You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah'ın zatını düşünmek

Allah'ın zatını düşünmek

Profesör
Allah'ın zatını düşünmek
Sual: (Acaba Allah nasıl bir şey, varlığının ezelî olması ne demek?) gibi sorulara cevap bulamıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Böyle şeyler hatıra gelince, bu düşünceleri hemen bırakmalı. Bir hadis-i şerif şöyledir:

(Allah'ın yarattıklarını tefekkür edin, fakat zatını düşünmeyin! Çünkü anlamaya güç yetiremezsiniz. Yoksa [bir şeye benzeterek] helâk olursunuz.) [Ebu-ş-Şeyh, İbni Ebi-d-Dünya]

Niye (Helâk olursunuz) deniyor? Çünkü Allah'ı bir yaratık gibi düşünmek küfürdür. Selefî denilen kimseler, hâşâ (Allah, Arş’a oturdu) derler. Müteşabih âyetlerden kendi anladıklarına uymaya çalışırlar. Hiçbir şeye benzemeyen Allahü teâlâ için, (Arşa oturdu) demek, Onu insan veya başka bir yaratık gibi düşünmek olur, küfür olur. Onun için Allah'ın zatını düşünmemelidir. (Hiçbir şeye benzemeden oturur, kalkar, yürür) gibi düşünceler, yine mahluklara benzetildiği için küfür olur.

(Allah nasıl ezelîdir?) diye düşünmemeli. Çünkü böyle düşünmek, hâşâ (Allah nasıl meydana geldi? Onu kim yarattı?) gibi yanlış, küfür olan düşüncelere sürükler. Bir hadis-i şerif de şöyledir:

(Şeytan, insana, (Şunu kim yarattı, bunu kim yarattı, yeri kim yarattı, göğü kim yarattı?) diye vesvese verir. Kişi (Hepsini Allah yarattı) diye cevap verince, bu defa ise, (Allah'ı kim yarattı?) diye vesvese verir. O zaman, (Ben Allah’a ve Resulü’ne iman ettim) diyerek Allah’a sığınsın!) [Taberanî]

Demek ki böyle düşünceler gelince, bırakmaya çalışmalı, (Yâ Rabbî, beni böyle düşüncelerden koru!) diye dua etmelidir.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
( لا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا )
RE: Allah'ın zatını düşünmek
İnşallah öyle şeyler gelmez aklımıza
şeytanın vesvesesi gibi birşey buda heralde gülücük
ALLAH razı olsun..
Ey Fukara Yüreğimin,

Rahmeti Sonsuz SevgiLisi...!
Beni Sana Sürünerek DeğiL...

Koşarak Ulaştır Ya Rabb...

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Göğe Bakma Durağı.
Açıkcası ben çok merak ediyorum. Ama sonrasında Hz. Musa'yla Allah (cc) konusma gelince bu merakimi sadece ahirete sakliyorum. İnsAllah orda Rabbimin cemalini gorenlerden oluruz.

"Ezanı duyunca müziğin sesini kısmaması normaldir,
        Ben ezanı duyunca namaz kılmayan insanlar gördüm..!!"

"Ezana hürmetin esaslısı davete icabetle olur şarkıyı kapatmakla değil -dedi biri, haklıydı."
H
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
selefi denilen kimseler dediğiniz kimseler ''Allah, arşın üzerine oturmuştur'' demiyorlar bilakis bu oturma sözünü kabul etmezler.. sadece ''Allah arşın üzerindedir'' diyorlar... selefilerin bazısı öyle dediğiniz gibi dese bile selef böyle demiyor.. ikincisi ''Allah arşın üzerindedir'' sözüne gelince bu nasslarda bize bildirilen ve arap gramerine en uygun olanıdır.. Allah subhanehu şöyle diyor ''bir topluluğa olan öfkeniz sizi adaletten alıkoymasın'' bir hak sözü hangi grup söylerse söylesin bize onu tasdik etmek düşer.. bazı kimseler ''Allah arşın üzerindedir..'' derken sanki mekan isnad etmiş gibi anlatıyorlar bu onların hatasıdır... Ama doğru olan Allah, zamandan ve mekandan münezzeh olarak arşın üzerindedir..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.