You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

“Hayatın anlamı var mı?

“Hayatın anlamı var mı?

General
“Hayatın anlamı var mı?
Elbette “Hayatın anlamı var mı?” sorusu, “Hanım, evde şeker var mı?” veya “Osmanlı İmparatorluğu kaç yılında yıkıldı?” gibi sorulara sadece soru olması nedeniyle benziyor. “Hayat” da “anlam” da öyle kaygan içeriklere sahipler ki, birçok kimse “Hayatın anlamı var mı?” sorusunu cevap aramaya değmeyecek kadar saçma bulabiliyor. İnsanın dilsel imkan ve potansiyellerini zorlayan, “dil”in büyük bir oyun olduğunu tartışmak için müthiş fırsatlar sunan bir soru, “Hayatın anlamı var mı?” ama yine de ondan vazgeçmiyoruz? Kendi adıma bugüne kadar “Bu hayatın bir anlamı yok, bu dünyaya da anama babama dilekçe yazarak gelmedim, o yüzden de ben şuracıkta hiçbir şey yapmadan yok olana kadar oturacağım” diyen birisine rastlamadım. Daha ziyade “Sevdiğin kimseyle evlenemeyeceksen…”, “Bir çocuğum olmayacaksa…” veya “İnsan istediği bir mesleğe sahip olamazsa…” diye başlayan “o zaman hayatın ne anlamı var!” şeklinde biten cümleler işitiyorum. İnsanların büyük çoğunluğu ancak ben, “Peki, tüm bu anlattıklarınızdan yola çıkarak siz yaşamanıza nasıl bir anlam yüklüyorsunuz, hayattan neler bekliyorsunuz, ne gibi idealleriniz var?” diye sorunca, ilk defa karşılaşmış gibi, hemen hiç üzerine düşünmediklerini belli ederek ıkına sıkına cevap vermeye çalışıyorlar. Yine de “Hayatın anlamı var mı?” sorusu zihnimizde, hep bir cazibe halesiyle ve şiddetli titreşimle birlikte yankı buluyor.

e,göka
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: “Hayatın anlamı var mı?
Aman Yarabbi, ben mi yaşadım tüm bunları, şu etrafıma cam kırıkları gibi saçılmış yaşantı zerreleri benden mi yere düştü? Milyonlarca hatıranın, acının, sevincin, kederin ve en çok durağanlığın, monotonluğun cirit attığı; ilk bakışta bizim kurgumuz, irademizin yapımı sandığımız olaylar, olgular aslında ne kadar da kendi halindedirler. Onlar oracıkta dururken sanki biz kendi yaşantılarımıza her birinden birer tutam katmışız. Bu birer tutam katışlar da yemeğe tuz katmak şeklinde icra olunmuyor. Katış zamanı da, katılan miktar da tamamen tesadüfi. Bizim zihnimiz, zihnimizin kalyedeskopunda oynanıp duran oyunlar(ımız) olmasa, bizi umursayan var mıdır? Hangimizin başrolünü oynadığımız film, en çok kaç nesil sonra hatırlanır, hatırlansa da o bizim midir, yoksa hatırlayanın mı?

e,göka
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: “Hayatın anlamı var mı?
Mustafa Ulusoy'un "Giderken bana bir seyler soyle"
Muhyiddin Sekur'un "Su ustune yazi yazmak ve Golgeler Koridoru" cok guzel cevapliyor bence bu yaziyi.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.