You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Üsve_i Hasene(tebligde,terbiyede,muamelede)en güzel insan(sav) 6

Profesör
Tekrar kaldgımız yerden devam ediyoruz inşAllah..Bismillahirrahmanirrrahim...
Ey Resulum de ki:işte benim yolum budur;Ben sizi (körü körüne değil) bir basiret üzere Allah'a davet ediyorum..(yusuf 12/108)
Teblig ve davet faaliyetinde başarıya ulaşabilmek için planlı, programlı ve metotlu bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.Cenabı hakk davet faaliyetinin güzel bir usul ile yürütülmesini emrettigi bir ayeti kerimede şöyle buyurur:
"Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel ögütle davet et ! Ve onlarla en güzel şekilde mucadele et..Şüphe yokki yolundan sapanları en iyi bilen Rabbindir; hidayete erenleri de en iyi bilen yine O'dur...(en-Nahl 16/125)
Ma'rufu (iyiligi) emredip münkerden sakındırma vazifesi ilk olarak insanın kendisinden başlamalıdır..zira kendisini ihmal eden tebligciligin başarılı olması mümkün değildir...
ve bu vazifenin istenilen şekilde başarıya erdirilebilmesi için yakınların yardımlarına da ihtiyac vardır..bu hakikat ayet_i kerimede şöyle beyan edilmiştir:
"Dediler ki : Ey Şuayb söyledigin şeylerin bircogunu anlamıyoruz..Seni de içimizde gercekten çok zayıf biri olarak görüyoruz..eger kabilen olmasaydı mutlaka seni taşlayarak öldürürdük..(hud 11/90)
Lut (as) da kevminin sapıklıkları karşısında çaresiz kaldıgında, kendisine destek verecek yakınlarının yokluğunu hissederek şöyle demişti:
"keşke benim size karşı bir kuvvetim olsaydı veya çok sarp bir kaleye sıgınabilseydim"(hud 11/80)
Peygamber efendimz hz lutun bu sözünden bahsettikten sonra şöyle bir izahta bulunmuştur:
"Allah Luta rahmet etsin..o çok saglam bir yere (Rabbine) sıgınıyordu...Allah Lutun bu duası bereketiyle ondan sonra gelen bütün peygamberlere, kendisine destek verecek hısım ve akrabalar ihsan etmiştir(ibn_i hibban...xıv, 86)

Resulullah(sav) akrabalıgın önemimi belirtmek için
"Akrabasını ziyaret edip gözetmeyen kimse cennete giremez" buyurmuştur(müslim Birr 19)
İslami teblig eden kimse , aynı yakınlıgı devamlı munasebet halinde bulundugu komşusuna da göstermek mecburiyetindedir..Resulullah (sav) gayri müslim komşusu ile dahi ilgilenmiş, hastalandıgında gidip ziyaret etmiştir..Bir defasında yahudi komşusu hastalanmış efendimiz (sav) onu ziyaret etip şifa dilemiş daha sonra müslüman olmasını istemiştir...cocuk babasına bakınca babası da yıllardır güzellik ve iyilikten başka bir şey görmedigi Allah resulune(sav) içten bir sevgi ile güvenerek
_ Oğlum! ebuL kasıma itaat et dedi..
Bunun üzerine çocuk müslüman oldu Resulullah (sav) dışaroı çıkınca şöyle buyurdu
_ Onu ateşten kurtaran Allah'a hamd olsun diyerek duydugu nihayetsiz sevinci izhar ediyordu (Buhari cenaiz 80)
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-07-2010, Saat:03:03 PM, Düzenleyen: iLahi_aŞk.
Uzman
RE: Üsve_i Hasene(tebligde,terbiyede,muamelede)en güzel insan(sav) 6
"Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel ögütle davet et ! Ve onlarla en güzel şekilde mucadele et..Şüphe yokki yolundan sapanları en iyi bilen Rabbindir; hidayete erenleri de en iyi bilen yine O'dur...(en-Nahl 16/125)
Ma'rufu (iyiligi) emredip münkerden sakındırma vazifesi ilk olarak insanın kendisinden başlamalıdır..zira kendisini ihmal eden tebligciligin başarılı olması mümkün değildir...

sağol abla. önce kendimizden başlmak gerçekten en önemli nokta belkide budur. keşke kendimiz önce bunu başarabilsek ve sonrası zaten bizim kişiliğimizden çevremizede sirayet edebilir. bizim islamı ne kadar iyi yaşadığımız önemli. diğer insanlar bize baktığında islamın tüm güzelliklerini görebilmelidir. böylece onlara bir adım daha yaklaşmış olacağız inşallah.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
sende saol ablası..evet hem kendimizden hem en yakınlarımızdan başlamak lazım demekki...bizdeki hata budur belki...yakınlarımıza bakmadan uzaktakilere uzanmak...fakat ateşten önce kendi yakınlarımızı kurtarmakla başlamalı...işin en zor kısmı kendimiz aslında...örnek olan insanların cogu dedikleriyle örnek oldugu kadar yaptıklarıyla da örenktirler...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
cümlemizden adminim..

Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
Allah razı olsun. ilahi_aşk gene en güzellerini yazmış. Rolleyes
üsve-i hasene ya da "tebliğde usül" deyip ayrı bir alt forum mu açmak lazım acaba. çünkü eğer öyle olursa hem bizim bulmamız kolay olur, hem bu konuda başka kaynaklardan da ekleme yapılabilir. Böylece konu daha geniş mi olur diye düşünüyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
cumlemizden razı olsun...bilmiyorum adminimize sormak lazım ben her türlü yazarım yeterki okuyan olsun.gülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
her türlü okuyan var da.
yeterki sen yaz.

yaz yeter ki sen.
bunlar aslında niyettir. sen oraya bir şey yazıyorsun, yazdığın şey aslında niyetin, güzel amelin. ben onu okuduğumda, niyetimle okuyorum. niyetime öre bir akıbete kavuşurum.
yapalım hamlemizi artık.
şöyle , hani feyz aldığımız cihetinden. güzel bi tane daha. haydi kardeşim.

Allah senden razı olsun.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
yazarım tabii ne demek...kim kime vesile olur bilinmez benim niyetimi ben biliyorumgülücük bide Allah(cc)... ama ödülümü mahşerde isterim...sizinkinide siz biliyosunuz bide Allah ve digerlerinin...işe yarıyorsak ne mutlu
Allah hepimizden razı olsun

Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
ben niyetimi baştan ona göre koydum. senin de niyetini biiyorum zaten öyle yola çıktık.
yanlız, benim giderayak kafam da karışmaya başladı. yahudilerin buğzedişi kavi ben öyle düşünüyorum.
dağılmaya başladım gibime geliyor.
bende bir şey yok da.
etrafımdakiler tel tel dökülüyor. şimdi onları çözmeye uğraşıcam bu sefer elimizden kaçıcaklar.
zaten derdin biri bitmeden bini başlıyor.
her yerde musibet var.
bir taraftan da düşünüyorum. kazansam bile kıyamet kopacak. acaba daha mı hazır gireceğiz, yoksa onların manevi gücü orda dursa mı daha iyi olur. ya da dua ediyorlar da o yüzden mi kafam karışmaya başladı. üstümde de bir miskinlik var. o tanıdık, o şeytandan. tamam onda kafam karışmadı. :D
bilmiyorum. benim umudum ve ümidim azalmaya başladı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.