerdir.Zira evlenenler ile nikah akdini yapan zatın da niyeti önemlidir! Niyet fiiliyattan önce gelir!!!Niyeti resmi nikah için kıyan belediye ile Allah emri için kıyan zatın kıydıkları nikah da farklıdır.Görüşüme katılmayanlar olabilir.Ancak bu hususta ihtilaf vardır.
Size tavsiyem en kısa bir süre içinde hiç vakit kaybetmeden bir imam aracılığıyla veya bir mümin kardeşin yardımı ile dini nikahınızı kıydırınız!
gerekenler ise şöyle özetlenebilir: 2erkek şahit veya 2 bayan 1 erkek şahit olcak, Kıyacak olan zat önce hanım efendiye mehir olarak ne istediğini ve nezamana kadar elinde olması gerektiğini sorcak!Şöyleki ben 20 gr altını hemen istiyorum veya ben 20 gram altını sen müsait olunca bana vereceksin ben bunun üzerine nikahımın kıyılmasını istiyorum diyebilir.Diyelim ki hanım efendi mehri müeccel olarak(daha sonra verilmek üzere) 20 grm altın istedi. Bu kararlaştırıldıktan sonra önce erkeğe sorcak Allahın emri peygamberimizin kavli ile imam-ı azam hazretlerinin içtihadı ile sen ahmet ile ayşenin kızı fatmayı kendine eş olarak 20 gr mehir muaccel veya mehri müeccel uzere kendine eş olarak kabul ediyormusun? damat da evet dedikten sonra tekrar kabul ediyormusun diye 2 defa sorar toplam 3 defa olur.herdefasında evet demen gerekir.Sonra bayana dönülür Allahın emri peygamöberimizin kavli ile imam-ı Azam ebu hanife hazretlerinin iiçtihadı ile sen recep ile emineden olma ercanı kendine 20 gram mehr-i müeccel karşılığında kendine koca olarak kabul ediyormusun? bayan evet dedikten sonra 2 defa daha sorulur her defasında evet cevabı alınmalıdır.Bu evet cevaplarını şahitler duymalı. arkasından şahitlere: 20 gram altını mehri müeccel karşılığında fatma ile ercanın akitlerini duydunuz şahit oluyormusunuz evet dedikten sonra 2 defa daha şahit oldunuz mu diye sorulur evet diye cavap verilmelidir. Arkasından nikahı kıyan zat Allahın emri peygamberin kavli ile imamı azam hz içtihadı ile ercan ve fatmanın nikahlarını şahitler huzurunda kıyıyorum Allah mesut bahtiyar etsin der. Dilerse biraz dua eder.biraz tavsiyelerde bulunur. vs nikah bundan ibarettir.
Bununla birlikte illaki hoca efendi kıyacak diye birşey yoktur!Dindar bir ERKEK de nikah kıyabilir.Eğer kimse yok ise damat kendisi yine yukarıda dediğim şahitler huzurunda bunları söyler.Sadece sondaki eş olarak kabul ediyormusun kelimelerinin yerine kendime eş olarak alıyorum diye tamamlar.Bayana da beni eşin olarak kabul ediyormusun diye tamamlar.Şahitlere da Allahın ve sizlerin huzurunda kendime eş olarak aldım sizlerde şahit oluyormusunuz diye sorar.Tabi bayanın hanefi ve şafii olma durumuna göre değişir eğer şafii ise ve yaşı rüşt olsada olmasa da babasının izni gereklidir

ancak sizin durum farklı kaçırma olayı var işin içinde ve olan olmuş artık. Geri dönüşü yok ve babası da vermiyorsa başka bir akrabası velisi olabilir. Hanefi mezhebinde ise eğer rüşt ise sorun yok izin alıonması sünnettir.rüşt değil ise alınması gerekir. hepsi bu. Bununla birlikte ben bu iki kardeşime yardım maksadı ile bunları yazdım sakın kimse kendisi için tatbik etmesin

kabul olmaz ona göre

)))
Veli hususunda hanefi de olsa şafiide olsa izin alıonmalı arkaaşlar yuıkarıda yazdığım bu iki kardeşim için geçerli.sakın kendinize düşünmeyin.Aslında özelden yazmayı düşündüm sonra bu kardeşimiz gibi hata yapmış olanlar da olabilir düşüncesi ile buraya yazdım... Allah yardımcınız olsun.İhtiyacınız veya sorunuz olursa sorabilirsiniz...
vesselam