You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Acemi Üye
Vakıflarımız
Selamun Aleyküm Allah'ın selamı üzerinize olsun arkadaşlar. Şimdi ben vakıfları araştırdım. İşde il il 1980/2014 yılları arası vakıf sayılarını araştırdım. Şimdi bakın vakıflar çok önemli neden önemli vakıf vatandaşın gönlünden kopan yardımlarla yardıma muhtaç kişilere ve devletin eksik kaldığı noktalarda cereyan eden bir nevi kendi görüşüme göre devletin ışığıdır. Vakıf sayısı en çok 1986 yılında mevcud olmuş günümüze kadar inişli çıkışlı devam etmiş. Lakin günümüzde vakıf sayısı yani 2014 Mart ayı itibari ile açılan vakıf sayısı 6 tane çok az bir rakam. Tabi tek sorun açmak değil toplumda o bilincin olması. Vakıf geleneğinin olması gerekli. Osmanlıda vakıflarımız çok iyi durumdaydı. T.c ile vakıflarımızda duraksamalar yaşandı. Ülkemizde geleneğin devam etmemesi bende büyük acı yaratmıştır. Ki araştırmalar yaptım il il vakıf sayılarını araştırdım. Kağıda döktüm. Aralıklı olarak yaklaşık 6 saatimi aldı. Doğu vilayetlerde ciddi bir vakıf açıklığı var yani vakıf sayısı çok az bazı illere 12 tane vakıf düşüyor. Zaten günümüzde doğuda ekonomik siyasal sosyal boşluk var değil mi? Bakın işte bu yüzden var. Vakıflar sosyal toplumun bel kemiğidir. Sınıf farklarını ortadan kaldırır vakıflar. Yeni açılan vakıflarımız genellikle gençler/çocuklar ve yoksullar amaçlı açılıyor. Devletin yetmiyeceği noktalarda halk devreye girmeli. Atıyorum bir okul lazım A köyüne A ilçesine bağlı bir vakıf olaya müdahil olup. Yardım ediyor gerekli masrafları karşılıyor ne güzel değil mi? Sen 3 lira ver öteki 5 lira biriktirip bir okul bir hastane açalım. Kesinlikle devlete herşeyi bırakmak hizmet gecikmesi ve işçi sıkıntısı yaratabilir. Doğal olarak gelişim istikrarsızlaşır. Vakıflarımızın en çok olduğu il 1319 tane vakıf ile İstanbul, en düşük ise 5 tane ile Iğdır. Iğdır da en son 2010 da açılmış vakıf tabi bunlar elimdeki kaynaklara göre sizler de ek kaynaklar olup benim kaynağımı çürütüyorsa bildiriniz. Evet devam edelim çocuklarımıza etkili bir vakıf bilinci eğitimi verilmeli. Şahsen ben vakıfların özelliğini dinleyince içim huzur ile doldu. Ama bu bilincin uygulatılmaması seyrek görünmesi huzurun yerini acı aldı. Lütfen çocuklarımıza bu bilinci sentezleyip. Öğretelim. Ne mutlu dayanışma içinde olan toplumlara.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 27-08-2014, Saat:01:14 AM, Düzenleyen: Mertcan Barut.
-İKRA-
RE: Vakıflarımız
Osmanlı'da vakıfların iyi durumda olup, T.C ile iyi durumda olmamasının nedenlerini,
bir de Doğu illerinde neden vakıf sayısının daha az olduğunu
araştırdın mı?
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
...Revan...
Osmanlı'da vakıf, böyle bir konu işlemiştik, ama net hatırlamıyorum.
Şunu iyi biliyorum ki, Osmanlı zamanında adını net olarak hatırlayamadığım küçük çukurluklar olurdu. İnsanlar içine para atar, ihtiyaç sahipleri ihtiyaçları kadar alırlardı. Gerisine kimse dokunmazdı.
Türkiye'de vakıf deyince bir durdum. Saman altından sürü yürütüyorlar. İhtiyaç sahiplerine ulaşsa da hakkıyla ulaşmıyor diye düşünüyorum. İlla bir yiyen var. Yanlış mıyım?
İki kişilik duânın adıysa saadet.
Ya Rabbi beni onunla beraber affet!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalıkuşu
Melesef insanlar yardim kuruluslarinin basinda olmayi yardim icin degil bas olmak icin makam mevki icin yapinca isler degisiyor. Allah niyetlerine gore muamele etsin kendilerine. Kendisinden altta bulunana minnet edicegine cikismak iki tarafi dinlemeden hukum vermek bastakilere yakismayacak hareket. Vakif sistemi insanlarla iletisime ozellikle dikkat etmeli bence..
"Her şey kaderle takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin...”
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
şu zamanda insanlar korkar oldu ki.. camilerin sadaka kutusunun bile çalındığı bir zamanda veyahut ihtiyaç adı altında kişilerdem elde ettikleri gelirleri cebe atan kişileri gördüklerinden dolayı insanların çoğu yardım etmeken çekinir oldu..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
İnsanlarımız çok şevkatli lakin bazı kanı bozuklar yardımları şahsi çıkarı için kullanırsa ona Allah katında elem dolu azap vardır. Kendi dünyamızda da bunların cezasının verilmesi gerekir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
pejmurde
Araştırma ve bilgi için tşkler emeğine sağlık...
Lakin Ben Hiç Bir Vakıfa Guvenmiyorum..Vakıf Denilince Benim Aklıma Gayrimüslümler Geliyor...Neden Böyle Düşündüğümüde Araştırırmısın ..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Efendim k.bakmayın cevap yazamadığım zamanlar oluyor. Şimdi vakıf geleneğini gayrimüslimler aldı ve bünyesinde iyice benimsediler lakin biz o geleneği sürdüremedik bu yüzden sosyal ve altyapısal bozukluklar mevcud. Şimdi coğrafi konumu iyi olan Türkiyenin batı ülkelerine göre bu geleneği benimsemesi gerekir ve istikrarını sağlamak mecburiyetindedir. Yoksa tabiri caizse batı dünyası sizin kolunuzu ham yapar. Vakıf devleti ülkeyi bir bütün olarak insan gibi düşünüceksek vücudun bir parçasıdır. Yeni bir sistem kurulup insanlar güvenle yardım yapabileceği bir vakıf sistemi tasarlanabilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.