You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Alimlerin Ebu Hanife hakkında sözleri [Güvenilir Kaynaktan]

Uzman
أَبُو حَنِيفَةَ

Ebu Hanife

الْإِمَامُ ، فَقِيهُ الْمِلَّةِ ، عَالِمُ الْعِرَاقِ أَبُو حَنِيفَةَ النُّعْمَانُ بْنُ ثَابِتِ بْنِ زُوطَى التَّيْمِيُّ ، الْكُوفِيُّ ، مَوْلَى بَنِي تَيْمِ اللَّهِ بْنِ ثَعْلَبَةَ يُقَالُ : إِنَّهُ مِنْ أَبْنَاءِ الْفُرْسِ .

İmam, Milletin Fakihi,Irak Alimi Ebu Hanife Numan b. Sabit b. Zutâ Et-Teymî , El-Kufî (Küfeli)

وَرَأَى أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ لَمَّا قَدِمَ عَلَيْهِمُ الْكُوفَةَ

Sahabe olan Enes b. Malikten hadis nakletmiştir.

يَحْيَى بْنَ مَعِينٍ يَقُولُ : كَانَ أَبُو حَنِيفَةَ ثِقَةً لَا يُحَدِّثُ بِالْحَدِيثِ إِلَّا بِمَا يَحْفَظُهُ ، وَلَا يُحَدِّثُ بِمَا لَا يَحْفَظُ

Yahya b. Main diyor ki : Ebu Hanife hadiste güvenilirdir.Ezberinde olan dışında hadis nakletmezdi.Ezbere bilmediği hadisi nakletmezdi.

عَبْدَ اللَّهِ بْنَ الْمُبَارَكِ يَقُولُ : لَوْلَا أَنَّ اللَّهَ أَعَانَنِي بِأَبِي حَنِيفَةَ وَسُفْيَانَ ، كُنْتُ كَسَائِرِ النَّاسِ

Abdullah b. Mubarek anlatıyor: Eğer Allah bana Ebu Hanife ve Süfyanı Sevri ile yardımcı olmasaydı , ben de diğer insanlar gibi olurdum.

أَبَا حَنِيفَةَ يَقُولُ : رَأَيْتُ رُؤْيَا أَفْزَعَتْنِي ، رَأَيْتُ كَأَنِّي أَنْبُشُ قَبْرَ النَّبِيِّ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ - فَأَتَيْتُ الْبَصْرَةَ ، فَأَمَرْتُ رَجُلًا يَسْأَلُ مُحَمَّدَ بْنَ سِيرِينَ فَسَأَلَهُ ، فَقَالَ : هَذَا رَجُلٌ يَنْبُشُ أَخْبَارَ رَسُولِ اللَّهِ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Ebu Hanife diyor ki : Beni ürküten bir rüya gördüm.

Sanki rüyamda Nebi(sav)'in mezarını kazıyordum.

(Sonra uyandım) ve Basraya gittim.Bir adama rüyamı Muhammed b. Sirine sorması için gönderdim.

O da Muhammed b. Sirine sordu.
O dedi ki:”Bu adam Peygamberin(s.a.s) hadislerini ortaya çikaracak”
ابْنَ الْمُبَارَكِ، يَقُولُ: «إِنْ كَانَ أَحَدٌ يَنْبَغِي لَهُ أَنْ يَقُولَ بِرَأْيِهِ، فَأَبُو حَنِيفَةَ

“İbni El Mübarek dedi ki:”Eğer fikirleri izlenmeye layik olan bir kimse varsa işte o,İmam Ebu Hanifedir”

سَمِعْتُ الشَّافِعِيَّ قَالَ : قِيلَ لِمَالِكٍ : هَلْ رَأَيْتَ أَبَا حَنِيفَةَ ؟ قَالَ : نَعَمْ . رَأَيْتُ رَجُلًا لَوْ كَلَّمَكَ فِي هَذِهِ السَّارِيَةِ أَنْ يَجْعَلَهَا ذَهَبًا لَقَامَ بِحُجَّتِهِ
İmâm Şâfiî (v.204/819) şöyle demiştir: "İmâm Mâlik’e: “Ebû Hanîfe’yi gördün mü?" diye sorulmuş, O da: "Evet! Öyle bir adam gördüm ki, eğer sana: "Şu sütun altındır." diye ileri sürse, bunu delilleriyle ispat eder!" diye karşılık vermiştir.

وَعَنْ أَسَدِ بْنِ عَمْرٍو ، أَنَّ أَبَا حَنِيفَةَ - رَحِمَهُ اللَّهُ - صَلَّى الْعِشَاءَ وَالصُّبْحَ بِوُضُوءٍ أَرْبَعِينَ سَنَةً

Esed b. Amr diyor ki: Ebu Hanife , 40 Sene Yatsı ve Sabah Namazını tek abdestle kıldı.(Yani gece uyumaz sabaha kadar ibadet ederdi ve sabah namazını öyle kılardı)

الَ عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُغِيرَةِ : رَأَيْتُ أَبَا حَنِيفَةَ شَيْخًا يُفْتِي النَّاسَ بِمَسْجِدِ الْكُوفَةِ ، عَلَى رَأْسِهِ قَلَنْسُوَةٌ سَوْدَاءُ طَوِيلَةٌ

Abdurrahman b. Muhammed b. Muğire anlatıyor: Ebu Hanifeyi Kufe Mescidinde yaşlı bir halde fetva verirken gördüm.

Başında uzun siyah bir kalansove(takke) vardı.

وَعَنْ أَبِي يُوسُفَ قَالَ : كَانَ أَبُو حَنِيفَةَ رَبْعَةٌ ، مِنْ أَحْسَنِ النَّاسِ صُورَةً ، وَأَبْلَغِهِمْ نُطْقًا ، وَأَعْذَبِهِمْ نَغْمَةً ، وَأَبْيَنِهِمْ عَمَّا فِي نَفْسِهِ .

Öğrencisi Ebu Yusuf anlatıyor: Ebu Hanife yüz olarak en güzel suretlisiydi.Konuşmacı olarak en açık konuşanıydı.

Ses tonu olarak en tatlısıydı.Kendisinde olan şeyde daha belirgindi.

وَعَنْ حَمَّادِ بْنِ أَبِي حَنِيفَةَ قَالَ : كَانَ أَبِي جَمِيلًا

Ebu Hanifenin oğlu da Hammad da ''Babam güzel biriydi'' diyor.

وَعَنِ ابْنِ الْمُبَارَكِ قَالَ : مَا رَأَيْتُ رَجُلًا أَوْقَرَ فِي مَجْلِسِهِ ، وَلَا أَحْسَنَ سَمْتًا وَحِلْمًا مِنْ أَبِي حَنِيفَةَ

İbnul Mubarek anlatıyor: Ebu Hanifeden , Meclisinde daha vakar sahibi ve uslup,yumuşaklık bakımından daha güzel birini görmedim.

عَنْ قَيْسِ بْنِ الرَّبِيعِ قَالَ : كَانَ أَبُو حَنِيفَةَ ، وَرِعًا تَقِيًّا ، مُفَضَّلًا عَلَى إِخْوَانِهِ

Kays b. Rebi' anlatıyor : Ebu Hanife dindar ve müttaki biriydi.Arkadaşları üzerine faziletli biriydi.

وَعَنْ شَرِيكٍ قَالَ : كَانَ أَبُو حَنِيفَةَ طَوِيلَ الصَّمْتِ ، كَثِيرَ الْعَقْلِ

Şerik anlatıyor: Ebu Hanife susmazı uzun , aklı çok olan biriydi.

وَقَالَ أَبُو عَاصِمٍ النَّبِيلُ : كَانَ أَبُو حَنِيفَةَ يُسَمَّى الْوَتَدَ لِكَثْرَةِ صَلَاتِهِ

Ebu Asım En-Nebil anlatıyor: Ebu Hanife çok namaz kıldığından (El-Veted-Direk) diye isimlendirilmişti.

، عَنِ الْقَاضِي أَبِي يُوسُفَ قَالَ : كَانَ أَبُو حَنِيفَةَ يَخْتِمُ الْقُرْآنَ كُلَّ لَيْلَةٍ فِي رَكْعَةٍ

Kadı Ebu Yusuf anlatıyor: Ebu Hanife Her gece bir rekatta Kuranı hatmederdi.

وَعَنْ يَزِيدَ بْنِ كُمَيْتٍ ، سَمِعَ رَجُلًا يَقُولُ لِأَبِي حَنِيفَةَ : اتَّقِ اللَّهَ ، فَانْتَفَضَ ، وَاصْفَرَّ ، وَأَطْرَقَ ، وَقَالَ : جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا . مَا أَحْوَجَ النَّاسِ كُلَّ وَقْتٍ إِلَى مَنْ يَقُولُ لَهُمْ مِثْلَ هَذَا

Yezid b. Kumeyt anlatıyor: Bir adam Ebu Hanifeye ''Allahtan kork''dedi.

Ebu Hanife titredi,sarardı,başını önüne eğdi ve ''Allah hayırlı mükafatını versin''dedi.

وَيُرْوَى أَنَّ أَبَا حَنِيفَةَ خَتَمَ الْقُرْآنَ سَبْعَةَ آلَافِ مَرَّةٍ

Ebu Hanifenin , Kuranı Yedi bin kere hatmettiği nakledilmiştir.

قَالَ مِسْعَرُ بْنُ كِدَامٍ : رَأَيْتُ أَبَا حَنِيفَةَ قَرَأَ الْقُرْآنَ فِي رَكْعَةٍ

Misar b. Kidam diyor ki : Ebu Hanifeyi gördüm (ve izledim) Bir rekatta Kuranı okudu.

قَالَ يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ : مَا رَأَيْتُ أَحَدًا أَحْلَمَ مِنْ أَبِي حَنِيفَةَ

Yezid b. Harun anlatıyor: Ebu Hanifeden daha yumuşak birini görmedim.

عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ مَعْنٍ ، أَنَّ أَبَا حَنِيفَةَ قَامَ لَيْلَةً يُرَدِّدُ قَوْلَهُ تَعَالَى : بَلِ السَّاعَةُ مَوْعِدُهُمْ وَالسَّاعَةُ أَدْهَى وَأَمَرُّ وَيَبْكِي وَيَتَضَرَّعُ إِلَى الْفَجْرِ

Kasım b. Ma'n anlatıyor: Ebu Hanife gece kalktı.

Sabaha kadar yalvararak ve ağlayarak şu ayeti tekrarladı :Daha doğrusu onların asıl azab vakti, kıyamettedir. O vaktin azabı daha müdhiş, daha acıdır.(Kamer,46)

وَعَنْ أَبِي مُعَاوِيَةَ الضَّرِيرِ قَالَ : حُبُّ أَبِي حَنِيفَةَ مِنَ السُّنَّةِ

Ebi Muaviye Ed-Darir diyor ki : Ebu Hanifeyi sevmek , Sünnettendir.

وَقَالَ يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْقَطَّانُ : لَا نَكْذِبُ اللَّهَ ، مَا سَمِعْنَا أَحْسَنَ مِنْ رَأْيِ أَبِي حَنِيفَةَ ، وَقَدْ أَخَذْنَا بِأَكْثَرِ أَقْوَالِهِ

Yahya b. Said El-Kattan anlatıyor: Allahı yalanlamayız.Ebu Hanifenin görüşlerinden daha güzelini duymadık.

Onun görüşlerinin çoğunu aldık (ezberledik)

وَقَالَ ابْنُ الْمُبَارَكِ : أَبُو حَنِيفَةَ أَفْقَهُ النَّاسِ

İbnul Mubarek diyor ki : Ebu Hanife insanların en fakihidir.

وَقَالَ الشَّافِعِيُّ : النَّاسُ فِي الْفِقْهِ عِيَالٌ عَلَى أَبِي حَنِيفَةَ

İmam Şafi diyor ki : Fıkıhta insanlar Ebu Hanifenin evladuiyalidir.

[Zehebi,Siyeru Alamun Nubela,Ebu Hanife mad.]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.