You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Başka Bir Cennet Mümkün mü? İblis'in de Girebildiği Bir Cennet

Acemi Üye
Kur'an-ı Kerim'de Hz. Âdem ve eşinin "cennetten çıkarılması" kıssası, insanlığın yaratılışı kadar, aynı zamanda ilk bilinç sınavını da temsil eder. Bu kıssa, derin anlam katmanlarıyla pek çok tartışmayı beraberinde getirir. Zira Kur'an'ın genel tasvirlerinde cennet, ebedi yurdumuz, imtihanın olmadığı, nimetlerle dolu ve bir kez girildikten sonra asla çıkılmayan bir mekan olarak anlatılır. Oysa Hz. Âdem, bu "cennette" bir imtihana tabi tutulmuş ve yasak meyveyi yediği için buradan çıkarılmıştır. Bu durum, zihinlerde doğal olarak "Acaba Kur'an'da bahsedilen cennet tek bir yer midir, yoksa farklı cennetler de var mıdır?" sorusunu uyandırır.

"Cennet" Kelimesinin Farklı Anlam Katmanları ve Âdem'in Yurdu
Arapçada "cennet" kelimesi kelime anlamıyla sadece ahiret yurdunu değil, aynı zamanda "bahçe, güzel ve korunaklı yer" anlamlarını da taşır. Nitekim Kur'an'da bazen dünyadaki zenginlerin bahçeleri için de "cennet" kelimesinin kullanıldığını görürüz (bkz. Kalem Suresi, 17-33. ayetler). Bu durum, Hz. Âdem'in ilk imtihana tabi tutulduğu yerin ahiret yurdu cenneti değil, farklı bir boyutta veya insan yaşamına uygun bir gezegende var olan özel bir mekan olabileceği düşüncesini destekler.

Kıssanın önemli bir diğer yönü, Hz. Âdem ve eşine bizzat İblis tarafından vesvese verilmiş olmasıdır. Bu durum, İblis'in bu "cennete" rahatça girebildiğini, yasak ağacı tanıdığını ve o ağaçtan meyve alınırsa sonuçlarının ne olacağını bildiğini göstermektedir. Oysa İblis, Allah'ın emrine karşı gelerek kibirlendikten sonra Allah'ın huzurundan kovulmuştur. Bu durumda, Hz. Âdem için Allah'ın ("Yiyin için, yalnız şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz" Bakara Suresi, 35. ayet) sözünü, İblis'in bilmiyor olması gerekir.

[Resim: hamim_20220716_004008_170116.jpg]

Kur'an'da Allah'ın koyduğu yasakların genellikle keyfi değil, insan sağlığına veya toplum düzenine zarar verici oluşundan kaynaklandığı genel bir prensiptir. Bu bağlamda, yasaklanan ağacın meyvesinin insan sağlığına zararlı olduğu, sarhoş edici veya uyuşturucu bir etkiye sahip olduğu düşünülebilir. Ancak İblis'in bu ağacın yasak olduğunu ve yaklaşılırsa Allah'ın gazabına uğranacağını biliyor olması, söz konusu ağacın daha önceden de yasaklanmış olduğu veya başkalarının bu ağaçtan meyve alıp ilahi bir gazaba uğramış olabileceği ihtimalini akla getirir. Nitekim "o ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz" ifadesi, bu yasağın çiğnenmesinin getireceği olumsuz sonuçların daha önceden tecrübe edilmiş bir durum üzerinden örnekleniyor olabileceğini bize gösteriyor.

[Resim: cosmic-nebula-neon-earth-amidst-star-neb...jpg!w700wp]

Sonuç olarak, Hz. Âdem'in bulunduğu yerde imtihan ve yasakların oluşu, ayrıca İblis'in buraya rahatça girebilmesi gibi faktörler, buranın ebedi ahiret yurdumuz olan cennet olmadığını düşündürmektedir. Bu mekan, sahip olduğu güzellikler nedeniyle "cennet" olarak adlandırılmış, ancak insan yaşamına uygun, kozmik bir başka boyut veya gezegen olmuştur. Yasak çiğnendikten sonra gelen "inin oradan" (Bakara Suresi, 36. ayet) emri de, bu yerin dünya dışında, farklı bir kozmik konumda bulunduğunu pekiştirmektedir. Bu yorum, Kur'an'ın kendi iç tutarlılığına ve ayetler arasındaki bağlantılara dayanarak, kutsal kitabın evrensel ve çok boyutlu mesajını günümüz idrakiyle yeniden ele almayı mümkün kılmaktadır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Başka Bir Cennet Mümkün mü? İblis'in de Girebildiği Bir Cennet
merhabalar, kalem suresinde direkt cennet (جنّة) geçiyor (bahçe değil). fakat bende yanlış hatırlamıyorsam bu kelime kehf suresinde bu şekilde geçmesine rağmen ev anlkamına gelecek şekilde translate edilmiş. benim bilgime göre bahçe kelimesinin Arapçası حديقة tir. Tabi bahçe anlamına gelen başka kelimeler olabilir.

bir diğer konu da : iblisin cennete girdiğine dair bir delil var mı tabiiki bilmiyorum şahsen fakat sizin anlattıklarınız buna kanıt değil bence. Evet şecere شجرة yani o ağaçtan yediler denmiş. hatta ayette sanıyorum şeytan onları bu ağaç ölümsüzlüğün ağacıdır diye kabndırarak bahsediyor (vesvese) yani ordaki hatırladığım ibare شجرة الخُلْد
ancak buradan hareketle şeytan cennete girmmiştir demek aynı olmaz diye düşünüyorum tabi kendi muhakemem bu.

peki nasıl oldu o zaman?

evet yani girdiğine dair delil yok veya ben buna dair bir delil bilmiyorum diyorsam o zaman alternatif bir yolu tahmmin edebiliyor veya biliyor olmam lazım ben de şöyle düşüdüm.

şeytan denen varlık önce bunun fırkaları , türleri yani çeşitleri var. Cennete girememiştir kanaatimce (yani en azından şuan da buna dair bir delil bilmiyorum dedim) fakat yaklaşmış olabilir.

yaklaştığından dolayı da cennetteki ağaçlar belki etkilenmiş veya da o lanetli olduğundan mesela onun bir temsili birşey cenette peyda olmuş olabilir. Ancak dediğim gibi ben böyle bir delil bilmiyorum. Dilerseniz bununla alakalı kuran dan bir ayet varsa paylaşınız açıklayıcı aydınlatıcı olur.

çünkü ben bilmiyorum demek onun olmadığını da göstermeyebilir. Belki benim eksiğim de olabilir.

Yüce Allah en doğruyu ve herşeyi bilendir- الله أعلم
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Merhaba Kuranda cennet bahçe diye geçer örnek süleymanın cenneti derken dünyadaki bahçesinden bahs ediliyor.
2. Şeytan cennete girmedi diyorsunuz vesveseyi vermesi için onların yanında olması gerekmez mi?

Yukarıdaki metinde zaten bakara suresi ve taha suresinde örnek olarak delil sundum selam ve dua ile
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
yani nereye atıf yapıldıysa ordan anlatmaya çalıştım. kalem suresindeki 17 ila 33 arası ayetlere atıf yapmışsınız ve orada direkt Arapçadaki جنّة kelimesi ile zikredilmiş. dilerseniz siz de bakınız.

bu arada evet bence vesvese vermesi için yanında olması gerekli değil. ses gibi düşünün uçak yanımızda değildir ama gökyüzünden geçerken sesini işitiyoruz bulutlar da öyle (gökgürültüsü).

ayrıca şeytanın vesvesesi bizim düşünebildiğimizden çok daha kötü olabilir. Çünkü o lanetli.

çok mutlu olmalıyız ki çok Zeki bir peygambere (s.a.v.) ümmet olduk.

(ayrıca başka ayrıntılar mevcut gibi: burada konu olan شجرة kelimesinin gerçek anlamının dışında veya hem gerçek hem de mecaz anlamlı veya sadece gerçek ancak terim anlam ile yan anlam olarak kullanılmış olabileceğine dair söz söyleyenler gördüm)

selam ve dua için çok teşekkür ler.

selamette olunuz , selamette olalım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
(araplarla birkaç kez veya daha fazla kez konuşurken bu konuyu dillendirmeye çalıştığımda bazısı : o ağaç تفاحة yani elma ağacıdır dedi. Doğu anadolu bölgesinde veya çevre illerde bu bitki "buğday" olarak biliniyor, gerçi buğday ağaç değildir ancak yinede bu olduğunu iddia edenler mevcut. Konunun araştırmaya değer olduğunu düşünüyorum en doğrusunu ve her şeyi Allah bilir الله أعلم)
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.