You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yardımcı olabilecek varmı arkadaşlar

Üye
(et-Tevbe, 9/65 ) Âyette şöyle buyurulur: "Allah ile, O'nun âyetleriyle, O'nun Rasûlü ile alay mı ediyorsunuz? Boş yere özür dilemeye kalkışmayın. Siz imandan sonra küfre düştünüz" (et-Tevbe, 9/65 vd.)

Arkadaşlar burda ne demek istiyor yani anladım fakat özür dilemeye kalkışmayın diyor tovbe etmek isteyen olsa ne olacak arkadaşlar durum?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 10-12-2014, Saat:11:49 PM, Düzenleyen: Reyyan.
Uzman
RE: Yardımcı olabilecek varmı arkadaşlar
Katade diyor ki: "Resulullah (s.a.v.) Tebük seferine çıkmak üzere deve­sine binmiş yürüyordu. Münafıklar da ilerde yürüyor ve kendi aralarında şöyle konuşuyorlardı. "Bu adam, Rumların köşklerini ve kalalerini fethedeceğini mi zannediyor Mümkün mü "Allah teala bu konuşmaları Peygamberine bildirdi o da "Şu adamları bana getirin." dedi. O adamlar yanına gelince onlara: "Siz, şöy­le şöyle konuştunuz." dedi. Onlar da "Biz, aramızda lafa dalmış şakalaşıyor­duk." diye yemin ettiler. İşte bunun üzerine bu âyet nazil oldu.

Abdullah b.Ömer diyor ki: "Tebük savaşında bir adam bulunduğu bir mecliste şöyle demiştir: "Bizim şu kurralar (hocalar) kadar boğazına daha düş­kün, dili daha fazla yalan söyleyen, düşmanın karşısına çıkmaktan daha fazla korkan kimse görmedik." Bunun üzerine o mecliste bulunan bir kişi "Yalan söy­lüyorsun. Sen münafıksın. Ben bunu mutlaka Resulullaha haber vereceğim." de­miştir. Bu haber Resulullaha ulaşmış ve hakkınd âyet nazil olmuştur. Abdullah diyor ki: "Ben bu adamın, Resulullahın devesinin terkisine sarıldığını, ayakları­nın taşlara çarptığını gördüm. O şöyle diyordu: "Ey Allanın Resulü, biz lafa dal­mıştık, eğleniyorduk." Resulullah da diyordu ki "Siz Allah ile ve Peygameriyle mi alay ediyordunuz Artık özür beyan etmeyin. Çünkü iman ettikten sonra kâfir oldunuz."

Taberi Tefsiri ilgili ayet
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 10-12-2014, Saat:08:48 PM, Düzenleyen: Ahmed1.
Uzman
Özür beyan etmeyin. Çünkü iman ettikten sonra inkâr ettiniz. İçinizden bir zümreyi affetsek de, suç işlemiş olduklarından dolayı diğer bir zümreye azap edeceğiz. (Tevbe,66)

AYETİN TEFSİRİ

Ey münafıklar, samimi olmayan laflarla özür dilemeyin. îman ettiğinizi söyledikten sonra Peygambere dil uzatarak açıkça inkâra saptınız. İçinizden bir-gurup tevbe ettiği için onları affetsek te tevbe etmeyen diğerlerini, günahların­dan dolayı cezalandıracağız.

Âyeti-i kerime´de, Resuîullaha dille uzatılan o mecliste bulunanlardan birkismıiun affedilebilineceği diğerlerinin ise azaba uğratılacağı beyan edilmiş­tir.

Müfessirler, affedilecek taifeden kimin kastedildiği hususunda iki şekilde izahta bulunmuşlardır.

Ma´merden rivayet edildiğine göre burada affedileceği belirtilen taifeden maksat, Resulullaha dil uzatan münafıklara, konuştukları sırada karşı çıkan ve onlann görüşlerini reddeden kişi veya kişilerdir. Diğer bir kısım âlimlere göre ise bu taife, Reusullah ile alay ettikten sonra yaptıklarına pişman olan ve tevbe eden taifedir
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
Ahmed1 kardeş, şunu merak ediyorum bildiğim kadarıyla siz ilahiyat okumuyorsunuz şu an, hadis- tefsir vb. konularda kendinizi baya geliştirmişsiniz ..nasıl oldu bu
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
O zaman yeni kayıt yaptırmış olmalısınız çünkü yanlış hatırlamıyorsam bu konuda bilgi alıyordunuz arkadaşlardan ? Yanlış anlaşılmasın gerçekten bu konularda çok donanımlısınız merak ettim o yüzden sorma gereği duydum
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
mumsema ayette ne demek Saskin
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.