Ben 19 yaşımdayım. Ailemin imani yönden maneviyatı çok güçlü değil. Bu yüzden bana namaz, abdest gibi konuları küçüklüğümde ögretmediler. Ben kendi çabamla ve (Allah razı olsun) teyzemin yardımı ile bir şeyler öğrendim. Artık namaz kılmam gerektiğini yoğun olarak hissediyorum, kılmaya başlamadığım hergün yüreğime ağırlık çöküyor. Fakat yalnızca Nas, Felak, İhlas, Fatiha, Ayetelkürsi surelerini biliyorum. Abdest almayi ve namaz duruşlarını da biliyorum. Bu şekilde az bilgi ile başlasam günah olur mu? Lütfen yardım edin.
Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Yardım! İlk kez namaza başlayacağım
Yardım! İlk kez namaza başlayacağım
Ben 19 yaşımdayım. Ailemin imani yönden maneviyatı çok güçlü değil. Bu yüzden bana namaz, abdest gibi konuları küçüklüğümde ögretmediler. Ben kendi çabamla ve (Allah razı olsun) teyzemin yardımı ile bir şeyler öğrendim. Artık namaz kılmam gerektiğini yoğun olarak hissediyorum, kılmaya başlamadığım hergün yüreğime ağırlık çöküyor. Fakat yalnızca Nas, Felak, İhlas, Fatiha, Ayetelkürsi surelerini biliyorum. Abdest almayi ve namaz duruşlarını da biliyorum. Bu şekilde az bilgi ile başlasam günah olur mu? Lütfen yardım edin.

geriye fazla bir şey kalmamış
kunut duaları ve tahiyyat, salli barik, kevser suresinide öğrenirseniz tamamdır
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Onun için önce bir fıkıh kitabı edinip, farzı, vacibi, sünneti ve müstehapları öğrenmelisin.
Şimdilik şu kadar söyleyeyim:
Namazın farzları: (Bunları bu kadar yaptın mı, namazın tamamdır, Allah kabul etsin)
A-Dışındakiler:
1-Hadesten taharet (Namazdan önce abdest almak)
2-Necasetten taharet (Namaza duracağın yerde ve üzerinde pislik olmamasına dikkat etmek, varsa temizlemek)
3-Setri avret (Örtünmek, erkelerde göbek ile diz arası, kadınlarda el ve yüz hariç her tarafı)
4-İstikbali Kıble(Namaza kıble yönüne durmak)
5-Vakit (Farz namazları vakti girince kılmak ve vakit çıkmadan bitirmek, nafile namazları mekruh vakitlerde kılmamak)
6-İftihah tekbiri (Namaza "Allahü Ekber" diyerek başlamak)
B-İçindekiler:
1-Kıyam (Ayakda durmak)
2-Kıraat (Ayakta dururken Kur'andan biraz okumak:Fatiha okumak vaciptir. Sonra ilk iki rekatta zamm-ı süre dediğimiz ek enaz üç ayet okumak ki senin bildiği felak, nas yeterlidir.)
3-Ruku(Eğilmek-Rukuda Sübhane rabbiyel azim demek sünnettir. 3 defa demek müstehaptır. Yani bunları bilmediğin için şimdiye kadar atlamışsan bile namazına zarar vermez, tamamdır)
4-Secde(Rukudan sonra tam doğrulup peş peşe 2 secde yapmak.(Secdede de "Sübhane Rabbiyel a'la" demek sünnetir, 3 defa demek müstehaptır. Aynı rukuda olduğu gibi bilmediğin için yapmamak namaza zarar vemez. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey bunlar bildiğin halde yapmazsan o zaman günaha girersin, namazın yine kabul ama kerahet işlemiş, yani hoş olmayan birşey yapmış olursun)
5-İlk iki rekatten sonra tahhiyet okuyacak kadar oturmak vaciptir. Dikkat et tahhiyat okumak değil, okuyacak kadar oturmak vaciptir. Yani yine tahiyyat okumasını bilmediğin için okumadığın zaman namazın tamamdır.
Sonraki iki rekatten sonra son oturuş farzdır. Yani yapmadan çıkarsan namaz bozulur. Yine son oturuşta bilenler önce tahiyyat, sonra salli, barik ve en son Rabbena ve Rabbenağfirli dualarını okur. Bilmeyen yaklaşık bunlar okunacak kadar bir süre oturursa namaz olur.
6-Namazdan selam vererek ve iradenle çıkmak. Yani dalgınlıkla falan değil, namazın bittiğini bilerek, her iki tarafa selam vererek çıkmak.
Bundan sonrası detaylar olup, senin Allah'a daha fazla yaklaşmanı sağlayacak, seni daha olgunlaştıracak şeyler olup zaten namazında sabrettiğin zaman Allah sana yardım edecektir. Çünkü buyurulmuştur: "Kulum bana bir adım atarsa ben ona on adım yaklaşırım"
Allah yolunu açık etsin, sabırlar ihsan etsin.
(Not: Gördüğün gibi ayetel kürsi hiç geçmedi. Onlar namazdan sonraki tesbihatlarla ilgili olup namaza bir zararı olmayan şeylerdir. İnşaallah zamanla onları da öğrenirsin. Bunun için de sakın utanma sağlam kaynaklara sor, hatta mümkünse dediğim gibi bir ilmihal kitabı edin en doğrusunu oradan öğren. Çünkü malesef çok bildiğini sanıp, doğru bilinen o kadar yanlışlar var ki. Unutma, Kur'an okumayı sadece namaz kılacak kadar öğrenmek farzdır, fazlası sünnettir. Ama İlmihal öğrenmek FARZDIR)
Allah'a emanet...
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi