You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Acemi Üye
Bir Sorum Var
Fâtir süresinde diyor ki Rabbimiz: 19-22

Kör ile Gören
Karanlıklar ile Nur
Gölge ile Sıcak bir olmaz.
Ölülerle diriler de bir olmaz.

Elmalılı M. Hamdi Yazır'ın meali yukarıdaki gibi. Ama ayetlerin kelime kelime anlamlarına baktığımızda aslıda doğru sıralama şu şekilde:

Kör ile Gören
Karanlıklar ile Nur
Diriler ile Ölüler de bir olmaz.

Rabbimiz önce "Diriler" kelimesini daha sonra ise "Ölüler" kelimesini zikrediyor.

Sorum şu: Mealde yapılan bu sıralamadaki ufak değişiklik sizce anlamda müthiş bir sapmaya neden olmakta mıdır yoksa olmamakta mıdır?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Bir Sorum Var
Meal okumanın böyle bir sıkıntısı var zaten.
Meal yani Çeviri, meali yazanın-çeviriyi yapanın anlayıp yazdığıdır Kuran'ın kendisi değildir.
Meal okurken bunu bilerek okumak gerekir.
Mümkünse meal okumak yerine tefsir okumak daha doğrudur.

Piyasada üç dört ciltlik kısa tefsir kitapları da var.
Hiç olmazsa meal yerine bu gibi veciz tefsirler okunmalıdır.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kesinlikle mana ciddi anlamda değişiyor, bazen kırık meal okurken ben de fark ediyorum farklılıklar olduğunu. O nedenle tam olarak açık olmadığını düşündüğüm veya anlayamadığım ayetlere diğer meallerden bakıyorum (diyanet,hayrat vs.). Tabi ki en güzeli tefsirini okumak o zaman göremediğiniz güzelliklerin farkına varabiliyorsunuz. gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kesinlikle haklısınız. Ben de aynı fikirdeyim. Anlamda müthiş bir değişim olduğu kanaatindeyim. Peki nedir bu değişim? Mealdeki bu kusur olmasaydı bu soruyu muhtemelen asla kendime sormazdım. Allah'a şükür ki Elmalılı Hamdi Yazır böyle bir yanlışlık yapmış ki ben de konu üzerinde doğru bakış açısıyla düşünme fırsatı bulmuşum.

Gelelim sadede:

Mealdeki farklılığı gördüğümde anlamda bir değişiklik olup olmadığını anlamak adına şöyle bir şey yapmak gelmişti içimden.

Kör ile Gören

Kör kelimesini okuduğumda gözlerimi kapattım ve gören kelimesini düşündüğümde gözlerimi açtım.

Karanlıklar ile Nur

Karanlık kelimesinde gözlerimi kapattım ve Nur kelimesini düşünüp gözlerimi açtım.

Sıralamayı takip ederek Gölge kelimesinde gözlerimi kapattım ve sıcak kelimesinde açtım.

Diriler ile Ölüler de bir olmaz.

Aynı şekilde sıralamayı takip ederek Diriler kelimesinde gözlerimi kapattım ve Ölüler kelimesinde gözlerimi açtım.

Pek çok arkadaşıma da bunu yaptırdım. Bir kişi hariç hepsi şöyle söyledi: "Ölü kelimesinde gözlerimizi kapatmamız diri kelimesinde açmamız gerekmiyor mu?"

Hayır, dedim. Neden hayır dediğimi tahmin edersiniz sanıyorum.

Ben Kur'an'daki her harfin her kelimenin ve sıralamanın son derece önemli olduğunu düşünen birisiyim. Mesela bu sürenin devamında da aynı Dünya ve Ahiret - Karanlık ve Aydılık ilişkisinin işlendiğine tanık oluyoruz. Şöyle ki:

Seni yalanlıyorlarsa yalanladılar onlardan öncekiler (DURAK İŞARETİ) Onlara gelmişlerdi peygamberleri mucizeler, sayfalar ve AYDINLATAN kitapla (kitabil münîr)

Bir başka ayet:

GÖRMEDİN mi Allah indirdi gökten (bir) su (DURAK İŞARETİ) çıkardık onunla meyveler türlü türlü renkleri (DURAK İŞARETİ) dağlarda vardır yollar beyazlı, kırmızılı, farklı renkleri kuzguni siyah.

Kitabil münirden bahsedilen ayette fark etmişsinizdir ki nur yine ayetin ikinci kısmında bahsedilmiş tıpkı en yukarıdaki ayetler gibi.

Görmedin mi diye başlayan ayet ise bir başka güzel. Rabbimiz aynı soruyu belki yüzlerce farklı şekilde sorabilecekken "GÖRMEMEYİ" düşündüren şekilde sormakta. Ve tıpkı en yukarıdaki ayetlerde olduğu gibi ayetin ilk kısmında zikredilmekte.

Fâtir süresinde daha pek çok örnek var bu anlatımı tamamlayan.

Velhasıl meal de olsa sıralama önemli, mühim gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
İtham etmek anlam itibariyle birini suçlu görmek, suç yüklemek, suçlamak manalarını taşır ki bu insanın niyetinden kuvvet alan bir fiildir ve benim niyetimde böyle bir şey olmadığından verdiğiniz cevabı bana değil bir zanna vermiş olduğunuzu ve bu zanna verilen cevabı da oldukça beğendiğimi ve verdiğiniz bu cevabın hemen her cümlesinin arkasında olduğumu söyleyebilirim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.