You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

AİLE EFRADININ EVDEKİ DUSTURU

Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
Aile efradından biri evin bir odasında iken o odaya girerken izin istemelidir. Hatta İslam büyükleri misafirlerini bir odada ağırladıktan sonra tekrar o odaya girişlerinde kapıyı çalarak veya geldiklerini belli ederek girmişlerdir.

Bir adam, Rasulullah (s.a.v.)’a sordu: “Annemin yanına girmek için izin almam gerekir mi?”

Rasulullah: "Evet." dedi.

Adam: "Ama ben onunla aynı evde yaşıyorum." dedi.

Rasulullah (s.a.v.): "Ondan izin al." dedi.

Adam: "Onun hizmet işlerini de ben yapıyorum." deyince.

Rasulullah (s.a.v.): "Yine de ondan izin al." dedi ve sordu: “Onu üryan görmekten hoşlanır mısın?”

Adam: "Hayır!.." deyince. Rasulullah: "O halde izin al." dedi.(1)

Abdullah bin Mes’ud eve geldiğini belirtmek için öksürürdü.

Musa bin Talha bin Ubeydullah (r. anhuma) anlatıyor: “Babamla beraber annemin bulunduğu odaya girerken babam beni göğsümden itti, ta ki yere oturdum ve bana ‘İzinsiz mi giriyordun?’ buyurdu.”

Kur’an-ı Kerim’de buyurulur: "Çocuklarınız erginlik çağına girdiklerinde kendilerinden öncekilerin (büyüklerin) izin istedikleri gibi izin istesinler. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Allah Alimdir, Hakimdir."

İbni Mes’ud kişinin annesi, babası ve kardeşleri için izin alması gerektiğini, yaşlarının ilerlemiş olması bu kuralı ihlal etmemiz manasında olmadığını ifade eder.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.