You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ayakta su içmeyin...

Ayakta su içmeyin...

R4BİA
Ayakta su içmeyin...
Suyu içerken imkân nisbetince kıbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardağı sağ ele alınarak içmelidir. Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aşırı derecede su içmemelidir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Sakın sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutursa kusuversin." buyurmuştur. (Müslim)

Bununla beraber Peygamber Efendimizin bir kaç defa ayakta su içtiği ve bunun da caiz olduğunu untmamak gerekir.

Rivâyete göre, bir kere Hazret-i Alî (Kûfe mescidi'nin) geniş kapısına gelmiş ve orada ayak üzeri su içmişti. (Halkın şüphesini izâle için): "Birtakım kimseler birisinin ayak üstünde su içtiğini fenâ görürler. Halbuki ben Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem'in benim içtiğimi gördüğünüz gibi su içtiğini gördüm" dedi. (Buhari)

Abdullâh b. Abbâs, Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem ayakta Zemzem suyu içti, dediği rivâyet olunmuştur.(Buhari)
Buna göre ayakta su içmek tavsiye edilmemiştir. Bu nedenle Peygamber efendimiz baştaki açıklamayı yapmıştır. Ancak ayakta su içmenin günah olmadığını göstermek için de yine Peygamber efendimiz ayakta su içerek ruhsat yönünü göstermiştir.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 27-08-2015, Saat:12:18 AM, Düzenleyen: Nazlıcan.
...DeRsAaDeT...
RE: Ayakta su içmeyin...
tıbben de açıklanmış bir şey bu gerçekten oturarak içmenin çok faydası var zaten Peygamber efendimiz tavsiye etmişse olay bitmiştirgülücük tesekkürler kardeşim
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-10-2008, Saat:04:36 PM, Düzenleyen: zülcenaheyn.
Acemi Üye
Cvp: Ayakta su içmeyin...
Sevgili Kardeşim,

Alıntı:"Sakın sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutursa kusuversin." buyurmuştur. (Müslim)

Önce affınıza sığınarak,kardeşim:
Sizler bilimsel dini eğitim almış insanlarsınız. Okuduğunuz her yazıyı lutfen,beyin süzgecinizden geçirin,sorgulayın !

10-YÛNUS
“Allah o pisliği aklını kullanmayanların üstüne bırakır.”

1) Lutfen arap din adamlarının Aziz peygamberimize atfen getirdikleri uydurma beyanlara iltifat etmeyiniz.
2)Yukarıdaki ifade AKLA,MANTIĞA VE İZ'ANA AYKIRIDIR.Böyle bir sözü peygamberimize maletmek, peygamberimize hakarettir.
3) Suyun nasıl içileceğine dair dini kural getirmek abestir. Aziz dinimizin :
su nasıl içilir,nasıl geğirilir,nasıl gaz çıkarılır gibi ,insan vücudunun sıradan
yaptığı işlemler için kurallar getimesi ile ilgili olduğunu düşünmek bile Aziz dinimize
hakarettir.

Özellikle bilimsel dini eğitim almış kardeşlerimizden,dinimizdeki hurafeleri,
yanlış uygulamaları düzeltmelerini,halkımızı temiz,aydınlık ve nurlu islama kavuşturmalarını bekliyoruz.
Selamlar
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Sevgili Kardeşim,

Alıntı:"Sakın sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutursa kusuversin." buyurmuştur. (Müslim)

Önce affınıza sığınarak,kardeşim:
Sizler bilimsel dini eğitim almış insanlarsınız. Okuduğunuz her yazıyı lutfen,beyin süzgecinizden geçirin,sorgulayın !

10-YÛNUS
“Allah o pisliği aklını kullanmayanların üstüne bırakır.”

1) Lutfen arap din adamlarının Aziz peygamberimize atfen getirdikleri uydurma beyanlara iltifat etmeyiniz.
2)Yukarıdaki ifade AKLA,MANTIĞA VE İZ'ANA AYKIRIDIR.Böyle bir sözü peygamberimize maletmek, peygamberimize hakarettir.
3) Suyun nasıl içileceğine dair dini kural getirmek abestir. Aziz dinimizin :
su nasıl içilir,nasıl geğirilir,nasıl gaz çıkarılır gibi ,insan vücudunun sıradan
yaptığı işlemler için kurallar getimesi ile ilgili olduğunu düşünmek bile Aziz dinimize
hakarettir.

Özellikle bilimsel dini eğitim almış kardeşlerimizden,dinimizdeki hurafeleri,
yanlış uygulamaları düzeltmelerini,halkımızı temiz,aydınlık ve nurlu islama kavuşturmalarını bekliyoruz.
Selamlar

sayın kardeşim islam bir ölçüdür. biz bu ölçüleri kendimize almamızlazım ki bunun hakkında sana buraya onlarca hadis yıgarım tirmiziden-buhariden-müslimden bir sürü hadis yazarım şunu unutma bizim ölçümüz kuran ve sünnettir
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Herşeyin bir edebi adabı olmalı,su gibi büyük bir nimeti içerkende edebli olup ince düşünmekden kimseye zarar gelmez..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kardeş Hanzala77,

cevabi yazınız yeteri kadar açık ve net değil, hangi konuda ne için hadisler yığacağınızı anlayamadım. Bu yığacağınız bir sürü hadisten bir-iki tane lutfetseniz ?

Kardeş Yalın,

Siz ayakta içtiğiniz suları kusabilirsiniz.Kimse de size itiraz etmez,merak etmeyiniz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
peygamber efendimizin orda kusun demesi olayın ciddiyetini anlamamız için söylemiştir ki bu bir hadistir bu hadiside buhari-müslim vermiştir yani su içmeye din kuralı getirmek abestir diyosun ama bu kuralı getiren kişi resullah tır ve bu orda yazan hadis sahihtir
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
1879- Enes b. Mâlik (r.a.)’den rivâyete göre: “Peygamber (s.a.v.), kişinin ayakta su içmesini yasakladı. Yemek yemek nasıldır? Denilince; O daha kötüdür” buyurdular. (Ebû Dâvûd, Eşribe: 13; İbn Mâce, Eşribe: 21)

ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

1880- İbn Ömer (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) zamanında; yolda yürürken yerdik, ayakta da içerdik.” (Ebû Dâvûd, Eşribe: 13; İbn Mâce, Eşribe: 21)

ž Tirmizî: Bu hadis Ubeydullah b. Ömer’in, Nafi’ ve İbn Ömer’den rivâyeti olarak sahih garibtir. Imrân b. Cerir bu hadisi Ebû’l Yûzerî’den ve İbn Ömer’den rivâyet etmiştir. Ebû’l Yûzerî’nin ismi: Yezîd b. Atarid’tir.

1881- Carûd b. Muallimî (r.a.)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v.): “Ayakta içmeyi yasaklamıştır.” (Ebû Dâvûd, Eşribe: 13; İbn Mâce, Eşribe: 21)

ž Tirmizî: Bu konuda Ebû Saîd, Ebû Hüreyre ve Enes’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmizî: Bu hadis garib hasendir. Pek çok kimse bu hadisi Saîd’den, Katâde’den, Ebû Müslim’den, Carut’dan rivâyet etmişlerdir. Katade’den, Yezîd b. Abdullah b. Şıhhîr’den, Ebû Müslim’den ve Carûd’tan Peygamber (s.a.v.)’in şöyle söylediği de rivâyet edilmiştir: “Müslümanın yitiği ateş korudur.”

Carûd, İbn’ül Muallah el Abdî olup Peygamber (s.a.v.)’in yakınlarındandır. Carûd b. Alâ da denilir. Doğru olanı İbn’ül Mualla’dır.

al kardeşim sana hadis hemde tirmiziden
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Kardeş Hanzala77,

cevabi yazınız yeteri kadar açık ve net değil, hangi konuda ne için hadisler yığacağınızı anlayamadım. Bu yığacağınız bir sürü hadisten bir-iki tane lutfetseniz ?

Kardeş Yalın,

Siz ayakta içtiğiniz suları kusabilirsiniz.Kimse de size itiraz etmez,merak etmeyiniz.

Tamam sağol kardeş gülücük
Evet kimse itiraz etmez bana ama neden oturarak içmeme itiraz var onu anlamadım gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kardeş Yalın,

Kimse sizin oturarak su içmenize karışmıyor.
Konu su içmek ,oturarak yapılır, ayakta yapılmaz gibi AKLA ,MANTIĞA
İZ'ANA AYKIRI KURALLAR GETİRİLMESİNEDİR.
Nasıl su içilecir diye kural getirirseniz ,yarın başkalarıda nasıl geğirilir,
nasıl yellenilir diye kurallar getirilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.