Yüce Allah buyurdu ki: "Sonra o gün, size verilmiş olan her nimetten sorguya çekileceksiniz." [Tekâsür, 102/8]
Sahih-i Buharî'de anlatıldığına göre Rasûlullah (s.a.v.) ve ashabı, Ebü'I-Heysem b. MinhaTın bahçesinde kendisi için boğazlanan koyunu ve taze hurmaları yedikten, oradaki sudan içtikten sonra şöyle buyurmuştu:
"Bu, hesabı size sorulacak olan nimetlerdendir." Yani size; bunların şükrünü ifâ edip etmediğiniz, karşılığında neler yaptığınız size sorulacaktır. Nitekim başka bir hadiste de şöyle buyurulmuştur:
"Yemeklerinize Allah'ı anmayı ve namazı katık edin. Oburca yemeyin. Aksi takdirde kalpleriniz katılaşır." [Rasûlullah (s.a.v.) ümmetine, Allah'ı zikrederek yemeklerine çeşni vermelerini öğü ti emiştir. Allah'ı anmayı, yemeklerine katkı yapmalarını tavsiye etmiştir. Yemek, nasıl katıkla lezzetle*nip hoş oluyorsa, manevi katık olan zikrullahla da insan, sürekli olarak Allah'la bağlantı içine girip manevi derecelere yükselir. Allah'ı anmalı ki O'ndan gafil kalmasınlar; yaratıcıları, rızık verenleri olan Allah'ı unutmasınlar. Aksi takdirde kalbleri katılaşır.]
İbn Ebi'd-Dünyâ... A'meş'ten rivayet etti ki; Sabit şöyle demiştir: Bir adam Dımaşk mescidine girdi ve şöyle duâ etti: "Allahım! Yalnızlığımı gider, garipliğime merhamet et ve bana salih bir arkadaş nasib et."
Ebü'd-Derdâ onu duyunca şöyle dedi: Eğer bunu doğru diyorsan, bu söylediklerin sebebiyle ben, senden daha mesudum. Çünkü ben, Rasulullah(s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu duydum: "Onlardan kimi kendine yazık eder." Kendine yazık eden, bu makamda yakalanır ki, o da hüzün ve kederdir. "Kimi orta davranır! Onlar kolay bir hesaba çekilirler. "Kimi de iyiliklere koşar." Bunlar, hesaba çekilmeksizin cennete girerler." [Kitabü'l-Ehval, 286