You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Barış Manço ve Kalp Projesi

General
Kalp Projesini tasarlarken 16 yıl önce bugün Barış Manço nun koroner yoğun bakım ünitesinde öldüğü 7.yatağın başındaki hislerimin derin etkileri olmuştur

Bundan 16 yıl önce daha kardiyoloji asistanlığa başlamamın ilk ayındaydım. Dr. Siyami Ersek Hastanesinde yoğun bakımda 5-8 nolu dört yataktaki hastalara ben bakıyordum. 1 Şubat sabahı erkenden nöbete geldim. Barış Manço acile ani kalp durması ile gelmiş ve 7. yatakta tüm müdahalelere rağmen ölmüştü. Neler yapılmamıştı ki? Geldiğinde kalbi düz çiziyormuş. Hastane öncesinde müdahale eden olmamış. Normalde 45 dakika olan kalp masajı onun için 2 saat yapılmıştı. Kalp pili dahil herşey uygulanmıştı. O geldiğinde çoktan ölmüştü. Hiçbir şey o ilk altın dakikalardaki müdahalenin yerini tutamazdı.
İşte 1 Şubat 1999 sabahı sorumlu olduğum 7 nolu yatağımın başında ayakta öylece kaldım. Uzun uzun o yeni boşalmış yatağa baktım ve derinlere daldım. Bedeni alt kattaki morga kaldırılmıştı. Belki ruhu hala buradaydı ve beni izliyordu.
Uzaklara dalarken her zaman projeci olan beynimde düşünceler uçuşmaya başladı. Topluma kalp masajını öğretsek, mahalle aralarında ambulans koysak, yunus ekipleri gibi motorsikletli ambulanslar ve helikopter ambulans olması gibi. O günkü şartlarda kafayı bozmuş diyenler oldu. Bazı cesur editörler bu düşüncelerimi tıp dergilerinde yayınladılar.
.............................................................................................................................
Çok projeciydim, ama yalaka değildim. Dedikoduyu sevmez, siyaset bilmez, öznel değil nesnel davranır ve dobra konuşurdum. Çalışkandım, azimliydim ve tehdittim. Ben diktim, eğilmedim ama kaderime de razı oldum. Uzman doktor olarak İstanbuldan önce Kırşehir iline gittim. Akademik olarak umudun olmayacağı yerlerden tüm engellemelere rağmen bir akademisyen olarak çıktım.
Artık zamanı geldiğini düşündüğümde 13 Aralık 2011 tarihinde Kalp Projesini şirin bir ilde duyurdum. Yukarıdaki özelliklerimden dolayı olsa gerek Erzincan Üniveristesi öğretim üyeleri, dekanı ve rektörü projeye mesafe koydular. Onaltı yıl önce Barış Mançoya müdahale edilen ve sonunda öldüğüne karar verilen hastane yatağının başında ayakta durup derinlere dalmalarımın ve o gün beynimdeki düşünce fırtınasının Kalp Projesine doğrudan etkileri olmuştur (*Aslında ani kalp durması sonrası kalp masajı yapılmadığı için 12. dakikada daha evdeyken o ölmüştü).
Çok yaşa Barış Manço! Sen kalbimizdesin.

ortak idealler derneği
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.