You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Profesör
VACİB
hep merak ettiğim ama cevabını bulamadıgım iki husus var:

!)Farz Allah ın açıkça emrettiği yapın dediği şeylerdir,
Sünnet de peygamberimizin sözleri ve davranışlarıdır genel olarak.
Peki vacib nedir?
Bir duruma,olaya,işe neye göre vacib denir?

!) Mezheplere göre farz durumu nasıl oluyor?
Bir mezhebin "farzdır" dediğine diğeri "sunnettir" ya da "vacibtir" diyebiliyor.bu hükümler neye göre belirleniyor?
Farz konusu Allah ın insiyatifinde ise mezhep imamları neye göre farz diyor?

.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-11-2015, Saat:02:57 PM, Düzenleyen: taha yusuf.
Profesör
RE: VACİB
Vacip kavramını genelde Hanefiler kullanır. Farz ve vacib arasındaki fark şudur; Farzı inkar eden kafir olur zira farziyeti kesin naslarla bellidir. Vacib ise inkarı küfrü gerektirmez ancak terki durumunda günahkar olur. Zira naslarında farz gibi kesinlik yoktur.
Farzlar sadece ayetlerde geçen hükümler değildir. Peygamberin sünnetinde de farz vardır ve farz hükümleri çıkarılır. Mesela Namazın farzlarıyla ilgili bir çok konu sünnetten çıkarılır.
Mezheplerde ki farklılık ise mezhep müctehidlerinin ulaştıkları kaynak ve yorumlamalarıyla alakalıdır. Mesela;
Hanefilere göre abdestin farzı 4 iken Şafilerde 6'dır. İmam Şafi demiş ki, abdest ayetinde tertiple yazıldığından tertibe uymak farzdır. Niyetin farziyetini ise ' ameller niyetlere göredir' hadisinden çıkarmıştır.
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Elez,benim derdim farz ile vacip in kıyaslaması,farkı ya da acıklaması degıl. birşeye vacip derken neye göre vacip deniyor,bu vaciptir derken dayandırdırılan kaynak ne hüküm ne?
niye sünnet denmiyor,farz denmiyor da "bu vaciptir" deniyor? Vacip hükmü konulurken Kur an mı baz alınıyor yoksa sünnet mi?
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-11-2015, Saat:04:51 PM, Düzenleyen: taha yusuf.
Profesör
orasını bilmiyorum
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Ben derdimi anlatamıyorum galiba.
Vacip meselesi nereden hangi ayetten hadisten delil alınarak uygulanıyor?
Vitir namazı,hanefi mezhebine göre vaciptir de,neye dayandırılarak vaciptir deniyor?
Allah Kuran da "kurban kes" diyor.Bunu emir olarak alırsak farz hükmüne geçmesi lazım değil mi,biz niye vaciptir ya da sünnettir diyoruz?
"Farz değildir ama Allah bunu yapmamızı istiyor" demişsin; Allah nerede "bayram namazı kılın" diyor?
.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.