You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İhlâs ne demektir?

İhlâs ne demektir?

Profesör
İhlâs ne demektir?
İslâm dîni, insanların sonsuz saâdete kavuşabilmeleri için, üç şeyi muhakkak elde etmeleri lâzım olduğunu bildirmektedir. Bunlar da; “ilim”, “amel” ve “ihlâs”tır. İlim, amele (ibâdet yapmaya) vâsıta olduğu için kıymetlidir; ilmin yalnız başına fazla bir kıymeti yoktur. Amellerin rûhu, tâatlerin özü ihlâs ve düzgün niyyettir. Düzgün niyyet ve tâm ihlâs ile yapılan az bir amel, bozuk niyyetle yapılan ve ihlâsı olmayan veya ihlâsı az olan çok amelden hayırlıdır.

İBÂDET NİÇİN YAPILIR?
Resûlullah Efendimiz; “Ameller, ancak niyyetlere göredir. Herkes için niyyetinin karşılığı vardır...” ve “Bütün insanlar helâk olur, ancak âlimler (bilenler) kurtulur. Bütün âlimler helâk olur, ancak ilim ile amel edenler kurtulur. Bütün amel edenler de helâk olur, ancak ihlâslı olanlar kurtulur...” buyurmuşlardır.
İbâdet, Allahü teâlânın rızâsına kavuşmak için yapılır. Başkasının muhabbetine, ihsânına kavuşmak için yapılan ibâdet, [maâzallah] bir nevi ona tapınmak olur. Allahü teâlâya ihlâsla ibâdet etmek emrolundu. İhlâsa, Allahü teâlâyı her şeyden çok sevmekle kavuşulur. Onu çok sevmek de, gösterdiği yoldan ayrılmamak ve O’na candan, seve seve ibâdet etmekle mümkündür.
İbâdetlerde ihlâsı elde etmenin yolu, nefsin İslâmiyete uymayan arzularını kırmak, ibâdetlerde dünyâ faydalarını düşünmemek ve kalbe âhiret sevgisini iyice yerleştirip, her işi Allah rızâsı için yapmaktan geçer. İhlâsa kavuşmayı sağlayan sebeplerden biri de Allah adamları, Allah dostları ile berâber olmaktır. Onlar ile bulunmak, hep Allahü teâlâyı hatırlatır ve kalpte Allah sevgisinin devâmlı yerleşmesine sebep olur. İslâmiyette tasavvuf bilgileri de, ihlâsı elde etme yollarını göstermektedir...
“İhlâs”: “Niyyeti düzeltmek, temizlemek, hâlis yapmak, temiz etmek, dünyâ menfaatini düşünmeden bütün ibâdetlerini ve işlerini yalnız Allah için yapmak” ma’nâlarına gelmektedir. “İhlâs”, mal ve bedenle, farz ve nâfile şeklinde olan ibâdetleri yalnız Allahü teâlâya yaklaşmak için yapmaktır. Niyyetine, nefsânî ve dünyevî bir arzû karıştırmamaktır; niyyete başka arzûlar karıştırılırsa “riyâ”, gösteriş olur.
İhlâs, amelin rûhu olduğundan, rûhsuz beden işe yaramadığı gibi, ihlâssız amel de bir fayda sağlamaz. İhlâsı elde etmek zor olmakla berâber, Allahü teâlânın kolaylaştırdıklarına kolay olur. Dünyâ faydalarını düşünmeyip, ibâdetlerini yalnız Allah rızâsı için yapmalıdır. İhlâs sâhibi, ibâdet yaparken başkalarına göstermeyi hiç düşünmez. Ama bunun ibâdetlerini başkalarının görmeleri, ihlâsına zarar vermez.
Allahü teâlâ, Kur’ân-ı kerîm’inde meâlen buyuruyor ki:
“Allahü teâlâ, ancak müttekîlerin yaptıklarını kabûl eder.” (Mâide sûresi, 27)
[Müttekîler, muhlisler, yâni ameli ihlâslı olanlardır. İlim ve amel, İslâm dîninin dalları; ihlâs ise onu yaşatan, besleyen köküdür.]
“Rabbine kavuşmayı arzû eden, sâlih (iyi, güzel) amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibâdete, hiçbir kimseyi ortak etmesin.” (Kehf sûresi, 110)
“Dünyâ menfaatlerini düşünmeden bütün iş ve ibâdetlerin yalnız Allah için olmasına, niyyet temizliği”ne “Hulûs” da denilmektedir. Bu konuda Süleymân bin Cezâ, “Huccetü’l-İslâm İlmihâli”nde buyuruyor ki:
“Ma’lûm olsun ki, Hak teâlâ her şeyden evvel aklı yaratmıştır. Ve ona ilim, zekâ, ‘hulûs’, doğruluk, cömertlik, tevekkül, korku ve ümîd hasletleri vermiştir. İşte, bu akılla şereflenen kimseler, yaratılışlarındaki gâyeyi gerçekleştirmiş olurlar ya’nî Cenâb-ı Hakk’ın birliğini tasdîk ederek, O’nun rızâsına kavuşurlar.”

BAZI HADÎS-İ ŞERÎFLER
“İhlâs” hakkında, Sevgili Peygamberimizin çok kıymetli sözleri vardır:
İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin “Mektûbât-ı şerîfe”sinde zikrettiğine göre, Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): “İbâdetlerinizi ihlâs ile yapınız! Allahü teâlâ, ihlâs ile yapılan işleri kabûl eder” buyurmuşlardır.
Yine Peygamber Efendimiz, Eshâbının büyüklerinden Muâz bin Cebel’i (radıyallahü anh) Yemen’e vâlî olarak gönderirken: “İbâdetlerini ihlâs ile yap. İhlâs ile yapılan az amel, kıyâmet günü sana yetişir” buyurmuştur. (Ebû Nuaym el-Isfehânî, Hilyetü’l-Evliyâ)
Peygamber Efendimiz yine; “Kırk gün, Allahü teâlâya ihlâsla amel edenin kalbinden diline hikmet pınarları akar” buyurdu.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: İhlâs ne demektir?
işte o ihlasi yakalayabiLsek zaten mesele kalmaz inşAllah yakalayanalrdan oluruz...
tşkler hayırlı cumalar
[Resim: urjn1.jpg]


Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: İhlâs ne demektir?
taha_yusuf kardeş

Allah c.c senden ve ümmetten razı olsun.

inşallah niyetlerimiz de amellerimiz de ihlas süresindeki verdiğimiz söze göre olur.70 milyon ihlas süresini okumaktadır.ihlas süresini bilmektedir.ancak yaşamada -uygulamada-tatbikatta-hayata geçirmede yanlışlıklar tam tersi ihlası yalanlayan icraatlar vardır.

kişinin ilke ve inkilaplarına bağlı parti-vakıf-dernek kuranlar ihlaslı olduklarını iddia etmektedirler.şüphesiz bu iddia yanlıştır. geçersizdir.sadece Allah c.c adna kurulanlar geçerlidir.türkiyede bu tamamen yasaktır. tağutu düzen kendisini korumak için asla Allah c.c adına birşeyin yapılmasına izin vermemektedir.cami inşaatları da dahil tağuta göre inşa edilmekte tağuta islama karşı devrim ve ihtilal yapan,peygamberimizin halifelik makamını atana sınır dışı edene dua edilmektedir.osmanlı topraklarını haclılarla kendi aralarında paylaşanlar kurtarıcı gösterilmektedir.suriyeyi-irakı-azerbaycanı -ürdünü-lübnanı-israili-türkiyeyi aynı masada kuranlar kurtarıcı gösterilme ihanetindeyiz.


inşallah ihlası anlayıp yaşayanladan oluruz.

Allah c.c yar ve yardımcımız olsun
Degerli onuri Kullanicisi Apr 2010 Tarihinden Beri İmam Hatip
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-08-2010, Saat:11:46 AM, Düzenleyen: onuri.
Forumcu
RE: İhlâs ne demektir?
İhlas nedir biliyoruzda, onu nasıl kazanacağız sonra nasıl devam ettireceğiz bilmiyoruz. Bilen varsa acil yardım etsin.S.O.S.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.