Kesinlikle haklısınız. Ben de aynı fikirdeyim. Anlamda müthiş bir değişim olduğu kanaatindeyim. Peki nedir bu değişim? Mealdeki bu kusur olmasaydı bu soruyu muhtemelen asla kendime sormazdım. Allah'a şükür ki Elmalılı Hamdi Yazır böyle bir yanlışlık yapmış ki ben de konu üzerinde doğru bakış açısıyla düşünme fırsatı bulmuşum.
Gelelim sadede:
Mealdeki farklılığı gördüğümde anlamda bir değişiklik olup olmadığını anlamak adına şöyle bir şey yapmak gelmişti içimden.
Kör ile Gören
Kör kelimesini okuduğumda gözlerimi kapattım ve gören kelimesini düşündüğümde gözlerimi açtım.
Karanlıklar ile Nur
Karanlık kelimesinde gözlerimi kapattım ve Nur kelimesini düşünüp gözlerimi açtım.
Gölge ile Sıcak bir olmaz.
Sıralamayı takip ederek Gölge kelimesinde gözlerimi kapattım ve sıcak kelimesinde açtım.
Diriler ile Ölüler de bir olmaz.
Aynı şekilde sıralamayı takip ederek Diriler kelimesinde gözlerimi kapattım ve Ölüler kelimesinde gözlerimi açtım.
Pek çok arkadaşıma da bunu yaptırdım. Bir kişi hariç hepsi şöyle söyledi: "Ölü kelimesinde gözlerimizi kapatmamız diri kelimesinde açmamız gerekmiyor mu?"
Hayır, dedim. Neden hayır dediğimi tahmin edersiniz sanıyorum.
Ben Kur'an'daki her harfin her kelimenin ve sıralamanın son derece önemli olduğunu düşünen birisiyim. Mesela bu sürenin devamında da aynı Dünya ve Ahiret - Karanlık ve Aydılık ilişkisinin işlendiğine tanık oluyoruz. Şöyle ki:
Seni yalanlıyorlarsa yalanladılar onlardan öncekiler (DURAK İŞARETİ) Onlara gelmişlerdi peygamberleri mucizeler, sayfalar ve AYDINLATAN kitapla (kitabil münîr)
Bir başka ayet:
GÖRMEDİN mi Allah indirdi gökten (bir) su (DURAK İŞARETİ) çıkardık onunla meyveler türlü türlü renkleri (DURAK İŞARETİ) dağlarda vardır yollar beyazlı, kırmızılı, farklı renkleri kuzguni siyah.
Kitabil münirden bahsedilen ayette fark etmişsinizdir ki nur yine ayetin ikinci kısmında bahsedilmiş tıpkı en yukarıdaki ayetler gibi.
Görmedin mi diye başlayan ayet ise bir başka güzel. Rabbimiz aynı soruyu belki yüzlerce farklı şekilde sorabilecekken "GÖRMEMEYİ" düşündüren şekilde sormakta. Ve tıpkı en yukarıdaki ayetlerde olduğu gibi ayetin ilk kısmında zikredilmekte.
Fâtir süresinde daha pek çok örnek var bu anlatımı tamamlayan.
Velhasıl meal de olsa sıralama önemli, mühim