You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

vahdeti vücud / vahdeti şuhud arasindaki fark nedir?

General
Soruyu baslikta sordum lakin şöyle bir aciklamasini yapayim.

Imami Rabbani'nin bitmek bilmeyen mektubatini
Karıştırıyordum yine.
Oncellike sunu ifade edeyim kavram sıkıntım hala devam ediyor

Sonralikla, ruhlar aleminde gezerken malum rabbani
Pek ibni arabiden hoslanmiyor

Aklima şu geldi.

Vahdeti vücuda karşı vahdeti şuhud getiren imam rabbani
Aslinda vahdeti vucuda karsi cikmiyor sanki
Ayni sey gibi geldi bana
Fakay ufak bir nuansla isim degistirdi.

Imam rabbaninin hindistanda oldugunu düşünürsek
Hindistan da = panteist = cok tanrılı

Vahdeti vücud demesi sakincali olacagi icin mi
Vahdeti suhud demistir.

Toplumdan cekindigi tepki cekmemek icin ?

Ibni arabi ile cikan bu kavram oncelerden de varmış
Fakat savunma olarak sartlar olgunlasmadigi icin
Kimse dile getiremiyor ve zamanin gelmesini bekliyorlarmis.
Vs vs ?

Evet 1. Sorum bu kadar.
2. Baslikla 2. Soruma isinlaniyorum hemen.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: vahdeti vücud / vahdeti şuhud arasindaki fark nedir?
Vahdeti Vucud Yüce Allah dışındaki her şeyin varlığını inkar etmektir. Bunu savunanlar için sekr hali (kendinden geçme halinde) derler. Onların durumu şuna benziyor; çok yoğun bir ışık altında kalan bir kimsenin ışığın yoğunluğundan çevresindeki varlıkları görmemesi ve bunun neticesinde varlığı inkar etmesidir.
Vahdeti şuhud ise Yüce Allah dışındaki varlığı inkar etmez. Bilakis varlıkların yüce Allah'ın isim ve sıfatlarının birer aynası olduğunu ve her biri O'nun varlığına şahidlik eden birer varlık olduğunu savunurlar.
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
vahdeti vücud ibni arabi'nin ortaya attığı bir teoridir.la mevcude ilallah ( yani Allahtan başka hiçbir varlık yoktur) anlayışıdır.baktığı her şeyde Allahı görmek.yani varlığı bir bütün olarak görmek .parçaları kabul etmemek .yani tek varlık Allah'tır anlayışı .ibni arabinin bunu hangi maksatla söylediğini Allah azimüşşan daha iyi bilr ...

vahdeti şühud kavramı da imamı rabbani tarafından gelmektedir , vahdeti vücud teorisine karşılık olarak."Lâ meşhude illallah" (Allah'tan başka görülen yoktur) anlayışıdır.varlığı inkar etmeyip varlığı Allah olarak görmeyip varlıkta Allahın tecellilerini , sıfatlarını görmektir.
Düşlerinden vurulurken çocuklar, hangi yaşamaktan bahseder ki masallar ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 08-12-2015, Saat:02:37 PM, Düzenleyen: shamil.
هل أنا حقاً أنا ؟
uzun araştırmalar sonucu varabildiğim sonuç, şeyh muhyiddin ibn arabi hulul ve ittihat teorisinden vazgeçip zahiri menhecine geçmiştir. modern selefi çizgi ibn teymiyye rahimehullahın eserlerinden başka eser görmediği için araştırma ve eserlerini okuma yoluna gitmemektedir. bu ise tahkik mahsulu olmayan araştırmalar ile yetinip tekfire varan bir kapı aralamaktadır.
İmam Rabbani'ye gelince kendisi yunan ve zerdüşt kültürünü tasavuf'tan temizlemek için hayli efor sarfetmiş fakat mutaassıp sufiler bu temyiz hareketini bırakıp taklide devam etmişler ve bu yetmiyormuş gibi tahiri süreç içerisinde tahrif olan eserlerini halka gaybi hikmet olarak sunmuşlar ve mürekkep bir cehlin zuhuruna ister istemez yardımcı olmuşlardır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Benim sana tavsiyem şu olur, kuran ve sünnet literatüründe olmayan kavramlarla vaktini boşa harcama bunun içerisine usulu fıkh da ihdas edilenler de dahil çünkü bu had ya da resimler oluşturulurken nass gözetilmiyor, bağlı bulunulan doktrin ve muhtelif uygarlıkların kültürleri ve kişilerin kıyas ve reyi harmanlanarak bir şeyler oluşturuluyor. Şeyh İbn Arabi'nin eski hayatı da böyle idi, kafası karışık idi, hayal ile gerçek arasındaki perdeyi fark edebilmekte zorlanıyordu vahdeti vücud tezini bu dönemde geliştirdi tabi bu gelişimde eflatunun idealarının etkisi olmuştu, mısır seyahatlerinde muhtelif kültürleri ve felsefeleri topladı sonra bu düşüncelerinin boş ve hayal, şeytanın bir vesvese si, batıl ve safsata üzerine denklem kurmak olduğunu anlayınca zahiriyye menhecine geçti, hatta o kadar ki koyu bir Zahiri olmuştu ve bugun bilinenin aksine kıyas ve rey ile mücadele etti. Fakat nakilleri bugun dahi hâla gizleniyor ben futuhatın mısır baskıların da bu değişimi buldum ve gerçekten ilginç nakillerle karşılaştım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-03-2016, Saat:11:15 AM, Düzenleyen: kalemşör.
Forumcu
İmam-ı Rabbani hz. gerekli açıklamayı yapmış,
Siz hala neyin kafasındasınız
Neyin DMT si bu!
Vahdeti vücud geçilmesi gereken bir mertebe imiş,bunun ötesi de varmış...
İbnu arabi Allah'ı vahdeti vücud şeklinde görünce ki bu şeytamın bir aldatmacasıidi ibnu arabi artık bu sondur dedi,
Artık bundan ötesi olmaz dedi ve aldandı...
Oysa Allah hep ötelerin ötesidir...
İlk zamanlar imamı Rabbani de böyle düşünüyordu,
Böyle muhabbet beslemişti Allah'a
Sonra Allah'ında lütfü keremi ile o bu engeli geçti ve Allah'ı ne alemle bitişik ama ne de alemden ayrı bir şekilde gördü ve Herşey O değil ama O'ndandır dedi...

Ve buna vahdeti şühud dedi...

Bu kadar bundan sonra yine sadece eşyayı gördüğünü ve Allah'ı göremediğini anlatıyordu sanırım,tam emin deüilim ama bu ona göre geri dönüp halka Hakkı anlatmak olduğunu söyledi...
Yani bu imammı rabbaninin bu mertebeden sonra geriye dönerek halkı uyarması-dini halikatleri anlatması,dine saldıranlar ile fikri mücadelesini vermesi manasındaydı.kurandan sonra hadisler,hadislerden sonra ise mektubat gibi bir sıralama dahi yapılmış...
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Kitap ve sika ravilerle gelen muttasıl hadisler dışında din adına ortaya atılan her şey batıl ve saçmalıktır. İlim kitap ve sünnettir, kimler kitap ve sünnetin hamili ise işte alimlerde onlardır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Öncelikle panteizm ve panenteizmin birbirinden çok çok farklı olduğunu belirtmekte yarar var. Hatta hiç alakaları yoktur desek yeridir.

Ben panenteistleri daha inandırıcı ve gerçekçi buluyorum. Panteizm aslında bir çeşit batıl inanç. Panenteizmle alakası yok yani.

Dışarıdan bakılınca birbirine yakın gibi görünüyor ama felsefik açıdan birbirinin bildiğin yüzseksen derece tersidir.

Ben kısaca özetliyim:

"En el hak" derken panteist de olabilirsin, pan enteist de. Bunu söylerken eğer kast ettiğin Allah'ın her yerde olduğu ve her şeyin onun bir görüntüsü olduğuysa, pan en teist sin demektir, ki bu kavram islamın içinde çeşitli formlarda vardır. Vahdeti vücut dediğin şey oluyor bu. Hatta bir mertebe yüksek bir kavram olarak bunu düşünen kişi sıradanın üstünde bir manevi mertebeye sahiptir diye düşünebiliriz. Yok eğer kast ettiğin ben de bir çeşit Tanrı'yım (haşa), Tanrı'yı biz oluşturuyoruz gibi, bunu kast ediyorsan şirk oluyor o zaman.

Vahdeti vücutu (pan enteizm) hak olarak biliyorum ama vahdeti şühudu incelemedim. ben ilk anda bunu panteizm zannettim ama değilmiş. bir bakayım sonra başka bakanlarla karşılaştırırız. gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-03-2016, Saat:03:14 PM, Düzenleyen: Allame Reloaded.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.