You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Üzümü Annene niye götürmedin vefasız :)

Uzman
عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ قَالَ: أُهْدِيَ لِرَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عِنَبٌ مِنَ الطَّائِفِ، فَأَعْطَانِي عُنْقُودًا، وَقَالَ: «اذْهَبْ بِهِ إِلَى أُمِّكَ» ، فَأَكَلْتُهُ فِي الطَّرِيقِ. فَقَالَ: «مَا فَعَلَ الْعُنْقُودُ؟» فَقُلْتُ: أَكَلْتُهُ. فَسَمَّانِي غُدَرَ. قَالَ: وَكَانَ النُّعْمَانُ يَقُولُ عَلَى مِنْبَرِهِ: «إِلَّا إِنَّ الْبَلِيَّةَ كُلُّ الْبَلِيَّةِ: أَنْ تَعْمَلَ أَعْمَالَ السُّوءِ فِي أَيْمَانِ السَّوْءِ»

Numan bin Beşîr (Radiyallâhü anhümâ)'dan; Şöyle demiştir:

Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'e Tâif'ten bir mikdar (yaş) üzüm hediye edilmişti.

Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) beni çağırarak:

«Şu salkımı al da anana ulaştır» buyurdu.

(Ben o zamanlar küçüktüm,çocuktum) üzümü anama ulaştırmadan önce (yolda) yedim.

Birkaç gece sonra Resûl-i Ekrem (Sallal*lahü Aleyhi ve Sellem) (beni gördüğünde) bana:

«Üzüm salkımı ne oldu, onu anana ulaştırdın mı?» diye sordu.

Bende:

Hayır (anama ulaşmadı,üzümü yedim) dedim.

Bunun üzerine :

Resûl-i Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bana (vefasız) , dedi."

Numan ra daha sonra büyüdü. (Peygamber sav'in vefatından yıllar sonra bu olayı hatırlayıp minberinde şöyle derdi : Asıl bela, kötü şekilde yeminler edip, o kötü şeyle amel etmektir.'

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup râvileri sika, güvenilir zâtlardır.

İbn Mace Tercüme ve Şerhi,Haydar Hatipoğlu
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.