You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

"Amin" Kelimesinin Manası Nedir Hiç Düşündünüz mü?

"Amin" Kelimesinin Manası Nedir Hiç Düşündünüz mü?

Forumcu
RE: "Amin" Kelimesinin Manası Nedir Hiç Düşündünüz mü?
selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

delil şu örnek verilen zatın aleyhisselatu vesselamın yaşadığı hayatı yaşıyorsanız sizin deliliniz yukarıdaki hadistir. genelde insanlar o hayatı yaşamadığı için delil gözle şehadet ve konunun tarafı olmaktır. duyarak elde edilen şey delil olarak kullanılamaz. hem görme hem de tarafı olma şartı vardır.

yani dediğiniz delile sizin delil olarak dayanmanız ancak yaşamak halinde mümkündür yaşanıyorsa ne ala ne hoş.

kişisel halet ve hadisin anlaşılması yaşanması ile olur ve kişiseldir. 4 kitap ALLAH tealadandır, 4 mezhep ALLAH tealadandır ama meselelere farklı yaklaşır.birinde abdest bozan diğerinde bozmaz ve delili aynı kaynaktır. bu nedenle delil hususu hayat unsuruyla karşılaşmış ve müçtehitler hayat unsuru ile cevap vermiştir denebilir.

efendimiz aleyhisselatu vesselamın rivayet hadislerinde kuran-ı hakim kaynaklı olanlarda namazı zayi etmek tabiri vardır. kılınan namazın zayi edilmesi hususları kerih hale getirilmesi kötü amellerden uzaklaştıramaması hali delilimizdir.

namaz kılınmakta ancak kullar amin sözünü gerçek anlamda sünnetlere riayetsizlikle yerine getirememektedir. yaşamsal değil ayet bazlı bir delildir ve efendimiz aleyhi ekmeltu tehaya bu kitabın getiricisidir. ALLAH teala vay o namaz kılanlara onlar bundan gafildir derken delilin gökte veya yerde aranması da gerekmez.

kuran-ı hakimin toplam bilgisi hadisi ancak rahmet olarak emrin yumuşatılması ve şefaat makamı olarak bir kimseyi yüceltir ve ona aleyhisellatu vesselam uyun der. eksik uyuşlar kendisi de bir ayet olan amin lafz-ı ekberine karşı sadakatsizliktir. hem yaşayan hem de şahit olan biri olarak bu konudaki delil şahsi değil yaşamsaldır. kuran-ı hakim bu konuda yazıldığı gibi okunan bir çok ayeti ile durumu tespit ve tasdik etmiştir.

bir zat şeytanı görmüş ve ona demiş ki..... efendimiz aleyhi ekmeltu tehaya benden sonra şeytanın aslını göremezsiniz o size o asıl haliyle görünemeyecek dediği rivayet olunur. demek ki bazı insanlar mertebe bakımından acayip yerlerde olabiliyor ve rivayet hadiselerin üstüne çıkabiliyor. bu nedenle hadisin sahihliği önemlidir ve anlamı anlaşılma gerektirir. ben de bilmem başkaları da bilmez veya hafsala karışır. en doğrusu sözün sahibine müracaat etmektir. o inşaaallah doğru yolları gösterir.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.

Degerli hado77 Kullanicisi Jul 2010 Tarihinden Beri İslami Forum, İslam, İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
ben size hayret ediyorum. bazen kullandığınız ifadelere bakıp "ya Allah, ne alim bir kardeşimiz diyorum, bazen de bakıyorum hayretler içinde kalıyorum, kendime kızıyorum, resulullah'ın işte o iki kişi bana zulmedemez çünkü ben onlara hiç iyilik yapmadım ki dediği hadisi aklıma geliyor, kendime kızıyorum sana niye böyle meylettim diye." neden böyle söylüyorum.

kardeşim.

amin kelimesinin esas manası diyorsunuz, 5 vakti kılacağım demektir. dikkatinizi çekerim esas manası çok iddialı bir tanımdır. bunu demen için ben delil diye sorduğumda ayet ya da "çok sağlam hadis" kaynağını delil göstermeniz gerekir.
ben yazınıza baktım, örnekler yaşanmışlar üzerinden yorumlar yaparak öyle açıklamışsınız.

Olmaz, olamaz, kabul edilemez. esas olabilmesi için alışılmıştan daha üstün bir kaynak olması lazım. hadisle zaten olması gereken tanımı ortaya koyduğumuza göre, onun üstüne basabilmen için ayeti getirirsin, bizim hadisi şerifle naklettiğimiz konular onun altına sehpa olur ancak.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

amin bir ayettir kehf suresinde ve bir kaç surede geçer. bu yüzden anlamı mevcuttur. tam olarak hangi ayetler hatırlamıyorum ama ha mimlerde de amin lafz-ı ekberi geçer.

bir ayet olması hasebiyle efendimiz aleyhi ekmeltu tehayanın kuran-ı hakimdeki tefsir edişlerinden biridir denebilir. konu ile ilgili hadis kriteri ise apayrı bir husustur.

bir konu hakkında yargıtay kararı ararken olaya en yakın kararı bulmak istersiniz. aynısı olsa bile tarafları ve mezkur konusundaki ihtilafın yoğunluğu farklı olan hususlarda aynı kararı esasen emsal karar olarak kullanamazsınız.
hakime usul hakkında yol gösterici müphemliği giderici bir rolu vardır ve yorumu engellemez.

bu nedenle efendimiz aleyhi ekmeltu tehayanın hadis çerçevesinde açıklanamayan veya açıklansa da sahihliği tartışma olan bir hususu ona atfederken kuran-ı hakim bilgisiyle tartarsınız.

mesela amin lafzı bir ayettir. bu nedenle namazdan sonra kullanımı sünnettir denebilir ancak bu sözün kaynağı isevilik veya yahudilik denemez. amen amon gibi değil açıkça amin olarak geçer. dua niyetli değil güvenmek dayanmak söz vermek anlamını taşır.

vakit namazından sonra kullanımı da fatihadaki her ayetin tasdiki ile alakalı gibi. biz diyoruz ki ALLAH celle şanuhu böyle dedi amin yani o öyle dedi dua etti biz de amin dedik gibi bir anlam çıkıyor. esası ise ALLAH teala mümminlere şöyle buyurdu.
euzu billahimineşşeytanirraciym
bismillahirrahmanirrahiym

Hamd(Övgü), Âlemlerin Rabbi(Efendisi), Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah’a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.[3]

sadagallahul laziym

şimdi bu sözlerin ardından amin demek esasen inşaallah demektir. dua değildir esaslı bir sözdür. insanın kendi sözüne inşaallahın dışında farklı bir vaattir, yani sana verdiğim sözden caymak istemem inşaallah ama ALLAH tealaya verilen söz ise artık cayılamayandır der. yapacağımız işler ve beklediğimiz karşılıklar toplu olarak anlatılmıştır. bizlerin amin sözüne verdiği anlam değil ALLAH tealanın verdiği anlam önem kazanır.

biz diyoruz ki amin sözü ALLAH tealanın diğer ayetlerine güven içinde bu namazın kılındığı yere girebilirsiniz demektir. bunun hadisten çıkarılması mümkün değilse de aklen bu böyledir.

esaslı tabirler ise efendimiz aleyhi ekmeltu tehayaya hutame siccil gibi cehennemi varlıkları anlatırken yapılmıştır.her kelimenin manası ise biraz kıyas biraz icma ile bulunabilir.

yani bizler de namazla miraca çıkar ve hadis şunu amin sözüyle söylemiştir diyebiliriz. illa ki hadis demek de esasen hoş bir tutumda değil bizler efendimize ittiba ederiz tapmayız. o bir kuldu ve ALLAH teala ayetleri ile onu desteklemiş o aleyhisselatu vesselam ise anlamayan bir kavme yavaş yavaş anlatmak denen 63 yıllık bir hayatla örnek olmuştur.

konuyla ilgili daha konuşabiliriz. isterseniz devam edelim.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.
Degerli hado77 Kullanicisi Jul 2010 Tarihinden Beri İslami Forum, İslam, İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
nasıl yani isterseniz. beni , devam etmeyle tehtit etmiyorsun inşallah.
konu açık zaten.
niyyese üslubunuzu aynen bizim karoğlana benzetmeye başladım.
ayetin üstüne laf olmaz, hadisin üstüne laf olmaz.
sizin yazılarınız hakkındaki "kıyaz icma" delillerine dayanıyor görüşümüzden sonra döndünüz tefsirden yine aynı şeye devam ediyorsunuz.
tefsir'den eğer siz amin'in manasını arıyorsanız, sadece amin kelimesi değil, binlerce kelimenin milyonlarca manası çıkar. Bu ise, ayetleri kendi hevayı hevesine göre yorumlamak, kübrayı ciğerden atmak dediğimiz şeydir.
siz eğer "esas" derseniz, doğrudan direk olarak görüp anlayacağız, diyeceğiz ki "evet esasen bu demektir". öyle bir görüntü varmı? yok.

ben sizdeki bu inadı da anlayabilmiş değilim. herhalde bir konuda yanılmış olmayı nefsinize kabul ettiremiyorsunuz. Onun da bir sebebi vardır herhalde. öyle düşünüyorum. eğer bunda devam edip bir şey tebliğ etme planınız varsa, bunu yol yakınken yapın ki kimle uğraştığımızı bilelim biz de ona göre yazalım.

karşımızdaki ne çeşit bir doğrucudur, ya da ne çeşit bir sapkındır, bilmek hakkımız diye düşünüyorum.

ben çok doğrucular da gördüm, acaip derecede sapkınlar da gördüm. Doğrucu adamı hemen tanırım. Ne söylediği de anlaşılır, neye inandığı da anlaşılır, mertebesi de şıp diye anlaşılır. Ancak, ikinci tipteki kardeşlerimiz ne olduğunu ve ne istediğini bilmedikleri için hem kendi kafaları karışıktır, hem de başkalarınınkini karıştırmaya çalışır.

Böyle yapmasanız daha iyi olur.

Bir din kardeşin olarak verdiğin görüntüden hoşnut kalmadım, riskli buldum, ilerisi için üzülmemeniz ve ileriye daha iyi yatırımlar yapmanız için bu uyarıyı / hatırlatmayı yapma ihtiyacı hisseettim.

İnşallah tövbe edelim, kibirden uzaklaşalım, hakikatte buluşalım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Göğe Bakma Durağı.
Anlami acik ve net aslinda.

"Ezanı duyunca müziğin sesini kısmaması normaldir,
        Ben ezanı duyunca namaz kılmayan insanlar gördüm..!!"

"Ezana hürmetin esaslısı davete icabetle olur şarkıyı kapatmakla değil -dedi biri, haklıydı."
H
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
Amin...
Duayı tamamlar aslında...
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.