You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

“YALAN SÖYLEMEK RIZKI AZALTIR”

Profesör
Yalan söylemek, günahların en çirkinlerinden ve ayıpların en kötülerindendir. Yalan, her günâhın başıdır. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Yalandan sakınınız. Çünkü o (yalancı) fâcirlerle (günahkârla) berâberdir. Her ikisi de cehennemdedir.” buyurmuştur.

Müslüman, tehlike görse bile doğruyu söyler. Çünkü doğru söylemekte tehlikelerden kurtuluş vardır. “Kurtuluş doğruluktadır, helâk (mahvolmak) ise yalandadır” denilmiştir.

Yalan, Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sel-lem) ve Ashâb-ı Kirâm (radıyallâhü anhüm) katında sevilmeyen kötü ahlâktandır.

Hz. Âişe (radıyallâhü anhâ): “Resûlullâh’ın Ashâbının yanında yalandan daha kötü bir ahlâk yoktur.” buyurmuştur. Çünkü yalan îmânın zıttıdır.

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir yere dayanmış vaziyette iken:

“Sizlere günahların en büyüğünü haber vereyim mi? Allâh'a şirk koşmak, anaya babaya âsî olmak.” dedikten sonra dayandığı yerden doğruldu ve “Dikkat ediniz, bir de yalan söz” buyurdular.

Dayanırken kalkıp oturması, yalan sözün büyük günah olduğuna dikkat çekmek içindir.

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Muhakkak melekler, yalan söyleyenden çıkan kötü koku sebebiyle ondan bir mil uzaklaşır.” buyurmuştur. Diğer bir hadîs-i şeriflerinde:

“Yalan, rızkı azaltır.” buyurmuşlardır.

[Şerhu Şir’atü’l-İslâm]

*
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: “YALAN SÖYLEMEK RIZKI AZALTIR”
paylaşım için ALLAH razı olsun ben çocuklarıma sonucu ne olursa olsun yalan söylemeyin diyorum yanlış ve hata yaptıklarında da fazla kızmıyorum doğruyu söyledikleri için
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.