Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Tütün İçmek Caiz midir?
Tütün İçmek Caiz midir?
alpi kadar içmedim emin ol =))
kalemşör e katılıyorum bu konuda
Caiz olmadığına dair bir nass yok diye biliyorum

Ben özetle en ilk yorumumda da belirttiğim gibi ittifakla haram OLMAMAKLA beraber (çünkü hakkında nas yok o yüzden haram değil evet) ama caizdir de diyemeyiz, mübahtır (yapılmasında din yönünden herhangi bir sakınca bulunmayan) hiç diyemeyiz.

Bir şeyin haram kılınmaması o şeyin caiz olduğunu göstermez fıkıhta bu noktayı da iyi kavramak gerekir.
Nureddin hocanın dediği gibi haramda değil helalde değil şüphelidir bu sebeple uzak durmak gerekir.
Delaleti kat-i vs biliyorum
Müteşabih bi konunun tartışılması gereksiz
Fıkıh usulünde bi kaide var müctehid isabet ederse iki sevap etmezse bi sevap alır =)
Hem haram değil hem caiz değil olamaz yani
Ben tasvip etmiyorum da içen ark çok pasif içici oluyoruz malesef
O kadar çok hüküm var ki haram olan devlet yüzünden hiç bir şey yapamadığımız
Sigara devede kulak kalıyor
Bir şey için “caiz değildir” ifadesi kullanılıyorsak o şey “haram” da olabilir “mekruh” ta olabilir.
Bir şey “mekruh” olduğu zaman o şeye “haram” dır diyemeyiz(çünkü subuti kat-i değildir o sebeple haram diyemeyiz), mekruh olduğu için “caizdir” de diyemeyiz.
Dolayısıyla bir şey için hem “haram değildir” hemde “caiz değildir” ifadesi kullanılabilir.
Caiz kelimesi cevaz kökünden gelir ve serbestlik anlamına gelir. Haram da “yasaklanan, helâl olmayan ve mahrum bırakılan şey" anlamına gelir.
Bunlar birbirlerine karşıt kavramlardır. Eğer bir şey caiz ise bu haram olmadığını gösterir. Keza haram olduğu da caiz olmadığını gösterir. Haramın dereceleri ile mubahın farklılıkları olması bunların karşıt kavramlar olmasını iptal etmez. Mekruh kavramı hakkında söylenmiş yukarıdaki sözler tahlittir, ifsattır.
Üzerinde düşenelim:
Mekruh olduğunu iddia ettiğiniz sigara içmekten dolayı Allah subhanehu ve teala kullarına azab edecek midir?
Yanıtınız "evet' ise (Ki bu bizim haram olarak inandığımız şeydir) bu durumda Allahın azab edeceğine dair kitap ve sünnetten delil getirmenizi isteriz.
Yanıtınız" hayır" ise (ki bu bizim caiz olarak inandığımız şeydir) bu durumda aynı şeyi söylemiş oluruz. Dolayısıyla bir şey haram değilse yapılması caizdir keza caiz değilse yapılması haramdır.
Sigaranın sağlık üzerinde müspet yönlerinin de bulunduğuna dair seneler öncesinde forumda bir çok veri kaydettim. Bu konuyu konuşmuştuk.
Allah hayrını versin afitap
Böyle bi usül yok
Yani ben hatırlamıyorum
Kaynaklar farklı demek ki
Döngü kısır haklısın
Hadi dağılalım =)
Anlatmak istediğimi bu sefer Nureddin hoca anlatabilmiştir diye umuyorum

“Caiz değildir ifadesi haram içinde kullanılır mekruh içinde kullanılır.”
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi