You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah ın sıfatlarıyla ilgili bir soru

Allah ın sıfatlarıyla ilgili bir soru

Cezalı Üye
RE: Allah ın sıfatlarıyla ilgili bir soru
görür diyorsa görme sıfatı var diyorsunuz , duyar deyince duyma sıfatı var diyorsunuz , konutu deyince konuşma sıfatı var diyorsunuz fakat üfledi deyince üfledi sıfatı var neden demiyorsunuz da iradesi ve kudretiyle üfledi diyorsunuz ? o zaman iradesi ve kudretiyle duyar , işitir , konuşur neden demiyorsunuz da sıfat diyorsunuz , kuranda sıfat kelimesi varmı ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2013, Saat:08:44 PM, Düzenleyen: kelimeci.
Profesör
görmeyle yaratma aynı şeymidir de ikisini aynı kefeye koyalım
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
üflemek yaratmakmı ? üfledi diyor , yarattı demiyor , dikkatini çekerim , konuşma ( kelam ) sıfatıda var deniyor dikkatini çekerim , konuştuğuna inanıyorsunuzda , üfllediğine neden inanmıyorsunuz anlamıyorum , kuranda üfledi diyormu , demiyormu ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2013, Saat:08:47 PM, Düzenleyen: kelimeci.
Profesör
gülücük
üfleyip yarattı işte
illa nokta virgül mü lazım anlaman için
"Ey Sevgili!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
üfleyip yarattı demiyor , ruhundan üfledi diyor , konuştuğuna inanıyorsunuzda üflediğine neden inanmıyorsunuz anlamıyorum sizi , kuranda üfledi demiyormu ? üflediyse neden üflediğine inanmıyorsunuz ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2013, Saat:08:50 PM, Düzenleyen: kelimeci.
Profesör
Allah'ın insana “ruhundan üflemesi” ifadesi, kuşkusuz, ona hayat, bilinç ve duyarlık, yani bir can bahşettiğini dile getiren mecazî bir ifadedir. Diğer mahluklar gibi Allah tarafından yaratılmış olan “RUH”un Allah’a isnat/izafe edilmesiyle, Hz. Âdem (a.s.)'ın şerefli oluşuna, ana unsurunun güzelliğine, ana maddesinin temizliğine işaret edilmektedir.

Bir padişahın muhatabını şereflendirmek için “Benim kalemimle yaz; benim defterimde yaz” şeklinde kullandığı ifadeden “Kalem ile defterin” padişahın bir paçası olduğu yorumu çıkarılamayacağı gibi, “Ruhumdan üfledim” ifadesinden de ruhun Allah’ın bir parçası olduğunu düşünmemek gerekir.

Nitekim, şu ayette yer alan ve alimlerin ittifakıyla Hz. Cebaril (as)’i ifade eden “Ruh” kelimesi de söz konusu meleği şereflendirmek için Allah’a izafe edilmiştir:

“Onlarla kendisi arasına bir perde gerdi. Biz de ona Ruhumuzu gönderdik de, ona kusursuz, mükemmel bir insan şeklinde görünüverdi.”(Meryem, 19/17).

Kur'an-ı Kerim'de Hz. İsa (a.s.) için “Ruhullah” tabiri kullanılır. Bazıları bunu yanlış yorumladıkları için hata ediyorlar. Alimlerimiz "Ruhullah" tabirinin ruha bir iltifat olduğunu söylerler. Yani, Kâbe’ye Beytullah denilmesi, nasıl yeryüzünün o ilk mescidi için bir iltifat ise Hz. İsa’ya (a.s.) Ruhullah denilmesi de bir iltifattır.

Bir diğer mana da şu şekilde verilmiştir: Nasıl ceset ruh ile hayat bulursa, onun irşat ve tebliğiyle de ölmüş kalpler imana kavuşmuş, hayat bulmuşlardır.

Ayetlerdeki ruhundan üfleme, Zemahşeri'ye göre "can verme, diriltme" anlamında, mecaz olarak kullanılmış olup, Allah'ın kendi ruhundan bir parçayı insana üflemesi yahut aktarması anlamında olması söz konusu değildir. Üflemenin can vermek/diriltmek anlamında olduğunu Zemahşeri şöyle belirtir:

"'Ona ruhumdan üfledim' sözünün anlamı, kendisini diriltmedir. Yoksa ortada ne üfleme vardır, ne de üflenen vardır. Sadece ona can verecek şeyi kendisinde var etmek için yapılan temsili bir anlatımdır." (Zemahşeri, Keşşaf, Hicr Suresi, 15. ayetin tefsiri)

Yine Buharî'de, "O'ndan bir ruh" ifadesinin "Onu diriltti, böylece ruh sahibi yaptı." anlamında olduğu, bir görüş olarak aktarılır. (Buharî, Ehadisu'l-Enbiya, 47)
"Ey Sevgili!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
sorumla hiçbir alakası yok yazdığın yazının reyyan , sürekli bişeye cevap vermediğinizde mecaz diyorsunuz , o zaman birisde derki çıkar , konuştu , duydu , işitti demeside mecaz der , üfledi diyor ayette , üflediğine iman ediyorum ben , siz kendiniz bilirsiniz , mecaz diyerek işin içinden kaçmak yanlış , her cevaplayamadığınız şeye mecaz diyemessiniz , üfledi diyor ayet gayet açık , senin yazdığın yazı ise kişisel görüş sadece , kimse ruh Allah ın parçasıdır diye bir kelime etmedi , kuranda parçasıdır diye bir ifadede yok zaten , Allah üfledi diyor , arapçada üflemek nedir anlamı ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2013, Saat:08:55 PM, Düzenleyen: kelimeci.
هل أنا حقاً أنا ؟
sıfat sonradan ıstılah haline getirilmiş bir kelime. Allah'ın kendisine nispet ettiği her şey o hal üzeredir. bunun dışındakiler yorumdur, açıklama içindir. bu açıklamalar bağlayıcı değildir. e2828 gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
:D e2828 gülücük
"Ey Sevgili!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
üfledimi , üflemedimi kalemşör ? Allah ın sıfatları varmı yokmu cevap ver bakalım ? gördüğüne inanıyorsunuzda üflediğine inanmamanız tuhaf .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2013, Saat:08:59 PM, Düzenleyen: kelimeci.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.