You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yönetici
zeyd bin harise
Pey­gam­be­ri­miz’in Zeyd bin Hâ­ri­se’yi Âzâd Edip Ev­lât Edin­me­si

Zeyd bin Hâ­ri­se, se­kiz ya­şın­da iken Be­nî Kayn sü­vâ­ri­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­lan bir bas­kın­da ka­çı­rı­lıp kö­le ola­rak sa­tıl­mak üze­re Ukâz Pa­na­yı­rı’na ge­ti­ril­miş­ti. Ha­kîm bin Hi­zâm, onu ha­la­sı Haz­ret-i Ha­tî­ce için dört yüz dir­he­me sa­tın al­dı. Âlem­le­rin Efen­di­si Zeyd’i gö­rün­ce:

“–Bu kö­le be­nim ol­say­dı mu­hak­kak onu âzâd eder­dim!” bu­yur­du.

Haz­ret-i Ha­tî­ce:

“–O za­man Sen’in ol­sun!” de­di.

Pey­gam­ber Efen­di­miz de onu he­men âzâd et­ti. (İbn-i Hi­şâm, I, 266; İbn-i Sa’d, III, 40)

Zeyd’in ba­ba­sı oğ­lu­nun kay­bol­ma­sı­na çok üzül­müş ve onu ara­ma­ya çık­mış­tı. Zeyd’in Mek­ke’de ol­du­ğu­nu ha­cı­lar­dan öğ­re­nin­ce, he­men kar­de­şiy­le bir­lik­te ge­lip Âlem­le­rin Efen­di­si’ni bul­dular. Zeyd’in be­de­li­ni tek­lif ede­rek fi­yat hu­sû­sun­da in­saf­lı dav­ran­ma­sı­nı is­te­di­ler. Efen­di­miz:

“–Bun­dan baş­ka bir çö­züm yo­lu ola­maz mı?” bu­yur­du.

“–Ne­dir o?” di­ye sor­duk­la­rın­da, Fahr-i Kâ­inât -sal­lâl­lâ­hu aley­hi ve sel­lem- Efen­di­miz:

“–Onu ça­ğı­rın ve ter­cih­te ser­best bı­ra­kın! Eğer si­zi se­çer­se hiç­bir be­del öde­me­ni­ze ge­rek yok! Eğer be­ni ter­cih eder­se, val­lâ­hi be­nim­le kal­mak is­te­ye­ni hiç kim­se­ye bı­rak­mam!” bu­yur­du.

Zeyd’in ba­ba­sı ile am­ca­sı:

“–Sen bi­ze kar­şı çok in­saf­lı dav­ran­dın, bü­yük lu­tuf ve ih­san­da bu­lun­dun!” di­ye­rek mem­nû­ni­yet­le­ri­ni iz­hâr et­ti­ler.

Zeyd ise:

“–Val­lâ­hi ey Emîn! Ben hiç­bir kim­se­yi Sa­na ter­cih et­mem! Sen be­nim için an­ne ve ba­ba ma­kâ­mın­da­sın. Ben an­cak Sen’in ya­nın­da ka­lı­rım.” de­di.

Ba­ba ve am­ca­sı­nın ser­ze­niş­te bu­lun­ma­la­rı üze­ri­ne de:

“–Ben bu zât­tan öy­le şey­ler gör­düm ki, hiç­bir kim­se­yi O’na ter­cih ede­mem. O’ndan hiç­bir za­man ay­rıl­ma­ya­ca­ğım!” de­di.

Var­lık Nû­ru, Zeyd’in sa­dâ­ka­ti­ni gö­rün­ce elin­den tu­tup Kâ­be’ye gö­tür­dü ve:

“–Ey in­san­lar! Şâ­hit olu­nuz ki Zeyd be­nim oğ­lum­dur, ben ona vâ­ri­sim, o da ba­na vâ­ris ola­cak­tır.”94

di­ye­rek onu ev­lât edin­di.

Zeyd -ra­dı­yal­lâ­hu anh-’ın ba­ba­sı ve am­ca­sı bu­nu gö­rün­ce, gö­nül hu­zu­ruy­la mem­le­ket­le­ri­ne dön­dü­ler. (İbn-i Hi­şâm, I, 267; İbn-i Sa’d, III, 42)

Zeyd -ra­dı­yal­lâ­hu anh-’ın kar­de­şi Ce­be­le bin Hâ­ri­se -ra­dı­yal­lâ­hu anh- şöy­le an­la­tır:

“Haz­ret-i Pey­gam­ber -sal­lâl­lâ­hu aley­hi ve sel­lem-’e gi­dip:

«–Ey Al­lâh’ın Ra­sû­lü! Kar­de­şim Zeyd’i be­nim­le be­râ­ber gön­der.» de­dim.

«–İş­te ken­di­si bu­ra­da. Eğer se­nin­le ge­lir­se, ben mâ­nî ol­mam.» bu­yur­du.

An­cak Zeyd:

«–Ey Al­lâh’ın Ra­sû­lü! Ben hiç kim­se­yi Sa­na ter­cih et­mem!» de­di.

Da­ha son­ra kar­de­şim Zeyd’in gö­rü­şü­nün be­nim­kin­den da­ha isâ­bet­li ol­du­ğu­nu gör­düm ve an­la­dım.” (Tir­mi­zî, Me­nâ­kıb, 39/3815)
Sabret,    Şükret,    Seyret...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 07-03-2012, Saat:09:42 PM, Düzenleyen: afitap.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.