You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bana arkadaşını söyle!..

Bana arkadaşını söyle!..

Profesör
Bana arkadaşını söyle!..
Bütün insanlar sevgiye, ilgiye ve şefkâte muhtaçtır. En fazla muhtaç olanlar ise bebekler ve küçük çocuklardır.
İnsan, doğumundan ölümüne kadar eğitilmeye muhtaç bir varlıktır. O nasıl bir çevrede yetişirse, ona göre bir eğitim alır ve yönlendirilir.
Aile, okul, arkadaş ve medya insanı özellikle gençleri yönlendiren çevrelerdir.
İnsanlar her zaman çevresinde iyi örnekler görmeye, bunlara teşvik edilmeye, kötü örneklerden ise uzak tutulup korunmaya muhtaçtır. Etrafından ne kadar güzel mesajlar alırsa, kişiliği o kadar müsbet olarak gelişir.
Sokak çocuklarının tamamının sokak çocuğu olmasının sebebi sevgisizlik ve ilgisizliktir. Suç işleyen çocuklar bu sevgiden ve ilgiden mahrum oldukları için suç işliyorlar.
Kötü insanlara özenerek onlar gibi olma hevesi insanlara her kötülüğü çok kolay bir şekilde yaptırır. Kötü arkadaş tuzağına düşen zararlı ve tehlikeli şeylerle tanışır. Onları göre göre gözünde basitleşir ve rahatça yapmaya başlar.
Çirkeflere bulaşan kişinin ondan kurtulması artık çok zordur. Elini verse, kolunu kurtaramaz.

KÖTÜ ARKADAŞIN TEHLİKESİ!..
İnsanın dini, arkadaşının dini gibidir.
Çok meşhur atasözüdür: “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” Bu atasözü bizlere arkadaşın önemini ne güzel anlatıyor.
Dünyanın en değerli şeyi güzel arkadaştır. En felâket olan şeyi de kötü arkadaştır.
Kötü arkadaş yılandan daha tehlikelidir. Yılan sokarsa, insanı birkaç gün sancılar içinde kıvrandırır. Çok zehirli ise öldürür. İkisi de dünya hayatı ile ilgilidir. Biz zaten ölmek için dünyaya gönderilmişiz.
Kötü arkadaş insanı hem dünyada hem de ahirette büyük felâketlere, sıkıntılara ve acı çekmeye sevk eder.
İnsanları kötü arkadaşlarla beraber kılan şeyler, yalnızlık, cehalet, kötü örneklerdir. Kendimizi ve bilhassa çocuklarımızı bu “mikrop”lardan korumaya çalışmalıyız. Tehlike çok büyüktür.
Arkadaş seçerken dikkat edeceğimiz şeyler şunlardır:
1- Akıllı olmalıdır. Aptal dost sana iyilik yapacağı yerde kötülük yapar.
Rivâyet olunur ki, bir adam, bir ayıyla arkadaş olur, beraber gezerler. Adam ayı kadar güçlü olmadığı için yorulur. Bir suyun başına gelirler. Adam ayıya işaretle biraz uyuması gerektiğini anlatır. Ayı da hareketleriyle anladığını belli eder... Adam uzanır ve uyur, ayı da başında bekler. Bir sinek adamın kafasına konar, ayı, arkadaşı rahat uyusun diye sineği kovar, sinek uçar tekrar eski yerine döner. Ayının kafası kızar, iyisi mi ben bu sineği öldüreyim, bu arkadaşımı rahat uyutmayacak diyerek koca bir taş alır, arkadaşının başındaki sineğe fırlatır, sineği öldüreceğine arkadaşının beynini parçalar. Aptal dostun yapacağı budur.
2. Dindar olmalıdır. Dînî vecibelerini yerine getirmeyen, haramlardan sakınmayan en büyük kötülüğü kendine yapar. Kendine kötülük yapanın başkalarına ne yararı olur?
3. Güzel ahlâk sahibi olmalıdır. Güzel ahlâk, kıyâmet günü amellerin tartıldığı terazinin hayır kefesinde en çok ağırlığı olan şeydir. Güzel huya sahip olabilmek için, güzel huylularla beraber olmalıdır. Hiç kimse insana arkadaşı kadar tesir edemez. Ne annesi, ne babası, ne de hocası.

BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN BAŞ!..
4. Dünyaya aşırı derecede düşkün olmamalıdır. Böyle insanlar menfaatleri uğruna her an insanı satabilirler. Onlara güven olmaz. Dünyaya olan düşkünlük asrımızda had safhaya ulaşmıştır. İnsanların artık gayesi hâline gelmiş, onu elde edebilmekten başka bir şey düşünmezler. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
“Dünya sevgisi bütün kötülüklerin başıdır.”
Kibir, ucub, haset hep bu sevginin meyvesidir. Dahası var; yalan, aldatma, haksız mal elde etme, zulüm, insanları hakir görme gibi çirkinlikler hepsi dünya sevgisinden meydana gelir. Dünya sevgisi ile Allah sevgisi birbirinin zıddıdır, aynı kalpte birleşmezler...
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
RE: Bana arkadaşını söyle!..
o yüzden herkesten köşe bucak kaçmalıyız
PEAH!

“Somali'de, 90 günde, 29.000'den fazla çocuk açlıktan öldü. Mübarek Ramazan ayında son altmış yılın en büyük kuraklığını yaşayan Afrika ülkelerine 5 TL. yardım etmek için bir kısa mesaj atabilirsiniz:

Afrika yaz 5601 (Türkiye Diyanet Vakfı)
Afrika yaz 2868 (Türk Kızılayı)
Afrika yaz 3072 (İHH- İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı)..
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
öyle bacanak......
PEAH!

“Somali'de, 90 günde, 29.000'den fazla çocuk açlıktan öldü. Mübarek Ramazan ayında son altmış yılın en büyük kuraklığını yaşayan Afrika ülkelerine 5 TL. yardım etmek için bir kısa mesaj atabilirsiniz:

Afrika yaz 5601 (Türkiye Diyanet Vakfı)
Afrika yaz 2868 (Türk Kızılayı)
Afrika yaz 3072 (İHH- İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı)..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
o demiyor hep beraber DİYORUZ.

o saydıkların gibi olmayan birisi yokki zaten.

en baştan kendine itiraf ediyorsun ve demiş oluyorsun ki "kimse benle arkadaşlık etmesin" demiş oluyorsun. oku bak, ille kıyısından köşesinden bu yazıdan kendine bir şey bulabilmen lazım. ben buluyorum mesela. kabakulak da bulduğuna göre.

sen bulamıyorsan sende bi acaiplik var diye düşünürüm.

zaten iyi arkadaş yoktur ki, yok öyle bir şey, tanımsız o. teoride var ama pratikte o dediklerinden bulunmaz.

anca geriye gidicen çooook geriye gidicen epeeey bi geriye gidicen sahabe olucan.

ahand a orda öyle bir arkadaş bulabilirdin.

geç kaldın, 1400 sene kadar

Tongue gülme
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
biz iyi arkadaş olabiliyormuyuz ki bizim arkadaşlarımız iyi olsun...arkadaşın sana Allahı hatırlatıyorsa iyidir dünyayı hatırlatıyorsa kötüdür derler...biz kaç kişiye ahireti ibadeti kullugu hatırlayoruz acaba?

tşk ettim yusuf
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
iyide kaç kişiyle bizim alakamız yokki biz öyle olmalıyız...bu iki iki dört...öyle olmak lazımmı lazım...bahanemiz yok...olabiliyomuyuz işte onu insan kendine sormalı ...ben olamıyorum olanlara ne mutlu
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
sen olamıyorsun...
ben olamıyorum...

kim olabiliyor?

Bak bence, bir müslümanın olabileceği en iyi arkadaş profilisin, ama sen bile olamıyorsun.

Tabi olmak lazım ona ne şüphe.

öyle birileri varmıdır, varsa da acaba gerçekten kalpten mi öyledir yoksa insanların zannını boşa çıkarmamak için zorlama mıdır, ben ondan şüpheliyim.

Allah bizlere iyi dost tanımına uymayı nasip etsin diyelim o zaman.

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.