You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah celle celalühü ve kulluk

Acemi Üye
Allah Azze ve celle ye peygamber efendimiz sallahu aleyhi ve sellem de dahil olmak üzere hakkiyla ibadet eden hakkiyla kulluk edebilen varmidir
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Allah celle celalühü ve kulluk
sen ne dediğinin farkındamısın peygamber efendimiz hakkında
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kavgaci
Hiç kimse Allah Teala ya layık olduğu şekilde ibadet etmeye güc yetiremez.Ancak emrettiği şekilde ona ibadet eder.)
Çünkü kul Allah' ı zikretmek ve şükretmeye devam etmekten acizdir.Allah Teala bu konuda şöyle buyuruyor;
"Eğer Allah 'ın nimetlerini sayacak olsanız, miktarını bilemezsiniz." Nahl 16/18

Yani saymaya gücünüz yetmez, nerede kaldıki şükrünü eda edeceksiniz. Bu sebeple:
"Ey iman edenler Allah'tan hakkıyla korkun" Nahl 16/18 ayetinin,
"Gücünüz yettiği kadar Allah'tan korkun" Ali imran 3/102 söyleniyor.Çünkü hakkıyla 'tan korkmaktan Allah 'ın saf kulları bile acizdir. Hz Peygamber (sav) bu ayeti şöyle tefsir etmiştir:
"İtaat edilmek, hiç isyan edilmemek; şükredilmek, nankörlük edilmemek, zikredilmek, unutulmamak."
Meselenin hakikatı şudur: Allah 'hı bilmek gerçekleşince, kulun bütün hallerinde hükmü devam eder.İbadet böyle değildir. Zira Allah' tan hakkıyla korkmak için her an kul üzerinde ibadet vacib olur. Kul ise beşeriyetin zaafı icabı , kulluk görevini ifa etmede bu halin devamından acizdir. Çok az bir zamanda olsa, kuldan Allah 'ın huzurundan kaybolma ve gaflet etme hali zuhur eder. Bu hal ise hakikat ve tarikat erbabına göre küfürdür. Şeriat sahibinin diline göre bu vücup halktan rahmet olarak kaldırılmışsa, Allah 'ın mağfiret edici olması cihetiyledir. Bu noktaya işaret eden Allah Teala şöyle buyuruyor.
"Koruyacak da odur, bağışlayacak da." Tegabün 64/16
Bu sebeple hiç kimse, ben hakkıyla Allah 'a kulluk yaptım, diyemez. Ve yine bu sebepten bazı arifler demişlerdir ki "Eğer Allah 'ın emri olmasa, " Yalnız sana ibadet ederiz, yalnız senden yardım dileriz" ayetini okumazdım. Çünkü kullukta ihlas ibadette ve diğer işlerde yardım dilemeyi yalnız Allah 'a tahsis etme makamında değilim." bu konu ile ilgili olarak Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
"Sen kendini medhettiğin gibi ben sana medih yapamam" Müdessir 74/56
Yine Hz Peygamber (sav), ibadeti bitirdikten sonra Taatın hakkını yerine getirmekte kusurlu olduğuna işaret olmak üzere Allah 'tan mağfiret dilerdi.Nitekim Allah Tealanın şu kavli buna işaret etmektedir:
"Doğrusu insan, Allah 'ın kendisine emrettiğini tam olarak hiç yerine getirmemiştir."Abese 80/23.

Kaynak:
İmam ı Azam
Fıkh ı Ekber Aliyyül_Kari Şerhi.

Not:Kaynağın kaynağına kitaptan bakmadım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 16-12-2013, Saat:11:07 PM, Düzenleyen: RuhAdam.
Acemi Üye
Reyyan kardeş benim amacim kotu değil doğrusunu ogrenip doğru iman etmek derdim budur
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 16-12-2013, Saat:11:28 PM, Düzenleyen: oguz18_tr.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.