You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yemek Duası ve Adabı (Sünnete Göre)

هل أنا حقاً أنا ؟
Bazen yemeğe başlanırken yemek bitince çok uzun yemek duaları yapıldıgını görürüz. bir de Resullah sas. nasıl dua ederdi ona bakalım.

Abdullah İbni Amr Îbni'As'dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edilmiştir. O da Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den anlatarak demiştir ki, Peygambere bîr yemek takdim edildiği zaman şöyle derdi:

Alıntı:“Allâhümme bârik lenâ fimâ razaktenâ ve kinâ azâbe'n-nâr. Bismillâhi..."

"Allah'ım, bize rizık verdiğin şeylerde bize bereket ver ve bizi ateş azabından koru. Bismillah (Allah'ın adıyla yemeğe başlarım.)"
Müslim. Ebû Dâvud. Tirmizî. Nesâî.

Ebû Said El-Hudrî'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde, o şöyle demiştir: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem yemeğini bitirdiği zaman:

Alıntı:"Elhamdü lillâhillezî et-amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn."

"Bizi yediren ve içiren ve bizi müslüman yapan Allah'a hamd olsun” buyurdu.
Ebû Dâvud. Tirmizî, el-câmi ve el-şemâil. İbni Mâce. Nesâî. Amelil-Yevmi velleyli

Bazı sofralarda da yemek yerken susulması ve sessiz sakin durulması istenir. Oysa

Cabir'den (Radıyallâhu Anh) rivayet edildiğine göre:
"Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem (yemek için) ailesinden katık istedi. Dediler ki, sirkeden başka bir katığımız yoktur. Peygamber (s.a.v) sirkeyi istedi. Sonra ondan yiyerek şöyle demeğe başladı: “

Alıntı:Sirke ne güzel bir katıktır! Sirke ne güzel bir katıktır!"
Müslim. Ebû Dâvud. Tirmizî. Nesâî.

Resullah sas. yemek esnasında konuşuyor ve ayrıca yemeği övüyor.

Gazalî İhya kitabının "Yemeğin edebleri" bölümünde şöyle demiştir: Yemek yiyenler yemek sırasında iyi şeyler konuşmalıdırlar ve yemekler üzerinde ve diğer şeyler hakkında iyi kimselerin hikâyelerini anlatmalıdırlar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 16-11-2013, Saat:03:38 AM, Düzenleyen: kalemşör.
Kavgaci
RE: Yemek Duası ve Adabı (Sünnete Göre)
Eyvallah.

Yazı sana mı ait, ayrıca özgün mü? Eğer özgünse alabilirmiyim?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2013, Saat:10:15 PM, Düzenleyen: RuhAdam.
Profesör
Allah razı olsun
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
Hz.Muhammed (s.a.v)şöyle demiş:

1. Bir kul bir defa "Elhamdü lillah" dediği zaman yer ile gök arası sevab ile doldurmuş olur.

2. İkinci defa "Elhamdü lillah" dediği zaman, yerin yedi kat göklerin üstüne kadar olan bu arayı sevab ile doldurmuş olur.

3. Üçüncü defa "Elhamdü lillah" dediği zaman, ALLAH-ü Teâlâ, bu kulna "Ey kulum, işte al" buyurur.

Yani Yüce rabbimiz "Ey kulum, dilediğini dile, dileğin verilecektir, muradını iste, muradın yerine getirilecektir. Dilek ve muradın gerçekleşecektir. Sen hemen iste..." buyurmuş demek olur.

(İmam-ı gazâli, İhyâ).

yemek duasına başlarken.. 3 defa elhamdülillah demenin fazileti ..

Rabbim razı olsun..

...Öyle garip bir dünya...
...Olmaz dediğin ne varsa olur...
...Düşmem der düşersin...
...Şaşmam der şaşarsın...
...En garibi de budur ya;...
...Öldüm der durur yine de Yaşarsın...

Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
nazenin kardeşim bana kızacaksınız ama bu aktardığın duanın isnadı sahih değildir. zaten aktardığın kaynakta sahih olduğunu iddia etmiyor. 3 defa elhamdulillah deneceğine dair yukarıda aktardığım rivayetlerde bir atıf yok. Allah en iyisini bilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
sanirim bugun cok sabretmeliyim,, kimseye atif yapmiorum.. yanls anlasldm sanrm,, boyle biliordum ve paylsmk istemstim..

...Öyle garip bir dünya...
...Olmaz dediğin ne varsa olur...
...Düşmem der düşersin...
...Şaşmam der şaşarsın...
...En garibi de budur ya;...
...Öldüm der durur yine de Yaşarsın...

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.