You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Cebrail İle İlgili ( kutsal ruh )

Kıdemli Üye
....... Cebrail ile ilgili bir araştırma yaptım ve cebrailin melek olduğuna dair kuranda bir bilgiliye rastlamadım hatta onun ruh olduğuna dair bilgiler deliller mevcut , büyük çoğunluk cebrail ' e yani kutsal ruh'a melek diyor fakat kuranda ruh melektir demiyor . '' Rabbimin emrindendir , size az bilgi verilmiştir '' diyor . '' Yaratma da emir de onun dur ( Allah ındır ) '' diyor . Demekki hem yaratan hem emreden bir rabbimiz var , ruh da emrindendir diyor , ben böyle anladım .

........ Sizden ricam ruhun melekle aynı olduğu yada cebrailin melek olduğuna dair kuranda bir ayet gördüyseniz , biliyorsanız yazmanız , ben böyle bişey iddia etmiyorum fakat bu araştırmamı destekleyecek yada yalanlayacak bir kanıt istiyorum , en doğrusunu Allah bilir .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 17-04-2013, Saat:01:34 AM, Düzenleyen: e2828.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Cebrail İle İlgili
2:98 - Her kim Allah'a, Allah'ın meleklerine, peygamberlerine, Cebrail ile Mîkâil'e düşman olursa, iyi bilsin ki, Allah da o kâfirlerin düşmanıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
sen kuran okuması yapmadan önce usul bilmeli sonra bu usulle kuranı okumalısın... yoksa yukarda yapmış olduğun hata tekrar eder...
ve atfı her yerde mugayeraya delalet etmez burada etmediği gibi bu iki meleğin ayrıca zikredilmesi onların diğerlerine elzem olmasından yahut burada hususi bir sebebe işaret etmesindendir.. burada bunun ikisi de var... zaten bu ayet mütekaddimlerde dahil olmak üzere imal-amel münasebetlerine örnek gösterilmiş.. iman ve amelin ayrı zikredilmesinin ikisinin birbirinin ayrı olmadığı noktasında bu ayet hep örnek gösterilmiş tıpkı melek söylenip cebrail ile bunun örnek gösterilmesi gibi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-02-2013, Saat:05:20 PM, Düzenleyen: kalemşör.
هل أنا حقاً أنا ؟
doğrusu insan görmek istemezse görmez. verdiğim ayet çok açık bir şekilde melek olduğunu söylüyor, oradaki ve dediğim gibi atfı mugayeraya delalet etmiyor... örneklendirmeye delalet ediyor kuranda bunun örneği çoktur aynı örnek iman ve amel kelimesi geçen ayetlerde de var mesala kuranda salih ameller kimi yer de salih amel şeklinde geçer kimi yer de ise iman kelimesinin ne olduğunu açıklarken geçer.. mezkur ayettede aynı şekilde geçiyor... zaten senin dediğin gibi anlarsak aradaki mikaili ne yapacaz? cebrail hakkındaki görüşlerini onada izafe etmeyeceksin herhalde... senin kafanda işgale neden olan şey ''ruh'' kelimesi... bunun hakkında ise bizde fazla bir bilgi yok... fakat biz biliyoruz ki senin anladığın türden tek tip ruh prototipi yok... üstelik ''ruh'' kelimesi farklı formlarda geliyor bazı yer de cerail için bazı yer de ademe üflenen ruh bazı yerde ise aynı kelimeyle ''vahiy'' kastediliyor... demek ki her hakikati kendi mahalline göre anlamak gerekir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
özür dilemene gerekecek bir durum yok, insan yanlış yaparak doğruya ulaşacak... ben her yerde her atıf aynı manaya gelir gibi birşey demedim bilakis burada örnekledirme var dedim.. senin dediğin yerde atfı mugayeraya delalet ediyor, bir tearuz yok..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
dediğim gibi ''ruh'' çok farklı formlarda kullanılıyor bunlardan bazısı ademe üflenen ruh bazısı cebrail için bazısı vahiy bazıları da senin örneğini verdiğin bir formda kullanılıyor yani Allah katından verilen bir ruh mahiyeti açıklanmamış... kuranda ''ruh'' üzerine bir tez çalışması yapılabilir..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.