You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

çekilişe katılmak

çekilişe katılmak

Üye
çekilişe katılmak
Bazen çeşitli ürünlerin üzerinde bulunan numaraları bir yerlere mesaj atarak çekilişe katılıp araba vs. kazanma şansı oluyor arkadaşlar bu harama girer mi?
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: çekilişe katılmak
Bu soruya cevabın mutlak manada verilmesi söz konusu değildir. Bu soruya göre verilecek iki farklı cevap vardır:

1.) Çekilişe katılmak için şirket sizden şu numaraya mesaj atın diyorsa ve bu mesaj ücretsizse hiçbir sorun/şüphe yoktur. (telefondan katılımlar genelde ücretli olur) Bazı çekilişlere internetten de başvuru oluyor ve başvuru için herhangi bir ücret talep edilmiyor. O çekilişten çıkan hediyeyi almak caizdir. Aynı şekilde avmlerde de araba çekilişi vs.oluyor. Bu avmlerdeki çekiliş için alışveriş fişinizle danışmaya gidip çekiliş hakkı kazanıyorsunuz. Bu çekilişe başvurmak için herhangi bir ücret almıyorlar. Bu durumda yine caizdir.

2.) Şirket sizden çekilişe katılmak için bir ücret talep ediyorsa mesela telefondan mesaj atıyorsunuz ve telefondan belirli bir ücret gidiyorsa bu durumda bu hediye caiz olmaz. Ama bu cümleye bir parantez açmak istiyorum. Şunu düşündüm : Çekilişlere mesajla katılmak ücretli ; ama zaten biz normal arkadaşımıza mesaj atarken de operatör belirli bir ücret almaktadır. Bu çekilişten de normal 1 sms ücreti kadar alıyorsa, o ücreti operatör şirketi aldığı için caizdir denilebilir. Ama şirketler operatörlerle anlaşıyor ve belirli bir yüzdeyi alıyorlar diye biliyorum. Bu durumda caiz olmaz. Şirket aldığı bu parayı biz başka yerde kullanıyoruz hediyeyi bununla almıyoruz diyorsa caizdir denilebilir.

Ama biz şirketlerin operatör şirketlerinden sms ücretinden belirli bir oran alıyor mu bilmiyoruz, belirli bir ücret alıyor; ama hediyeyi o paradan mı veriyor bilmiyoruz. Bu sebeple eğer katılımda belirli bir ücret yoksa hediyeyi almak caizdir. Ama belirli bir ücret karşılığında katılım oluyorsa bu duruma cevap vermek için yukarıda yazdığım iki meseleyi bilmemiz gerekiyor.

Yazdığım ikinci maddede bazı detaylar vardır. Bu detaylara benim gibi birisi değil ehil bir insan net cevap verebilir. Ülkemizde çok kaliteli islam hukukçuları bulunmaktadır. Şirketlerden gerekli bilgileri aldıktan sonra bu hukukçulardan birisine müracaat ettiğimizde bize net cevap verirler.

Soru: Hakikat kumar nedir? Emek vermeden kazanılan her şey kumar mıdır?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-06-2015, Saat:11:44 AM, Düzenleyen: ibni-mesud.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.