You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah ona Cehennemi Haram Kılmıştır Hadisini Nasıl Anlamalıyız

Forumcu
Allah ona Cehennemi Haram Kılmıştır Hadisini ve La İlahe İllallah Cennetin Anahtarıdır rivayetini Nasıl Anlamalıyız.?

La ilahe İllallah ve Muhammedun Rasulullah diyene Allah Cehenemi Ona Haram Kılmıştır.

Müslim, ‘Ubâde b. Sâmit’in ölüm döşeğinde şöyle dediğini nakleder: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu işittim: ‘Kim, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın resûlü olduğuna şâhitlik ederse, Allah ona cehennemi haram kılar.Müslim, İman, 10.

Hasan el-Basrî,“ye Bazı insanlar ‘Lâ ilâhe illallah’ diyen kimsenin cennete gireceğini söylüyorlar. Bu konuda ne buyurursunuz?” denildiğinde cevabı şu olur:

-Kim “Lâ ilâh illallah” der, bunun hak ve farzını yerine getirirse cennete girer!

Vehb b. Münebbih (ö.127/745), “Cennetin anahtarı ‘Lâ ilâh illallah’ değil midir?” diye soran birisine: -“Elbette öyledir; fakat her anahtarın mutlaka dişleri de vardır. Eğer dişleri bulunan bir anahtarı getirirsen, kapı sana açılır. Aksi takdirde kapıyı açamazsın!” cevabını vermiştir Buhârî, Cenâiz, 1.

Pek çok hadiste Rasülullah (sallallahu aleyhi ve sellem’) cennete girmeyi sâlih amellere bağlamıştır:

Buhârî ve Müslim; Ebû Eyyûb (r.a)’dan şunu nakletmiştir: Bir adam,

-Yâ Resûlallah, beni cennete götürecek bir amel söyler misiniz?” dedi. Resûlallah (sallallahu aleyhi ve sellem’)

-“Hiçbir şeyi ortak koşmadan Allah’a kulluk et, namazı dosdoğru kıl, zekâtı ver ve akrabalık bağlarını kesme!” diye cevap verdi.Buhârî, Zekât, 1; Müslim, Îmân, 4

Müsned’deki bir rivâyete göre Beşîr b. el-Hasâsiye diyor ki: “Hz. Peygamber (s.a.s)’e bey’at etmek üzere gittim. Bana, Allah’tan başka hiçbir ilâh olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve resûlü olduğuna şahitlik etmeyi, namaz kılmamı, zekât vermemi, İslam’ın öngördüğü şekilde hacca gitmemi, Ramazan ayında oruç tutmamı ve Allah yolunda cihad etmemi şart koştu. Dedim ki:

- ‘Yâ Resûlallah! Bunlardan ikisine, cihada ve zekâta gücüm yetmez. Çünkü dediklerine göre kim cihaddan arkasını dönerek kaçarsa, Allah’ın öfkesine mâruz kalır. Onun için ben cihada gittiğimde nefsimin korkmasından ve ölmek istememesinden endişe ediyorum. Zekâta gelince; Allah’a yemin olsun, benim sahip olduğum ancak ganimet ve ailemin süt kaynağı ve yük taşıyıcıları olan on devedir!.’

Resûlullah (s.a.s) elimi tuttu, salladı ve,

-Cihad yok, zekât yok; peki sen ne ile cennete gireceksin?! buyurdu. Bunun üzerine dedim ki:

Tamam, sana bey’at edeyim yâ Resûlallah!’ Böylece bütün şartları kabul ederek bey’at ettim.” Ahmed, Müsned, c. 5, s. 224; Taberânî, el-Mu’cemu’l-kebîr, c. 2, s. 44

Görüldüğü gibi La İlahe İllallah diyen kimseye Allah Cehennemi Haram kılmıştır hadisinden anlaşılan Bunu sadece dille telaffuzu değil Şirkten Tamamen beri olmayı gerektirdiği ve sair salih amellerin de Bu Anahtarın dişleri olduğu anlaşılmaktadır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.