You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Cuma Vaktinde Alışveriş

Cuma Vaktinde Alışveriş

Yönetici
Cuma Vaktinde Alışveriş
Biliyorsunuz cuma namazı vaktinde alışveriş yapmak caiz değildir.

Bu sadece ticaret yapan kişileri değil bütün Müslümanları ilgilendiren bir meseledir.

Ticaret yapanlar cuma vaktinde nasıl ki iş yerlerini kapatıp, ticareti kesmeleri gerekiyorsa, alışverişe çıkanların da bu vakte dikkat etmeleri gerekmekte.

Bu vakitte müşterilerimize hatırlatmasak hatta bazılarını kovmasak-genelde tesettürlü insanlar-maalesef alışverişi bırakmıyorlar. Biz üstümüze düşen vazifeyi yerine getirip hem kendimiz ve hem de müşterilerimizin alışverişini kesiyoruz.

Ancak cuma vaktine dikkat etmeyen bazı esnaflar alışverişlerine devam ediyorlar. Üzülerek söylüyorum Müslüman görünümlü insanlar alışverişlerine devam ediyorlar.

Yapmayın, cuma vaktinde alışveriş yapmak caiz değildir. Özellikle bayan kardeşlerimden istirhamım bu konuya daha dikkat etmeleridir. Çünkü Cuma namazına gitmedikleri için serbestçe dolaşıp alışverişe devam etmektedirler.

Allah rızası için bu konuya dikkat edelim.

Allah razı olsun.
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Cuma Vaktinde Alışveriş
Alpi ben şöyle bilgilere ulaştım:

Cuma günü ve Cuma vakti çalışılır mı?

Kur'an-ı Kerim Cum'a Suresi’nin konu ile ilgili 9 uncu âyetinde "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır" buyurulmaktadır. Buna göre Cuma namazı kılmakla yükümlü olan kişilerin Cuma vaktinde alışveriş yapmaları ve çalışmaları caiz değildir. Ancak, Cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan kişilerin alış-veriş yapmasında ve çalışmasında dinen bir sakınca yoktur.
(Diyanet İşleri Başkanlığı, Konya Müftülüğü)

''Bir çok alime göre cuma saatinde yapılan bütün işler haramdır. Fakat bu haramlılık ve alışverişi bırakıp camiye gitmek, cuma namazı kendilerine farz olanlar içindir. Cuma namazı kılmakla sorumlu olmayan kadın, çocuk ve yolcular için böyle bir yasak söz konusu değildir. Onların alışveriş yapması helaldir.''
(Sorularla İslamiyet)
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
bırakın cuma namazına gitmeyi o günün cuma oldugunu bilmiyorlar,beş vakit zaten kılmıyor bide cuma kılmıor dogru mudur bilmiorum dinden çıkıor...
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bende alpi abi gibi biliyordum.
Bunu öğrendiğimde gecen sene filandi sanirim.
Bir hayli dikkat ederim.
Ama ben genelde yani mayis ayindan beri ( 5 vakit namaza basladigimdan zaman)
Hep cumaya da gittim.

Kendi yaptığım araştırma da cuma kilmam gerektigi sonucuna varmistim.

Fakat zehan' in durumu farklı yani o eczaci olduğuna gore sanirim muaf olunan seyler icine giriyor.

Sakiz almakla ilac almak es tutulamaz.

Ya şu fıkıh yeniden duzenlenmis yani gunumuz meselelerini icine alan calismalar var mi acaba
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
zaten cuma namazı erkelere farzdır konu çok ince
ben zehan kardeşimi çalışanlarını cuma namazına gönderdiği için yazdım
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Ben size bir sey demedim zaten abi.
Genel yorum yaptim.

Zehan zaten cok ince ve hassas düşünen bir insan.

Kadınların cuma namazi kilma hususunda yorum yapmaya
Çalıştım.
Kafa daginik olunca becerememisim
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.