You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Vesveseyle baş edemiyorum

Acemi Üye
Kardeşler aklıma sürekli düşünceler geliyor artık baş edemiyorum Allah'ın geleceği bilmesiyle ilgili şeyler geliyor aklıma Allah olmayan şeyleri nasıl bilecek gibi sonra diyorum ki kendi kendime Allah her şeyi bilir sonra aklıma her şeye gelecek de dahil mi sorusu geliyor kafam allak bullak oldu kafamın içinde kavga var adeta. Ben 1 yıl sonra dua edeceğim diyelim Allah bunu bilir mi?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Vesveseyle baş edemiyorum
Değerli kardeşim, Allah zamandan münezzehtir. Zaman sadece insanlar için vardır, yani Allahü teala için geçmiş de gelecek de yoktur, O tüm bunların dışında, hepsinden ötedir. Allah yaratmadan evvel de ezelden ebede kadar olacak bütün şeyler O'nun sonsuz ilminde vardır. Kader zaten Yüce Allah'ın, ezelden ebede kadar olacak bütün şeylerin zaman ve yerini, özellik ve niteliklerini, ezeli ilmiyle bilip sınırlaması ve takdir etmesi demektir. Kaza da Allah'ın ezelde takdir ettiklerinin zamanı geldiğinde yaratılmasıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Allah hayır versin tabi de;Bir yıl sonra başına gelecek musibetide bilir.hayrıda.bir yılın var mı yok mu?onu da.

Keza bilir mi değil zaten yazılı olduğunu söylüyor Kur'an da.yani olmuş olacak herşey yazılmış.demek ki daha olmamış işleri biliyor.

Yeryüzünde olan ve sizin nefislerinizde meydana gelen herhangi bir musibet yoktur ki, Biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (yazılı) olmasın. Şüphesiz bu, Allah'a göre pek kolaydır. (Hadid Suresi, 22)

Sonra rüyaların aynen çıkması Rahmani olanların vs. bunu vesvese yapman çok gereksiz herşey son derece açık.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Anladım sağolun Allah her şeyi biliyor ben günah bir şeyi tercih etsem Allah bunu önceden biliyor bilmesinin ise benim tercihim üzerinde etkisi yok doğru mudur?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Âlâ.ben teşekkür ederim.idrakinin genişliği bizi ziyadesiyle memnun etti.hem yok hem var tabiki(doğrudan ya da dolaylı olarak).hem sen sadece bir madde yığını değilsin ki.nefs taşıyorsun,hem akıl,hem fikir,hem ruh sahibisin.hem bir irade;hem külli irade;hem dışarıdan şeytan,insu-cin iradesi etkisine maruzsun.hem maddenin tesiri altındasın,yediğin içtiklerinin bile haleti ruhiyetinde etkisi var.en basitinden cinselliğe karşı maddenin üzerinde oluşturduğu baskıya dayanman karşı koyman için tüm mekanizmalarını cüzi iradenle kontrol etmen bile güç.madde(hormonların)üzerinde bir etki sahası oluşturup seni kontrol altına alabiliyor.bunları hep tek tek ele alıp konuşmak icap ediyor.aklını,fikrini çelebiliyor.fakat en nihayetinde kararı sen veriyorsun.ya kendi cüzi iradenle bir fiilde bulunuyorsun,ya maddenin tesiri altında,ya nefsin,ya şeytanın vesvesesi,ya bunların hepsi bir olup iradene baskı uyguluyor ve senin kararını etkileyebiliyor.işte nefsin tercihinde etkisi olduğu gibi Allah'ın da var.nefsin de Allah'ın da iradene etkisi var sen hangisine meyl edersen iradenle artık Allah onu yaratıyor.nefs ise sensin zaten yani seni sen yapan şey.mahiyetini anlatamam bilmiyorum.Allah bildirmeden de kimse bilemez zaten.

Bir hırsız bir evliyanın evine girmiş farz edelim.evliya namaz kılıyor.namazın sonun da selam verirken hırsızı gördü.hırsız korktu kendinii ifşa eder diye,heyecanlandı...ve cebinde ki bıçağı çıkarıp onu öldürmek istedi.evliya selam verip namazını bitirdikten sonra hiç oralı bile olmadı namazdan sonraki duasını ediyor.hırsız bu sırada bıçağı arkasından vurmak istedi ama o da ne eli havada asılı kaldı gitmiyor.aklında ki kötülüğü işleyemiyor.

Çünki;Allah dilemeden biz dileyemeyiz.evet kişi özgür iradesi ile bunu yapmak istiyor ama olmuyor.azası ona muhalefet ediyor.hayrı da şerri de yaratan Allah işte ama bu şerri yaratmıyor.çünki öldürmek istediği bir evliya.ve Allah ile arasında muhabbeti var.duası var o an için değil ondan öncede hep şerlerden Allah'a sığınıp dua ederdi zaten,unutmazdı Rabbini.Allah unuturmu şimdi kulunu.Allah'a sığınmış.işte Allah dilediğini korur böyle "Hz.Rabia" gibi.hırsız o kadar öldürmeyi dilesin ki Allah dilemeden o fiil gerçekleşmez.

Tekvir-29: Âlemlerin Rabbi Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.

O'nun ile Allah arasında bu sır.sen dua edersin ama korumaz.neden?teslimiyet işte.

"Kim benim veli kuluma düşmanlık ederse ben de ona harp ilan ederim. Kulumu bana yaklaştıran şeyler arasında en çok hoşuma gideni, ona farz kıldığım (aynî veya kifaye) şeyleri eda etmesidir. Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer. Onu bir sevdim mi artık ben onun işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli, yürüdüğü ayağı (aklettiği kalbi, konuştuğu dili) olurum. Benden bir şey isteyince onu veririm, benden sığınma talep etti mi onu himayeme alır, korurum.(buhari)

Sadece Allah'ın iradesi etkisi altındaysan bu senin için hayır olur.çünki Allah şere ortak olmaz.işte dua ile tabi ki kader değişebiliyor.fakat bu şu manada değil Allah'ın ezeli ilmiyle bilip kaleme yaz dediği kader manasında değil.çünki;Allah senin dua edeceğini de biliyor.burda ki kader aslında ikisi de aynı manada da anlatması güç.Mecbur benzetme yolu ile anlatacağız.Diyelim ki sen bir filimciden film cd'si aldın.o filmde olacak herşey olup bitmiş.bunları değiştiremezsin işte hayat filmi ni de şu an canlı kanlı yaşıyoruz.fakat bu hayatımız bir kitapta yazılı an be an gerçekleşiyor hepsi.dua edersen bu zaten kader de vardı dua edeceğini biliyordu ve kitapta yazılıydı.onun için dua'nın faydası yok diye birşey yok.çok ince bir çizgi var orayı yakalaman gerek.tek bir kader var onu yaşıyoruz şu an.Allah ne diyor;

25/FURKÂN-77: De ki Rabbım size ne kıymet verir duânız olmasa?...

Sonra;

İsra-74: Eğer seni sebatkâr kılmasaydık, gerçekten, nerdeyse onlara birazcık meyledecektin.

İşte az kalsın onların düşüncelerine,akıl çelmelerine,sözle tesirlerine,sızlanmalarına,bakışla etki altına almalarına,ustalıklı gelmelerine,ortamı halleriyle,filleri ile,hile ile etki altına almalarına-nefsi en kamil noktada ama özgür iradesi var-maddenin üzerinde ki tesiri çekim kuvveti peşini bırakmış değil,diğer insu-cin de peygambere dokunamıyor ama peygamber bir an işte zaafiyet gösterse herşey (0) lanacak.Ama peygamber hep dua edip,ibadet,kulluk görevini yaptığından ve bilhassa Allah'a olan aşkı muhabbeti... Allah'ın üzerinde bir koruyuculuğu var,maddenin çekim gücüne,onların bu sözle,düşünceyle bıdı bıdıyla,vücut diliyle olan etkilerine karşı anti etki olarak Allah'ın vaadi,maddemize düşüncemize etki olarak bize verdiği sabrımız,sebatımız,sukunluğumuz,akli-kalbi selimliğimiz var,aşkımız var ve bu yüzden onlara uymadı.tabi seçim gene onundu.oda imtahan oluyordu neticede.yükü ağır bir şekilde hemde.Allahu Ekber...

ala olursun. Çırak başlarsın, usta olursun.Ve bir an gelir.İşte o an vakıf olursun o sırra.İşte o an;Âlâ olursun.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.