Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
abdestsiz Kur'an-a dokunmann hükmü nedir_?
abdestsiz Kur'an-a dokunmann hükmü nedir_?
Abdullah b. Seleme'den rivayet edilmiştir: "Biri bizden biri de zannediyorum Beni Esed'tendi, iki kişi ile birlikte Hz. Ali'nin yanına girdim. Onları bir göreve gönderdi ve "Siz kuvvetli kimselersiniz, dininiz uğrunda mücadele edin." dedi. Sonra helâya girdi. Çıktığı vakit su istedi. (Getirdiler). Bir avuç su alıp onunla (elini) temizledi. Sonra Kur'an okumaya başladı. Ali 'nin (r.a) abdestsiz Kur'an okumasını uygun görmediler.
Bunun üzerine Hz. Ali: "Rasulullah (sallâllahu aleyhi ve sellem) helâdan çıkar, bize Kur'an okutur, bizimle et yerdi. O'nu cünüplükten başka hiçbir şey Kur'an okumaktan alıkoymazdı."[1] dedi.
Hz. Ali’den (r.a) rivayet edilmiştir. "Rasulullah (sallâllahu aleyhi ve sellem) cünüplük dışında her durumda bize Kur'an okuturdu."[2]
[1] Ebû Davud, Kitabu’t-Tahâre,229.
[2] Tirmizi,K.Tahâre,146.
bu konuda çokça görüş vardır,her mezhebin ayrı ayrı görüşleri,ve hatta mezhepler dışında da ayrı görüşler var.ancak yukarıdaki sahih hadisler durumu çözecektir inşallah.
2-ittifak edilen abdestin sadece namazda ve tavafta ön koşul olduğudur.kuran okuma konusunda verdiğim hadislere de zayıf deyip cünüpken okumaya cevaz verenler olmuştur.ben bir hüküm koymuyorum,koyulanları sunmaya çalışıyorum.
3-evet kuranı anlamak için ve de ibadet amaçlı okuyan biri evvela şeytandan Allaha sığınır,bunda ne demek istediğini tam anlamadım biraz açarsan iyi olur

4-Kurandan açıkladığını iddia ediyorsun,ayetler getirip.Tamam eyvallah,ancak o ayetlerin nüzul sebeplerine bakmadan,sahabenin açıklamalarını incelemeden kafana göre meal okuyup hüküm çıkarma yetkin yoktur.Yanlış anlama "meal okunmaz,saptırır" diyenlerden değilim aksine meal tevhidle bağımızı arttırır.ama kuran meali kendi aklımızı putlaştırarak hüküm çıkartacağımız bir şey değildir,"peygamberinize uyun" ayetlerini gözden çıkartıyor musun?
5 ve 6-İtiraz edilip denilmiştir ki ; bu Ayetlerde bahsi edilen kitap Levh’i mahfuz’dur. İlgili Ayet’lerin tefsirine bakıldığı zaman bu hususta bir çok rivayetler görecek-sinizdir.
Taberî ve Kurtubî tefsirlerinde : İbn Abbas'ın bu Ayet’leri tefsir ederken " Ko-runmuş kitaptan kasıt “ Gök yüzündeki kitap “ temiz olanlardan kasıt da “ meleklerdir ” diye tefsir ettiğini rivayet etmişlerdir.
Ayrıca Enes, Mücahid, Said b. Cübeyr, Ebu Nehik, Ebu'l-Aliye, Katade, Cabir b. Zeyd, Kelbi’nin de bu görüşte olduğu kaydedilmektedir
Ayrıyeten Katade’den şöyle bir rivayet nakledilmektedir : " Cenab-ı Hakkın yanında bulunan kitaba sadece temiz olanlar dokunur. Ama dünyadaki kita-ba ise pis olan da , mecusi olan da , münafık olan da dokunabilir."
Dolayısıyla delil olarak öne sürdükleri Ayet’i kerimeler,onların anladığı ma-nada değildir,denilmiştir.
Tefsirler seni bağlamıyor galiba,kuranda ismi geçmeyen peygamber isimleri vardır,sünnetin delil alındığı tefsirler ile o isimler bellidir.sen kuranda belirtilen x şahsına inanıyorsun ama sünnette x in yerine bir sabit isim koyulduğunda inanmıyor musun?
Mütevatir hadislerle bildirilmiş İsa(as)'ın nüzulünü,Muhammed(sav)'in miraca yükselişini kabul ediyor musun?Reddediyorsan neye göre reddediyorsun,
mütevatir hadisi reddedebiliyorsan geriye kalan tüm sahih hadisleri ayırmadan reddedebiliyorsun demek oluyor,namaz kılarken neye göre namaz kıldığını açıklayabilir misin?
Emin ol meal alıp öze döndüğünü sanarken aslında kendi aklın ile yorumladığın yeni bir din ortaya çıkarıyorsun,bu din batıldır bilesin.Sahih sünnet yolundan gitmek dinin özüdür,buna da kurandan delil getir diyeceksen lütfen biraz da kendi aklına göre yormadan sünneti de delil kabul ederek oku.
2-ittifak edilen abdestin sadece namazda ve tavafta ön koşul olduğudur.kuran okuma konusunda verdiğim hadislere de zayıf deyip cünüpken okumaya cevaz verenler olmuştur.ben bir hüküm koymuyorum,koyulanları sunmaya çalışıyorum.
3-evet kuranı anlamak için ve de ibadet amaçlı okuyan biri evvela şeytandan Allaha sığınır,bunda ne demek istediğini tam anlamadım biraz açarsan iyi olur

4-Kurandan açıkladığını iddia ediyorsun,ayetler getirip.Tamam eyvallah,ancak o ayetlerin nüzul sebeplerine bakmadan,sahabenin açıklamalarını incelemeden kafana göre meal okuyup hüküm çıkarma yetkin yoktur.Yanlış anlama "meal okunmaz,saptırır" diyenlerden değilim aksine meal tevhidle bağımızı arttırır.ama kuran meali kendi aklımızı putlaştırarak hüküm çıkartacağımız bir şey değildir,"peygamberinize uyun" ayetlerini gözden çıkartıyor musun?
5 ve 6-İtiraz edilip denilmiştir ki ; bu Ayetlerde bahsi edilen kitap Levh’i mahfuz’dur. İlgili Ayet’lerin tefsirine bakıldığı zaman bu hususta bir çok rivayetler görecek-sinizdir.
Taberî ve Kurtubî tefsirlerinde : İbn Abbas'ın bu Ayet’leri tefsir ederken " Ko-runmuş kitaptan kasıt “ Gök yüzündeki kitap “ temiz olanlardan kasıt da “ meleklerdir ” diye tefsir ettiğini rivayet etmişlerdir.
Ayrıca Enes, Mücahid, Said b. Cübeyr, Ebu Nehik, Ebu'l-Aliye, Katade, Cabir b. Zeyd, Kelbi’nin de bu görüşte olduğu kaydedilmektedir
Ayrıyeten Katade’den şöyle bir rivayet nakledilmektedir : " Cenab-ı Hakkın yanında bulunan kitaba sadece temiz olanlar dokunur. Ama dünyadaki kita-ba ise pis olan da , mecusi olan da , münafık olan da dokunabilir."
Dolayısıyla delil olarak öne sürdükleri Ayet’i kerimeler,onların anladığı ma-nada değildir,denilmiştir.
Tefsirler seni bağlamıyor galiba,kuranda ismi geçmeyen peygamber isimleri vardır,sünnetin delil alındığı tefsirler ile o isimler bellidir.sen kuranda belirtilen x şahsına inanıyorsun ama sünnette x in yerine bir sabit isim koyulduğunda inanmıyor musun?
Mütevatir hadislerle bildirilmiş İsa(as)'ın nüzulünü,Muhammed(sav)'in miraca yükselişini kabul ediyor musun?Reddediyorsan neye göre reddediyorsun,
mütevatir hadisi reddedebiliyorsan geriye kalan tüm sahih hadisleri ayırmadan reddedebiliyorsun demek oluyor,namaz kılarken neye göre namaz kıldığını açıklayabilir misin?
Emin ol meal alıp öze döndüğünü sanarken aslında kendi aklın ile yorumladığın yeni bir din ortaya çıkarıyorsun,bu din batıldır bilesin.
aorskaya konuşmalarının ilmi bir değeri yok,akıl yürütüyorsun ve aklına yatmadığı yerde açıklamaları reddediyorsun.islam akıl dinidir,selim aklın dinidir ancak.her aklın değil,öyle olsa filozoflar büyük alim bellenirdi.Kuran gayet açık ve nettir,peygambere uymak kulluğun önemli bir bölümüdür ve hadis konusundaki tutumun seni bu bölümden alıkoyuyor.
Omuzlarında taşıdığın iki kameraman hayatını filme almakta;
Ve yaptıkların, yarın dev ekranda...
Not: Benim düşüncem bu yönde. Herangi bi İslami hüküm koymuyorum. Sonra İslami bilgileri yanlış aktarmaktan ban yemiyek.
![[Resim: ny4qc.gif]](http://s1306.hizliresim.com/1b/9/ny4qc.gif)
Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi