You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allahın ismi anılmadan Kesilen hayvanlar

هل أنا حقاً أنا ؟

Kasten veya unutarak Allah’ın adı anılmadan kesilen hayvanın etini yemek helâl değildir. Yüce Allah, “Allah’ın adının anılmadığı şeylerden yemeyin. Çünkü o, bir fısktır.” (En’âm, 6/121) buyuruyor. Allah, âyeti genel ifadeli söylemiş, kasıt-unutma ayrımı yapmamıştır. Böylece, ne şekilde olursa olsun, besmele çekilmeden kesilen hayvan, Allah’tan başkası adına kesilmiş olacağından eti haramdır. Bu durum, başka bir tevile ihtimali bulunmayan âyetin açık hükmüyle belirlenmiştir. Unutarak besmeleyi terk eden, elbette günahkâr değildir. Ama, unutarak veya kasten besmele çekilmeyen hayvan fısktır. Ayrıca, sahâbe ve tâbiînden bazılarından bu konuda nakiller vardır.
İbn Hazm, Muhallâ, c. 8, s. 108-112
Not: Eğer bu durumu bilmiyorsak 'biz besmele çekip yeriz.' Bunun delili Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemden gelen maruf hadistir. - Ebu Muhammed ez zahiri -
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Allahın ismi anılmadan Kesilen hayvanlar
Allah senden ve cümlemizden razı olsun kardeşim. Allah kalbini ve cümlemizin kalplerini sevgisi,muhabbeti,aşk u iştiyakıyla doldursun; Kur'an ile pür nur eylesin,envar-ı ilahi ile tenvir buyursun, hakikatle inkişaf ettirsin.amin.

Bana böyle faideli ilimlerle,hakikatlerle gel...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Müşriklerin/kafirlerin kestiklerini yemenin hükmü nedir? Ayrıca kendini İslam'a nisbet ettiği halde şirk işleyen bir kişinin kestiğini yemenin hükmü nedir?
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Bu konuda öne sürülen iddialar üzerinde uzun uzun düşündüm, delilleri tahkik etmeye gayret ettim ve sonuç olarak, ister kitaplı olsun ister kitapsız olsun yahut kendisini bir kitap nispet etsin ya da etmesin -helal kesimi gözettiği takdir de- müşrik ya da kafirin kestiğinin yenmeyeceğine dair hiç bir nass bulamadım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Peki bende size; ehli kitap (yahudi ve hıristiyan) dışındaki müşriklerin velevki Allah'ın adını ansınlar yinede kestikleri haramdır. Aksi görüş bildiren kişiye hücce ikame edildikten sonra tekfir edilir desem ve bu çok uzun olmamakla birlikte araştırmalarımın neticesi desem ne dersiniz?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-03-2016, Saat:11:38 PM, Düzenleyen: Senusî.
هل أنا حقاً أنا ؟
diyebilirsin benim için ziyanı yok. fakat ağızdan çıkan sözler kişiyi helâk edebilir, bu nedenle acizane olarak sana her zaman yavaş olmanı tavsiye ederim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye

Araştırmalarınız hangi kitaplardan oldu bilmiyorum fakat ette aslonan haramlık diye bir kaide vardır ve hiçbir alim Müslümanların, yahudi ve hıristiyanların dışındaki müşriklerin kestiğinin helal olduğuna dair bir söz söylememiştir. Bu konuda günümüz belamları ve inandığım o ki İmam Şevkani (rh.a)'ye nisbet edilen besmeleyi illet sayarak müşriklerinde kestiklerinin helal olacağını söylemesi. Dediğim gibi benim inandığım bu söz İmam Şevkani'nin ait değildir. Çünkü yine meşhur Fethu'l Kadir isimli kitabında besmelenin illet olmadığını söylemiştir ki Fethu'l Kadir tefsiri daha meşhurdur. İmam Şevkani'ye ait olmadığını düşündüğüm sözler ise Seylül Cerrar'da geçmektedir.

Kısacası size tavsiyem araştırmalarınızı tekrardan yapın çünkü et konusunda ulaştığınız netice, Müslüman alimlerden sadır olmamış, günümüz belamlarının vardığı neticedir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 13-03-2016, Saat:12:05 AM, Düzenleyen: Senusî.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.