You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bu bayram çocukların olsun, çünkü:

General
Bir çok pedagog ve psikolog özellikle erken çocuklukta sosyal, psikolojik, bilişsel ve duygusal açıdan çocuğun gelişimi için oyun vazgeçilmezdir der, tıpkı beslenme gibi.
Aşırı yoksulluk yaşamış, savaşın içinde kalmış ya da bir mülteci kampında yaşayan çocuklar için ise içinde bulundukları travmanın tamirinde oyun çok önemli bir yer tutar.
İnsanoğlu diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılamaya çabalıyorsa çocuklar da çevrede buldukları ambalaj artıkları ve doğal kalıntılarla kendilerine oyuncak üretirler. Ancak yoksulluk sadece oynayacak oyuncak bulamamayı değil bazen oynayacak zaman bulamamayı da getirir.
Dünya çocuklarının %15’i öğrenim ve oyun oynama hakları ihlal olacak şekilde çeşitli işlerde çalıştırılıyor. (Sayılarla Dünya Çocuklarının Durumu 2015 – UNICEF Türkiye )
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Bu bayram çocukların olsun, çünkü:
Burada ben bir sıkıntı görüyorum arkadaşlar siz ne düşünüyorsunuz?

Çocuklar çalışmasın deniliyor, eyvallah çalışmasınlar. Ama bu çocuklar büyüdüklerinde nasıl çalışacaklar?

4+4+4 sisteme göre bir çocuk 17-18 yaşında zorunlu eğitimi bitiriyor. Oluşturulan algı ve reklamlara bakılırsa üniversite bitirmeyen adam yerine konulmuyor. Yani yaş oldu 22 sonra askerlik yaş oldu 23-25 E bu insanoğlu ne zaman çalışma alışkanlığı edinecek. 10-15 yaş aralığında çalışmayan çocuklar ileride çalışma alışkanlığı elde edemiyorlar. Ağaç yaşken eğilir misali çocukken çalışmayan yetişkin olduğunda çalışmakta zorlanıyor.

Belli bir yaşa gelen gençler çalışmasa ayıplanıyor. Çocuk yaştayken çalıştırıldıklarında bu sefer ebeveyleri ayıplanıyor.

Çözüm ve işin doğrusu ne olabilir?
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
günümüzde çocukların erken yaşta çalıştırılması hakkında benim bir oturumum vardı işim geregi...

halkın bir kısmı çocuklarını yoksulluktan çalıştırmak zorunda kalıyor bunun için egitim hayatını bile hiçe sayan aileler var...

diger bir kısım ise çocuklarını hem çalıştırıor hem okutuyor buna da o kısım hayatın ögrenilmesi ve zorlukları görmesi diyor...

bir başka kişilerde çocuklarını hiç çalıştırmıyor ve çocuklarının gelecegi için süper okullar süper liseler süper hocalar tutuor lakin din islam ögretmiyor...

insanların bu konu hakkında ki durumları hem maddi hem manevi yönüne göre degişim gösteriyor hem çok haklılar hem çok haksızlar...birçok şey yazmak istiorum da hem uzatmak istemiorum hemde pek vaktim yok..yeri gelmişken kısa bir bilgi olsun dedim...

şimdi size birkaç soru artık kendiniz hangi kefede görmek isterseniz:

-maddi durumunuz çok iyi çocugunuz hakkında ki kararınız nasıl olurdu küçük yaşlarda tabi.
-çocugunuz çalışmak istiyor ama çok zenginsiniz ne yapardınız
-çocugunuz çalışmak hiç istemiyor ama ihtiyaç geregi çalışması lazım ve okul masraflarını üstlenen birileri var nasıl bir yol izlersiniz çocugunuz için...

şimdi abilerim canlarım bu soruları hazırladıgımız oturumda bir arkadaşım sordu...kendi çocuk gelişim uzmanı enver saglam..

bu soruları bir cevaplayın ama içten...
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
@muratcan madem bu konuda bilgi sahibisin Allah için bizi bilgilendir.

Maddi konuda sıkıntıda değilim, zengin de değilim. Çocuklarımın eğitilmesi açısından biraz ezilmelerini yani çalışmalarını istiyorum. Bu tutumum yanlış mıdır?

13 ve 15 yaşlarındaki iki oğlumdan büyük olanı hiç çalışmak istemiyor küçük olanı çalışmak için can atıyor.(Farazi konuşmuyorum gerçekten de böyle) Sence ikisini de serbest mi bırakayım istedikleri gibi mi yapsınlar yoksa hangisine zorlama yapayım?

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
ABİM...

çocuklarınızın hayatı ögrenmesi için ezilmelerine çalışmalarına gerek yok(ben demiyorum ki çalışmasınlar)

anne babanın çocuk üzerinde ki etkisi o kadar büyük ki abi çocugu hayata alıştıracak olan anne babalardır...

örnek vereyim,

2 yaşında ki bir çocugun psikolojis ile 15 yaşında ki bir yetişkinin psikoloji si bir olmaz degil mi...

ama bakın ki 2 yaşında ki çocugun karşısında yaptıgınız şeyleri o çocuk yapmaya çalışır ögrenmeye çalışır aynısını yapmak ister lakin 15 yaşındaki çocuk bunları yapmaz hatta size kızar ne yapıyosun baba diye...

buradaki vurguyu anlatmak istiyorum çocuklarımızın psikolojisi dönem dönem degişim gösterir özellikle ergenlik de...
arkadaşım enver bey bu konuda ki açıklaması:
diyor ki bu dönemlerde(yani ergenlikde) çocukları kesinlikle serbest bırakmayın nedenini ise şöyle açıklıyor:

ergenlikle gençler yeni yeni arayışlar yeni yeni alışkanlıklar yeni çevreler ortamlar bulmak ve görmek isterler bu hepimizden geçti diyor...

eger çocugunuzu böle bir zaman da serbest bırakmışsanız ve onunla bu dönemin hemen hemen her dakikasında beraber degilseniz eger çocugunuz:
-anne babayı tanımaz hale gelir
-yeni çevrelerini benimser
-yeni yeni alışkanlıklarının peşinde koşar vb.

eger hal böyle de devam ederse çocugumuzu kaybediyoruz demektir...kaybetmekden kasıt artık çocugumuz bizle hiçbirşeyini paylaşmaz gelecegini düşünmez ve o insan artık anlık olur diyor...

yani abicim çocuklarımıza ergenlik büyüklenme dönemlerinde her şeyi ögretebiliriz iyiyide kötüyüde hayatı da anneyi de babayı ve Allah'ı kitabı da...

bu dönem çok önemli özellikle 9-13 yaş arası çocuklar bu dönemlerde yalnız kaldıkları ve kendi başına kaldıkları vede serbest bırakıldıkları için şuan hiç istemedigimiz durumlar içerisindeler...
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Anladım. Allah razı olsun gülücük

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.