İlk olarak yakında çıkacağını haber verdiğim kitabı yazarak başlayayım.
Darekutni'nin Sünen'inin tercümesi birkaç ay önce piyasaya sürüldü. Bu ilk tercüme çalışmasıdır. Daha önce herhangi bir yayınevi bu eseri tercüme ettirmemişti. Geldiğinde haber ver olarak işaretlediğim için çıktığı ilk gün haberim oldu. İlk hafta içinde de satın aldım.
Kitap hakkında kısaca bir şeyler yazayım. Kitap toplam üç cilt olarak tercüme edildi. Birinci ciltte taharet, hayız, namaz başlıkları, ikinci ´ciltte vitr namazı, bayram namazları, yağmur duası namazı,cenazeler, zekat, fıtr sadakası, oruç, hac, alışverişler, hadler ve diyetler başlığı, üçüncü ciltte hadler ve diyetler, nikah, adaklar, süt emme, siyer gibi başlıklar bulunmaktadır.
Bu eser sadece ahkam hadislerini içermektedir. Siyer başlığı altındaki hadisler bile hüküm ifade eden hadislerdir. Dolayısıyla Peygamberimizin fiziki özelliklerini ya da yürüyüşünü anlatan hadislere bu kitapta rastlanmamaktadır.
Kitabı açıkçası herkese tavsiye etmiyorum. Çünkü kitap zayıf hadislerle dolu. Müellif bizzat kendisi bazı hadislerin arkasına bu hadis zayıftır diye belirtiyor, çoğu zaman zayıflığın sebebini de belirtiyor. Bazı hadislerin arkasından hadis sahihtir diye de belirtiyor.Açıkçası Darekutni'nin hadis usulünü bilmiyorum. Mesela sahih diye belirtmesinin sebebi nedir, hakkında yorum yapmadığı hadisler için düşünmeliyiz bilmiyorum.
Mesela Ebu Davud eserimde ben bir şey dememişsem o hadis bana göre sahihtir demiştir. Sadece zayıf hadisleri belirtirim demiştir. Bunu bizzat Ebu Davud'un kendisi söylemiştir.
Ama Darekutni'nin bu konuda bir şey söylediğini bilmiyoruz. Aslında bu, eser tahkik edilerek de öğrenilebilir. Ama bu emek isteyen uzun bir süreçtir. Çünkü hadislerin tek tek incelenmesi gerekir. Ama bu zamana kadar Darekutni'nin süneni pek ilgi görmemiş, üzerinde pek çalışma yapılmamıştır.
Bugüne kadar Darekutni ile ilgili üç yüksek lisans tez çalışması yapılmış, hiç doktora çalışması yapılmamış. Bu yapılan tez çalışmalarının en yenisi ise 1999 yılına ait. Yani 16 yıldır üzerinde çalışma yapılmayan bir kişidir Darekutni. Üç tezden sadece birisi süneni ile ilgilidir. O tezde büyük ihtimal aradığımız soruya cevap bulabiliriz. Ama maalesef tez erişime kapalı. Okuduğum eserlerde Darekutni'nin Sünen'i konusu açıldığında o teze çok atıf yapılıyor. Tez müellifine mail atarak bu alanda başka çalışma olmadığını belirterek tezi mailden göndermesini rica ettim; ama geri dönüş olmadı.
Darekutni'nin Sünen'i bir Kütübi Sittedeki herhangi bir eser kadar sağlam değildir. Hatta Kütübi Sitte'nin ittifakla en zayıf halkası sayılan İbni Mace kadar bile sağlam değildir Allahu alem.
Bu eseri Kütübi Tisa'yı okuyanlar için tavsiye edebilirim. Okunacak birçok sağlam hadis kaynağı varken bu eseri okumayın.
Kitabın ciltlenmesi güzel ve sağlam. Kağıt kalitesi de güzel. Şamua ya da birinci sınıf kağıt değil; ama bayağı kaliteli bir ikinci sınıf kağıt kullanılmış. Fiyatı da şuan 48,60 tl.Yani her bir cilt 16 tl'ye geliyor ki bu da ciltli kitap için çok uygun bir fiyat.