You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Astım hastalığı nedir

Astım hastalığı nedir

Acemi Üye
Astım hastalığı nedir
[Resim: Asthma.jpg]
Astım nedir?

Astım, nefes borusunu, bir başka deyişle, hava yollarını – akciğerlere hava taşıyan küçük tüpleri – etkileyen bir durumdur. Astımlı biri, astımı tetikleyen bir şeyle temasa geçtiğinde, hava yollarının duvarları çevresindeki kas gerilerek hava yolu daralır. Hava yollarının yüzeyleri iltihaplanıp şişmeye başlar. Genellikle sümük ya da balgam oluşur. Tüm bu tepkimeler hava yollarının daha daralıp tahriş olmasına neden olur ve astım belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar.

[Resim: asthma-1.jpg]
Astım belirtileri nelerdir?

• Öksürme
• Göğüste ıslık sesi ya da hırıltı
• Nefes daralması
• Göğüste daralma hissi
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Astım hastalığı nedir
Astım ile ilgili haberler
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin hastalığı olan astım, en fazla çocukları etkiliyor. Türkiye'deki çocuk astımlı sayısı 1.5 milyonu ve yetişkin astımlı sayısı ise 6 milyonu buluyor. Dünyada 150 milyon insan astıma yakalanırken, her yıl 180 bin kişi bu hastalığa yenik düşüyor. Astımlı çocuklar, hayatlarının ilk yıllarında başlayan öksürük, çabuk yorulma ve tekrarlayan nefes darlığı gibi yakınmalarla dikkati çekiyor. Bu yakınmalar alerjenlerin veya hava kirliliğinin bulunduğu ortamlarda ve gribal enfeksiyonlar, yoğun kokular, egzersiz gibi nedenlerle tetikleniyor.

Rakamlarla astım
* Her yıl dünyada 180 bin kişi astımdan ölüyor
* Batı Avrupa'da son on yıl içinde insidans iki kat arttı. Yalnızca ABD'de astım hastalarının sayısında 1980'den beri yüzde 60 artış görüldü.
* Astım Türkiye'de de yaygın bir sağlık sorunu. Sadece Ankara'da 26 yılda üç kat artış gösterdi.
* Global olarak astımın maliyeti tüberküloz ve AIDS'in toplam maliyetinden fazla olduğu tahmin edilmektedir. Yalnızca ABD'de maliyet yılda 6.4 milyar dolar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
bronkodilator ilaclari inhaler ile ve lokal sistemik steroid inhalasyonla, kriz icin astim aeoresolleri; ekspektoranlar vs kullanilmasi gerek..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-09-2010, Saat:12:04 AM, Düzenleyen: _^TekGüL^_.
Profesör
anneannemin hastalıgıydı...kötü bi hastalık ilaçla yaşamak zorunda...Allah şifa versin bütün hastalara..sabredebilene ödüLdür aslında hastalık...
tşker tekgül
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.