You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah'a havale etmek nedir?

Forumcu
Allah'a havale etmek nedir? Allah her yaptığımız gizli ve açık tüm sevap ve günahlarımızı görür,işitir ve bilir.Allah'a havale etmek demek,yapılan işlerin yürütülmesi ve sonucunu Allah'a tevekkül etmek demektir. İşlerimizin yürütülmesi ve sonucunu Allah'ın yardımı ile hayırlı sonuçlarını beklemek için Allah'a tevekkül etmek ve işlerimizi Allah'a havale etmek lazımdır. Tevekkül imandandır. Bir suçluyu kendimiz bildiğimiz şekilde cezalandırmamız doğru olmayabiliyor bazen. Bunun için suç işleyenleri,işkencede bulunanları,eziyette bulunanları,zulmedenleri Allah'a havale etmek lazımdır. Allah, bu kötü eylemlerde bulunanları kendi bildiği şekilde cezalandırmalıdır. İnsanların,dünya ve ahiret saadetine mani olmak isteyenler Allah'a havale edilmelidir.Çünkü dünya ve ahitet her iki yaşam yeride,zindana dönüşebilir ve sorumluluğu olanlar içinde ceza gerekir.Dünyadayken kötülük yapan biri, ahirette,cehenneme götürülür ve şöyle denir:"Sen dünyadayken filan kişiye kötülük ettiğinde,cehenneme gireceğine inanmıyordun, bak şimdi cehenneme girdin ve ceza aldın."denir ve kötülüğe uğrayan kişiyede aldığı ceza gösterilir. Kabirde herkes,dünyadaki durumuna ve amellerenine göre bir neticeye uğrayacaktır. Mahşer yeri ve ahirettede durum böyledir. Özellikle ebedî cehennem cezası almak, yokluk aleminde olmaktan daha kötü bir durumdur. Cehenneme giren bir kişi,mümin olsa bile 80 yıl cehennemde en az kalır. Bir vakit namazın vaktinde kılınmaması 80 yıl cehennem cezası olabilir. Bu cehennem cezası dünya yılı olarak, her bir cehennem yılı 360,000 dünya yılına denk olduğu için, 28,800,000 yıl cehennem cezası eder. Hakkımızda en hayırlısı olsun.Amin.
Dünya ahiretin tarlasıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Allah'a havale etmek nedir?
Ben okuduğum dini kitaplarda gördüğünü burada yazıyorum. Kaynakları görülüyor yazdıklarımın. Kesin doğru yada yanlış olduğu islâm alimlerinin beyanları ortaya koyar. Yazdıklarımın kaynaklarını çoğu zaman ben yazıyorum. Sorumluluk dini kitapları yazanlara aittir. 80 yıl cehennem azabı hadis kitaplarından bazılarında mevcuttur.

(Vallahi Cehenneme giren mümin, orada 80 yıl kalmayınca çıkamaz.) [Deylemi]

Alimler, Nebe’ suresinin 23. ayetinde, bazı rivayetlerde geçen ve cehennemliklerin “hukub”larca kalacağını ifade eden “ahkab” kelimesinin manası üzerinde durmuştur.

Bu kelimenin tekili olan “hukub”un kırk, yetmiş, seksen, üç yüz altmış vs. yıllar anlamına geldiğini söylemişler. En fazla meşhur olan ise seksen yıldır. Kuvvetli bir ihtimalle, soruda söz konusu edilen namaz cezasının seksen yıllık olduğuna dair husus, bu ayetle bir münasebeti kurularak değerlendirilmiştir.

Başka hadislerde var şu şekilde:

Cehennemden çıkmak ile ilgili hadisler ve ayet

Âyet-i kerimeleri açıklayan Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Allahü teâlâ iman sahiplerine, Cehennemde, günahları kadar azap eder. Sonra imanları sebebiyle ebedi olarak Cennete sevk eder.) [Ebu Nuaym]

(İçinizde Cehenneme uğramayacak hiç kimse yoktur. Bu, Rabbinin kesin hükmüdür. Allah’tan sakınanları oradan kurtarır; zalimleri [kâfirleri] de dizüstü çökmüş olarak orada bırakırız.) [Meryem 71, 72]

(İman edip de imanlarını şirkle bulaştırmayanlar, Cehennemde ebedî kalmaktan emindirler. Onlar için, bu korku yoktur) [En’am 82]

(Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde sonsuz olarak kalmayacak, Cehennemden çıkarılacaktır.) [Buhari, Müslim]

(Cehennem ehlinin bir kısmı ne ölür, ne azaptan kurtulur, ne de hayata kavuşur. Bir kısmı da, ölür kömür halini alır. O zaman şefaat izni çıkar. Onlar Cennet kıyılarına kadar getirilir, Cennet ehline “Bunları hayat ırmaklarında yıkayın” denir. Yıkandıktan sonra yeni bitmiş taze ot gibi hayat bulurlar.) [Müslim, İbni Mace, Darimi]

(Tevhid ehlinden bazıları günahları sebebiyle Cehenneme girince, puta tapanların onlara, “Allah’a inanmanız size yarar sağlamadı” demeleri üzerine, Allahü teâlâ gazap eder. İman ehlini Cehennemden çıkarıp hayat ırmağında yıkatır. Temiz halde Cennete girerler.) [Ebu Nuaym]

(İyi kötü herkes Cehenneme girer. Yalnız mümine, serin ve selamet olur, İbrahim’e ateşin serin olduğu gibi. Allah takva ehlini kurtarır, zalimleri ise orada yüzüstü bırakır.) [İbni Mace]

(Şefaat etmeye devam ederim ve şefaatim de kabul olunur. Ya Rabbi lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah diyen herkese şefaatimi kabul et derim. Böylece zerre imanı olan hiç kimse Cehennemde kalmaz.) [Deylemi]

(Sayısız insan Cehenneme girer. Bana da şefaat izni verilir. Secdeye kapanıp şefaat isterim. O zaman “Kaldır başını, şefaatin kabul olundu” buyurulur.) [Taberani]

(Vallahi Cehenneme giren mümin, orada 80 yıl kalmayınca çıkamaz.) [Deylemi]"

Bu yazdığım mesajları okuyanlara tavsiyem,olmaz diyip durmayın. Çünkü elimizde hadis,fıkıh,tefsir gibi ilmi birikimi olanlar yok. Bence tevekkül edin ve olur yada olmaz demeyin. Sahih olur hadis icabında yalancı çıkarsınız mahşer günü. Benim tavsiyem tevekkül edin ve kesin bir fikir belirtmeyin.

Bunun dışında şunu söyleyebiliriz, cennet ve cehennem ehli için yaratılmıştır. Ana karnında 40 günlük iken ruh üfürülür, şaki(cehennem ehli) veya said( cennet ehli) olduğu, rıskı ve eceli yazılabilir. Cehennem ehli daha önceden her çeşit amel etmiş olursa olsun, cehennem ehlinin amellerini işleyerek ölür ve cehenneme girer. Cennet ehli olanlar ise,daha önceden her ne çeşit amel etmiş olursa olsun,cennet ehlinin amelleri ile ölür cennete girer. Buna rağmen Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyen herkes cehennem ehlide cennete girebiliyor zannedersem. Benim bu konuyu okuyanlara yardım edebileceğim bu kadarla sınırlı. Çesitli hadisler var cennet ve cehennem ile ilgili, son derece karmaşık bir durum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 30-03-2025, Saat:11:48 PM, Düzenleyen: Forumdaüyeolan. (Sebep: Ek bilgi)
Forumcu
A elbetteki en dogru bilgilere yani Kurani kerime sarilmak lazim ve gereklidir.

Ama iste... zaman zaman çoğumuzun farkli yollarda oznel dusunceleri bazen dogru olsa bile kimine gore farklilik arz edebiliyor.

Şoyle dusunelim, bu uye bu konuda yalan soylemis olsa ne kazanir eline ne gecer. Buna mukabil konuya ilgi duyup duymamak da itimat edip etmemek de diger uyeler ile konuya konuyu acan dahil ilgi duyan uyelerin elinde olan bir sey.

Bana kalsa, basa donup kurani kerimi okuyup ogrenmek anlamak biz muslumanlarin dusturu veya gorevidir derdim, illaki kim uzerine aliniyorsa ...

Ben aliniyorum ve arapca ogrenme yolunda yolun yaklasik yarisina geldim galiba.

Ama totalde alinacak cok yol var...

Hadi herkese iyi bayramlar.
Allah tum muslumanlara guclu iman nasip etsin amin amin amin.
Forumcu
Forumdaüyeolan

İçinizde Cehenneme uğramayacak hiç kimse yoktur. Bu, Rabbinin kesin hükmüdür. Allah’tan sakınanları oradan kurtarır; zalimleri [kâfirleri] de dizüstü çökmüş olarak orada bırakırız.) [Meryem 71, 72]

Bektaşiye sormuşlar,

-''Neden namaz kılmıyorsun''.? 
Demiş ki,
- ''Allah Kuran 'da buyurmuyor mu.? Namaza yaklaşmayın''..! diye..
Demişler ki,
- ''Bektaşi, ayetin biraz evvelinden, biraz ilerisinden okusan.! Ayette, sarhoşken namaza yaklaşmayın buyrulmakta''.! dediklerinde Bektaşi;
- Benim o kadar okumam yok. O kadarını İmam-ı Azam okusun demiş..

Şimdi gelelim örnek gösterdiğin Meryem suresi 71 ve 72. ayetlerden önceki ayetlere;

İnsan, ''ben öldükten sonra mı diri olarak çıkarılacağım''.? diyor.  Meryem suresi 66

İnsan hiç bir şey değilken, kendisini nasıl yarattığımızı düşünmüyor mu.?  Meryem 67

Rabbine andolsun ki, onları ve şeytanları toplayacağız, sonra onları diz çökmüş vaziyette cehennemim çevresinde bulunduracağız. Meryem 68

Sonra her milletten Rahman 'a en çok karşı geleni ayıracağız. Meryem 69

Sonra, elbette biz, kimlerin oraya girmeye daha uygun olduğunu biliriz. Meryem 70

İçinizden oraya gitmeyecek hiç kimse yoktur. Bu, Rabbinin üzerine aldığı kesin borçtur. Meryem 71

Sonra korunanları kurtarırız ve zalimleri öyle diz üstü çökmüş olarak bırakırız. Meryem 72

Allah c.c, ayette açıkça ben öldükten sonra mı diri olarak çıkarılacağım diyen, öldükten sonra dirileceğine iman etmeyenlerle, şeytanları işaret diyor. 

Sen de bütün insanlığı önce cehenneme, sonra kızartılmış vaziyette cennete gireceğini iddia ediyorsun. Yalan söylüyorsun. Bu senin kendi inancın, kendi imanın.

Kuran 'da şu veya bu sebeple, ceza veya mükafat anlamında yıl belirtir herhangi bir ayet var mı diye soruyorum, sen hadislerden bahsediyorsun. Hadisleri ayetin önüne getirmeye çekinmiyor musun.? 

Kendi inanç ve imanını insanlara pazarlamaya çalışıyorsun. Hadislerle iman olmaz. 

Ceza da mükafat da Allah c.c 'ye aittir. Bu konuda hiç kimse hüküm veremez, zaman ve süre tayin edemez. 

Sen bu işle mi vazifelisin.?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Benim burada yazdıklarım Kur-an meali,peygamber efendimizin sünnetleridir,alim ve evliyalardan kıssalardır. Kendi fikrim hiç biri değil. O yüzden hiç kimseyi kandırmam mümkün değil burada. Siz müslüman birinin cehenneme hiç uğramayacağını iddia ediyorsunuz herhalde. Peki okuduklarınızdan bir delil bir kanıtınız varmı? Ben kaynakları belli makaleler yazdım burada. Sizin kendi düşüncelerinizi destekleyen bir kanıt ,bir delil gösterebiliyormusunuz? Mesala müslüman büyük günah hiç işlemez mi? Müslüman cehennemi hak edecek birşey hiç yapmaz mı? Kanıt delil var mı? Gaybın bilemeyeceğimiz sizin ifadeniz? Peki müslüman olan herkes hiç cehenneme girmeyecek mi,hiç cehennemlik müslüman yok mu içlerinde? Kanıt ve delil varsa burada bunu yazın.

Kütübü sitte gibi güvenilir hadis kitaplarında Kur'an' da bahsedilen cennet ehli ve cehennem ehli hakkında detaylı bilgiler mevcuttur. Cennet ve cehennem ehli içindir. Cehennem ehli olanlar,Allah'ın rahmetinden ümit kesmezse cennete girebilir. Cennet ve cehennem gerek hadis gerek ayetlerde son derece karmaşıktır, ne kadar uğraşsak işin içinden çıkamayız. Bu nedenle daha fazla bir şey iddia etmek istemiyorum. Aşağıda bir mesaj daha yazdım. Bu konuda belki biraz faydası olabilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-04-2025, Saat:12:01 AM, Düzenleyen: Forumdaüyeolan. (Sebep: Ek bilgi)
Forumcu
Cennet ve cehennem ehli nedir?

-.......Abdullah ibn Mes'ûd ® şöyle demiştir: Kendisi sâdık ve masdük (yânı: kendisi doğru söyler ve kendisine de doğru bildirilir) olduğu hâlde, bize Rasûlullah (S) tahdîs edip (insanın yaratılması tavırlarından) şunları söyledi:

"Sizin herbirinizin yaratılması (yaratılma başlangıcında) ana baba maddeleri kırk gün anasının karnında toplanır. Sonra o maddeler o kadar zaman içinde (yânî kırk gün içinde) katı bir kan pıhtısı hâlini alır. Sonra yine o kadar zaman içinde bir çiğnem et olur. Sonra (dördüncü tekâmül tavrında) Allah bir melek gönderir de tekâmül eden o bir çiğnem ete şu dört kelime(y\ yazması) emrolunur: Onun işini, rızkını, ecelim, şakiyâhud saıd olduğunu yaz! denilir. Sonra ona rûh üflenir (cenîn canlanır). İmdi sizden bir kişi (bu fıtratı gereği dünyâda) iyi iş yapar, nihayet kendisiyle cennet arasında yalnız bir kulaç mesafe kalır. Bu sırada (meleğin ana karnında yazdığı) yazı gelir, yazısı o kişinin önüne geçer (yânî onu önler). Bu defa o kişi cehennemliklerin işini yapmağa başlar (da cehenneme girer). Sizden bir kişi de kötü iş yapar. Nihayet kendisiyle cehennem arasında ancak bir kulaç mesafe kalır. Bu sırada (meleğin yazdığı) o yazı önüne geçer (yânî onu önler). Bu defa o kişi cennet ehlinin (hayırlı) emelini yapar (cennete girer)" [34].

Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), elinde iki kitap olduğu halde yanımıza geldi ve: "Bu iki kitap nedir biliyor musunuz?" buyurdular. Cevaben: "Hayır, ey Allah'ın Resulü! bilmiyoruz. Ancak bildirmenizi istiyoruz!" dedik. Bunun üzerine sağ elindekini göstererek: "Bu Rabbülalemin'den (gelmiş) bir kitaptır, içerisinde cennet ehlinin isimleri mevcuttur. Hatta onların babalarının ve kabilelerinin isimleri de mevcuttur ve sonunda da icmal yapmıştır. Bunlara asla ne ilave yapılır, ne de onlardan eksiltmeye yer verilir. Hiç değişmeden ebedi olarak sabit kalır" buyurdular. Sonra sol elindekini göstererek: "Bu da Rabbülalemin'den bir kitaptır. Bunun içinde de ateş ehlinin isimleri, onların atalarının isimleri ve kabilelerinin isimleri vardır. En sonda da icmallerini yapmıştır. Bunlara asla ne ziyade yapılır, ne de eksiltmeye yer verilir!" buyurdular. Ashabı sordu: "Öyleyse ey Allah'ın Resulü, niye amel ediliyor? Madem ki her şey önceden olmuş bitmiş, yazılmış ve artık yazma işinden fariğ olunmuş (bir daha yapma gayreti de niye)?" Resulullah şu cevabı verdi: "Siz amelinizle doğruyu ve istikameti arayın! İtidali koruyun. Zira, cennetlik olan kimsenin ameli, cennet ehlinin ameliyle sonlanır, (daha önce) ne çeşit amel yapmış olursa olsun. Keza cehennemlik olanın ameli de cehennem ehlinin ameliyle sonlanır, hangi çeşit amel ile amel etmiş olursa olsun!" Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), sonra elindeki kitapları atıp, elleriyle işaret ederek dedi ki: "Rabbiniz kullardan artık fariğ oldu, bir kısmı cennetlik, bir kısmı da cehennemliktir."

Kaynak : Tirmizi, Kader 8, (2142

Andolsun, cinn ve insanlardan (küfre, kötülüğe ve nankörlüğe sapan) birçoğunu cehennemlik (olarak) çıkardık (ve fırsat verip çoğalttık) ki; onların kalpleri vardır, bununla (gerçeği) kavrayıp anlayamazlar. Gözleri vardır, onlarla (ibret alarak) görüp bakamazlar. Kulakları vardır bununla işitip (hakikati) duyamazlar. Bunlar, hayvanlar gibidirler, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar, (yaratılış amacından ve ahiret hazırlığından) gafil olanlardır. (Araf - 189)

Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: "Muhammed'in nefsini kudret eliyle tutan zata yemin ederim ki, bu ümmetten her kim -Yahudi olsun, Hristiyan olsun - beni işitir, sonra da bana gönderilenlere inanmadan ölecek olursa mutlaka cehennem ehlinden olacaktır"

Kaynak : Buhari, İman 31, Müslim, İman 205, (129)

( Sen de oku : bit.ly/Hadisiserif )

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): "Size cennet ehlini haber vereyim mi?" buyurdular. Ashab: "Evet ey Allah'ın Resulü!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Herbir biçare addedilen zayıf kimsedir. Bu kimse, bir hususta Allah'a yemin etse, Allah onun dilediğini yerine getirerek tebrie eder ve hanis kılmaz" buyurdu ve tekrar sordu: "Size cehennem ehlini haber vereyim mi?" Bunlar kaba, cimri ve kibirli kimselerdir."

Kaynak : Buhari, Tefsir, Nun 1, Edeb 61, Eyman 9, Müslim, Cennet 46, (2853), Tirmizi, Cehennem 13, (2608)

Hazreti Enes Radıyallahu Anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü insanlar saf saf olurlar -İbnu Nümeyr dedi ki: "Cennet ehli saf saf olurlar.- Derken cehennem ehlinden bir kişi cennet ehlinden birine uğrar ve: "Ey fülan! Hatırladın mı sen su istemiştin de ben sana bir içimlik su vermiştim" der, (ve bu suretle Şefaat diler)Resûlullah Aleyhissalâtu vesselâm buyurdu ki "Adam, o kimseye şefaat ederCehennemlik olan bir başka) adam, cennetlik olan bir başkasının yanından geçer ve ona: "Sana abdest suyu verdiğimi hatırlıyor musun?" der (şefaat ister. O da hatırlar) ve ona şefaat eder." (Ravi) İbnu Nümeyr (rivayetinde biraz farkla) şöyle der: "Ve cehennemlik olanlardan biri cennetlik olanlardan birine): "Ey falan! Beni şöyle şöyle bir işe gönderdiğin günü hatırlıyor musun? Ben o gün senin için gitmiştimBu sözüyle şefaatini ister. Cennetlik olan) kimse de ona şefaat eder."

Kaynak : İbnu Mace Sünen (3685) - Hds 7096)

Hazreti Ömer Radıyallahu Anh'den: "Rabbim Beni Ademden, bellerinden zürriyetlerini alıp da onları nefislerine karşı şahid tutarak: "Rabbiniz değil miyim?" diye işhad ettiği vakit bela (evet) dediler: Şahidiz. "Kıyamet günü bizim bundan haberimiz yoktu" demeyesiniz. Yahud: "Ancak önceden atalarımız şirk koştular, biz ise onlardan sonra bir zürriyet idik, şimdi o batılı te'sis edenlerin yaptıklarıyla bizi helak mı edeceksin?" demeyesiniz" (A'raf 172-173) ayetinden soruldu. Hazreti Ömer Radıyallahu Anh şu cevabı verdi: "Bu ayetten Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e da sorulmuştu. O şöyle açıkladı: "Allah Teala hazretleri, Hazreti Adem'i yarattı sonra sağ eliyle meshedip ondan bir zürriyet çıkardı ve: "Bunlar cennet içindir, bunlar cennet ehlinin ameliyle amel ederler" dedi. Rabb Teala, ikinci defa sırtını okşadı, ondan bir nesil daha çıkardı ve: "Bunları da cehennem için yarattım, bunlar da cehennem ehlinin amelini işleyecekler" dedi. Cemaatten bir adam: "Ey Alla'ın Resulü! (kaderimiz ezelden yazılmış ise) niye amel ediyoruz? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şu açıklamayı yaptı: "Allah bir kişiyi cennet ehli olarak yaratmışsa onu cennet ehlinin amelinde çalıştırır. Öyle ki cennetliklerin bir ameli üzere ölür ve Allah da onu cennetine kor. Aksine bir kulu da cehennem ehli olarak yaratmışsa, onu da cehennemliklerin amelinde istimal eder. Öyle ki bu da cehennemliklerin bir ameli üzere ölür, Allah da onu cehenneme koyar."

Kaynak : Muvatta, Kader 2, (2, 898, 899), Tirmizi, Tefsir, A'raf, (3077), Ebu Davud, Sünnet 17, (4703)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-04-2025, Saat:12:27 AM, Düzenleyen: Forumdaüyeolan.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.