You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Administrator
RE: dini nikah
Nikah şöyle kıyılır:
Nikah yapacak efendi, önce zevcenin adını, Mesela Fatıma bint-i Ahmed yazar.
Sonra zevcenin vekilini, Mesela Ali bin Zeyd yazar.
Sonra iki erkek şahidin adını yazar. Sonra zevcin adını, Mesela Ömer bin Hüseyin diye yazar.
Sonra, zevc yoksa zevcin vekilinin adını yazar.
Sonra, iki tarafa sorarak, uyuştukları mehr-i müecceli ve mehr-i muacceli yazar.
Sonra, istiğfar okur. Euzü Besmele okur.
(Elhamdü lillahillezî zevvecel ervâha bil eşbâh ve ehallennikâha ve harremessifâh. Vessalâtü vesselâmü alâ resûlinâ Muhammedinillezî beyyenel-harâme vel-mubâh ve alâ Âlihi ve Eshâbi-hillezîne hüm ehlüssalâhi velfelâh) der.

Euzü Besmele çekip, Nur suresinin otuzikinci âyetini okur, (Sadakallahül’azîm) der, sonra, kâle Resulullah, (En-nikâhü sünnetî femen ragibe an sünnetî feleyse minnî) sadaka Resulullah. (Bismillâhi ve alâ sünnet-i resûlillah) der.

Sonra zevcenin vekiline dönüp:
(Allahü teâlânın emri ve Peygamber efendimizin sünneti ile ve amelde mezhebimizin imamı, imam-ı a’zam Ebu Hanife hazretlerinin ictihadı ile ve hazır olan Müslümanların şehadetleri ile, vekili olduğun Fatıma bint-i Ahmedi, şu kadar altın mehr-i müeccel ve şu kadar altın muaccel ile, talibi olan Ömer bin Hüseyine tezvice, vekaletin hasebi ile, verdin mi?) der.

Sonra zevcin vekiline dönüp, yine (Bismillâhi ve alâ)dan başlayıp okur. Sen dahi, Fatıma bint-i Ahmedi, şu kadar altın mehr-i müeccel ve aralarında malum olan mehr-i muaccel ile, vekili olduğun Ömer bin Hüseyine, vekaletin hasebi ile, aldın mı?) der.
[Zevcin kendisi varsa, bunları kendisine sorar.]

Her ikisine üçer kere sorar ve cevap alır. Ben dahi akd-i nikah ettim der. Sonra, şu duayı okur:

(Allahümmec’al hâzel akde meymûnen mubâreken vec’al beyne-hümâ ülfeten ve mehabbeten ve karârâ ve lâ tec’al beyne-hümâ nefreten ve fitneten ve firârâ. Allahümme ellif beynehümâ kemâ ellefte beyne Âdeme ve Havvâ. Ve kemâ ellefte beyne Muhammedin sallallahü aleyhi ve sellem ve Hadîce-tel-kübrâ ve Âişe-te ümm-il mü’minîne radıyallahü anhümâ. Ve beyne Alîyyin radıyallahü anh ve Fâtıma-tez-zehrâ radıyallahü anhâ. Allahümme a’ti le-hümâ evlâden sâlihan ve ömren tavîlen ve rızkan vâsi’an. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrete a’yünin vec’alnâ lil müttekîne imâmâ. Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil âhıreti haseneten ve kına azabennâr. Sübhâne rabbike rabbil’ızzeti ammâ yesıfûn ve selâmün alel mürselîn velhamdülillahi rabbil’âlemin. El-fatiha).
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
sa.sorunuzu okudum ve verilen cevaplara çok şaşırdım.ama arkadaşlarımızın hepsi imam hatipte okumamış galiba.yanlış anlamayın beni bu nikah meselesi imam hatipte işleniyorda o yüzden dedim.ben yalova ihl de okurken yılmaz taşdemir hocamızla işlemiştik.ve kendisi resmi nikahın dini nikahın yerini tutucağını söylemişti.resmi nikah kıyan kişilerin tekrardan dini nikah kıydırmalarına gerek yoktur.ama resmi nikahtan sonra dini nikahın kıyılması bence güzeldir.mesela ben öyle yapmayı düşünüyorum.
Değerlikuddüs, kullanıcısı Dec 2008 tarihinden beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum üyesidir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
kusura bakmayın ama ben dini nikah yaptıramadım cünkü biz kactık hoca dediki resmi nikah olmadan kıyamam dedi bizde dini nikah kıydırmadık bir sorun olurmu yardımcı olurmusunuz yani günah olurmu
------------------
resmiyette devlet nikahı kıyılmadan hocalarımızın dini nikah kıymaları yasak.o yüzden hoca efendi size öyle demiş.yoksa resmi nikahın dinen kabul olunmadığından değil...bazı insanlarımız sadece resmi nikahla içleri rahat etmedikleri için resmi nikahtan sonrada dini nikah kıyıyorlar.ama resmi nikahtan sonra dini nikahı tekrardan kıydırmak zorunlu ve şart değildir.
Değerlikuddüs, kullanıcısı Dec 2008 tarihinden beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum üyesidir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
nasıl kıyılıyor hoca bişey soruyormu ve kac kişi erekli dini nikah icin
-----------------------
kızın mehri belirlenir,sonra size bu kızı eş olarak kabul ediyormusunuz diyor,kızada sizde bu beyi eşiniz olarak kabul ediyormusunuz diyor.daha sonrada şahitlere dönerek sizde bu nikahın kıyıldığına şahitlik ediyormusunuz diye soruyor.herkes olumlu cevap verincede dini nikah olmuş oluyor.tabi hoca efendi birkaç ayet ve hadis okuyabilir isterse nikahla ilgili yada kısa bir sohbet yapar ama bunlar yani ayet ve hadis okunması vede sohbet yapılması şart değil.müstehaptır dinen.
şahitlerde aranan özellikler var birde
1-şahitlerin akıllı ve ergin olmaları
2-şahitlerin 2 erkek veya 1 erkek,2 kadın olması gerekir
3-şahitlerin baskı altında olmaması
4-ve müslüman olamaları
bu özellikte şahitlere sahipseniz nikahınız kıyılabilir.
birde şunu unutmayın illa dini nikahta hoca efendiye gerek yoktur.mesela şahitleriniz varsa ve sizde eşiniz olmasını istediğiniz kişiyle karşılıklı ben seni eş olarak almak istiyorum der ve kızda bende sana eş olarak varıyorum yada kabul ediyorum derse şahitlerde bide şahitlik ediyoruz derlerse dini nikahınızı kıymış olursunuz.
yani kendi aranzdada kıyabilirsiniz.yanlış anlamayın hoca efendilere karşı olduğum için bunu demedim.sadece dinimizi gerçeğiyle bilmenizi istedim.ama biz müslümanlar artık dinimizden bizar olduğumuz için hocalarımızda bu meseleleri bildikleri için onların kıymaları daha iyi tabiki...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
arkadaaşlar sizden ricam lütfen dinle ilgili bir meselede o konuda kesin bir bilgimiz olmadan hemen nefsi yani kendimize göre olan fetvaları vermeyeliim.sizleri kırmak yada küçümsemek gibi bir niyetim yok.insanlar bizim yüzümüzden yanlış yollara girebilirler ve bunun gerçekten dinde olduğunu sanırlar onlarda başkalarına söylediklerinde bu yanlış halka büyür gider.dinde olmayan şeyleri dindenmiş gibi göstermeyelim...sa.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Degerli emere Kullanicisi Sep 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
kuddüs merhaba kardeşim ben anlamadım şimdi dini nikah kıydırmamak günahmı resmi nikah var dini nikah yok acıklarmısın bana
Degerli emere Kullanicisi Sep 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
hayır resmi nikahınız varya o yüzden günah değil.resmi nikah kıydırıncada ALLAH katında nikahlı sayılırsınız.tek kelimeyle anlıcan bir şekilde söylüyeyim resmi nikah kıydırdıysa bir insan tekrardan dini nikah kıydırmasına gerek kalmıyor.
dini nikahta gerekli olanşey şahitler ve kişilerin birbirini kabul etmesi yani seninle evlenirim demesi...resmi nikahtada şahitler ve evet deme olayı var olduğu için nikah olmuş oluyor ALLAH KATINDADA.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.