You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Caiz olmayan mezhep taklidi

Caiz olmayan mezhep taklidi

General
RE: Caiz olmayan mezhep taklidi
"Kurandan aklıma gelen bunlar ilk olarak."
ayette yazanları söyledim, diğerleri haram değildir demedim çarpıtmayın. kuran ve sünnet ile haramlığı sabit olan yiyecekler haramdır.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
adete göre toplumun yemediği yiyecekler vardır, bir de sünnette haramlığı sabit olan yiyecekler vardır. çekirge kuran ve sünnette yasaklanmamıştır ki türkiyede de 1. dünya savaşı sırasında çekirge yemenin caiz olduğuna dair fetvalar verilmiştir.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
bu yüzden bu adamlara ehli kuran(kuraniyyun) diyenler hata ediyorlar.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kur'an da adıyla yasaklanmayan şeyler haram değildir demek, peygamber efendimizi devre dışı bırakmak demektir.

Sahihi Buhari 34.bölümde peygamber efendimiz; ehli eşeğin yenmesini yasaklıyor. Muvatta'da yine efendimiz av bahsinde, Ebu sa'lebe el huşeyni'den rivayet, yırtıcı hayvanlardan köpek dişi olanları yemek haramdır diyor. Müslim'de de aynı rivayet var. Sonuç, yırtıcı hayvanların sünni mezheplerce yenmesinin haram edilmesi uygun bir içtihad.

Yani Kur'anı kerimde yazmasa da yasaklanabiliyormuş. Çünkü Kur'an da genel kaideler koyulduğunda Hz. Resul onu yaşama adapte etmez ise karmaşa olurdu.

Örneğin, Hz. Resul, Keler'i (kertenkele) yiyebilirsiniz ancak ben yemem buyuruyor. Sahih'de Hatta Halid İbni Velid'den gelen bir rivayette, efendimiz, kelerin kavminin bölgesinde bulunmadığını ve kelerden tiksindiğini buyuruyor. Yasaklamıyor ama ben yemem diyor. Neymiş, örf ve adete göre tiksinilen şeyler yenmeyebilirmiş. İnsan gibi mükemmel bir yaratılışa sahip varlığın yaratılış icabi ile yenmesi hoş olmayan hayvanları yemesi elbette uygun olmaz. Hiç dikkat ettiniz mi, neden en tiksindirici şeyleri putperestler vs. yiyor. Neden müslümanların o bölgelerde yaşayanları bile onları yemiyorlar? Rabbimin bu hissi, iman edenlerin kalbine koyması çok mu garip?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Yazımda da ifade ettim haram kelimesi Muvatta'da yazıyor. İmam Malik bu ayrımı bilmiyor diyorsan...?

Kur'anın hayata yansıtılış biçimidir sünnetler. Sünnetler olmasaydı islamı nasıl yaşayacaktın, çok merak ediyorum. Neye göre namaz kılacaktın, oruç tutacaktın, zekat verecektin, hacc yapacaktın, vs.? Ahirette namazdan sorgulanırken, ben kafama göre bir namaz uydurdum, onu yaptım mı diyecektin? Bu hadisten sorgulanma gibi düz mantık değildir. Sünnetsiz islam islam mıdır sence? Hz. Resul, rabbim bizim nasıl yaşamamızı istiyorsa, ona göre sünneti uygulamıştır. Hz. Resul'ün sünneti, yapın yapmayın dedikleri aynı zamanda Allahu Teala'nın emri gibidir. Hz.Resul'ün rabbimizin emirleri dışında, Kur'anın dışında kalan şeyler söylemez, yapmaz. O, alemlerin efendisidir. Sözlerine, sadece ona saygı ve sevgimizden dolayı uymayız.

Ben Kur'an dan bunu anlıyorum demek, çok iddialı bir ifade.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Mutlak mana da hadisler Kuranı Kerim ile bir olamazlar.. Bizler Namazlarımız da Kur'an okuruz.. Kur'an kelamullahtır, Allah'ın kelamıdır. Bu yüzden hadislere Hadisu Resulillah deriz, çünkü hadistir. Kuranın tehaddi özelliği vardır, bu özellikler hadisler de yoktur. Kur'an lafzen tevatur ile gelmiştir, Oysa icmaen bir kaç hadis dışında lafzen tevatür gelen hadis yoktur. O yüzden ikisi kıyaslanamaz zaten kıyası meal farıktır. Bizler gerek usuluddin konularında olsun; gerekse ahkam konularında olsun önce Kurana müracaat ederiz, onu anlamak için (elzem olarak/öncelikle) yine Kurana/kendisine başvururuz.. Bunların hepsine gönülden teslim ile ''amenna''.. Fakat birilerinin anlamadığı şey şu: İtaat açısından biz Kur'an ile hadis arasında fark göremeyiz.. Çünkü ''Peygambere itaat edenler şüphesiz ki Allah'a itaat etmiştir.'' Zaten bize dini getiren elçidir. Onun buyrukları ya direkt olarak Allah katındandır, ya da endirekt olarak onun rızası doğrultusundadır..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.