You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

"Ben ilmin şehriyim, Ali ise onun kapısıdır" hadisinin incelemesi

General
Hamd Allaha,Salat ve selam onun Resulune(s.a.s),Ehli Beytine(a.s) ve şerefli sahabilerine(r.a) olsun!

“Ben Ilmin Şehriyim,Ali ise onun kapisidir”(Teberani,Hakim)

İNCELEME:

Hadise Zayif diyenler:
Yahya Bin Ma’in
Kaynak: ( El Cerh Vet-Ta’dil 6/99)
Su’alat ibn Cuneyd #185
Tarihi Bagdad 11/205
Ahmad Bin Hanbel
Kaynak: Tarihi Bagdad 11/49

Ibn Hibban
Kaynak: el Macruhin 2/136

Ibn ’Adi
Kaynak: el Kamil fi ad-zu’afa 1/311 & 316

El-Darakutni
Kaynak: Ta’likat ‘ala al Macruhin 179

Ibn Tahir al-Makdisi
Kaynak: zakirat el Huffaz 5/2578 – Tazkirat al Huffaz #136

Ibn El-Arabi El Maliki
Kaynak: Ahkam El Kuran 3/86

Ibn A’sakir
Kaynak: Tarihi Dimask 45\321

Ibn Al-Cezvi
Kaynak: El Mevdu’at 2/112-116

El-Nevevi
Kaynak: Tahzib el Esma’ vel-Lugat 1/348

El-Mizzi
Kaynak: Tahzib el Kemal 11/462

El Zehebi
Kaynak: Mizan el-I’tidal 1/415 – 1/110

Imam Zehebi dedi ki,Tahrif edilmiştir(Telhis El Mevdua,cilt 1,sayfa 115,hadis no 256)

Hadis Hakimin Müstedrekinde(4637-de) Şu Şekildedir

[ 4637 ] حدثنا أبو العباس محمد بن يعقوب ثنا محمد بن عبد الرحيم الهروي بالرملة ثنا أبو الصلت عبد السلام بن صالح ثنا أبو معاوية عن الأعمش عن مجاهد عن بن عباس رضى الله تعالى عنهما قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم أنا مدينة العلم وعلي بابها فمن أراد المدينة فليأت الباب

Buradaki Ravi Abu Salat Abdüsselam İbn Salih zayif ravidir.(Mizzi,Tahzib El Kemal,cilt 18,hadis no 3421)

وقال زكريا بن يحيى الساجي يحدث بمناكير هو عندهم ضعيف

Zekeriyya Bin Yahya Sacci dedi ki,O Tahrif edilmiş nakiller yapiyor,zayitir(zayif ravidir)

(İbni Hacer,Tehzib Et Tehzib,cilt 6,#)

وقال محمد بن طاهر كذاب

Muhammed İbn Tehar dedi ki,O Yalancidir(Zehebi,Mizan,#5051)

Hadis Hakimin Müstedrekinde(4638-de) ise şöyledir

[ 4638 ] حدثنا بصحة ما ذكره الإمام أبو زكريا ثنا يحيى بن معين ثنا أبو الحسين محمد بن أحمد بن تميم القنطري ثنا الحسين بن فهم ثنا محمد بن يحيى بن الضريس ثنا محمد بن جعفر الفيدي ثنا أبو معاوية عن الأعمش عن مجاهد عن بن عباس رضى الله تعالى عنهما قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم أنا مدينة العلم وعلي بابها فمن أراد المدينة فليأت الباب

Buradaki Ravi Hüseyn Bin Fahm zayif ravidir(İbni Hacer El Askalani,Lisan El Mizan,cilt 2,#1266)

Tirmizide geçen hadiste ise,İlmin Şehri yerine,ilmin evi tabiri kullanilmiştir

Bu Hakkta,Buhari dedi ki,Sahih değil,İbni Main dedi ki,yalandir(Keşful Hafa,cilt 1,sayfa 203)

Zehebi dedi ki,Tahrif edilmiştir(Telhis Kitap El Mevdu,cilt 1,sayfa 116)

İbni Dakik dedi ki,Tahrif edilmiştir(Sehavi,Mekasital Hasenat,sayfa 54)

Şevkani bunu zayif hadisler arasina almiştir(Fevaid El Mecmua sayfa 348,#51)

Nevevi Diyor ki,her iki hadis yanlistir(Tahzib Esma vel Luğat,sayfa 480)
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-05-2013, Saat:12:39 AM, Düzenleyen: karadamlalar.
General
RE: "Ben ilmin şehriyim, Ali ise onun kapısıdır" hadisinin incelemesi
hadisin sıhhatine ilişkin hadis alimlerinin görüşlerinin derlemesi.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
hadisin zayıf mı uydurma(mevzu) mı olduğuna dair bir ihtilaf var. sahihliğini iddia eden bir alim görmüş değilim henüz.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
hz aliden hadis nakli yok denecek gibi , niyeyse 4 halifenin hadisleri nerdeyse nakletmemiş kadar az , hz muhammed i yakınen gören ve nerdeyse hep yanında olan 4 halifenin hadis nakli diğer hadis nakilcileriyle karşılaştırıldığında yok gibi bişey , ilginç ve manidardır bu .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-05-2013, Saat:05:33 PM, Düzenleyen: e2828.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.